Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicapt of dronkenlap?

Een agressieve licht verstandelijk gehandicapte (LVG’er) en een agressieve dronkenlap die ’s nachts uit de kroeg komt, zijn hetzelfde. Een agressieve LVG’er is weliswaar een probleem voor hulpverleners, en een agressieve dronkenlap het probleem van een politieagent. Maar beiden zijn agressief. Hoe kan een agressieve LVG’er efficiënt worden benaderd en hoe kan een agressieve dronkenlap op de meest efficiënte manier tot bedaren worden gebracht?
'Ik hoop werkelijk dat op dit moment niemand ooit bij hen cliënt wordt'
'Ik hoop werkelijk dat op dit moment niemand ooit bij hen cliënt wordt'

In de hulpverlening zijn de opvattingen over de manier waarop agressie moet worden benaderd blijkbaar aan het wijzigen. Twee (werkende) studenten gaan afstuderen op een onderzoek naar de betere agressietraining voor hulpverleners die met LVG’ers werken. De studenten zijn er van overtuigd dat er geen verschil is tussen het gedrag van een agressieve LVG’er en een dronken en agressieve kroegloper.

In de bespreking van de onderzoeksopzet heb ik twijfels over deze stelling en probeer helder te krijgen hoe deze uitspraak wordt bedoeld. Het is wellicht zo dat alle agressie op dezelfde manier kan worden benaderd en dat alle agressievelingen met dezelfde technieken tot bedaren kunnen worden gebracht, maar een LVG’er gelijkstellen aan een dronkenlap en een hulpverlener gelijkstellen aan een politieagent is naar mijn mening een grove dwaling.

Op de vraag aan de studenten of de intenties van een LVG’er wellicht anders zijn dan die van een dronkenlap, wordt negatief geantwoord. Een LVG’er kan direct worden vergeleken met een dronkenlap. Heeft een LVG’er er bewust en vrijwillig voor gekozen een lager IQ te hebben en weinig controle te hebben over zijn impulsen? Heeft een dronkenlap er bewust en vrijwillig voor gekozen zich te laven aan het goud gele gerstenat? Is een hulpverlener hetzelfde als een politieagent en met welke intenties en onder welke regels bezweren zij agressie? Allerlei vragen worden aan de studenten gesteld en nog komen zij niet tot een ander inzicht, wat naar mijn mening nodig is.

Ze gaan onderzoek doen naar de betere agressietraining, maar ik hoop werkelijk dat op dit moment niemand ooit bij hen cliënt wordt. Ik zal er alles aan doen hen het inzicht te geven dat een hulpverlener geen handhaver en toezichthouder is, maar een beschermer en aandrager van ontwikkelmogelijkheden. Een LVG’er en een dronkenlap aan elkaar gelijkstellen is naar mijn mening een grove dwaling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.