Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties352

De waardevolle samenleving

Iets doen voor een ander: is dat waardevol of kost het vooral tijd? Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaar maken voor mezelf en m’n lief en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen? Wat is eigenlijk de definitie van mantelzorg? Want wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra? Is dat dan niet voor iedereen anders? Dat zijn zo van die vragen die me de hele week kunnen bezighouden.
De waardevolle samenleving

Wat ik overal lees en hoor is dat de groep mantelzorgers heel groot is en dat ze het enorm zwaar hebben. Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?

Lees hier de reactie van Mezzo op deze column >>
 
En wie is dan die mantelzorger? Als jij je oude vader helpt met de steunkousen en je kookt zijn potje (gewoon wat extra’s van wat jezelf kookt voor je gezin of jezelf), is dat dan mantelzorg? Valt daar dan ook het bezoekje op zaterdag of zondag onder? Of valt dat gewoon onder de noemer ‘gezelligheid’? Is een moeder die een baby voor de derde keer in een nacht uit bed haalt om te verzorgen een mantelzorger? De baby is immers zeer kwetsbaar en afhankelijk. Als moeder kan je moeilijk na drie keer uit bed te zijn gegaan zeggen: nee, nu is de maat vol, ik raak totaal overbelast, ik bel de thuiszorg! Als ik die vraag wel eens stel, vragen moeders me of het wel goed met me gaat.
 
Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden. Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld. Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!

Sabine Uitslag (1973) is sinds 2008 lid van de Tweede Kamerfractie voor het CDA. Zij houdt zich bezig met zorgbeleid (verpleeghuizen, Wmo, Awbz), alcohol- en drugsbeleid en jeugdbeleid. Zij werkte onder meer als verpleegkundige, docent en kwaliteitscoördinator in de zorg.

352 REACTIES

 1. Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk en toen maakte hij het uit met mij. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Dr. Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Dr. Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 920 474 6543. Hij antwoordde en vertelde me dat mijn vriend terug zou komen bedelen binnen 12 tot 16 na het uitspreken van de liefdesbetovering. Ik gaf hem de vereisten om de liefdesbetovering uit te spreken. Zie, 14 uur later kwam mijn vriend huilend en smeekte me op zijn knieën om te vergeven en hem terug te accepteren. Het was zo overweldigend, dus ik heb mezelf beloofd dat ik over hem zal getuigen tegen de wereld. Deze man is een God op aarde en ik heb geen woorden om hem te bedanken. Heeft u hulp nodig om uw geliefde terug te krijgen? Maak je geen zorgen meer, neem contact op met Dr. Bubuza voor hulp via e-mail: bubuzaspelltemple@hotmail. com of WhatsApp: +1 920 474 6543 …

 2. Lees alle reacties
 3. Mijn vriend vertrok naar een ander meisje, zijn gewoonte om vreemd te gaan werd zo duidelijk en toen maakte hij het uit met mij. Ik huilde tegen mijn vriendin en zij vertelde me hoe Dr. Bubuza haar relatie herstelde met zijn liefdesbetovering, dus nam ik onmiddellijk contact op met Dr. Bubuza voor hulp via WhatsApp: +1 920 474 6543. Hij antwoordde en vertelde me dat mijn vriend terug zou komen bedelen binnen 12 tot 16 na het uitspreken van de liefdesbetovering. Ik gaf hem de vereisten om de liefdesbetovering uit te spreken. Zie, 14 uur later kwam mijn vriend huilend en smeekte me op zijn knieën om te vergeven en hem terug te accepteren. Het was zo overweldigend, dus ik heb mezelf beloofd dat ik over hem zal getuigen tegen de wereld. Deze man is een God op aarde en ik heb geen woorden om hem te bedanken. Heeft u hulp nodig om uw geliefde terug te krijgen? Maak je geen zorgen meer, neem contact op met Dr. Bubuza voor hulp via e-mail: bubuzaspelltemple@hotmail. com of WhatsApp: +1 920 474 6543

 4. DAT ALLEMAAL DANKZIJ DE MEEST BETROUWBARE SPELL CASTER TER WERELD. DAT KAN JE HELPEN JE VERLOREN LIEFDE BINNEN 48 UUR TERUG TE KRIJGEN (drayoolasolutionhome@gmail.com) Bedankt voor je wonder Dr. Ayoola Dit artikel is opgedragen aan Dr. Ayoola. Ik ben 9 jaar getrouwd met mijn lieve vrouw en onlangs heeft ze het uitgemaakt en het deed me diep pijn toen ze me zei haar met rust te laten en dat ze niet meer van me houdt terwijl ik altijd trouw en eerlijk tegen haar was. Ik heb alle manieren geprobeerd om haar terug te krijgen door haar te kopen wat ze wil, zoals ik altijd deed en ze liet me nog steeds met een gebroken hart achter en ze heeft zelfs een nieuw vriendje dat me nog meer kapot maakte totdat een vriend van mij van waar we werken me naar stuurde deze echte spreuk Dr genaamd Ayoola. Deze man heeft mijn leven compleet veranderd. Ik volgde alles wat hij me zei te doen en mijn vrouw kwam terug en smeekte me terug. Ik was stomverbaasd dat alles precies gebeurde zoals hij me had verteld. Ik had vertrouwen in alles wat hij me vertelde en alles was waar. Ook was hij er elk moment totdat ik mijn geluk terugkreeg en hij zorgt ook voor spreuken die impotentie, kaalheid, ziekten zoals HIV/AID, Herpes, Kankerloterij E.T.C. genezen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail op {drayoolasolutionhome@gmail.com of https://www.facebook.com/Dr-Ayoola-105640401516053/ tekst of bel +14809032128

 5. Dit is mijn getuigenis over het goede werk van Dr. Isikolo die mij helpt … Ik ben Barbara Ogar. Het spijt me dat ik dit op het net heb gezet, maar ik zal door deze wereld top spell caster moeten zijn die mijn man terugbracht die mij verliet voor de afgelopen 2 jaar. Uiteindelijk ontmoette ik deze man op een blogsite door een van zijn klanten voor hulp , ik legde alles aan hem uit en hij vertelde me over een spell caster waarover hij had gehoord en hij gaf me een e-mailadres om de betoverancier te schrijven om hem mijn problemen te vertellen. In slechts 2 dagen was mijn man terug bij mij. Ik wil alleen maar bedanken voor deze waarheidsgetrouwe en oprechte spreukgieter, mijnheer, alles wat u verteld heeft, komt af en dank u meneer. Alsjeblieft wil ik iedereen vertellen die op zoek is naar een oplossing voor het probleem, ik raad je aan deze spreider te raadplegen, hij is echt, hij is krachtig en wat de spreukgieter ook vertelt, wat er zal gebeuren, omdat alles wat de spreukgieter te vertellen heeft ik kwam te geschieden. U kunt hem vriendelijk contacteren op zijn e-mailadres is isikolosolutionhome@gmail.com. bel of WhatsApp of Viber hem op +2348133261196

 6. Bent u op zoek geweest naar opties voor uw aankoop van een nieuw huis,
  bouw, vastgoedleningen, herfinanciering, consolidatie
  schuld, persoonlijk of zakelijk doel van financiering?
  Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt met ons.
  Waarom wacht je dringend op het geld dat je nodig hebt?
  we hebben het geld om je uit te lenen. Onze financiële leenservice is 100% gegarandeerd.
  Neem contact met ons op, want we bieden onze lage en betaalbare financiële rentevoet van 2% lage rente en een betaalbare rente van 2%
  Meld je nu aan en word lid van duizenden tevreden klanten ..
  E-mail: zenithloanlimited@gmail.com

 7. Oeps, lees dit nu pas! Ik neem aan dat dit als grap bedoeld was? Ondanks dat krijg ik er wel direct *uitslag* van. Geinig dat domme mensen tegenwoordig zo’n aandacht krijgen! Die Britt met IQ van 55 is ook al zo geliefd! Daar kun je tenminste nog om lachen! 🙁
  Maar eerlijk gezegd lees ik liever een artikel van iemand die ervaring en verstand heeft. Ik ben te dom voor dit soort humor, sorry!

 8. Dag en nacht zorgen voor mijn kinderen vind ik normaal. Niet alles kunnen doen, omdat je er voor ze moet zijn, vind ik normaal.
  Elf jaar thuis moeten blijven en niets ontspannends voor mezelf kunnen doen, omdat er niemand was die in de tijd dat ik weg was, voor mijn autistische kinderen kon zorgen, vond ik noodzakelijk, maar niet normaal.

 9. Zoals zoveel met mij, als ik die reacties lees, heeft dat kind nog nooit voor wie dan ook hoeven zorgen. Kan zij ook combineren, baan met gezin en moeder met Alzheimer? Vraagt het mij af. Voor iemand met Alzheimer zorgen is echt niet hetzelfde als een ontbijtje ‘ s morgens klaarmaken. Behalve het zorgen moet je het ook geestelijk op weten te brengen. Elke 2 minuten wordt je gevraagd: heb ik mijn medicijnen al ingenomen voor mijn epilepsie. Ja mam, die heb je net nog gehad. Oh ja, ik moet nog boodschappen doen.. Nee ma, we hebben net de boodschappen al gedaan. 2 minuten later, even kijken wat ik vanavond ga eten, moet ik de boodschappen gaan halen. Nee mam, die hebben we net al gehaald. Mijn broer wordt ’s nachts uit bed gehaald omdat ze de tijd is vergeten, 3 uur later kruipt hij weer achter het stuur van de bus. Nee mevrouwtje, laat je eerst eens informeren voordat je onzin uit gaat kramen.

 10. Ik zag Sabine deze week bij Knevel en van den Brink.
  Het viel me op dat ze er een gewoonte van maakt om de wereld vanuit haar pak ‘m beet 80 vierkante meter te bezien.
  Nu weer cannabis tot harddrug verklaren ‘omdat ze wil dat HAAR KIND drugsvrij opgroeit’.
  Daar hoef je toch niet de andere 16 miljoen voor droog te leggen?
  Het ontbijtje op bed voorbeeld heeft me het meest gestoord in deze column. Ook een van haar 80 m2 thuisfront.
  Dat serieus voor mantelzorg aanzien is echt een verschrikkelijke belediging voor ‘ons’ mantelzorgers.
  Heel dom ook, gezien het feit dat de overheid met haar plannen rond de PGB ons mantelzorgers echt HARD nodig gaat hebben. Wij zullen de bezuiniging van 900 of 600 miljoen moeten gaan opvangen, vrees ik.
  Als het CDA de C dan zo vertaald, Categorische minachting voor mantelzorgers, gaat daar geen stimulerende werking vanuit.
  Het zorgcomplimentje dat ik jaarlijks mag ontvangen dekt 3 reisjes; de ander 30 betaal ik zelf.
  Het wordt tijd om hetgeen ik doe maar in natura op te eisen bij de overheid.
  Mijn moeder zegt altijd dat ze met geen zeventien paarden uit haar huiis is te krijgen,.
  Kijk ma een klein onnozel wicht! meer power dan 17 pk in haar peiere eentje vanuit haar 80 m2.

 11. Sabine,
  Moge God je verhoede wakker te worden in een lichaam dat niet meer (goed) werkt, waardoor alles wat je daarvoor zelfstandig kon nu overgenomen moet worden door naaste (mantelzorgers huh die ja). En dan heb ik het niet alleen over een ontbijtje maken maar alles!! Alles wat je vroeger zelf kon doen! Denk jij weleens na als je je reet afveegt?! Idd daar heb je dan hulp bij nodig! Niet bij stilgestaan he?!
  Wil je een week de taken overnemen die mijn vriend, beste vrienden en familie doen nadat ik onverwachts op 28jarige leeftijd beperkt raakte na een anafylactische shock! Even voor de duidelijkheid; ook JIJ kan een anafylactische shock krijgen en dus van het een op andere moment gehandicapt worden en afhankelijk zijn van mantelzorgers.
  Een steek in het hart van vele en JE MOET JE DIEP SCHAMEN!
  Graag nodig ik je uit een keertje langs te komen bij mij op de Nieuwmarkt in Amsterdam! Als je tijd hebt domme columns te schrijven dan heb je ook tijd om voor mij een ontbijtje te komen maken!!

 12. @Zorgpunt
  De onlangs gepubliceerde beleidsvisie langdurige zorg/AWBZ 2012 van de
  Univé-VGZ-IZA-Trias Zorgkantoren werpt een ander licht op de column van mevrouw Uitslag.
  ‘Vergroting van de eigen regie betekent ook een toename van eigen verantwoordelijkheid.
  Dit betekent dat er een zwaarder beroep zal worden gedaan op zelfmanagement, zelfzorg
  En mantelzorg: van all-in zorg naar doe-het-zelf zorg.’

 13. Uit deze uitspraken van mevrouw Sabine Uitslag kan in ieder geval worden afgeleid dat zij zelf nooit enige vorm van mantelzorg heeft verleend. En zeker niet gedurende langere tijd. Anders had zij m.i. nooit tot zulke onbenullige, niet-onderbouwde c.q. niet-beargumenteerde conclusies kunnen komen. Die richting mantelzorgers ook nog eens behoorlijk kwetsend zijn. Maar zelfs dat laatste lijkt zij zich niet te realiseren. Wat doet iemand met zo weinig reflecterend vermogen eigenlijk in de Kamer?

 14. Aan de enorme aantal reeactie moet de schrijfster van de colum wel tot de conclusie komen dat ze volkomen de plank heeft misgeslagen. Zomaar voor iemand een broodje smeren is heel wat anders dan elke dag het te doen voor iemand die dat vanwege zijn handicap niet zelf kan.
  Sabine weet niet wat het is om iemand in je eigen gezin te hebben met beperkingen! neem van mij aan dat je doen en laten daar helemaal opspert afgestemd!
  Waarom gaf het vroeger geen problemen?
  1. De moeders in de meeste gezinnen werkten niet buitenshuis!
  2. Gehandicapten werden vroeger sneller in een instelling ondrgebraxht”
  3.De medische wetenschap is beter in staat om mensen in leven te houden ten opzichte van vroeger!
  al drie redenen die mij te binnen schoten door gewoon logisch na te denken! Zou Sabine Uitslag ook eens moeten doen! Een andere tip is ga eens praten met een mantelzorger of beter ga er eens een week aan het werk!

 15. Beste Sabine,
  Voor een volwassen vrouw heb je wel een erg onvolwassen kijk op mantelzorg. Hoe kan je jezelf de vraag stellen of een eitje bakken voor je lief ook mantelzorg is, of drie keer per nacht je baby verzorgen? Dan ben je wel erg blond vind ik.
  Ik ben 58 jaar en ben mantelzorger/pleegouder van een jongen van 5 jaar met een NAH met als gevolg een ernstige meervoudige beperking en volledige zorgafhankelijkheid. Ook hij is een van de “gelukkigen” die bij de 10% horen.
  Ik nodig je bij deze uit om slechts een dag de mantelzorg die wij 24/7 bieden van ons over te nemen zodat ik eens een dag tijd voor mezelf heb. Ik zou nl. willen dat ik een keertje de yoga of wat dan ook moest afzeggen omdat mijn mantelzorg nodig is. Ik heb niets af te zeggen omdat ik nergens lid van ben, simpelweg omdat ik daar de tijd niet voor heb.
  En ja, dankzij het PGB hebben we hulp, want vrijwilligers zijn niet te krijgen, die schrikken van de heftigheid van de aandoening en haken af. Hoezo maatschappelijke stages van jongeren? Die zie ik geen dieetvoeding klaarmaken of luiers verschonen of medicijnen toedienen, of een sonde vervangen als die er weer eens uitligt. Of zuurstof toedienen bij een epileptische aanval en noodmedicatie toedienen om een aanval te stoppen. Die zijn alleen goed genoeg om een blokje om te wandelen en daar hebben wij dan weer liever zelf de tijd voor zodat we zelf ook nog eens buiten komen.
  Erg dom om gespecialiseerde zorg te willen laten uitvoeren door niet geschoolde vrijwilligers en gedoemd tot mislukken want al de zware zorgvragers zullen in een dure instelling hun intrek moeten nemen en hun vrijheid kwijt zijn.
  Bel me dus en maak een afspraak om in de praktijk kennis te maken met mantelzorg Pas dan weet je waar je over praat.

