Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Evidence-based werken… of niet?

Moet ik Triple P implementeren in mijn gemeente? Wat is het voordeel daarvan voor ouders en jeugdigen? Is Triple P evidence-based? Welke meerwaarde heeft het werken met een evidence-based programma?
Evidence-based werken… of niet?

Gemeenten en instellingen stoeien veelal met deze vragen alvorens te besluiten Triple P in te voeren. Vooral de vraag of de methodiek evidence-based is, houdt de gemoederen bezig. Het standpunt van betrokken partijen loopt vaak uiteen van ‘Dit is een hype’ (men is zeer sceptisch) tot gemeenten die instellingen verplichten om te werken met Triple P.

Er bestaan nogal wat misverstanden over evidence-based werken. Zo denken veel gemeenten dat andere programma’s overboord kunnen worden gegooid bij de invoering van Triple P. Dat komt een goede en vlotte besluitvorming niet altijd ten goede. Allereerst is het van belang dat gemeenten en instellingen in kaart brengen wat de vragen zijn van ouders en jeugd, wat zij aanbieden aan bewezen effectieve programma’s en voor welke doelgroepen. Informatie hierover is te vinden op de databank jeugdinterventies. Op basis van deze analyse is al een eerste besluit te nemen.

Maar heeft evidence-based werken nu echt een meerwaarde? Op basis van mijn ervaring met het begeleiden van professionals en het implementeren van Triple P is dat zeker het geval. Mits je met een aantal aspecten rekening houdt. Op de eerste plaatst is de rol van de professional zeer bepalend. De kwaliteit van zorg wordt namelijk in belangrijke mate bepaald door de houding en de vaardigheden van de professional. Beschikt die over effectieve vaardigheden als het aansluiten bij de motivatie van de cliënt en het aanbrengen van een duidelijke structuur, dan vergroot dit de kans dat de hulp het beoogde effect heeft. Voor deze groep professionals is gebruikmaken van een effectieve interventie als Triple P ondersteunend. Dat impliceert dat zowel instellingen als gemeenten ondanks de invoering van een effectieve interventie moeten blijven investeren in professionalisering van hun werkers. Daarvoor is ondersteuning nodig in tijd en geld.
 
Een andere bepalende factor voor het succes van een interventie als Triple P is het verloop van de invoering. Daarbij spelen verschillende factoren. Zo is voor een evidence-based ketenprogramma als Triple P een duidelijke visie en regierol van de gemeente van belang. Instellingen vinden het veelal prettig als een gemeente enige sturing geeft bij de invoering van Triple P. Uiteraard is ook financiële steun van belang.

Gemeenten, verantwoordelijk voor het aanbieden van passende opgroei- en opvoedhulp,  moeten het voortouw nemen. Organisaties hebben op hun beurt de taak hun medewerkers te ondersteunen. Onder meer door te zorgen voor intervisie en coaching. De professionals moeten investeren door zich het programma eigen te maken. Juist de combinatie van deze factoren bepalen het succes. En dat maakt het implementeren van dergelijke programma’s een hele klus. En tijdrovend.
Kortom: met het ‘binnenhalen’ van een evidence-based programma als Triple P ben je er nog niet. Kwaliteit van zorg vergt namelijk een continue inspanning en adequaat samenspel van gemeenten, instellingen en professionals.
 
Lucy Jacobs is pedagoog en werkt als adviseur/trainer bij K2 Adviesbureau voor Jeugdvraagstukken. K2 versterkt het jeugdbeleid van overheden, het werk van jeugdvoorzieningen en de kracht van ouders en de jeugd zelf. Lucy houdt zich onder andere bezig met de invoering van Triple P in gemeenten en het begeleiden van professionals hierbij.

1 REACTIE

  1. Een helder verhaal en een realistisch pleidooi, Lucy. Dank je wel daarvoor.
    In mijn ervaring als coördinator CJG in Sint-Michielsgestel blijkt dat de triple P training voor ervaren werkers ook echt als stevig leerproces opgepakt wordt en niet als ‘oh ja, dat doe ik al lang zo’. Dit is winst.
    De hoge kosten uit een klein en kleiner wordend CJG-budget is echter een groot probleem. Kan een goede positieve aanpak niet goedkoper? De kernpartners zijn lang niet bereid uit eigen zak te betalen en dat betekent dat een aanzienlijk deel van het budget richting triple P gaat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.