Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Omkering van Waarden

In ons consensuslandje is plots sprake van een omkering van waarden. Niet langer ‘polderen’ tot je er bij neervalt, maar het eigen gelijk centraal stellen. Niet alleen voor de eigen achterban, maar voor iedereen. Dus ook voor hen die geen enkele boodschap aan dat eigen gelijk van een ander hebben. Door Bert Middel.
Omkering van Waarden

Dit is het resultaat van een coalitie tussen partijen, die volstrekt anders tegen de wereldse werkelijkheid aankijken. Zo zijn de emoties rond embryonale selectie te herleiden tot een wezenlijk verschil van opvatting over de positie van de mens. En daarmee over de betekenis van het menselijk leven. Dat strenggelovigen hier heel anders over denken dan ongelovigen valt te begrijpen. En in zekere zin zelfs te respecteren. Maar dat de ene groep de andere meent te moeten onthouden wat men zichzelf ontzegt, valt logischerwijs niet te beredeneren. Waarom menen strenggelovigen altijd zo goed te weten wat goed is voor iedereen? En dan vooral voor hen die niets met hun geloof te maken willen hebben? Wat een holle pretentie. Wat een onmetelijke ijdelheid.

Waarom moeten ongelovigen handelen naar de maatstaven van gelovigen? Waarom elkaar niet de vrijheid gunnen om te doen wat men zelf aanvaardbaar vindt? Waarom kunnen mensen niet voor hun eigen handelen verantwoordelijk zijn? Indien het omgekeerde zou gebeuren, schreeuwde men moord en brand. En terecht. Want vrijheid van godsdienst en van politieke overtuiging staan voorop. Maar het kan nooit zo zijn dat de moraal van de ene groep van een hogere orde is dan die van de andere. Het aanmeten van enige mate van morele superioriteit valt nooit te rechtvaardigen.

Er wordt wel weer een commissie ingesteld om een uitweg te bieden. Zo is het onderwerp even van de politieke agenda en worden de scherpe kantjes er afgesleten. Maar echt helpen zal het niet. Ook commissies van wijze mensen worden niet altijd serieus genomen. Misschien dat er beter een commissie kan komen die adviseert hoe we zo snel mogelijk van het huidige kabinet af kunnen komen. Maar dat advies wordt ongetwijfeld terzijde gelegd. Ook dat past immers niet in het eigen straatje.

Bert Middel (1952) was lid van de Tweede en de Eerste Kamer en lector ‘zorg en welzijn’ aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Hij is nu burgemeester van Smallingerland (Drachten en omstreken) en publicist.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.