 16. Sabine Uitslag, ga je schamen!!!
  Hoe durf je alle mantelzorg over één kam te scheren en af te doen als naastenliefde waarvoor een vergoeding iets is waar men zich voor moet schamen. De gewone heel gebruikelijke dagelijkse zorg die familieleden en buren elkaar -nog steeds, kijk eens goed om je heen!- bieden staat in geen verhouding tot de betaalde, veelal specialisitsche betaalde ‘mantelzorg’ die dezelfde buren en familieleden dankzij het PGB veel goedkoper én beter leveren dan dure, zakkenvullende instanties en thuiszorgorganisaties.
  Mijn moeder is de 60 ruim gepasseerd, werkt nog altijd fulltime, betaalt belasting, levert na haar werk dagelijks onbetaalde mantelzorg voor haar hoogbejaarde vader van 91: boodschappen doen, wassen, persoonlijke verzorging, ‘m overal heen rijden, ookal woont hij in een woning waar zorg beschikbaar is, toch blijkt dat nodig, dagelijks. Daarnaast levert ze als oma betaalde zorg voor onze ernstig meervoudig complex gehandicapte 12-jarige zoon. Daar is ze toe bevoegd want oorspronkelijk is ze opgeleid in wat destijds de ‘zwakzinnigenzorg’ heette. Daar krijgt ze voor betaald want om dit te kunnen doen is ze 1,5 dag minder gaan werken in haar andere betaalde baan, logisch dat dat gelijkelijk gecompenseerd wordt uit het PGB van mijn zoon (die overigens tot de ‘ongelukkige’ 10% met een verblijfsindicatie behoort.) Betaalde zorg want specialistische zorg. Of is het met de tillift verplaatsen en persoonlijk en medisch verzorgen van een kind dat niets kan en zeer ernstige epilepsie heeft geen vergoeding waard? Zorg die in instellingen en dagopvang geleverd moet worden door gediplomeerden? Ik heb geen buurman, buurvrouw of familielid die ik deze zorg toevertrouw, vooropgesteld dat die dat zouden willen. Sterker nog: het is zorg die ik niet eens toevertrouw aan iedere dag weer ’n andere onderbetaalde thuiszorgmedewerker, laat staan aan haar meerderen die hun zakken vullen met de rest van het veel te hoge tarief maar die qua zorg zelf de handen nog nooit uit de mouwen gestoken hebben. En u wilt daar scholieren voor inzetten in het kader van hun maatschappelijke stage. Shame! Dat is iets wat je deze scholieren nog minder mag aandoen dan mijn zoon!
  Sabine Uitslag, je bent van harte welkom om een weekje de dagelijkse mantelzorg te komen leveren aan mijn zoon. Ik hoop dat je de tillift kunt bedienen, luiers kunt verschonen bij een spastisch kind, darmspoelingen en klysma’s kunt geven, blied kunt prikken, dieetvoeding kunt klaarmaken. Maar dat zal wel want ook jij komt oorspronkelijk uit de zirg dus dat mag ik jou wel toevertrouwen. Je weet vast hoe je een epileptsche aanval moet afbreken en begeleiden om te zorgen dat je hem uit het ziekenhuis houdt. Breng vooral ’n camerapoleg mee, ik denk dat heel Nederland graag ziet hoe jij dit doet.

 17. Sabine,
  We spraken elkaar in Mei in Vriezenveen waar je die middag de GHB-verslaafden typeerde als ‘losers’. Nu zijn het de mantelzorgers die je op hun hart trapt omdat je denkt over hun rug een snedige opmerking te kunnen maken over je ‘lief’ waarvoor je een eitje bakt.
  “Noaberhulp”, jij zou dat toch moeten weten, begint bij het erkennen van de ander en zijn noden. Ik heb je daar noch bij je mening over GHB-verslaafden, noch bij je uitspraken over mantelzorgers op kunnen betrappen. Inmiddels heb ik op mijn weblog 3 stukjes geschreven over de manier waarop jij namens het CDA over de zorg mag praten. http://bornia.web-log.nl/weblog/

 18. p.s. lees ik net op de webpagina’s van de Twentsche courant Tubantia het volgende:
  Volgens Sabine hebben de lezers van haar column de teneur niet goed begrepen. Het zou in de column juist gaan over de waarde van belangeloos iets voor een ander doen: ‘In die zin gaat de column ook over meer dan alleen het fenomeen mantelzorg. Ik heb, zie de titel, willen schrijven over de waardevolle samenleving. Het is prachtig als mensen iets om niet doen. Dát zou meer moeten worden gewaardeerd door de samenleving, zonder dat die waardering altijd maar weer een kwestie van geld is. Ik zou willen dat mensen in de spiegel kijken, dat ze zich iedere dag weer afvragen: wat heb ik vandaag voor de samenleving gedaan, wat heb ik betekend?’
  Hmz,, zou ik, met mijn HBO opleiding Nederlands, mijn Universitaire studie Psychologie, mijn vervolgopleiding en mijn nascholingsactiviteiten nou nog niet kunnen lezen? Dat is kwalijk zeg.

 19. Nounou Sabientje, lieve kind, dit is wel een onthutsende oversimplificatie van het begrip mantelzorg. Ik zou een heel verhaal kunnen houden over wat je allemaal niet begrijpt en hoe weinig eenvoudig het leven van de gemiddelde mantelzorger eruit ziet. Ik zou kunnen vertellen dat het niet gaat om een moeder die een beetje moe is omdat haar baby drie keer per nacht wakker wordt, of om een beetje extra eten koken voor je alleenstaande vader die bij je om de hoek woont. Dat het ook niet gaat om die ene keer in de week een wandelingetje maken met je invalide zus in een rolstoel, of het aantrekken van een paar kousen bij je moeder met vocht in haar benen. Ik zou je kunnen vertellen dat het daarentegen betekent dat je dag en nacht klaar moet staan (wilt staan) voor een familielid dat door lichamelijke of psychische ziekte niet meer in staat is om voor zichzelf te zorgen. Dat je als een soort chinees in het circus probeert om alle bordjes in de lucht te houden, door van het ene naar het andere te rennen, dag in dag uit, jaar in jaar uit. Dat er naast hulp in de huishouding en verpleegzorg, administratieve zaken geregeld moeten worden, formulieren ingevuld, indicaties aangevraagd, uitleg gegeven. Dat er naast die mantelzorg voor ouders, kinderen, of familielid buiten je eigen huishouden, ook nog een gezin draaiende gehouden moet worden, waar partner en andere kinderen aandacht willen. Dat er in de meeste gevallen ook een werkgever tevreden gesteld moet worden. Dat er soms meerdere volwassen kinderen uit één gezin zwaar overspannen raken door de langdurige dagelijkse steun aan hoogbejaarde, nog zelfstandig wonende, ouders die beginnen te dementeren en voor wie (nog) geen zorgwoning beschikbaar is. Ik zou je kunnen vertellen dat de zorg, de zorgen en de spanning, het overleg met de andere familieleden, de thuiszorg en de andere zorginstellingen, de bezoeken aan artsen en het vele werk (dat je graag doet, natuurlijk graag doet, want het is immers voor familie) na verloop van tijd zijn tol gaat eisen. Juist omdat je ook nog een eigen gezin hebt met alle dagelijkse beslommeringen, een werkgever en graag een eigen sociaal leven wilt hebben.
  Maar gezien alle bovenstaande reacties doe ik dat niet, want ik neem aan dat je daaruit intussen begrepen hebt dat het allemaal niet zo simpel is als het vanuit jouw ivoren torentje wel lijkt. Ik neem overigens aan dat het niet alleen door je torentje komt, maar ook en vooral je jeugd waardoor je nog geen idee hebt van wat het mantelzorgen daadwerkelijk inhoudt omdat je nog nooit geconfronteerd bent geweest met de rauwe werkelijkheid. Misschien is het een idee om eens een paar dagen bij wat mantelzorgers mee te lopen? Of hen in ieder geval bij hen goed te vragen wat mantelzorgen precies inhoudt voordat je zo’n onbezonnen, bijna domme redenering tentoonspreidt.
  En voor wat betreft je vraag hoe dat dan vroeger ging, kan ik kort zijn; vroeger hadden de gezinnen meer kinderen dan nu (vaak wel tien of meer tegenover die ene of twee van tegenwoordig) die allemaal een handje toestaken. Bovendien werkten moeders meestal niet buitenshuis, waardoor ze makkelijker in staat waren om mantelzorg te verlenen aan hun bejaarde vader of moeder. En in het ergste geval was er meestal wel een ongetrouwde oudste dochter die zich opofferde, haar werk opgaf en bij haar ouders ging inwonen om de boel daar te redderen. Willen we daar naar terug?

 20. Beste Sabine,
  Nu mag ik hopen dat je de reactes op je artikel leest.
  Jouw artikel was nogal waardeloos te noemen, en het feit dat juist jij, met zo’n beperkte ervaring, mede over het zorgbeleid beslist vind ik schandalig.
  Bij het cda zou je verwachten dat er gekeken wordt naar de kwaliteiten voor een functie, niet naar de incompetentie.
  Lees, leer en ervaar.
  Veel succes.

 21. Beste Sabine,
  Bij het simplisme van uw redenatie lopen mij de rillingen over de rug.
  Maar een praktijk verhaal om te onderstrepen dat mantelzorg meer is dan een keertje koken voor je zieke vriendin.
  Ik ben enig kind en heb mijn carrière opgezegd om van 2004 tot 2008 heb ik mijn vader (alzheimer, zwaar diabetes, hart en vaat problemen, exzeem, incontinent en zeer slecht ter been)24 uur per dag verzorgd.
  Zonder PGB was dit onmogelijk geweest en had mijn vader gedwongen moeten worden opgenomen in een verpleegtehuis.
  Gedwongen omdat hij dit zelf niet wilde.
  Het is misselijkmakend om te zien hoe de regeringspartijen om hun geweten m.b.t. deze onzinnige ‘bezuiniging’ te schonen, de rol van de mantelzorger bagatelliseren.

 22. Sabine,
  Mantelzorg is onder andere dat mijn 50-jarige moeder naast haar 36-urige werkweek minstens zoveel tijd aan mijn zieke opa besteedt. Dat compenseert de 2011-stijl van verzorging aan huis een beetje: “zo meneertje, fijne dag vandaag?” *slam* naald in de arm, “en fijne dag nog verder.”.
  Groet,
  Jochem

 23. Pfft, Sabine, van jou had ik toch meer verwacht. Maar om je vraag te beantwoorden, wat is Mantelzorg, daarvoor had je gewoon op de website rijksoverheid.nl kunnen kijken:
  Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.
  Kortom, wat we vroeger als gewoon helpen bestempelden is nog steeds gewoon helpen. Mantelzorg is echt wel iets meer, en door het de dekwalificeren als iets wat altijd gewoon was steek je de mantezorgers echt geen hart onder de riem.

 24. Sabine,
  Er zijn ongetwijfeld veel mantelzorgers die het erg zwaar hebben. Echter er zullen ook veel mensen zijn die zich mantelzorger noemen en die aanmerkelijk minder lasten ondervinden maar wel profiteren van regelingen die daardoor niet ten goede komen aan mensen die het echt verdienen. Ik ben blij dat je de discussie aangaat en dat je duidelijke kaders wil stellen. Wat is nu een breed gedragen definitie van Mantelzorg? Zelf heb ik geen antwoord. De vergelijkingen met eitjes koken voor je vriend gaan echter volledig mank. De discussie is goed, de manier waarop je het stelt stuit, begrijpelijk, veel mensen tegen de borst. Niet heel tactisch. Overigens zijn een aantal van de reacties erg respectloos en doen die de discussie geen goed.

 25. Ik wil graag reageren op de column van Mw. Sabine Uitslag, “De waardevolle Samenleving.”
  Ik kan u helaas niet onder het kopje “reageer”bereiken dus daarom dit bericht.
  Sabine, als ik je column lees heb je een denkwereld van een 17 jarige.
  Ik heb dat zelf ervaren bij mijn eigen kinderen.
  Zo denken kinderen van die leeftijd en daar kunnen ze wel eens meerdere dagen mee bezig zijn zoals jij
  die er dan kennelijke een hele week over moet nadenken.
  Maar er was gelukkig een zodanige verstandhouding tussen onze kinderen en ons dat we daar over konden praten en er uiteindelijk
  ook een mening uit kwam voor hun waar ze mee konden leven.
  Ik begrijp werkelijk niet dat een vrouw met jouw betrekkelijke denkvermogen in de tweede kamer zit.
  Je hebt, denk ik, nog geen grote levenslessen gehad en geloof me het leven gaat echt niet over rozen.
  En nee, we hadden geen computer en skype, facebook en noem maar op. Je verliest op die manier alleen maar de grip op het echte leven.
  Twitter maar een hoop onzin de wereld in, waar zijn jullie mee bezig, met niksheid. Maak werkelijk contact met je medemens door ze mondeling aan te spreken
  en ze aan te raken, er voor ze te zijn als dat nodig is.
  Ik heb het niet gemist want wij hebben het leven echt meegemaakt, gewoon zoals het is.
  Jammer voor jullie generatie als de klappen komen.
  Je bent er mijns inziens niet op voorbereid.
  Veel sterkte.
  M.v.g.
  H.van der Zanden.

 26. En nu het framen mislukt is…. met andere worden we wel door hebben dat dit een poging om de “gebruikelijke zorg” op te rekken…. zie post Helga Dulfer 21/7 6.45 … waar blijft de reactie van het CDA?
  Wat een koude kille partij is het CDA geworden!

 27. Tot op heden heb ik niet gereageerd. Maar ik zou Mevr. Uitslag een voorbeeld geven van mijn eigen situatie.
  Ik ben een 53 jarige vrouw met spina bivida (open rug). Heb een 23 jarige zoon met een verstandelijke en lichamelijke handicap. Mijn vader is sinds mei opgenomen in een verpleeghuis. (voelt zich erg verloren, dus ben ik daar elke middag) Ik heb een WAO uitkering van 650 euro. Zit in de gemeenteraad en krijg daar een aanvullend inkomen van 200 euro. De meeste tijd ben ik kwijt aan de zorg voor mijn zoon en mijn vader, maar door de WMO heb ik maar recht op 4 uur huishoudelijke hulp (dankzij deze regering).
  Hoelang denkt u dat ik dit nog vol kan houden?
  Dan heb ik het niet over een ontbijtje maken e.d.

 28. Tot op heden heb ik niet gereageerd. Maar ik zou Mevr. Uitslag een voorbeeld geven van mijn eigen situatie.
  Ik ben een 53 jarige vrouw met spina bivida (open rug). Heb een 23 jarige zoon met een verstandelijke en lichamelijke handicap. Mijn vader is sinds mei opgenomen in een verpleeghuis. (voelt zich erg verloren, dus ben ik daar elke middag) Ik heb een WAO uitkering van 650 euro. Zit in de gemeenteraad en krijg daar een aanvullend inkomen van 200 euro. De meeste tijd ben ik kwijt aan de zorg voor mijn zoon en mijn vader, maar door de WMO heb ik maar recht op 4 uur huishoudelijke hulp (dankzij deze regering).
  Hoelang denkt u dat ik dit nog vol kan houden?
  Dan heb ik het niet over een ontbijtje maken e.d.

