Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Soap

In de tachtiger jaren keek ik elke week naar Medisch Centrum West. Hoewel ik al verpleegkundige was, vond ik deze serie – de voorloper van de hedendaagse soap - fantastisch. Ik zou er zo van in het ziekenhuis willen werken. Ik genoot van de avonturen van de verpleegkundigen, hoofdzuster Reinie en de dokters.
'Best jammer dat er een soap voor nodig is om het imago van de gezondheidszorg te verbeteren'
'Best jammer dat er een soap voor nodig is om het imago van de gezondheidszorg te verbeteren'

Met veel interesse probeerde ik de scriptschrijvers te betrappen op theoretische, professionele en verpleegtechnische onwaarheden; terwijl natuurlijk de hele serie vol fantasieën zat. Na jaren ervaring in de gezondheidszorg weet ik dat niet alle dokters charmeurs zijn en dat de hoofdzuster van tegenwoordig veel meer een coach is en niet meer met de dossiers onder haar arm achter de artsen aan loopt. En dat je nauwelijks tijd hebt voor het aangaan van persoonlijke relaties met collega’s. Dat de professionele autonomie groter is geworden. Het vak heeft zich ontwikkeld naar een volwaardig beroep met zelfs academisch werk- en denkniveau.

Dit neemt niet weg dat er veel te weinig jongeren kiezen voor deze mooie sector. En het lijkt wel een soap, maar binnenkort komt er opnieuw een soap over het mooie vak in onze bijzondere sector.

Natuurlijk ga ik kijken, wel met gemengde gevoelens. Het is namelijk heel erg jammer dat er een soap voor nodig is om het imago van de gezondheidszorg en de toetreding tot deze sector te stimuleren. Maar wat zou het mooi zijn als de jongeren van vandaag, net zoals ik vroeger, door een dergelijke serie worden aangesproken toe te treden tot zorgopleidingen en -banen.

En wat het script betreft. Een mooie romance tussen de vakbondsconsulent of belangenbehartiger van NU’91 en een verpleegkundige of verzorgende uit de instelling zou toch baanbrekend zijn?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.