Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Spannende tijden

Voor de sectoren zorg en welzijn breekt een spannende periode aan. Er staan bezuinigingen voor de deur en dat leidt tot grote debatten. Landelijk is sprake van miljarden-ombuigingen. Enkele provincies willen het mes in sociaal beleid zetten. Gemeenten gaan vanaf volgend jaar ook fors ingrijpen. Gemeentesecretarissen zeggen kans te zien om tot maar liefst acht miljard op de gemeentebudgetten te besparen.
Spannende tijden

De subsidies voor de centra voor maatschappelijke ontwikkeling (CMO) staan in diverse provincies op de tocht. Zo blijkt uit een persbericht dat PrimoNH (Noord-Holland) vreest in 2013 geen subsidie van de provincie meer te krijgen. Andere provinciale centra hangt een halvering van de subsidie boven het hoofd. 
Tegen deze achtergrond is het begrijpelijk dat de brancheorganisaties MOgroep, Verdiwel, CMOnet en MOVISIE een discussie willen aangaan over de toekomstagenda van het sociale werk. De thema’s liggen voor het oprapen: is het zinvol te blijven inzetten op sociale samenhang of kunnen burgers dat zelf wel? Hoe moeten professionals dan hun verhouding bepalen tot die actieve burgers? En kunnen we de term welzijnswerk niet beter vervangen door sociaal werk, dat een veel bredere en minder exclusief professionele betekenis heeft? Daarmee wordt de semiprofessionele inzet van talloze vrijwilligers ook veel beter beschreven. Volgens sommigen is die zich herhalende discussie een teken van een zwakke identiteit en komt die ook op het verkeerde moment.

In deze editie van Zorg + Welzijn gaan twee welzijnsdirecteuren het debat wel aan. Bijvoorbeeld Heinz Schiller (Doenja Utrecht), die af wil van het wijkgerichte werken en wil focussen op onderwijs, ouderbetrokkenheid en het toeleiden naar werk. Ook Dik Hooimeijer (Mooi Den Haag) heeft wel een paar ideetjes. Hij wil af van de sociaal-recreatieve taak van het welzijnswerk en pleit voor nog sterker investeren in de groep aan de onderkant. Zo wil hij 55-plussers inzetten als vakkracht. ‘Laat zo iemand de administratie regelen voor vijftig gezinnen die in de financiële problemen zitten. Als ZZP’er. Dan verdient hij minder dan voorheen, maar hij hoeft zijn huis niet te verkopen.’ Tijd voor debat, zou ik zeggen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.