 29. Opvallend: niemand heeft het artikel van sabine begrepen, ook haar medestanders niet. Immers sabne geeft nu aan dat zij bedoeld heeft om de mantelzorgers een hart onder de riem te steken.
  @Helga inderdaad (op het gevaar af van complotdenken), het lijkt op voorsorteren oprekken gebruikelijke zorg.
  Dat framing werkt lekker, mantelzorgen wordt bij een aantal inzenders al gelijk gesteld aan op de borstklopperij en profiteren. Terwijl niet de mantelzorg zichzelf mantelzorg, dikke salarissen noem maar de professionele zorg- en indicatie-instelling je dezet titel meegeven.
  Wat is er aan de hand. waarom wordt deze definitie zo belangrijk? Terwijl hoe ze ook ons noemen wij gaan verder met ons belangrijk werk en zoeken naar oplossingen voor behandeling, inkomen en kwaliteit van leven voor onze dierbaren.

 30. Dag Sabine,
  Ook ik ben een verpleegkundige, BIG-geregistreerd en jaren als docent gewerkt, totdat ik 28 jaar geleden de diagnose MS kreeg, nádat ik met een rolstoel verder moest.
  Mijn man is 13 jaar geleden overleden aan een dodelijke ziekte.
  Ik weet heel goed wat mantelzorg is. Het is met geen mogelijkheid te vergelijken met een ontbijtje maken, of kousen aan of uit trekken.
  Was het maar zo simpel! We hebben zolang het kon elkaar verzorgd. Ik vind het vrij natuurlijk om dat voor elkaar te doen. (Bestond het woord mantelzorg toen al?)
  Misschien kan ik je uitnodigen om eens een paar dagen bij mij te komen mantelzorgen. Kunnen we ook eens praten over de veranderingen die plaatsgevonden hebben in ons beroep. Onder het genot van een kopje koffie.
  O ja, ik heb een Senseo, die kun je vast bedienen.
  Ik beloof je dat ik je ’s nachts niet zal storen, daar heb ik een pilletje voor
  Ik hoop dat ik je dan niet dankbaar hoef te zijn voor je bewezen diensten, maar gewoon blij mag zijn dat je naar me geluisterd hebt.
  Voor de technische handelingen roep ik de hulp in van professionele krachten, ik heb een PGB.
  Je baan als Tweede Kamerlid mag natuurlijk niet in het geding komen… want eerst geschoold worden neemt veel tijd.
  Ik hoop dat ik een persoonlijk antwoord van je krijg. Ik weet dat daar, in deze tijd, lef voor nodig is.
  Groet, Helga.

 31. Titel: De Waardeloze Beleving (van Sabine Uitslag)
  Intro: Iets lezen van Sabine Uitslag: is dat waardevol of kost het vooral tijd?
  Statement: Een waardeloze besteding van tijd, vooral voor mantelzorgers die hun energie beter kunnen gebruiken!
  Conclusie: Politici hebben vaak al een afstand van het thema waarmee zij zich bezig houden: Sabine echter weet niet eens waar ze zich mee bezig houdt.
  Naschrift: Ben benieuwd wanneer Sabine dementerend in haar stoel zit of er nog NAASTEN zijn die haar ontbijtje willen verzorgen (of is dat dan mantelzorg?…)

 32. Wat respectloos. Blijkbaar heb je behoefte om je steun voor de grove bezuinigngsplannen te legitimeren, palnnen die voor veel mensen desastreus zijn. Wat is er makkelijke dan alles op 1 hoop te gooien en idiote voorbeelden als maat nemen, een inmiddels beproefd populistisch recept, verdiep je niet teveel.
  Als je drie jaar lang je lief bij een ongeneeslijke ziekte hebt begeleidt tot de dood, ’s nachts naar de HAP, overdag op intensive care en proberen te werken, meid kom dan nog eens terug.
  Dan realiseer je je waarschijnlijk wat beter wat mantelzorg precies betekent, hoe het sloopt en dan haal je het vast niet meer in je hoofd om zo te praten over dit soort zaken.

 33. Uitslag:
  Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander
  Defenitie Wikipedia:
  ”Mantelzorg is de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten: familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om langdurige zorg die onbetaald is.
  In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo’n 750.000 mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.”
  Dat is wel heel wat anders dan een yogalesje afzeggen om voor een zieke vriendein te koken .Het gaat om langdurige onbetaalde zorg waar men te nacht en ontij voor gebeld kan worden.

 34. Door Sabine:
  [quote]Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden. Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld. Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is! [/quote]
  Het is mooi om te lezen dat 1 iemand van de CDA het begrijpt dat mantel zorg een kostbaar iets is voor mensen (dus ook mijn ouders) die zich op latere leeftijd niet meer kunnen helpen en daar hulp krijgen van de (misschien nog) inwonende kinderen.
  vroeger was dit heel normaal. ik heb mijn grootouders, same nmet mijn ouders en vrienden tot aan hun dood verzorgd en nu is het de beurt om mijn ouders te verzorgen.
  En dan is het jammer dat je die gedachten gang, in het kader van het naderende onheil wat huishoudtoets voor uitkeringen heet, niet onder de aandacht van je partij genoten brengt en verder ook niks doet of in protest gaat. Iemand met christelijk normen en waarden was allang aan het protesteren tegen de huishoudtoets, die ook er nu ook voor zorgt dat i.p.v de inwonde kinderen, die hun ouders bijstaan en verzorgen of visa versa (en die nu uit huis gejaagd worden door de huishoudtoets) , dit nu gedaan moet worden door commerciéele zorg instellingen, wat handen vol geld kost.
  En was er al niet een groot tekort aan geld , maar ook mensen in de zorg?????

 35. Het is treurig te moeten ontdekken hoeveel mensen niet tussen de regels door kunnen lezen om de gedachtegang van Sabine te begrijpen. Het gaat er toch niet om het artikel helemaal taalkundig tot op de komma uit te pluizen. Ik denk dat er veel gereageerd wordt om het reageren op zich zonder de essentie van het artikel te begrijpen. Als we alles zo letterlijk moeten nemen sta ik iedere dag voor de rechtbank iemand aan te klagen.

 36. Deze uitspraak van deze “politicus” geeft maar weer eens aan hoever politici van de realiteit en het maatschappelijk leven afstaan. Ik wil niet eens de moeite nemen om haar uit te leggen wat mantelzorg echt betekent. Uit ervaring weet ik dat het een hele opgave is, maar dat je er ook veel dankbaarheid voor terug kijkt. Maar dankbaarheid zal Sabione ook wel niet op waarde weten te schatten, gezien de enorme gages die ze met haar Tweede Kamer lidmaatschap in de schoot geworpen krijgt. En dat soort mensen moet onze bestuurders controleren!!!!

 37. ehm….. mijn mond valt hiervan open, ben enigszins teleurgesteld. Had nog enig vertrouwen in de toekomst van deze partij. Maar als de toekomst zulke nonsens op papier zet ga ik ook hieraan ernstig twijvelen. Het gaat totaal nergens over. Als dit het niveau is waarin zij onderzoek doet t.a.v. dit onderwerp mag ze zich wat mij betreft diep schamen en weet ze in geen geval waarover ze praat.

 38. Mijn partijgenoot Uitslag stelt zichzelf vragen over mantelzorg. Wat is dit nu precies?
  Ik wijs haar nogmaals graag op de beleidsregels van het CiZ. Hierin staat namelijk zeer nauwkeurig opgeschreven wat (indiceerbare) AWBZ zorg is en wat gebruikelijk zorg. Dit laatste is niet indiceerbaar en hierop doelt mevrouw Uitslag.
  Gezien de bezuinigingen die mijn partij noodzakelijk vindt, wordt er een proefballonnetje opgelaten om het begrip gebruikelijke zorg wat op te rekken.
  Steunkousen (doen) antrekken is nu nog AWBZ zorg. Allen die dit vrijwillig doen zijn daarom mantelzorgers.
  Het woord hiervoor: framing.
  Uiterst treurig word ik van mijn eigen partij.

 39. Dit is geen dom stukje. Dit is vooral een heel gemeen stukje. Als je het zorgen voor een stervende partner vergelijkt met het maken van een ontbijtje voor je vriendje, dan wil je mantelzorgers en de verzorgenden alleen maar veel pijn doen. En je standpunt verdedigen door ongegeneerd mensen diep te raken, dat is een verderfelijke manier die gelukkig goed laat ziet wat een verachtelijk beeld je hebt.

 40. Aan alle reaguurders,
  Snappen jullie nou echt niet dat het vandaag de dag van mantelzorg is en dat mevr Uitslag al haar kracht en intelligentie gebruikt heeft om dat onder de aandacht van de goegemeente te brengen.
  De Here zal haar belonen voor Haar kinderlijke visie op de hedendaagse maatschappij. Want sprak Hij niet “laat de kinderen tot mij komen” .
  Ik ben blij met een Partij des Heren die bevolkt wordt met arme zielen als Zij. Daarmee is het Rentmeesterschap van deze wereld in zeer goede handen.
  Wellicht zal zij Haar beloning snel bij de Here afhalen.

 41. Best Sabine,
  ik snap wel waar dit vandaan komt en je het zo hebt opgeschreven. Het gevaar waar je je nu in bevindt, en je al in bent beland gezien de reacties, is dat je (gelukkig maar) geen enkel benul hebt van wat mantelzorg in houdt. En wat dat met je als persoon doet.
  Zoals hierboven veelvuldig is geschreven: doe het maar eens een jaartje met iemand die ernstig ziek is. Die steunkousen zijn dan bijzaak en die ene yogales ook. Stop maar met Yoga, en een deel van je sociale leven, en je sport en je baan en je…..etc. Dan snap je pas wat mantelzorg in houdt en hoe zwaar dat is.
  Maar beloof me nou 1 ding: doe dit niet weer. Dat is niet goed voor jou als persoon, voor je partij en al helemaal niet voor de mensen die het wel weten.
  Want wat je nu gezegd hebt is alsof je zegt: fietsen? dat is toch net auto rijden zonder motor? Dan kunnen die salesmanagers ook wel een dagje naar amsterdam fietsen. Zo erg is dat toch niet? Je vergeet alleen dat zij dat elke dag doen en er veel voor inleveren.
  groeten uit Enschede

 42. Beste Sabine,
  Naar aanleiding van uw stuitende onwetendheid heb ik een kleine post aan u gewijd op De Jaap. Daarnaast hoop ik dat u in uw ruime maand vakantie (waardoor u het debat over het PGB mist) de tijd heeft om tot bezinning te komen en mede dankzij de vele welgemeende en verontwaardigde reacties op uw artikel tot andere (wel onderbouwde) inzichten gaat komen. Dit is elke volksvertegenwoordiger onwaardig.
  Voor een uitgebreider commentaar raad ik u vooral aan onderstaande link te volgen.
  http://www.dejaap.nl/2011/07/19/uitslag-mantelzorg-wereldvreemd-of-van-de-pot-gerukt/
  Met vriendelijke groet,
  Tjeerd van Erve

 43. Een Kamerlid van het CDA, woordvoerder zorg, die in het hol van de leeuw vragen stelt alsof ze voor het eerst van haar leven bij het koken van een eitje heeft staan nadenken over mantelzorg: een aanfluiting voor de kwaliteit van de politiek en van het CDA in het bijzonder.
  Door schijnvragen te stellen over kwantificatie en door met een monster van een drogreden aan te komen (vroeger was het nog veel erger) probeert dit CDA-Kamerlid krampachtig te maskeren wat er werkelijk aan de hand is: het hopeloos tekortschieten van de WMO. (Dit nog los van het om zeep helpen van de PGB’s).
  De WMO, voor wie het niet weet, is de eerste en enige wet die door de overheid uitsluitend uitgevoerd kan worden doordat de burger noodgedwongen een deel van de uitvoering op zich neemt. Dat is een unicum. De overheid noemt dit deftig ‘participatie’ en verhult zo dat het om noodzakelijke zorg gaat die de overheid zelf niet meer kan of wil verlenen. Om zich in te dekken heeft de overheid in de wet opgenomen dat niemand in Nederland recht heeft op zorg, maar wel een beroep op de overheid mag doen indien zorg nodig is.
  Het heeft mij vanaf de invoering van de WMO in 2007 verwonderd dat hiertegen geen protest is gekomen. Er is zelfs nauwelijks discussie over geweest. Te begrijpen is het wel. Het gaat bij mantelzorg om je eigen naasten. Het is nogal gênant om jouw eigen rol als mantelzorger daarin ter discussie te moeten stellen. Dat doe je niet. Maar daardoor bleef ook de discussie over de rol van de overheid uit. En over de verantwoordelijkheid die de overheid ook voor de mantelzorger heeft. In wezen is er in geval van mantelzorg namelijk sprake van een dubbele hulpvraag: van degene die zorg nodig heeft en van degene die mantelzorg verleent. Is nauwelijks over gesproken. En dat wreekt zich nu opnieuw.
  Dit is precies wat mij zo laaiend maakt over het stukje onbenul dat dit CDA-Kamerlid heeft geknutseld. Ze wijst ongegeneerd met een beschuldigende vinger naar de mantelzorger en veegt tegelijk het straatje van de politiek nog verder schoon. Noem een mantelzorger gewoon een vrijwilliger (van vrijwilligheid is vrijwel nooit sprake, Sabine), gooi gebruikelijke en noodzakelijke zorg op een grote hoop, noem de burger zelfredzaam en je hoeft over de rol en taak van de overheid niet meer na te denken. Laat staan te discussiëren. Terwijl daar alle reden toe is. Welke gevolgen heeft mantelzorgen voor de economie bijvoorbeeld? Of in hoeverre veroorzaken de mantelzorgers zelf kosten in de gezondheidszorg?
  Rutte, de kampioen van de terugtredende overheid, zal wel trots zijn op Sabine. Wat fijn, een volksvertegenwoordiger – van het CDA nog wel – die het ongevraagd zo prima begrepen heeft. Wat slim om het over naastenliefde te hebben en over kwantificeren. Zeg het maar Sabine, waar kunnen we in de zorg nog meer op bezuinigen? En hoe douwen we het de burgers door de strot?

 44. Sabine,
  Als ik dit als gewoon burger kan vinden op internet: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-mantelzorg.html
  Dan is dat voor jou als volksvertegenwoordiger toch helemaal een koud kunstje?
  Op die website staat wat een mantelzorger is: [quote]Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger is geen beroepsmatige zorgverlener, maar geeft zorg omdat hij of zij een persoonlijke band heeft met degene voor wie hij of zij zorgt. [einde quote]
  Dan is het toch zo duidelijk als wat dat een eitje bakken, luier verschonen van de baby, een yogales afzeggen geen mantelzorg is.
  Ook is duidelijk wie er kwantificeert: de rijksoverheid. Die bepaalt de regels.

