Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderbezetting

Ik lees krantenkoppen over de afbouw van verzorgingshuizen ‘600 verzorgingshuizen worden gesloopt’, personeel wordt ontslagen en instellingen uit de VVT wringen zich in bochten om tijdig en juist de aanbestedingsaanvragen gereed te krijgen. In dezelfde media lees ik: ‘Personeel op vakantie, onderbezetting in veel ziekenhuizen’ en word ik om commentaar gevraagd.
Onderbezetting

De vorige keer blogde Monique over vertrekpremies >>

Vier jaar op rij heeft NU’91 een meldpunt personeelstekorten in de zomerperiode geopend. En al die jaren liep het storm. Omdat wij hieruit de conclusie trokken dat het niet om incidenten gaat, zijn wij na vier  jaar gestopt met deze meldpunten. Met adviezen en conclusies die vooral door de melders zelf werden aangegeven, trok ik door het land. Naar bewindvoerders, bestuurders, lokale instellingen en zelfs op afdelingsniveau besprak ik onze bevindingen en mogelijke oplossingen.

En wat schetst mijn verbazing: opnieuw is er onderbezetting en komt de zomervakantie en ongetwijfeld straks ook de kerstvakantie weer onverwacht. Een ziekenhuis in het oosten van het land koos voor een opnamestop. ‘Liever dat, dan het personeel over de kop laten werken’,  kreeg ik als reactie.

Sectorplannen zijn getekend. De afspraken voor arbeidsmobiliteit en behoud van werk worden geïmplementeerd. Mijn verwachting is dat deze afspraken een meer structurele oplossing bieden voor de transitie en de daarmee gepaard gaande consequenties voor werken in de gezondheidszorg.

Wie  kan er uitleggen dat enerzijds honderden ontslagen vallen en anderzijds ziekenhuizen een opnamestop hebben in de zomerperiode? Het was een warme soms broeierige zomer op veel vlakken. Als het weer gelijk op loopt met de veranderingen in de gezondheidszorg zal de herfst stormachtig zijn. NU’91 staat in elk geval in de startblokken om hiermee aan de slag te gaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.