Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het gezicht van de frontlinie

De bakens zijn verzet. De maatschappelijk werker zit niet meer alleen in zijn of haar kantoor, maar gaat op de cliënt af. Welzijnswerkers, zorgverleners en andere sociale professionals verschijnen steeds vaker op straat en bij de mensen thuis.
Het gezicht van de frontlinie

Waar een pionier als Jos van der Lans jarenlang op hamerde – ‘Bied hulp achter de voordeur’ – neemt inmiddels grote vormen aan. In een stad als Utrecht komen zo’n vijftig hulpverlenende instanties bij de cliënt over de vloer. Zonder betere afstemming dreigt er zelfs wildgroei en wordt de klanten onder de voet gelopen.
Het goede nieuws is dat de hulpverlener die zich op afstand houdt en alle verantwoordelijkheid bij de cliënt legt, langzamerhand tot het verleden behoort. In dit zomernummer ziet u het zelfbewuste gezicht van gedreven professionals die erop afgaan. Ze leggen uit waarom ze zo betrokken zijn, waarom ze hun vak zo prachtig vinden en wat hen gaande houdt.
Die gedrevenheid is er ook op de hogescholen. Zo hebben inmiddels zo’n 1.200 studenten meegedaan aan een enquête van de Hogeschool Utrecht rondom de website Kleurrijk Welzijn. Deze site werd eind 2006 door NIZW Sociaal Beleid (opgegaan in MOVISIE) met steun van het Oranje Fonds gelanceerd om de kracht van sociale professionals in de multiculturele samenleving in beeld te brengen. Het onderzoek loopt nog, maar het maakt wel duidelijk dat grote aantallen studenten bereid zijn zich in dit weerbarstige vak te verdiepen.
Professionele betrokkenheid heeft vele gezichten, zo laten we in dit zomernummer zien. Die profilering is van groot belang omdat hulpverleners voorop lopen in het maatschappelijke debat. ‘Ook in moreel opzicht zijn het frontliniewerkers’, stelt lector Lia van Doorn volkomen terecht in dit nummer. Als er iets misloopt – zoals bij familiedrama’s of de zaak-Savannah – krijgen sociale professionals de fouten altijd keihard op hun bordje.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.