Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wat betekent zorgmarketing voor jou?

Twee weken geleden ben ik een geïnterviewd door Eveline de Ruiter van Marketingtribune een website met alle ontwikkelingen op marketinggebied over marketing binnen Zorg en Welzijn. Tijdens dit gesprek spraken wij over de steeds groter wordende behoefte aan zorgmarketing, de beperkte financiële middelen en de argwaan omtrent zorgmarketing.
Ik wil graag mijn positieve overtuigingen omtrent zorgmarketing met jou delen
Ik wil graag mijn positieve overtuigingen omtrent zorgmarketing met jou delen

Het interview heeft mij tot denken gezet als marketeer binnen Zorg en Welzijn. Want wat wil ik professionals uit Zorg en Welzijn meegeven over zorgmarketing? Voor mij begint zorgmarketing met de bewuste of onbewuste ideeën en wellicht vooroordelen die de Zorg en Welzijnsprofessionals hebben over marketing.
Want wat als je ‘beperkende’ ideeën hebt over zorgmarketing? Zoals:
– Marketing kost veel tijd
– Marketing is niet voor Zorg en Welzijn
– Marketing is commercieel en kost alleen geld
Deze overtuigingen zullen jou beperken en kunnen leiden tot fouten, zoals een website met weinig bezoekers, een evenement dat niet wordt opgevolgd of een financier die niet weet waarom hij met jouw organisatie in zee moet gaan! Ik wil graag mijn positieve overtuigingen omtrent zorgmarketing met jou delen.
1. Zorgmarketing gaat over je klant kennen
Binnen zorgmarketing zijn verschillende klanten te benoemen; de financiers, de samenwerkende partijen en de burger/cliënt of deelnemer.

Zorgmarketing gaat over het herkennen van verlangens en behoeftes van je klanten. Marketing begint bij het daadwerkelijk begrijpen van jouw klant. Wat zijn de wensen, behoeften, problemen en verlangens van jouw verschillende klantgroepen? Succes in zorgmarketing start met jouw klant vragen stellen, luisteren en begrijpen wat hij vraagt.

Zorgmarketing begint niet met het maken van een nieuwe website, een nieuwe activiteit promoten of een feest organiseren. Marketing begint ook niet bij een leuk idee en dit uitwerken. Het begint bij jouw klant kennen en vanuit daar samen bouwen.

2. Zorgmarketing is niet eenmalig, maar een continu proces
Zorg en Welzijnsprofessionals zijn niet opgeleid in marketing en externe communicatie. Zij zijn opgeleid om anderen te ondersteunen, helpen en/of te begeleiden. Marketing wordt vaak gezien als commercieel, en dat geeft een raar smaakje. En als een van de vele activiteiten binnen een zorg of welzijnsorganisatie. Alleen is zorgmarketing niet een eenmalige activiteit zoals een website bouwen, een computer kopen of een feest organiseren. Marketing is niet een eenmalige activiteit en daarmee direct succesvol, helaas juist niet.

Marketing is een proces in tijd. Een proces waarin betrokken professionals zich ontwikkelen en de kans krijgen om de verschillende klantgroepen te verleiden diensten af te nemen.

3. Zorgmarketing betekent testen, testen en opnieuw proberen
Zorg en welzijnsprofessionals, en voor wie geldt dat niet, willen graag dat alles wat ze bedenken, ook een groot succes wordt. Maar vaak blijkt het anders uit te werken dan gedacht.
Wanneer een organisatie ruimte creëert voor marketingactiviteiten met het idee dat alles op het gebied van marketing een test is, dan horen mislukkingen bij het vak en worden de successen gevierd en verder uitgewerkt. Nieuwe (marketing)acties, programma’s en activiteiten worden goed in de gaten houden. De response op een nieuwe flyer wordt gemeten, de feedback omtrent de website wordt verzameld en gesprekken met financiers worden vastgelegd. Met deze waardevolle informatie wordt de (marketing)strategie van de Zorg of Welzijnsinstelling eventueel aangepast.
Dit zijn mijn drie overtuigingen omtrent succesvol omgaan met zorgmarketing. Ik ben benieuwd naar jouw overtuigingen, ideeën of vooronderstellingen en of deze jou verder brengen of juist niet?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.