 45. beste mevrouw Uitslag,
  Met stijgende verbazing heb ik uw artikel over de definitie van mantelzorg gelezen.
  Het spreekt van een zekere naïviteit om te beginnen met een voor u en uw lief zelf klaargemaakt ontbijt.
  ‘Ben ik nu aan het mantelzorgen ?
  De toon is daarmee gezet!
  U leest en hoot dat ‘ze het enorm zwaar hebben’. Wie zijn die ‘ze’?
  Zo schrijf je toch niet over je medemens.
  Wie is dan die mantelzorger ? Weer zo’n stereotiep en ongenuanceerd voorbeeld; ‘steunkousen en koken voor je oude vader’.
  Ik begrijp de moeders die aan u vragen of het wel goed met u gaat.
  U bent met uw speurtocht wat wijzer geworden.
  Ik waag dit te berwijfelen.
  Uw definitie van mantelzorg mis ik volkomen in uw artikel.
  U komt niet verder dan kwantificeren en… datgene wat vroeger vanzelfsprekend was, is veranderd in het stellen van eisen en moet voldoen aan verwachtingen. Welke?
  Wat vroeger?
  Ik ben het met u eens dat het heel waardevol is om voor een medemens te zorgen. Maar het heeft ook haar schaduwzijde.
  Soms is mantelzorg;
  7 dagen per week,24 uur per dag.
  Soms is mantelzorg;
  Geen enkel contact met je demeterende partner.
  Soms is mantelzorg;
  Eindeloos vechten tegen bureaucratische procedures.
  Soms is mantelzorg;
  Onbegrip van je omgeving.
  Soms is mantelzorg;
  Lees vooral al uw reacties op uw artikel.

 46. Schandalig, geen ander woord voor. Hoop van harte dat je zelf of iemand in je omgeving noooooit, maar dan ook nooit met mantelzorg te maken krijgt. Verpleegervaring is wel even iets anders dan structureel zorg te (moeten) geven aan iemand waar je van houdt. Geen salaris, geen collega’s, geen koffiepauze en je kan het ook niet “achter je laten”, laat staan een andere baan zoeken. Dus nee, geen appeltje eitje.

 47. Beste Sabine,
  Ik ben benieuwd of u na het lezen van de bijna 300 reacties op uw column uw visie op mantelzorg gaat nuanceren. Ik vind het persoonlijk stuitend dat iemand op een positie als de uwe, zo weinig lijkt te weten van dit belangrijke thema. Hopelijk neemt u de tijd om wat ‘feedback’ tot u te nemen en tot inzicht te komen. Een inzicht dat meer aansluit op de werkelijke beleving van mantelzorgers. Ik kijk uit naar uw volgende column…

 48. Elke morgen krijgt mijn lief ontbijt op bed.
  Is dat mantelzorg???? Ja!!!!!
  Want…..
  Elke dag zet ik hem meerdere keren in de stalift om te kijken of hij verschoont moet worden. Elke dag moet ik erop letten dat de katheterzak niet vol wordt.
  Elke dag moet ik in de gaten houden of hij zijn drinken opdrinkt, moet ik hem helpen met eten, moet ik hem zijn medicijnen toedienen, moet ik zijn mond en kin meerdere keren afvegen.
  Elke dag moet ik hem begeleiden met zijn dag indeling, moet ik de muziek voor hem aanzetten of zoals nu de Tour.
  Ik moet ook voor elkaar proberen te krijgen dat sommige mensen begrip voor hem op gaan brengen omdat hij niet tegen teveel drukte kan want daar kan een CVA patiënt niet tegen.
  Elke nacht moet ik er een paar keer uit om hem te verleggen en soms ook te verschonen.
  Ja!! Zeker weten dát is mantelzorg.
  En betaal ik mijzelf uit zijn PGB??? Nee!!! Ik ben wel gek, want dan word de eigen bijdrage nog hoger.
  Uit zijn PGB worden alleen de PGB hulpen betaald die hem elke dag in bed leggen en eruit halen. Hem douchen en aankleden. De katheter aanbrengen e.d.
  Nee!!! ik wordt betaald door die heerlijke knuffels die hij mij toebedeelt.

 49. Beste mevrouw Uitslag.
  U krijgt nogal wat reacties, waarvan het merendeel bestaat uit reacties van mensen die vinden dat u geen respect toont voor mantelzorg en mantelzorgers. Dan zijn er enkelen die het voor u opnemen en zeggen dat deze mensen het verkeerd begrijpen en niet goed lezen, u zou vooral bedoeld hebben dat er waarde gehecht moet worden aan vrijwillig voor elkaar zorgen en dat niet alle zorg als mantelzorg betiteld moet worden.
  Nu bent u politica, dit betekent dat het belangrijkste instrument dat u ter beschikking staat, taal is. Ik denk dat u dat heel goed weet, toch heeft u zich er op verkeken. Het geven of krijgen van intensieve zorg, of dat nu mantelzorg is of niet, gaat gepaard met veel en soms tegenstrijdige gevoelens. U weet dit ongetwijfeld, en dit zou er voor moeten zorgen dat u nog zorgvuldiger dan anders formuleert. Want ik neem toch aan dat u mensen die het toch al moeilijk hebben niet wilt kwetsen. Toch is dit gebeurd… Hoe kan dat nu? Laten we uw tekst eens samen doornemen…
  “Iets doen voor een ander: is dat waardevol of kost het vooral tijd?”
  U stelt een vraag: X = A of B? U veronderstelt daarmee dat X niet A en B tegelijkertijd kan zijn. Dus iets doen voor een ander is of waardevol, of kost tijd.
  “Laatst was ik in het weekend een ontbijtje aan het klaar maken voor mezelf en m’n lief en ik vroeg me af: ben ik nu aan het mantelzorgen?”
  Ah! Interessant, hier geeft u een persoonlijke inkijk in uw gedachtengang. U vraagt zich af of ontbijt voor Uzelf (uzelf eerst) en uw lief mantelzorg is.
  “Wat is eigenlijk de definitie van mantelzorg? Want wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra? Is dat dan niet voor iedereen anders? Dat zijn zo van die vragen die me de hele week kunnen bezighouden.”
  Juist, hier komen we op de kern van uw betoog. U vraagt zich of waar de grenzen van het begrip mantelzorg liggen en of deze voor verschillende mensen anders kunnen liggen. Ik ben benieuwd naar het antwoord!
  “Wat ik overal lees en hoor is dat de groep mantelzorgers heel groot is en dat ze het enorm zwaar hebben.”
  U als politica leest en hoort ‘overal’ dat de groep mantelzorgers groot is en dat deze het zwaar heeft. Het feit dat u dat ‘overal’ leest, lijkt mij alleen al om die reden een relevant punt! Ik begrijp dat u dat punt opneemt in uw betoog, ben benieuwd naar het vervolg!
  “Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?”
  U vraagt zich af of het vroeger zwaarder was dan nu. Ik ben benieuwd of de relevantie van deze vraag later in het betoog nog duidelijk wordt…
  “En wie is dan die mantelzorger?”
  Hier stelt u een variatie op uw eerdere vraag wat mantelzorg is. U geeft een aantal voorbeelden die ik hier niet zal herhalen, maar die ver af liggen van wat de Rijksoverheid als definitie van mantelzorg hanteert, namelijk: ‘Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.’
  “Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden.”
  Ok, nu zullen we een begin van een antwoord krijgen op waar de grenzen liggen van wat mantelzorg is en wat niet…
  “Mijn conclusie is dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld.”
  Huh? Wacht even… Het gaat me iets te snel… Waarop precies baseert u uw conclusie? U gaf al aan dat dit thema u een week lang kon bezig houden, dus u bent wellicht een gedachtensprongetje vergeten te vermelden… Ik volg het in elk geval niet meer…
  “Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin.”
  Juist u hoort en leest niet alleen dingen, u heeft ook een boodschap! Dat is wat wij van een politica verwachten! Alleen… Ik begrijp de boodschap niet zo goed, u was toch op zoek naar waar de grenzen lagen van mantelzorg? En ik neem toch aan dat de basis van deze speurtocht, zoals u het zelf noemt, de definitie is van de Rijksoverheid, ik herhaal deze maar weer: ‘Mantelzorg is onbetaalde zorg voor zieke familieleden of vrienden. Het gaat bij mantelzorg om intensieve zorg voor langere tijd.’
  “Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken”
  Nee, dat kan ik me voorstellen, ik heb het zo in elk geval nog nooit bekeken, ik begrijp het eigenlijk ook niet…
  “Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!”
  Juist, dank u wel. Maar wat bedoelt u nu eigenlijk te zeggen?

 50. Madelon schreef: ” Geachte Heer Michiel Nieuwenhuijsen. Door boosheid laat u zich lijden en mist u de essentie. ”
  Waarvan akte, ik deel die opvatting niet.
  Madelon schreef: “Er wordt geen woord gerept over het zorgen voor chronisch zieken.”
  Daar schrijf ik ook niet over. Sabine richt zich tot de ‘medemens’, dat mensen maar een yogales zouden moeten missen om voor hulpbehoevende mensen te zorgen. Dat is een holle redenatie. Veel mensen ‘laten’ namelijk al een cursus schieten om mensen die hulpbehoevend zijn te helpen. Sterker nog, veel mensen moeten (!) zelfs zoveel tijd steken om hulpbehoevende mensen te helpen dat zij überhaupt geen tijd hebben voor een yogales.
  Madelon schreef: “Met GEEN enkel beledigend woord wordt er gesproken over de ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen.”
  Het voorbeeld van Yoga les missen vind ik denigrerend, met name de context hoe dit gebracht wordt. Met mij pakweg 90% van de mensen die hier reageren. Dat wil niet zeggen dat het ook denigrerend is maar zo wordt het wel opgevat en mijns inziens terecht. Bovendien gaat het helemaal niet over ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen, daar schrijf ik ook nergens over. Het gaat over mensen die in een situatie belanden waarbij zij een persoon die hulpbehoevend is ‘moeten’ verzorgen omdat anders niemand anders dit doet. Dit is veelal een energie kostende bezigheid en vaak genoeg erg kostbaar bovendien. Dan moet je niet aan komen zetten met een paternalistisch belerende toon dat het “leerzaam” zou zijn.
  Daar trappen, op een enkeling na zo blijkt, weinig mensen in.
  Madelon schreef: “Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op.”
  En de oplossing hiervoor? Die lees ik nergens terug in de column. Waar u en Sabine, voorts volledig aan voorbijgaan is dat een ‘nog veel grotere groep mensen’ die ‘wel’ recht hebben op een vergoeding hier vrijwel niets mee kunnen omdat die vergoeding de daadwerkelijke kosten helemaal niet dekt! Holle retoriek dat het “leerzaam” is om iemand te verzorgen lost dat probleem niet op. En dat probleem is reëel. Maar daar hoor ik u niet over. U blijft steken in het afgeven op een groep die ongetwijfeld bestaat maar eigenlijk helemaal niet terzake doet, al helemaal niet als je kijkt naar situatie waar sprake is van een chronisch gebrek aan geschoold personeel en de enorme kosten die verzorging met zich meebrengt, waar, lees nogmaals, de grootste groep mee te maken heeft.
  Madelon schreef: “Door deze groep verdwijnt straks het mantelzorgcomplimentje en het pgb.”
  Een mooi excuus om maar niks aan zorg te doen omdat een paar mensen misbruik maken van de regeling. De omgekeerde wereld, makkelijker kan een politicus het niet voorgeschreven krijgen. Nog een leuke drogreden voor u, schaf de politie af! Want die criminelen verpesten het voor de mensen die niks jatten! Nog eentje dan, schaf de WW af, lullig voor mensen die zonder werk op straat komen te staan maar ja, het zijn die uitbuiters hè?
  Uw kromme redenaties ten spijt gaat u voorbij aan het feit dat mensen die mantel-zorgpremie niet alleen nodig hebben maar dat deze veel hoger zou moeten worden! Natuurlijk kan het helpen misbruik aan te pakken om de kosten te besparen en die besparing kan dan weer besteed worden aan de mensen die dit daadwerkelijk nodig hebben maar het kan niet zo zijn dat omdat er sprake is van fraude dit als excuus kan gelden voor rigide maatregelen wat platvloers gezegd gewoon neerkomt op asociale bezuinigingen.
  Kom liever met een goed onderbouwd verhaal vol, lees, concrete maatregelen om misbruik tegen te gaan en breng de fraudeurs concreet in kaart mocht Sabine deze groep mensen daadwerkelijk willen aanpakken.
  Een groep die bovendien u, noch Sabine, bij naam kan noemen en waarbij het percentage een uit de lucht gegrepen veronderstelling betreft. En waarom? Gewoon, omdat u “denkt” dat het wel zo zal zijn; namelijk meer dan één procent. Met zo’n onderbouwing haal je nooit een voldoende Madelon!
  Madelon schreef: “En dan, dan heeft Sabine Uitslag het toch niet zo bij het verkeerde eind gehad. Dan ineens hadden we moeten luisteren naar haar column. Dit onderwerp moet serieus eens goed onder de loep genomen worden in de tweede kamer.”
  Het betreft holle retoriek. Daar hoef ik geen cursus communicatie voor te volgen. Nogmaals, onderbouw de suggestieve aanname dat een ‘grote’ groep misbruik maakt van de mantelzorg-regeling en nog belangrijker, eenmaal onderbouwd, aan de hand van ‘feiten’ zou ik graag horen hoe dit dan aan te pakken. Maar bespaar me holle retoriek, daar ben ik serieus niet van onder de indruk.
  Madelon schreef: “Ik denk dat Sabine Uitslag inmiddels met een glimlach van oor tot oor achter haar computer zit,”
  Over denigrerend gesproken, verder is dat volledig irrelevant.
  Madelon schreef: “wat een reacties. Hieruit kan zij onderbouwt concluderen dat er echt mensen zijn die denken aan mantelzorg te doen. Naast je vrouw zitten tijdens nierdialyse is geen mantelzorg , dat doe je omdat je getrouwd bent, uit naastenliefde: In ziekte en in gezondheid! ”
  Ik mis de alt-violen bij uw theatraal uiteengezette relaas. Deze demagogie van een bedenkelijk niveau is werkelijk tenenkrommend. U schetst een denkbeeldig, en een zeer eenzijdig, beeld en impliceert dat dit de dagelijkse realiteit zou zijn. Zelfs in de door uzelf geschreven voorbeeld maakt u hier een misser. Ook aan bed blijven zitten met je moeder heeft als consequentie dat je geen full-time baan op na kunt houden en levert zelfs een part-time baan vaak een moeilijk te combineren situatie op. Is dit erg? Gezien de reacties is het antwoord eenduidig: nee. Veel mensen hebben dit ervoor over, maar de kosten worden er niet minder op. Maar daar hoor ik u en Sabine niet over.
  Madelon: En hierbij kan zij concluderen dat de mensen die echt aan mantelzorg doen, het zwaar hebben en hun mantelzorgcomplimentje en hun pgb niet kunnen missen.
  Onjuist, mensen die echt aan mantelzorg doen hebben het sowieso al zwaar! Een saillant doch cruciaal verschil met de eenzijdige visie die u hier tentoonstelt. Want al zou niemand “frauderen” de kosten voor de mantelzorg zijn en blijven al een lachertje. Maar dat zou u weten als u wist waarover u sprak.
  Madelon:’’wie zonder zonde is werpe de eerste steen’’ Betekenis: Laat maar eens zien of je wel zo eerlijk en juist bent. Precies, laat de tweede kamer maar eens kijken of iedereen nog wel recht heeft op dat mantelzorgcomplimentje.
  Hoe? Sabine = kamerlid. Waarom blijft zij samen met u steken in holle retoriek en denigrerend taalgebruik; “mantelzogcomplimentje”. Het is te simplistisch en weinig inhoudelijk.
  Madelon schreef: Conclusie, ook u vind dat er beter gekeken moet worden naar wie het pgb en complimentje gaan. Zitten we toch op één lijn….
  De enige overeenkomst die ik concludeer is dat u samen met Sabine geen kaas heeft gegeten van hoe zwaar mensen die terecht gebruik maken van de mantelzorg het daadwerkelijk hebben; ongeacht de mensen die hier misbruik van zouden maken. Kom niet aanzetten met denigrerende holle retoriek maar met concrete oplossingen om misbruik te voorkomen en erken dat mensen die terecht beroep doen op de mantelzorg er bekaaid van afkomen met een lachwekkend kleine vergoeding. Dan geeft u tenminste blijk te begrijpen waar mensen die nu aanspraak maken op de mantelzorg vergoeding daadwerkelijk mee te maken hebben.

