Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Het geld wil nog niet rollen

Ik heb het geweten! Mijn vurige wens die ik in mijn vorige blog het universum in knalde heeft heel wat losgemaakt. Hierbij mijn beloofde update.

De vorige keer blogde Anneke: we gaan nu echt geld verdienen! >>
Het geld wil nog niet rollen. Ik heb enorm veel reacties mogen ontvangen. Daar ben ik dankbaar voor. Maar helaas kan ik nog geen concrete resultaten melden. Mijn droom is een klein groepje van welzijnswerkers te vinden die voor hun organisatie producten willen ontwikkelen, die in de markt willen zetten en zo geld willen verdienen. Niet om het geld maar om minder afhankelijk te zijn van subsidie en zo meer duurzaam te ondernemen. En je impact te vergroten. 

‘Profit isn’t a purpose, it’s a result. To have purpose means the things we do are of real value to others.’ – Simon Sinek

De reacties die ik heb gekregen lopen uiteen van ‘wat geweldig’ tot ‘waar ben jij mee bezig!’. Ik kreeg zelfs sollicitaties voor het geval ik behoefte zou hebben aan een secretaresse! Oh ja, ik kreeg ook veel uitnodigingen voor een kop koffie om te zien wat we ‘voor elkaar kunnen betekenen’. Hier een aantal zinsneden uit de reacties:

‘Ik ben geen sociaal werker, dus ik kan niet aanhaken. Je initiatief vind ik geweldig. (En vind het daarom eigenlijk wel jammer dat ik geen sociaal werker ben …. 😉 )’

‘Oeps, ik ben geschrokken van het bedrag. Wat betreft tijd, die zou ik graag investeren, geen probleem maar geld, dat heb ik helaas niet tot mijn beschikking. Dus…helaas moet ik dan afhaken.’

‘Je voorstel klinkt aantrekkelijk maar het is enorm veel geld voor mij, via mijn werkgever ga ik dit bedrag absoluut niet krijgen.’

‘Lieve Anneke, Ik ben zo trots ZO TROTS! op je. Het gaat helemaal goed komen. Voel me op de een of andere manier altijd gesteund en geïnspireerd als ik kijk naar hoe je op jouw unieke wijze te werk gaat. Veel liefs.’

‘Hoewel ik vermoed dat ik zou kunnen profiteren van de kennis die jouw project met zich meebrengt ben ik bang dat de financiële verplichting die dat met zich meebrengt voor mij volstrekt onhaalbaar is.’

‘Geld verdienen… los van het subsidie systeem.  Dat laatste hoeft voor mij niet. Ik vind het systeem waarin, vanuit gemeenschapsgeld, gemeenschappen en individuen krachtiger worden een mooie vorm van solidariteit.’

Uiteraard heeft iedereen een persoonlijk antwoord van mij gekregen. Maar zijn er dus nog geen klanten voor ‘mijn groepje’.

Voor mezelf heb ik op dit moment 3 belangrijke inzichten die ik graag met je wil delen:

Geld houdt ons tegen. Zo gauw als het G woord valt spelen onze non-profit hormonen op. Het giert door ons lijf: verlangen, angst, boosheid. Verlangen omdat je het waard bent. Angst omdat het je onderuit kan halen. Boosheid omdat er nooit genoeg is. En dan ook nog dit: het gaat niet alleen om jou maar ook om jouw klanten die niet genoeg hebben, het niet kunnen betalen, door geldsores nu in de shit zitten.

Herken je dit? Dan denk ik dat ik je kan helpen. Want als je geld wilt verdienen is het fijn dat je alle emoties rondom geld eerst wat meer kunt neutraliseren. Ik heb voor je een opname van een webinar wat ik eerder gaf hierover. Stuur me even een berichtje dan bezorg ik je de link.

De tijd is nog niet rijp. Dit inzicht kreeg ik dankzij een lang en vooral fijn telefoongesprek met een welzijnsbestuurder die ik zeer waardeer en respecteer. Zij zegt: “De tijd is nog niet rijp. We zitten in een periode van verlamming na de grote transities. Er is nog niet voldoende rust om vooruit te kijken. Bovendien levert ondernemend werken de professional te weinig op voor zichzelf.” Dat laatste intrigeert me: hier gaat het om het samenspel tussen organisatie en de professional. Hoeveel vertrouwen is er, hoeveel ruimte om te ondernemen? En mag de professional daar zelf ook beter van worden?

Je hebt vertrouwen nodig. Ondertussen weet ik uit ervaring: om te veranderen, iets nieuws op te pakken heb je vertrouwen in jezelf nodig. Vertrouwen dat jij het kunt, dat je het gaat redden, dat het je gaat lukken. Ik vertrouw mijn klanten altijd meer dan 100% maar als zij zichzelf niet vertrouwen dan helpt daar niks aan. Ook mijn vertrouwen in mijzelf en dit plan wordt nu op de proef gesteld. Het voelt nog steeds eng en ik voel de neiging het plan ver weg te stoppen. Aan de andere kant spreek ik mij zelf toe: dit hoort erbij, houd vertrouwen, het komt goed.

Ik houd jullie op de hoogte!

Vorig artikelDe driezitsbank van Saddam Hoessein
Volgend artikelFreek maakt het verschil
Anneke Krakers (1962) is maatschappelijk werker en jarenlang directeur geweest van Welzijn Rivierstroom. Sinds 2006 is ze zelfstandig trainer en coach, de laatste jaren vooral voor leidinggevenden over de thema's leven, liefde, loopbaan en leiderschap. Anneke blogt over persoonlijk leiderschap, moed, keuzes maken, vijftigers. www.krakers.org

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.