Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdperk van woede

Op kampeervakantie in Frankrijk. Het weer is goed, de zon schijnt in Bretagne. De rivier is mooi: ottertjes en beverratten zwemmen voor ons langs. Het strand is prachtig: helder met rotsen en hoge golven. Dankzij een ‘dakding’ kunnen we met z’n vijven nog steeds zonder aanhangwagen reizen. Tevredenheid alom. Gelukkig is de Telegraaf er dan nog om ons bij het chagrijn van de dag te houden en te informeren over de sport.
Tijdperk van woede

Daarnaast is de werkelijkheid van Noorwegen te gruwelijk en de hongersnood in Afrika te diep tragisch om aan voorbij te gaan. Tevredenheid, verdriet, boosheid en woede; het ligt allemaal dicht bij elkaar. Het rumoer verstilt tijdens de grote zomervakantie. Iedereen wordt vrolijker, zelfs in de regen.

Toch is Noorwegen ook bij ons als een bom ingeslagen. Je kunt je niet wapenen tegen waanzin. Ik krijg mailtjes van angstige leden van mijn partij. Het zijn tenslotte jongeren van de sociaal democratische beweging, van onze Noorse zusterpartij, die zijn afgeslacht. Geïnspireerd door Geert, zo voelen
de mailers dat. Met zijn bewoordingen als ‘Partij van de Allochtonen’ en als brenger van al het slechte in ons land. Met de laagste werkloosheid van Europa doen we het nog niet zo slecht, maar dat terzijde. Breivik is niet de schuld van Geert.

Het is onzin dat de beweren. Geert Wilders zal nooit fysiek geweld gaan gebruiken. Daar durf ik mijn hand voor in het vuur te steken. Tevredenheid, verdriet, boosheid en woede. We zijn nu angstig dicht bij het tijdperk van de woede. Licht ontvlambaar en allemaal in de overtreffende trap. De rellen in Londen, Breivik, maar ook de alledaagse omgang met elkaar. Politieagenten die vaker het pistool gebruiken, omdat de ander met wapens en blind geweld tegenover ze staat.

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zo luidt een gezegde. Toch denk ik dat zachtere  woorden nodig zijn. Niet om de kop in het zand te steken en al helemaal niet om wat dan ook goed te praten, maar om het tijdperk van woede te stoppen. Tijd weer voor de zomervakantie, waar rumoer verstilt en iedereen zich op de camping aan de snelheid houdt.

Twitter @hansspekman

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.