 51. Beste Sabine,
  Dat er een discussie komt over de vraag wat is nu eigenlijk mantelzorg, ben ik het helemaal met je eens. Terwijl ik een man thuis heb met vele kwalen die ik de hele dag en nacht door, moet verzorgen. Dus in mijn optie ben ik wel degelijk een mantelzorger. Maar nu een ander aspect.
  De afgelopen jaren heb ik veel uren moeten inleveren op mijn werk om toch te blijven zorgen voor mijn man. Wat wil de regering nu eigenlijk:; de chronisch zieke zolang mogelijk thuis houden en de vrouwen of mannen die op wat voor manier dan ook moeten (!) zorgen, moeten ook nog blijven werken, zoals het er nu voorstaat zelfs tot hun 67e.
  Ja, ik probeer al jaren om mij in tweeen te splitsen en het lukt mij nog steeds niet. Met het risico dat ik vandaag of morgen zelf hulp nodig heb door allerlei klachten.
  Kaart dit ook eens aan.
  M.v.g. Miny

 52. Wat jammer, dat je vanuit een theoretische situatie mijmert over wat is en wat niet en voorbij gaat aan al die mensen die zich dag in dag uit uit de naad werken om een ander te helpen. Grotendeels onbetaald. Zowel de gezelligheid als de concrete zorg.
  Het is enorm tekenend hoe er vanuit ivoren torens en vanuit dure woningen, goede salarissen en wat dies meer zij, gesproken wordt over mensen alsof het ’tweedimensionaliteiten ver van mijn bed show’ betreft. Dit is intens triest…

 53. @Madelon
  ‘Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op’
  Ter uwer informatie: om voor het mantelzorgcompliment in aanmerking te kunnen komen, moet er sprake zijn van een geldige indicatie voor AWBZ zorg. Het is een kleine waardering voor het feit dat mantelzorgers taken uitvoeren waarvoor anders professionele/ lees betaalde hulp nodig is.
  http://www.svb.nl/int/nl/mzc/wat_is_het_mantelzorgcompliment/wat_is_het_mantelzorgcompliment/index.jsp
  Voor alle duidelijkheid mantelzorgers van cliënten met alleen een Wmo indicatie, ontvangen geen mantelzorgcompliment.
  Dat het mantelzorgcompliment afgeschaft zal worden heb ik nergens vernomen.

 54. Geachte Heer Michiel Nieuwenhuijsen,
  Door boosheid laat u zich lijden en mist u de essentie.
  Er wordt geen woord gerept over het zorgen voor chronisch zieken. Met GEEN enkel beledigend woord wordt er gesproken over de ouders die voor hun meervoudig complex gehandicapt kind zorgen.
  Het gaat om die groep (en helaas voor u ken ik de cijfers niet precies) die vinden dat als zij drie keer per week bij hun vader met cardiomyopathie waardoor er enkeloedeem ontstaat, kousen aan moeten trekken mantelzorgers zijn. Zij strijken wel het mantelzorgcomplimentje op.
  Door deze groep verdwijnt straks het mantelzorgcomplimentje en het pgb. En dan, dan heeft Sabine Uitslag het toch niet zo bij het verkeerde eind gehad. Dan ineens hadden we moeten luisteren naar haar column. Dit onderwerp moet serieus eens goed onder de loep genomen worden in de tweede kamer.
  Ik denk dat Sabine Uitslag inmiddels met een glimlach van oor tot oor achter haar computer zit, wat een reacties. Hieruit kan zij onderbouwt concluderen dat er echt mensen zijn die denken aan mantelzorg te doen. Naast je vrouw zitten tijdens nierdialyse is geen mantelzorg , dat doe je omdat je getrouwd bent, uit naastenliefde: In ziekte en in gezondheid!
  En hierbij kan zij concluderen dat de mensen die echt aan mantelzorg doen, het zwaar hebben en hun mantelzorgcomplimentje en hun pgb niet kunnen missen.
  ’’wie zonder zonde is werpe de eerste steen’’ Betekenis: Laat maar eens zien of je wel zo eerlijk en juist bent.
  Precies, laat de tweede kamer maar eens kijken of iedereen nog wel recht heeft op dat mantelzorgcomplimentje.
  Conclusie, ook u vind dat er beter gekeken moet worden naar wie het pgb en complimentje gaan.
  Zitten we toch op één lijn….

 55. Kijk, daar komen de ware normen en waarden van het CDA die ze jarenlang zo fel hebben gepreekt vanonder het antieke tafelkleed gekropen.
  Ieder voor zich en God voor z’n allen!
  Iedereen kan nu wel over deze jonge, onervaren politica vallen die duidelijk een gebrek aan levenservaring heeft. Maar uiteindelijk is het aan de kiezer of zó iemand het voor het zeggen krijgt in ons land. Maar het is verdorie wél de keuze van de kiezer geweest! Het CDA krijgt al járen stemmen bij gebrek aan beter en bij twijfel van niet rechts durven stemmen, maar links is het ook niet, dan maar naar boven kijken. En zie wat er van komt!
  Deze jonge dame zegt het allemaal wat onhandig naar de zin van het CDA. Zo was het vast niet bedoeld. Ze heeft vast een reprimande gekregen, moet haar excuses maken en het CDA hoopt dat het stof gauw weer neerdwarrelt. Ze komen vast gauw met een sympathieke tegenactie om de pijn te verzachten. Maar ondertussen is wat deze politica zégt wel precies wat de regering DOET. Zij is alleen zo dom om het ook daadwerkelijk te benoemen.
  Mensen, dít is de politiek van dit moment. Je kunt er iets aan doen! Door na te denken en te kiezen voor wat wérkelijk belangrijk is. Van die normen en waarden van het CDA mag al lang duidelijk zijn dat ze direct na het uitspreken tot stof vergaan. En wat ze er eigenlijk wérkelijk mee bedoelen. Ieder voor zich en God voor z’n allen.
  Laten we het nu bij de volgende verkiezingen eens anders doen en ons niet laten verblinden door bangmakerijen, maar kiezen voor zorg voor onze oma’s, opa’s, buren, kinderen…en voor onszelf. Want, vroeg of laat zijn wij zelf en onze kinderen ook afhankelijk van de zorg.

 56. De mensen die pro-Sabine zijn moeten zich realiseren dat het merendeel van de mantelzorgers mannen of vrouwen zijn die door hun onbaatzuchtige hulp en zorg die zij verlenen, geen normale inkomsten kunnen verwerven vanwege de tijd die ze kwijt zijn aan het verlenen van zorg aan hun naaste.
  Dat er dan een PGB wordt ingevoerd is het minste wat de overheid kan doen als men een falend beleid hanteert op het gebied van zorginstellingen en thuiszorg.
  Met het afschaffen van de PGB zal de overheid tenminste 40% duurder uit zijn dan met de huidige situatie, waarbij we het dan nog niet hebben over de kwaliteit van de zorg.
  Maar de column van Sabine getuigt van gebrek aan inzicht, en dat is zeer te betreuren voor een Kamerlid met een dergelijke portefeuille. Misschien dat ze wat anders kan gaan doen, want nu heeft het geen enkele zin meer als woordvoerder van het CDA op te treden als het om (aanverwante) zaken gaat die alles te maken hebben met de zorg van chronisch zieke of gehandicapte mensen.

 57. Uit de media:
  Sabine Uitslag zelf is verbaasd over de ophef die is ontstaan over de column die ze heeft geschreven voor de website zorgwelzijn.nl. Bij RTV Oost zegt ze dat ze met haar column juist aan wilde geven dat mantelzorg zwaar is en dat mantelzorgers heel belangrijk werk doen.

 58. Sabine,
  Lekker doorgaan zo! Het lijkt me wel aardig als 1/3 van de kamerleden het toneel moet verlaten, nu helemaal. Mijn voorstel is om dan kamerleden weg te stemmen, mijn stem krijg je dan van harte. Meisje ik zal je niet vermoeien met mijn persoonlijke situatie als mantelzorger, daar heb je toch geen interesse in. Hoe lang nam het je trouwens om het ontbijtje aan jouw lief te voeren? Nu stop ik maar want ik merk dat ik toch wat boos ben. Hoewel na alles wat er tegenwoordig uit het CDA komt helpt dit natuurlijk wel goed bij de verdere afbouw van onze rentmeestersclub, succes verder!

 59. Sabine Uitslag!
  Dit is de zoveelste keer dat je van de domme uitspraken namens het CDA publiceert. Weet je nou echt niet wat het verschil is tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk? Nou dan ben je echt dom bezig en nog erger jij beslist ook nog mee in het niet behouden van het PGB. Je moet je nu doodschamen ten opzichte van alle ja alle chronische zieke mensen die dagelijks afhankelijk zijn van zorg. En jij praat over een ontbijtje klaarmaken voor je liefje. Jij hebt geen enkel idee wat mantelzorg inhoudt. Mantelzorg is elke dag opnieuw zorg verlenen. Ja ook handen aan het lijf, persoonlijke verzorging en ook de structurele zorg in de huishouding en vele andere taken dag in dag uit. De langdurige chronische zieken oud en jong hebben niet voor niets een indicatie van het CIZ. Ik zou zeggen informeer even bij het CIZ dan kom je te weten wat gebruikelijke zorg danwel ongebruikelijke zorg is. Volgens mij kun je beter in een muziekband gaan spelen in plaats van te oordelen over zorg. Zelf zorg ik voor mijn twee bejaarde ouders dag in dag uit. Je kiest hier niet zomaar vrijwillig voor, want het is structureel. Het is niet even ik haal een boodschap voor mijn buurvrouw die ziek is. Je begrijpt er niets van.De CDA zal nog veel meer zetels verliezen door mensen op portefeuilles te zetten, die er totaal geen verstand van hebben. Ik zou graag zien dat de mantelzorgers meer respect krijgen van het CDA. Wat ze nu doen is appels met peren vergelijken.

 60. Sabine Uitslag werd met voorkeursstemmen in de Kamer gekozen,de CDA fractie had haar op een onverkiesbare plaats gezet.
  Een van de weinige keren dat ik het met de CDA fractie eens ben geweest.
  Wikpedia:
  ”Uitslag groeide op in Vriezenveen en doorliep het Christelijk Lyceum in Almelo. Vervolgens studeerde zij verpleegkunde aan de Saxion Hogeschool in Enschede.”
  Die laatste opleiding heeft dan niet geleid tot heldere inzichten in de praktijk bij mw.

 61. Ha Sabine,
  Zullen we een paar weken ruilen? Jij mijn zoon van 13 adhd en autist ik jouw liefje een boterham smeren??Lijkt me heerlijk, als alle mantelzorgers zo mantelzorgers zouden zijn , hoorde je niemand.Wat ik hierboven al gelezen hebt je krijgt ( als je mazzel hebt) cursusen van jeugdzorg ALS JE MAZZEL HEBT ik heb ze zelf MOGEN BETALEN omdat de instellingen het NIET NODIG vonden. Heb jij dat nodig om je LIEFJE z’n boterham te smeren? Daar komt bij jij hebt geleerd voor verpleegster hoeveel jaar heb je daarvoor gekregen ?? Wij moeten het in een hele korte tijd leren en dan kunnen we als een gediplomeerd IEMAND voor ons ( kind,ouder enz)zorgen. Kan mijn kinderen 8 en 13 jr. niet alleen laten als ik boodschappen gaat doen,hond uit laten, medicatie halen enz. En zo moet ik altijd met mijn 13 jarige mee naar tandarts huisarts cesar therapeute enz.Moet jij dat ook met je LIEFJE ??? Denk na als je dom weg iets roept of als dit een stunt is om ze in de 2de kamer wakker te laten worden laat ze dan eens een paar maanden mee lopen met een mantelzorger

 62. Ik snap niet dat iemand op zo’n functie kan zitten wanneer je dergelijke naieve vragen stelt over materie waar je juist meer dan gemiddeld kennis van moet hebben. Wat mij betreft excuses aanbieden aan de mantelzorgers in Nederland, vertrekken en hopen om zo snel en lang mogelijk afhankelijk te worden van een mantelzorger. Krijg je zo mogelijk ook wat empathisch vermogen.

 63. Wat een wereldvreemde reactie. Ben ik blij dat ik NIET op et CDA stem. Ik ben het volledig eens met Aad!
  Na 15 jaar mantelzorg voor mijn meervoudig gehandicapte dochter, die totaal verzorgingsafhankelijk is, zonder hierbij hulp te hebben weet ik echt wel wat mantelzorg is. Mijn dochter is op 23 jarige leeftijd uit huis gegaan. De laatste jaren hebben wij ondersteuning gehad. Hoezeer ik in overleefstand heb gestaan merk ik pas nu wij een goede plek hebben gevonden.
  U heeft geen idee wat mantelzorg is.
  U zwengelt geen discussie aan, u kleineert mensen en zet ze in een hoek.
  U zet mij ook aan tot iets. Het publiceren van een eerder geschreven verhaal over het leven van ons gezin met onze dochter.
  Ik vraag mij af waarom de C nog in uw partij staat. Voor mij is het een T van teleurstellend. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

 64. Wat een wereldvreemde reactie. Ben ik blij dat ik NIET op et CDA stem. Ik ben het volledig eens met Aad!
  Na 15 jaar mantelzorg voor mijn meervoudig gehandicapte dochter, die totaal verzorgingsafhankelijk is, zonder hierbij hulp te hebben weet ik echt wel wat mantelzorg is. Mijn dochter is op 23 jarige leeftijd uit huis gegaan. De laatste jaren hebben wij ondersteuning gehad. Hoezeer ik in overleefstand heb gestaan merk ik pas nu wij een goede plek hebben gevonden.
  U heeft geen idee wat mantelzorg is.
  U zwengelt geen discussie aan, u kleineert mensen en zet ze in een hoek.
  U zet mij ook aan tot iets. Het publiceren van een eerder geschreven verhaal over het leven van ons gezin met onze dochter.
  Ik vraag mij af waarom de C nog in uw partij staat. Voor mij is het een T van teleurstellend. Kwalitatief Uitermate Teleurstellend.

