Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Sport, oud en verjaardag

Dankzij een familielid was ik uitgenodigd voor een verjaardag van iemand waar ik zelf weinig contact mee heb. Het feestvarken was maar liefst 80 jaar geworden. De gasten waren niet veel jonger, sommigen zelfs duidelijk ouder. Na de koffie met taart en de nodige toespraken, waarvan sommige breedsprakig en saai waren, andere ontroerend en een enkele erg grappig, was het tijd voor een korte pauze waarin er kon worden gewandeld in de fraaie tuin.
Klaas Schermer

In de tuin hoorde ik een discussie tussen twee familieleden van de jarige. Het ging over haar gezondheid, die duidelijk slechter werd. Ik wist dat ze een sportief iemand was, die niet alleen wandelde, maar ook nog elk jaar naar Zwitserland ging om te langlaufen. Tijdens haar werkzame leven had ze nooit veel tijd gehad voor sport, maar op haar oude dag, inmiddels weduwe, had ze de sport ontdekt.

‘Ze wil deze winter weer naar Zwitserland!’ zei de een.

‘Tsjonge, dapper hoor!’ zei de ander.

‘Ja maar het probleem is, ze kan die reis haast niet meer aan. Ze reist per trein. Die reis vindt ze vermoeiender dan het langlaufen.’

‘Waarom gaat ze niet vliegen?’

‘Om de een of andere duistere reden wil ze dat niet.’

‘Vliegangst?’

‘Nee, daar heeft ze geen last van. Ze heeft in het verleden meermalen gevlogen. Erger nog, ze wil een parachutesprong maken. “Ik wil nog een paar leuke dingen doen”, zei ze vanmorgen tegen me.’

‘Dapper!’

‘Dapper? Nee, stom! Ze kan wel doodvallen!’

De ander knikte even voor ze gedecideerd zei: ‘Ja dat kan. En voor wie zou dat erg zijn?’

Er kwam geen antwoord. En we gingen weer naar binnen voor de borrel.

Inspanningen

Het leek mij een interessant thema om te bespreken met oudere mensen: wat mag je nog doen als je oud bent? Roken? Ik ken een oude man die dapper doorrookt nu hij kanker heeft. Drinken? Slecht voor de lever, toch? Inspanningen die het hart te veel zouden kunnen belasten zoals de vierdaagse lopen? Verliefd worden? Kan het hart dat nog aan? Langlaufen, parachutespringen?

Kwetsbaar

Jongeren komen ook om tijdens hun favoriete bezigheid. Bij bergbeklimmen bijvoorbeeld, bij zwemmen in zee, hard rijden op een motorfiets. En zo weet ik nog wel een paar tragische gevallen.  Moet de ziektekostenpremie omhoog voor mensen die aan gevaarlijke sporten doen of een ongezonde leefstijl hebben? Mogen ouderen minder dan jongeren? De vraag is, mogen ouderen minder omdat ze kwetsbaarder zijn? Of mogen ze meer omdat ze geen verantwoordelijkheid meer hebben voor een gezin? Mogen ze zelf bepalen wat ze willen en mag de familie zich daar wel mee bemoeien? Ik vond het een interessante verjaardag!

Klaas Schermer studeerde politicologie en werkte in het hoger onderwijs als docent en directeur, als bestuurder in verschillende instellingen voor zorg en welzijn en in het openbaar bestuur. Hij schreef tal van studieboeken over communicatie en besluitvorming in organisaties.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.