Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Waar doe ik het voor?

Hebt u 'm nog? Soms ben ik mijn inspiratie even kwijt. Vragen als 'waar doe ik het voor?' of 'wat is het nut?', schieten dan door mijn hoofd. Maar dan lees ik een artikel in de krant over de jonge vrouw Amina (NRC, 25 maart 2013), die opkomt voor vrouwenrechten in haar land Tunesië. Ze maakt onderdeel uit van een (radicale) feministische groep, die strijdt voor een 'niet door mannen gedomineerde' samenleving en voor de rechten van de vrouw opkomt.
'Hoe heerlijk is het om het gevoel terug te krijgen dat wat je doet zin heeft
'Hoe heerlijk is het om het gevoel terug te krijgen dat wat je doet zin heeft

Tunesië is een land waar bijna alle inwoners moslim zijn en waar een aantal fundamentalistische groeperingen bestaat. Amina rebelleert op een vrij expliciete manier, dat moet ik toegeven. Ze zette een halfnaakte foto van zichzelf op Facebook. Bij mij roept dat de vraag op: zou ik ooit zo sterk kunnen staan voor mijn idealen? In haar land staan er zelfs lijfstraffen op deze daad!

Dan krijg ik een YouTube filmpje doorgestuurd van een collega over de ‘golden circle’ van Simon Sinek. Hij neemt je terug naar het waarom. Waarom je doet wat je doet, wat je doel is, waar je in gelooft. En pas daarna kijk je naar het hoe en wat. Hierdoor komt ook mijn eigen passie weer opborrelen. 

De afgelopen maanden zijn we bij K2 volop bezig geweest met storytelling; een methodiek waarbij we verhalen van mensen vangen, om verandering teweeg te brengen, te inspireren en concreet te maken wat abstract is. Ik lees de verhalen van burgers die zich vrijwillig inzetten voor hun buurt, vanuit het geloof en de wil om hun leefomgeving positief te veranderen. En de wil om daar zelf actief aan bij te dragen. Daardoor raak ik geïnspireerd. 

Hoe heerlijk is het om het gevoel terug te krijgen dat wat je doet zin heeft, nuttig is.  Niet zozeer voor jezelf, maar vooral voor een ander. Ik krijg er hernieuwde energie van en wil anderen ook inspireren. Dát doen de verhalen van anderen met mij.


Op dit moment ben ik met collega’s bezig met het themarapport 2013, over eigen kracht en burgerinitiatieven. Daarvoor gaan we eerst in gesprek met burgers om hun verhalen te horen. Ik kan niet wachten tot de gesprekken starten, zodat ik mij kan laten inspireren. En met mijn energie, hoop ik, ook u aan te steken.

Olga van Keulen afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en gespecialiseerd in vraagstukken rondom preventie en opvoedingsondersteuning.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.