 65. Gisteren belde een meisje van informele zorg. Dat hun naam was veranderd en er sinds 2009 met ons geen contact meer was geweest i.v.m. mantelzorg. Ik legde haar uit dat de geboorte van de jongste 26 jaar geleden het begin was van mantelzorg, maar dat als je door het ciz bent geïndiceerd voor awbz en wmo hulpbehoevend voor de oudste je kunt kiezen om dat als mantelzorger te doen en daar bovenop hulp bij te vragen als zorg-in-natura of de persoon in kwestie kiest voor pgb. Ik legde haar uit dat respijtzorg als moeder nooit kan worden vervangen. Als mantelzorger kun je die twee niet splitsen, maar een buur die de vuilniszak in de container gooit of een keertje jou vervangt als chauffeur en als boodschappen-in-de-keuken-brengen dat is welkom. Maar een stoma mag niet door vrijwilligers overgenomen worden als respijtzorg. Dus moet er wel een juist indicatie hebben plaatsgevonden om respijtzorg te kunnen aanvragen bij de thuiszorg. Een stoma die enorme lekkages met zich meebrengt en dus bij oproep plots moet opdraven wordt voor 3 uur betaald en had zo dus moeten geindiceerd zijn. Dus heb ik de afgelopen jaren dag-in-dag-uit die taak op mij genomen zonder dat deze kon worden overgenomen. Dit is mantelzorg, die dingen overnemen die de ander niet meer kan en de rest van het leven door anderen moet laten doen. Ik kon de maatschappij daardoor niet meer in en vandaar dat er een pgb volgde. Zo blijf ik in leven en is mijn oudste gered. Dit is niet alleen 25% goedkoper, maar anders had de indicatie moeten worden bijgesteld en nog eens 3x duurder geweest. Mijn leven is daardoor heel klein geworden. Het meisje leerde meer van mij dan u ooit heeft begrepen van wat mantelzorg is. Je huisgenoten eens lekker verwennen of een huilende baby troosten, dat is eenmalig of in ieder geval van tijdelijke aard. En daar zit hem de cruquius. Meestal is mantelzorg ook geen gunst en graag-gedaan meer maar een verplichting waar je niet meer onderuit kunt, want dan laat je die ander in de steek. Even gezellig moeder zijn is er dan helaas niet meer bij. En dat is ook de reden dat je het niet meer kunt ‘afzeggen’. Je verliest er dan ook de geloofwaardigheid als moeder (in mijn geval) mee.

 66. Beste Mevrouw Uitslag, verbijsterd ben ik over Uw collum, Voordat je de discussie over mantelzorg aan wil zwengelen lijkt het me handig om je goed te informeren over de materie, Ik zorg al 9 jaar samen met mijn partner voor een verstandelijk gehandicapte pleegdochter met het syndroom van down, daarnaast is zij slechtziend en haar gehoor is niet goed. Het meest lastige is echter haar gedrag, zij vertoont moeielijk te verstaan gedrag en dat betekent dat zij altijd een lijn moet hebben met een ander die haar ondersteund, dit gaat 7 dagen per week 52 weken per jaar zo door. Het pgb heeft enige soelaas gegeven, nu logeert ze af en toe in een zorginstelling en dat geeft mij en mijn partner tijd en gelegenheid om er ook af en toe te zijn voor elkaar. In mijn omgeving zie ook vele andere vormen van mantelzorg, zoals mensen die zorgen voor een dementerende partner en dan niet met een riant salaris. Bij de zonnebloem waar ik af en toe wat doe zie ik vele mensen die mantelzorg bieden en die even een 6 tal dagen vrij kunnen zijn van alle zorg als diegene die mantelzorg ontvangt een weekje mee kan met een vakantie. Een ontbijtje maken voor je lief is meestal als je relatie klopt een 2 zijdig verhaal, volgend weekend de rollen omgedraaid etc. Mantelzorg is zorg die niet zomaar omgekkerd kan worden er ontstaat een relatie waarbij de ene partner, ouder veel in een richting mot ondersteunen. Ik hoop van harte voor u en het cda dat jullie nog eens goed nadenken over mantelzorg en ondersteuning van de mantelzorger.
  Je trekt een vergelijking met vroeger, die gaat volslagen mank, vroeger werd er door arbeiders, boeren en huisvrouwen hard geploeterd om het hoofd boven water te houden. In die tijd kwam ik als misdienaar maandelijks bij vele zieken en gehandicapten als daar de communie werd gebracht, hoe die mensen hun leven sleten, vaak gekluisterd aan bed gun je anno 2011 niemand meer. In een welvarend land als het onze verdienen we een politiek die zich bekommert om mensen die het minder hebben en geen politiek die er is voor de happy few.
  Bart Peeters

 67. Zelf ben ik al 10 jaar zwaar chronisch pijn patiënt waarvan ik de laatste 5 jaar voor 95% van de dag op bed lig. Dit is mij overkomen door onvoorziene complicaties bij een operatie.
  Hierdoor ben ik zeer beperkt in mijn bewegingen en heb hiervoor een PGB maar gelukkig ook veel mantelzorg.
  Deze mensen staan ALTIJD belangeloos voor je klaar, maar luister…WEL altijd en dan wordt het een zware opgave.
  Het stopt niet met een kopje thee…ik zou voor de smakelijkheid niet verder in details treden maar u bent van harte welkom om mijn mantelzorger voor een jaar te ontzien terwijl u zijn/haar werkzaamheden doet.
  Kijken of dat u dan een andere visie heeft op dit onderwerp.
  vrg,
  Risky

 68. Nogal moeilijk. Wij moeten met zijn allen langer werken. Als je alleen kostwinner bent waar haal je de tijd vandaan, ook al zou je graag voor je lieve dierbaren willen zorgen. Vroeger lag dat toch even anders. Ouders woonden bij je in huis. Om te kunnen werken moesten anderen voor de oudjes zorgen. Het antwoord werd de verpleeghuizen en verzorgingstehuizen; de instituten! Nu het te duur wordt, terug grijpen naar wat eens mogelijk was, is ronduit kortzichtig te noemen. Ik denk dat sabine ws naast haar vader woont en een goed inkomen heeft waardoor werken voor haar geen must is maar een extraatje.

 69. Wat ik nog vergeet:
  Het is niet vanzelfsprekend dat je zoon invalide wordt gereden en dat je je hele leven voor hem moet zorgen, dat stopt normaal gesproken als hij een jaar of 18 is en uit huis gaat. Het is niet vanzelfsprekend dat je ouder op 50 jarige leeftijd dementeert, als dat al normaal zou zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat een kind of ouder door een ernstige of minder erge ziekte in een rolstoel beland. Wat wel vanzelfsprekend is dat een dag 24 uur kent, dat in die dag geslapen, gewerkt (welk werk dan ook) en aandacht gegeven moet worden aan iedereen (!) om je heen die die aandacht verdiend (ouders, kinderen, vrienden, noem maar op). Deze aandacht oprecht en eerlijk verdelen is de grootste uitdaging waar manterzorgers voor staan… want de omgeving verwacht (!) dat ze zorg voor die ene vooral vanzelfsprekend is maar het is vele malen gecompliceerder dan dat. Want begrip en gevoel lopen hier dwars door elkaar heen.

 70. @Madelon
  Ik begrijp uw commentaar maar u slaat, net als Sabine, de plank volledig mis. Natuurlijk zijn er mensen die ‘misbruik’ maken van de mantelzorg; een dooddoener. Maar laat Sabine dit fenomeen dan eens concreet onderbouwen. In haar column lees ik voornamelijk negatieve verdachtmaking waarbij een stigma wordt geplakt op de mantelzorg onder het mom dat mensen liever geen ‘yogales’ zouden willen missen ten gunste van een hulpbehoevend persoon, de toon is gezet. Ongetwijfeld niet de bedoeling van Sabina maar zo staat het wel geschreven.
  Ik ben een nuchter mens, mijn eerste reactie op deze column betrof boosheid. Ik begrijp nu nog beter waarom. Sabine strooit met dooddoeners en algemeenheden hetgeen binnen de muren op het binnenhof tegenwoordig een populaire bezigheid betreft. Nergens zie ik een gedegen onderbouwing in haar column. Met retorische vragen werpt zij een uit de lucht gegrepen vermeende conclusie op, namelijk, ik citeer: “dat we mantelzorg tegenwoordig kwantificeren en daarmee wordt datgene wat altijd vanzelfsprekend was opeens iets waar eisen en verwachtingen aan worden gesteld”. Waar baseert Sabine deze conclusie op? Ik citeer: “Inmiddels ben ik in mijn speurtocht wel wat wijzer geworden.”. Welke speurtocht? Onderbouwing is wat hier ontbreekt.
  Simpel vertaald, Sabine fundeert haar ‘conclusie’ op de onderbuik. U ook. U komt louter met negatieve persoonlijke argumenten aanzetten. Zo stelt u dat meer dan één procent van de mensen die gebruik maken van de mantelzorg hier misbruik van zouden maken. Onderbouwing? Wellicht heeft u gelijk, maar ik mis de relevantie en, nogmaals, de onderbouwing. U, Sabine incluis, roepen maar wat.

  Als het voorts zou kloppen dat meer dan één procent misbruik zou maken van de mantelzorg lees ik liever concreet wat hieraan kan worden gedaan. Ik raak niet onder de indruk van iemand die met paternalistisch vingerwijzen en met moraliserende generalisaties de suggestie oproept dat ‘de Nederlanders’ gemakzuchtig zouden zijn en liever geen ‘yogales’ zouden willen missen. Te gemakkelijk. ‘De Nederlander’ is egoïstisch, u heeft de strekking van Sabine haar column schijnbaar begrepen. En nu? Wat is de relevantie van zo’n generaliserende op emotie berustende conclusie nu eigenlijk? En nog belangrijker, wat valt hieraan te doen?
  U claimt het antwoord te weten, het zou te maken hebben met de zogenaamde teloorgang van onze normen en waarden. Opvallend, want dat is ook waar Sabine op mikt. Saillant detail is echter dat Sabine vertegenwoordigster is van een partij die gedoogsteun verleend aan de PVV, de partij die letterlijk stelt dat Nederlandse Moslimjongeren hier ’te gast zijn’ en geen volwaardig Nederlander zijn (opmerking van Hero Brinkman: bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/996121/2010/05/30/Hero-Brinkman-tegen-moslimjongeren-Jullie-zijn-hier-te-gast.dhtml ). En dan komen met teloorgang van normen en waarden, je moet maar durven. Zegt de zin: “wie zonder zonde is werpe de eerste steen” u iets?
  Ik maak deze zijsprong om iets duidelijk te maken. Wanneer U en Sabine begint over vermeend verval van het moraal is mijn eerste reactie: wees eens zelfkritisch. Het is evident dat middels veralgemenisering, retorische vraagstelling en vermeende conclusies die funderen op de onderbuik geen enkel “probleem” wordt opgelost.
  Het zou Sabine sieren als zij haar excuses zou aanbieden. Maar telkens als ik haar column lees krijg ik opnieuw de indruk dat zij erg vol is van haar ‘eigen gelijk’. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen zal hier dan ook geen belletje doen rinkelen.

 71. O ja 7 dagen per week voor je vader koken en ’s morgens en ’s avonds de steunkousen aan en uit (21x per week bij je vader langs) is mantelzorg. Maar het gros van de mensen in Nederland worden hier niet voor betaald, al wil je iedereen graag laten geloven dat dat wel zo is.

 72. Beste mevrouw Uitslag, Lieve Sabine,
  In je eerste zin staat je eerste fout. Iets doen voor de ander is dat waardevol OF kost het vooral tijd. Iets doen voor een ander kan heel waardevol zijn EN kost altijd tijd. Mantelzorgers doen iets wat heel waardevol is maar dat kost altijd tijd en die tijd kan niet besteed worden aan iets anders wat zeker zo waardevol kan zijn. Die keuzes maken gaat heel wat verder dan eten koken of de steunkozen aandoen bij je oude vader. Hoe vaak, Sabine, heb jij de kleren uitgewassen van je oude ouder als deze in de broek geplast heeft? Niet omdat deze incontinent is maar gewoon te langzaam om op tijd de WC te halen. Hoe vaak, Sabine, nam je nat beddengoed mee naar huis, stinkend naar de urine dat je auto er naar stinkt en je eigen was er van gaat ruiken? Hoe vaak, Sabine, is een ouder van je overleden omdat deze als manterzorger van de ander en de gebrekkige overheidssteun zichtzelf letterlijk kapot werkte uit liefde voor de ander? Hoe vaak, Sabine, heb jij voor een kind gezorgd, je eigen kind dat door een dronken bestuurder letterlijk kapot is gereden zodat alle aandacht nodig is en je andere kinderen daardoor regelmatig aandacht te kort krijgen. En, lieve Sabine, wanneer heb jij voor het laast je eigen partner een luier aan moeten doen, of moeten voeren omdat zelf eten niet mogelijk is. Wanneer heb je voor het laatst je partner uit moeten kleden (en NEE Sabine, niet voor de SEX) en de volgende dag weer aan moeten kleden. Zijn penis vast moeten houden omdat net meer zelfstandig kan plassen? Lieve Sabine, al deze mensen doen dat met liefde en doen allemaal zeer waardevol werk maar Sabine, je hebt werkelijk geen enkel idee waar je het over hebt. En godzijdank, ik ook niet.

 73. Het is aandoenlijk te lezen dat er mensen zijn die Sabina Uitslag napraten, haar steunen en een hart onder de riem steken, terwijl ze zelf een dolk in de rug steekt van de mantelzorger met haar gezwets over wat mantelzorg nu eigenlijk is.
  Deze mensen zijn ziende blind en horende doof om maar eens een citaat uit de bijbel te halen, een boek dat destijds nog een rol van betekenis had binnen het CDA, maar thans onaangeraakt onder het stof zit.
  Decennia lang heeft het falend beleid van het CDA gezorgd voor wantoestanden binnen de zorg in het algemeen en in het bijzonder de kostenbeheersing.
  Het is nota bene de VVD (Erica Terpstra) die met een wet aan komt zetten om de mantelzorger volwaardig te maken omdat de overheid zelf niet in staat is de individuele zorg te verlenen aan mensen die op een of andere manier hulp en verzorging nodig hebben.
  De gedachten die Sabina erop nahoudt aangaande mantelzorg in het algemeen laat in ieder geval zien dat je al met weinig kennis van zaken in de Tweede Kamer terecht kunt en dat is op zich al een devaluatie van het parlement, de volksvertegenwoordiging.
  Duidelijk is wel dat Sabina geen pleitbezorger is voor de mantelzorgers, maar als een rekenmeester bezig is elk dubbeltje om te draaien in plaats van te zorgen dat patiënten worden verlegd om doorliggen tegen te gaan.
  Ga maar lekker je lief een eitje bakken, Sabina en mantelzorgertje spelen…

 74. Ik vraag me af wat het vak politicus in houd eigenlijk .Belangen verstrengeling, $$$$tekens in de ogen hebben ?En op de gewonen man maar willen bezuinigen .Dat Sabine zich druk maakt om mantelzorg die vaak vrijwillig hun werk doen zegt toch genoeg mensen ?Mantelzorg is in het leven geroepen omdat van die halsstarrige werkgevers hebben die zo moeilijk doen met vrij geven als iemand zorg wil verlenen aan een naaste .Vaak worden vakantiedagen ect opgenomen dus ik vraag me af wat haar probleem er nou mee is.

 75. @ mevrouw Helga Dulfer,
  In plaats van treurig zou ik maar een trots zijn op uw partijgenote.
  Sabine heeft zo te lezen meer dan voldoende kennis en inzicht in de materie. De kracht is om het in dusdanig begrijpelijke woorden en situatieschetsen te vertalen dat anderen ook kennis en inzicht in de materie krijgen. En dat is haar meer dan gelukt met dit blog. Want het heeft overduidelijk een hoop mensen aan het denken gezet.
  Je hoeft toch niet blond te zijn om dat te begrijpen wel?

 76. en ja ik weet dat mantelzorg vrijwilligerswerk is. Het gaat in mijn reactie om de algemene gedachtengang, namelijk dat mensen zich al gauw heel goed voelen als ze eens iets voor een ander doen. Terwijl het in veel gevallen eigenlijk doodnormaal is.
  De dollartekens en de pecunia waren overdrachtelijk bedoeld.

 77. Go Sabine, go!
  Wat een fantastisch stuk is dit, zeg. Je slaat de spijker helemaal op zijn kop.
  Ik vind het echt waar een topstuk!
  Wat jij in feite zegt is dat we in de maatschappij zijn verkild en niet meer zonder meer gewoon iets voor een ander over hebben. Gewoon naastenliefde om niet wordt tegenwoordig al gauw als ouderwets gezien. Je verwoordt het zo mooi: Als jij een ontbijtje maakt voor je lief doe je dat wegens altruisme: Je wilt iets liefs doen voor hem en dat doe je niet met dollartekens in je ogen.
  Naastenliefde gaat over er zijn voor een ander en niet om keiharde pecunia.
  En natuurlijk kun je je afvragen waar de grens ligt. Er komt natuurlijk een punt waarop het zoveel inspanning gaat kosten om die ander een menswaardig(er) bestaan te geven dat je langzaamaan kunt spreken van mantelzorg.
  Als het bijvoorbeeld haast een dagtaak wordt of als het buitensporig veel inspanning kost.
  Maar eens iets doen voor een ander, omdat je van hem houdt, of om hem te vertroetelen, geeft voldoening en die is niet in geld uit te drukken.

 78. Dat een politica structurele mantelzorg durft te vergelijken met het incidenteel maken van een ontbijtje voor haar lief, maakt wel duidelijk dat ze een heel verwrongen kijk heeft op de situatie.
  Incidenteel een ander helpen is fundamenteel anders dan structureel de zorg voor iemand op je nemen.

 79. En ik vergeet nog iets voor Riemer, met je prachtige stuk uit de bijbel…
  “Want ik [die “ik” is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”
  Wat denk je dat het antwoord van “jullie” was? “Nou meneer Jezus, alleen als de regering het betaald geef ik je eten, drinken en kleding”……………………………………………………………………………………………………………………………….

 80. En voor Riemer die zo’n prachtig stuk uit de bijbel aanhaalde:
  “Want ik [die “ik” is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”
  …. Riemer, wie zijn die JULLIE? De mensen in zijn omgeving of de regering van het betreffende land!??? Luister eens in GODSNAAM naar Jezus en laten we weer eens voor elkaar gaan zorgen zonder verwachtingen en zonder het af te schuiven op anderen… Amen

 81. Beste Marrit Smeenk en Michiel Nieuwenhuijse,
  De essentie van deze column is dat er serieus mensen zijn die misbruik maken van het woord mantelzorg. (En dat is meer dan 1%)
  Er zijn mensen die vinden dat een ontbijtje brengen valt onder mantelzorgen en zij verwachten ook nog betaald te krijgen via het mantelzorgcomplimentje.
  Deze column heeft niets te maken met uw verhaal. Uw man werkt hard voor de kost en daarbij de zorg voor zijn gezin.
  Gelukkig bestaat er dan iets als een pgb en mantelzorgcomplimentje.
  Alleen de mensen die misbruik maken van dit potje gaan het heel moeilijk maken om deze potjes ook te behouden.
  Het gaat dus niet om de mensen die daadwerkelijk 24/7 voor hun chronische zieke zorgen, het gaat om de mensen die denken dat een keer extra te koken ook mantelzorgers zijn en daarvoor betaald willen worden.
  En laten we wel zijn wij Nederlanders zijn erg egoïstisch, voornamelijk Me Myself and I.
  Liever biefstuk op ons bord dan een stukje kipfillet.
  Kijk naar de Marrokanen, Turken, Surinamers ect. daar is het een ongeschreven regel dat je zorgt voor de ouderen die voor jou gezorgd hebben. Deze culturen zal je nooit horen zeggen dat zij geen tijd hebben voor hun ouderen of zieke. Deze mensen hebben zo’n enorm groot respect voor de ”oudere mens”, ziek of niet ziek.
  Onze normen en waarden zijn zo enorm veranderd, wij vinden het niet zo normaal om te zorgen.
  Ik zou willen dat wij wat meer van die culturen hadden. Dat het iets normaler zou zijn om voor elkaar te zorgen.
  Dat is wat er bedoeld wordt met deze column, mensen die aan de haal gaan met het mantelzorgcomplimentje waardoor de mensen die echt mantelzorgen straks geen extraatje meer hebben.
  Daar moet dus serieus naar gekeken worden.
  Zoals de quote van Riemer:
  ‘’Mattheus zegt namelijk aan ons in het 25e hoofdstuk:
  Want ik (die ik is Jezus, de zoon van God) had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling en jullie namen mij op, ik was naakt en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe’’
  Dit alles is gedaan uit de goedheid van hun hart. Met liefde voor de mensheid. Zorgen hoort bij het leven.
  Met een kleine hand toereiking van het mantelzorgcomplimentje en het pgb. Waar geen misbruik van gemaakt hoort te worden.

 82. We mogen niet vergeten dat de bron van het gedachtengoed van deze vrouw dezelfde is als die van haar katholieke voorvaderen die straatarme vrouwen aanspoorden jaarlijks een kind te nemen en zo’n vrouw dan een cent uit het offerblok meegaven. Rustig laten raaskallen zo’n meisje. Gaat wel een keer over.

 83. Zo te lezen word het hoog tijd dat iedereen in Nederland eens wakker wordt! Kunnen we even terug naar de realiteit? Het is heel normaal dat een ouder voor zijn kind zorgt, het is heel normaal dat een kind voor zijn ouder zorgt. Het is NIET normaal dat een regering daar voor moet betalen!!!!
  Volgens mij is Nederland het enige land ter wereld wat “mantelzorg” kent. En het is niet voor niets dat alleen Nederland het kent. Het is namelijk niet normaal!!! Nederland is een verzorgingstaat en we zijn oververzorgt! Heb dat nou toch eens door lieve mensen. Het is onze TAAK en niet ons beroep (als je iets doet en je wordt er voor betaald dan is het werk!!) om voor elkaar te zorgen. Net zoals het de taak van Sabine is om als kamerlid vragen te stellen – en dat doet ze geweldig met dit blog, is het onze taak om voor elkaar te zorgen; en ja daar moet je tijd en geld voor opofferen, zo werkt dat nou eenmaal.
  Hebben jullie enigszins besef van het feit dat als we alles maar op de regering blijven afschuiven, we alle verantwoording uit handen geven en daarmee zo afhankelijk worden als ik weet niet wat?
  Hoe zit het met onze zelf redzaamheid? Ik vraag me werkelijk af wat er gaat gebeuren met het Nederlandse volk als we echt een keer door “een ramp” worden getroffen. En denk niet dat rampen alleen in Japan gebeuren. Het is slechts een kwestie van tijd dat wij aan de beurt zijn… Dus zet je computer eens wat vaker uit (wedden dat je dan ineens een hoop tijd over hebt die je kunt besteden aan je medemens) en kijk zoals Sabine eens naar de realteit!!!!

 84. Sabine heeft een achilleshiel geraakt. Maar ze heeft wel een punt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen – de reacties getuigen ervan. Soms is mantelzorg echter gewoon een vorm van naastenliefde, door mensen die dat belangenloos en zonder overheidssteun doen. Die hoor je echter niet op sites als deze. Want die hebben wel wat anders te doen.

 85. Goedendag Sabine;
  Eigenlijk zou ik geen woorden vuil moeten maken aan de onzin in je collumn maar iets maakt dat ik het toch doe.
  Dat “iets” heeft te maken met mijn zoon, een jongen van 16 jaar met Asperger die zich meer en meer ergert aan mensen als jij en je collega’s.
  Elders al meldde ik dat hij de link gelegd had naar het “untermenschdenken” wat in een bepaalde periode speelde.
  Jij schrijft nogal laconiek over mensen, hebt kennelijk geen mensen in je sociale omgeving die zorg nodig hebben.
  En ach, een keertje Yoga afzeggen voor een doodzieke vriendin, tja, dat doe jij wel.
  Maar wat als ouders en familie helemaal geen tijd hebben voor Yoga?
  Ik heb de afgelopen jaren als ouders van een kind met een beperking geen vrije tijd gekend.
  Jij kunt kennelijk naar Yoga, ik kan bij tijd en wijle niet eens naar de supermarkt om een boodschap te doen.
  Jij kunt kennelijk vrienden onderhouden, mijn leven wordt gevuld door kinderen met een beperking. Vrienden? Weinig, geen tijd voor omdat mijn kinderen aandacht en zorg vragen.
  Jij hebt een vriend die een ontbijt op bed wil, nou Sabine: er zijn duizenden mantelzorgers die dat ook wel eens willen.
  Mogelijk lig jij na een sfeervolle nacht tot laat op de ochtend in bed: voor mantelzorgers is dat niet weggelegd omdat de zorg er altijd is.
  Jij hebt kennelijk een vriend die zich wil laten verwennen, onze familieleden met een beperking kiezen er niet voor om verzorgd te worden, zij KUNNEN niet voor zichzelf zorgen.
  Jij hebt een lang reces van de 2e kamer, mantelzorgers hebben nooit “reces” omdat de zorgvrager altijd in hun wereld is.
  En ja hoor, dan is het heel realistisch om zaken als een PGB te vermoorden.
  1% fraude is dan ineens een probleem.
  In het politieke wereldje waarin jij leeft is er allicht een hoger percentage aan declaratiefraude te ontdekken…..
  Wanneer wordt JIJ wakker naast een mens (want het zijn MENSEN !!!!) met een beperking?
  Ben jij wel eens om 3 uur ’s nachts je bed uit gegaan omdat je kind de wereld niet meer begreep?
  En kun jij je voorstellen dat er mensen zijn die dat meermalen per week hebben?
  Soms ELKE nacht?
  Ik zorg met 10000000000% lol voor mijn zoon en heb amper AWBZ zorg nodig omdat ik het gezien mijn opleiding zelf kan en wil doen.
  Mijn partner idem dito.
  Maar zonder onze inzet had onze zoon toch echt in een instelling moeten wonen.
  Ach, mantelzorg is een ontbijtje maken.
  Zullen we ruilen?
  Ik in den Haag op jou pluche en jij in mijn woonplaats op mijn plek?
  Mijn partner vraagt niet eens om een ontbijt op bed omdat we eten met zoonlief om de dag te ordenen.
  Diep in mij zegt iets “wens haar een vriend met een beperking toe”.
  Ik wil het je partner niet aandoen, zeker niet gezien jou mening over mantelzorg.
  Jij zou namelijk zijn kont niet vegen, zijn drek niet opruimen en zijn beperkte spraak niet verstaan.
  Want jij denkt nog steeds dat je met een ontbijtje ook mantelzorg biedt.
  Schaam je.
  En overigens, is dit christelijk?
  mag ik je wijzen op een oud boek genaamd Bijbel waar we in Mattheus 25 van alles lezen over omzien naar de ander?
  Ik denk dat je dat boek niet kent, leen het even in de bieb zou ik zeggen.
  En lees dan met mij mee wat de Christelijke taak is volgens Gods Boek voor de mensen:
  Mattheus zegt namelijk aan ons in het 25e hoofdstuk:
  “Want ik [die “ik” is Jezus, de Zoon van God] had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.”

 86. Beste Sabine!
  OMG!!!! Wat n in en in trieste, kortzichtige, domme collumn. Ga maar lekker n beschuitje smeren voor je vriend en daarna lekker yoga-en. Ik zit al n jaar lang bijna elke nacht bij mijn ernstig zieke pleegdochter aan haar bedje en doe overdag ook alle (medische) zorg. Daarnaast werk ik nog. Wil al jaren yogales volgen om n beetje rust te vinden. Maar ja… Ik zorg zonder klagen onbaatzuchtig voor mn pleegdochtertje….Dus als je een keertje zin hebt om hier te komen zorgen., zodat oker ’s naar yogales kan…graag!

 87. Hoi Sabine,
  Ik heb je een keer mogen horen spreken op een VAR bijeenkomst in Leeuwarden als verpleegkundige in opleiding. Toen dacht ik nog, die vrouw heeft het goed in haar koppie. Ze valt in iedergeval niet in het stereo typ van de kleuren van haar haren.
  Maar nu sla je de plank toch helemaal mis. Zeker als lid van het CDA. terug grijpen op vroeger is wel een heel goedkoop. We leven in 2011. Een hectische en drukke maatschappij die niet meer te vergelijken valt met “vroeger”. Was het nog maar zo, dan was het allemaal veel eenvoudiger en (voor belang van de overheid) veel goedkoper.
  Nee mevrouw Uitslag, u slaat de plank dit keer goed mis, en ik schaam me dat ik CDA heb gestemd. (dat doe ik trouwens al lange tijd)

 88. Beste mevrouw Uitslag,
  Ik begrijp dat de problematiek rondom mantelzorg voor u nog wat onduidelijk is. Vandaar waarschijnlijk uw bespiegelingen. Ik zou u graag willen helpen in het vinden van een helder beeld van de benodigde zorg van mensen en kinderen met chronische psychische problemen. Ik werk als ambulant begeleider voor mensen en kinderen met een PGB. Wellicht kunt u een dagje met me mee op pad zodat u kunt zien welke taken de mensen in de omgeving van mijn cliënten verrichten op het gebied van mantelzorg en waar vervolgens mijn werk een aanvulling is op die mantelzorg. Overigens, u vraagt zich af wanneer een taak valt onder ‘normale zorg’ en wanneer niet. De indicatiecommissies van het CIZ en BJZ hebben hier hele concrete richtlijnen voor. Helaas moeten zij dit ook kwantificeren. Het is heel terecht dat u dit ergerlijk vindt; zorg is inderdaad maar moeilijk te kwantificeren. Daar zouden we eens mee op moeten houden, daar heeft u helemaal gelijk in.
  Nogmaals; u bent van harte uitgenodigd om eens een kijkje in de keuken te nemen van het PGB maar dan vooral op de plek waar het zich allemaal afspeelt. Dan kunt u daarna uw beeld van (mantel)zorg wellicht wat makkelijker vormen. Dit aanbod is een serieus aanbod, ik hoop dat u er ook op die manier mee omgaat.
  Vriendelijke groet,
  Marjolein Walinga

 89. Mijn opmerking net over hulpverleners die wegbezuinigd moeten worden heeft nog toelichting nodig. De hulpverleners die uit het PGB betaald werden omdat de wachtlijsten GGZ zo lang zijn, gaan er zeker uit. de gemeenten worden verantwoordelijk voor het inkopen van GGZ-zorg voor kinderen. De gemeenten hebben hier veel te weinig geld voor en zullen dan veel te weinig zorg kunnen betalen. Dus ook hier hulpverleners er uit.

 90. Mevrouw Sabine is heel hard op weg om haar partij zetels te reduceren tot nul! Het word tijd dat ze gewoon maar weer gaat zingen in har kerk koor,want haar empathie is ver te zoeken. Hoe heeft zij in Gods naam als verpleegkundige kunnen functioneren! God zij met u als als je ooit in zo’n situatie terecht komt. Niet piepen ,want ook jij word niet overgeslagen.

 91. Mantelzorg bij autisme.
  Is bij acht scholen op de knieën liggen voordat een school jouw kind wil hebben. Maar dat is met het rugzakje. Zonder rugzakje ziet geen enkele school het nog zitten, let maar op. Hoe veel plichten de regering ook gaat opleggen. Want niet gaat, gaat eenvoudigweg niet. Zorg bij autisme is meer dan topsport, ook voor leraren.
  Mantelzorg bij autisme is als doodgewone ouder functioneren op het niveau van een zeer ervaren orthopedagoog, nadat je vele opvoedcursussen hebt gehad. En dat gratis en voor niets. Maar die hulp moet er wel zo’n zestig uur per week zijn, want een kind met autisme heeft vakkundige begeleiding nodig. Dus je zegt je baan op.
  Opvoeden bij autisme is afzien van alles dat spannend is, want Sinterklaas maakt soms zelfs al uithuisplaatsing nodig. Een kind met autisme kan al volledig van slag raken als hij een cadeau voor iemand opspaart. En je komt er niet achter waarvan. En intussen kijkt iedereen je met de nek aan, omdat het wel ‘aan moeder zal liggen’. Dat doet het niet, want de meeste kinderen blijven relatief rustig als ze zelf een cadeau opsparen.
  Mantelzorg bij autisme betekent helemaal nooit met je partner praten, omdat je kind niet begrijpt dat jij ook rechten hebt. Dit kun je natuurlijk je kind wel aanleren. Maar dat kost vijf jaar, want een kind met autisme leert sociaal gedrag heel langzaam. En hier heb ik het over ouders die heel goed geleerd hebben hoe op te voeden.
  Opvoeden bij autisme, waarom hoorde je dat vroeger niet? Omdat kinderen vroeger soms ook niet op te voeden waren, en het kind kwam dan in een ’tehuis’ terecht. En de moeder zweeg erover in alle talen, omdat ze zich kapot schaamde.
  Autisme ligt niet aan de ouders, een kind begrijpt niet wat je zegt. Het is alsof je de hele dag Chinees praat tegen een kind en het kind ziet jou als een voorwerp. Dus wat je zegt is voor hem niet belangrijk.
  Het kind wil zo ontzettend graag lief gevonden worden, maar het kind begrijpt anderen niet. Zeker als het kind van binnen zeer onrustig is begrijpt niemand hoe ongelooflijk het kind zijn best doet, en de ouders erbij. Als ze goed functioneren, met ongelooflijk doorzettingsvermogen en vindingrijkheid, noemt men de ouders ‘belabberd’, terwijl ze de top van de mogelijkheden van het kind benutten. En het kind wordt ook raar aangekeken, terwijl hij zo zijn best doet. Hoe meer een kind zijn best doet, hoe meer het kind scheef wordt aangekeken als het een keer niet lukt. Terwijl een kind met autisme ontzettend gauw uitgeput raakt, omdat hij alles twintig keer intenser voelt en hoort dan een ander.
  Arm kind. Leraren die het goede in het kind zien en het maximale benutten, moeten massaal ontslagen worden. De hulpverleners die door ouders worden ingehuurd als zij de wanhoop nabij zijn ook. Het CDA wil blijkbaar dat deze kinderen kapot gaan. Ja, vroeger kon je het kind nog bij de buurvrouw stallen, dat is waar. Maar zij moet ook knokken om haar kinderen in dat ene uurtje dat zij niet hoeft te werken uit de games te plukken, en aan het huiswerk te zetten, en naar hen te luisteren. Terwijl ook zij doodmoe is. Snapt mevrouw Uitslag het dan? Ik vrees dat dat alleen zo ver komt als zij ooit een heel goede vriend of vriendin krijgt die in deze ongelooflijk moeilijke situatie terecht komt.
  Ik ga dood van ongerustheid als mijn man het kleinste klusje voor me doet, omdat ik weet dat hij al volkomen uitgeput is van de zorg voor ons kind (naast zijn baan en de zorg voor zijn moeder). Ik doe het liever zelf allemaal, al kan ik amper nog op mijn benen staan omdat ik en passant ook een zieke moeder heb om voor te zorgen. Maar ik prijs me zeer gelukkig.
  Ooit dacht de dokter dat ik doodziek was, dat bleek enigszins mee te vallen. Maar een moeilijke situatie komt nooit enkelvoudig. Er zijn altijd mensen die ook nog ziek zijn en al deze taken hebben. Wie moet werken kan niet eens voor een kind met autisme zorgen. Het is topsport die zo’n zestig uur per week in beslag neemt, bovenop de gebruikelijke zorg voor een kind. Vraag het maar na bij de ouderverenigingen. Wil mevrouw Uitslag dat niet? Dan steekt u actief het hoofd in het zand.

 92. Jammer dat je deze inzichten koppelt aan het woord mantelzorg. Onze samenleving zou soms best wat meer saamhorigheid kunnen gebruiken, maar mensen die 24/7 mantelzorg bieden, voelen zich door de koppeling aan het woord mantelzorg terecht in de kou gezet.

 93. Even googlen op ‘definitie mantelzorg’ en je hebt het antwoord op de vraag Sabine Uitslag hier stelt:
  Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.
  Mantelzorgers zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen.
  Mantelzorg is niet de alledaagse zorg voor, bijvoorbeeld de zorg voor een gezond kind.
  Dus inderdaad niet een soepje brengen aan een zieke vriendin, of een paar keer per nacht opstaan voor een huilend kind, maar wel LANGDURIGE zorg voor iemand met wie ze een persoonlijke (familie)band hebben. Respect voor alle mensen die DAT doen.

 94. Aan Sabine, Veel mensen leggen je hier uit wat je uitspraak teweeg brengt. Ik herken daar veel van. Wat ga je hier kort door de bocht, en wat zet je de mensen bij wie de echte ZORG terecht komt in hun hemd. Niemand neemt je kwalijk dat je niet de ervaring hebt die zij hebben, dat hoopt niemand voor een ander. Maar hoe jij je leventje met alle vrijheden die je geniet neerzet en doet alsof een ander ook ‘zo d’r even wat bij kan doen’. Dat is namelijk precies zoals je hierboven leest: onophoudelijk verantwoordelijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van jouw zorgen. Je kunt dan niet een keer iets van jezelf aan de kant zetten, maar er blijft niets meer over voor jezelf. Je leeft niet meer, maar wordt geleefd. Heel verdrietig dat je niet schijnt te begrijpen dat ieder mens een balans zoekt tussen belasting en ontlasting, en dat jij zonder kennis van zaken de weegschaal zonder blikken of blozen uit balans mept, en daarbij trotse, fiere mensen verwacht. Ik zit hier gewoon hoofdschuddend achter mijn computer. Onvoorstelbaar, dat dit de gedachten zijn die mensen in de politiek bezig houden. Dan snappen ze er daar inderdaad niets van.

 95. Oei oei … Ik vind vooral de zogenaamde quote ‘nee, nu is de maat vol. Ik raak totaal overbelast. Ik bel de thuiszorg!’ tekenend. Vind zij dat typisch iets voor een mantelzorger om te roepen? (Je hoort het haar al zeggen, een beetje met de ogen rollend bij het woord ‘totáál’). Aanstellers dat we zijn …

 96. Beste Sabine,
  Als mantelzorg zo makkelijk was dat ik er “af en toe een yoga lesje” voor af moet zeggen, dan heb je volgens mij geen enkel besef meer wat een mantelzorger doet. Als twintiger ben ik een (‘gelukkig’ gedeelde) mantelzorger. Ik nodig je van harte uit om eens een weekje mee te gaan. Te slapen met een telefoon onder je kussen zodat je bereikbaar bent. 07.30 uit bed halen. Wassen. Aankleden. Op de WC helpen. Incontinentiemateriaal verwisselen. Naar het ontbijt rijden. Helpen met eten. Terug duwen met de rolstoel. De krant en de post doornemen. Wat telefoontjes plegen naar instanties om rompslomp te verwerken. Oh, weer even op het toilet helpen. Incontinentiemateriaal verwisselen. Naar middageten rijden. Helpen met voeden. Terug rijden naar de kamer. Kamer aan kant maken. Omkleden want er is per ongeluk geknoeid / ongelukje gehad en is naast incontinentie materiaal gegaan. Handwasje, want anders gaat het zo stinken. Inventariseren of alle creme’s/medicijnen/luiers er nog genoeg zijn. En dan is het 15.00 ‘smiddags. Mijn dag gaat zo tot 22.00 uur door. Yoga?! Ontbijtje op bed? Wat denkt u dat een mantelzorger doet? Lekker met de beentjes in de lucht een krantje lezen?

 97. Dank je wel.
  Mijn man ligt in een verpleegtehuis als excoma patient, omdat er in dit landje te weinig mogelijkheden zijn (zie ook Jelte) om deze mensen actief te behandelen in een goed revalidatiecentrum. Wij zijn met ons hele gezin 3 x per dag bij mijn man om hem zo goed mogelijk bij te staan en hem verder te helpen al 2 jaar lang. Dit heeft een enorme impact op ons en we moeten oppassen dat we zelf geen mantelzorg nodig gaan hebben gezien alle lichamelijke, maatschappelijke en geestelijke gevolgen dit voor ons heeft.
  Dank je wel nogmaals.
  (NB we krijgen ook geen vergoeding omdat we eigenlijk geen mantelzorgers zijn maar welk het werk van verzorgenenden overnemen, die daar uberhaupt geen tijd voor hebben)

 98. Dank je wel.
  Mijn man ligt in een verpleegtehuis als excoma patient, omdat er in dit landje te weinig mogelijkheden zijn (zie ook Jelte) om deze mensen actief te behandelen in een goed revalidatiecentrum. Wij zijn met ons hele gezin 3 x per dag bij mijn man om hem zo goed mogelijk bij te staan en hem verder te helpen al 2 jaar lang. Dit heeft een enorme impact op ons en we moeten oppassen dat we zelf geen mantelzorg nodig gaan hebben gezien alle lichamelijke, maatschappelijke en geestelijke gevolgen dit voor ons heeft.
  Dank je wel nogmaals.
  (NB we krijgen ook geen vergoeding omdat we eigenlijk geen mantelzorgers zijn maar welk het werk van verzorgenenden overnemen, die daar uberhaupt geen tijd voor hebben)

 99. Sabine,
  Soms lees je een column en dan kun je een glimlach niet onderdrukken. Soms lees je een column en dan weet je niet of je nu moet grimlachen of een verdrietige traan moet wegpinken. Deze column is er zo een.
  Na een ernstig verkeersongeval, de diagnose Parkinson en nog een aantal onfortuinlijke gebeurtenissen zorg ik samen met mijn vader voor mijn moeder (overigens zonder PGB etc.).
  Inmiddels is deze zorg dermate geintensiveerd dat ik afspraken heb moeten maken met mijn werkgever over mijn beschikbaarheid op het werk om samen met mijn vader mijn inmiddels (en hopelijk tijdelijk) bedlegerige moeder te kunnen verzorgen. Naar het toilet gaan kan zij niet zelf, wassen en aankleden kan zij niet zonder hulp, etc. etc. Voor ons dus geen zomerreces. En dan nog afgezien van de voortdurende zorgen die je je maakt over een naaste die ziek is.
  Zie ik mijzelf als mantelzorger? Nee, ik zie mijzelf als een dochter die zo goed mogelijk voor haar moeder wil zorgen. Maar dat wil niet zeggen dat mij niet het gevoel bekruipt dat je met jouw column een aantal mensen tekort doet (en nee, dan heb ik het niet over mijzelf, de zorg die ik verleen zie ik inderdaad als “normaal”).
  Iedereen heeft natuurlijk het recht om ondoordachte opmerkingen te maken, hoewel ik er vanuit ga dat er over deze column best wel nagedacht is voordat hij werd geplaatst. Ik lees bij de reacties woorden als “eerlijke discussie”. Grappig hoe we tegenwoordig alles wat kwetsend of pijnlijk is voor een ander of waar we een ander mee tekort doen, legitimeren als een “eerlijke discussie beginnen” of het nu gaat over mantelzorg of de islam, alles mag gezegd worden ten behoeve van de “eerlijke discussie”.
  Het is mij niet geheel duidelijk wat nu precies het doel was van de column, maar iemand zei ooit “Als een jager geschoten heeft, kan hij zijn kogel ook niet meer terughalen”. Misschien goed om dit eens in gedachten te houden een volgende keer dat er een column geschreven moet worden.

 100. Wat is dat toch dat ook mensen uit het ‘vak’ (mevrouw Uitslag is nota bene verpleegkundige geweest) zodra ze in het Haagse pluche belanden elke realiteitszin en contact met het volk verliezen en Haagse onzin beginnen uit te kramen…
  Als de essentie van dit stukje is dat we wat meer voor elkaar over moeten hebben vind ik dat prima, maar het is niet heel erg slim van mw Uitslag om dit in zo’n stukje te gieten en alle mantelzorgers over 1 kam te scheren.
  Natuurlijk zou is het een teken van menswaardigheid als iemand een keer boodschappen doet voor een zieke buur of vriend, maar om de mensen die ondanks grote emotionele en psychische betrokkenheid hun geliefde of familielid tot aan de dood toe verzorgen met dit stukje een (christelijk democratische) trap na te geven vind ik geen stijl.
  Het zou u sieren, mevrouw Uitslag, als u deze ware mantelzorgers (die elke professional kent, maar u blijkbaar vergeten bent toen u plaatsnam in het Haagse pluche) uw excuses zou aanbieden.

 101. Iedereen is vrij om te publiceren en kan daar ook reactie op verwachten. Uit bijna alle reacties blijkt dat veel mensen ondertussen op het kookpunt zijn door de eisen die maatschappij, overheid en de thuissituatie aan hun stellen., zeker als het gaat om de moeilijke privésituatie waarin 1 of meer gezinsleden moeten leven met grote beperkingen en zij dat moeten opvangen. Daar zijn door diezelfde overheid allerlei namen voor bedacht. Mantelzorg, informele zorg, gebruikelijke zorg. Individuele draagkracht en draaglast zijn veel minder belangrijk geworden, het gaat om de regels die er zijn om ergens voor in aanmerking te komen. Vervolgens pakt dit niet zo uit als de Christen Democratische Appelflappen hadden gewild en gaat er weer wat veranderen. Daarvoor hebben we framing uitgevonden en is er een campagne gestart, waarin Pgb en fraude op één lijn worden gezet. Mantelzorger zijn betekent ook verdriet hebben en verdriet is snel omgezet in woede, als je niet gehoord wordt of in dit geval gediskwalificeerd wordt. Dit is de oogst die Sabine samen met haar partij binnenhaalt. De reacties hadden hier en daar netter gekund, maar als iedereen die beheersing had opgebracht, waren de conclusies waarschijnlijk alleen maar harder geweest. Hoe het ook gezegd wordt: DIt is ongehoord voor een volksvertegenwoordiger.
  Blijf reagerenn, al is het maar met een idem. Laten wij het nu maar eens duidelijk maken, dit kan niet over de hoofden van de bevolking heen. Het zorgpunt(hoofd)

 102. Beste Sabine. Ik ben het helemaal met je eens. Iets voor een ander betekenen is heel waaardevol. Het wordt pas anders zodra die ander zoveel zorg vraagt dat je aan een ‘eigen’ leven niet meer toekomt.
  Maar incidenteel iets voor een ander doen is dan ook geen mantelzorg… de context van het stukje tekst doet het echter wel vermoeden.
  Overigens denk ik dat vroeger de zorg (mantelzorg) voor ouderen soms erg triest was… Net als nu zijn (schoon)kinderen niet altijd even zorgzaam voor hun ouders. Alleen was er toen voor die groep ouderen geen alternatief.

 103. Beste Sabine,
  Ik mag hopen dat je een grapje maakt, wat dit is de meest domme onzin die ik lees. Mijn ouders woonde op zich zelf en mede door de thuishulp hebben wij vele jaren mantelzorg voor hun gedaan. En dat hield niet op bij een keer koken of de was. En nu ze in een verzorgingshuis wonen en mat al die geweldige bezuiningen van jullie daar in Den Haag mogen wij nog minimaal elke week een dag er heen om schoon te maken, want ja we maken allen de badkamer schoon en we stofzuigen want ja dan is het half uur om, de was mee te nemen want ja anders ben je het 14 dagen kwijt en mag je er ook nog flink extra voor betalen, Daar kun je wel een wasmachine voor kopen. de kaper de pedicure naar de tandarts gaan naar de fysio, achter alle instanties aan die hun werk niet goed doen. Teveel om op te noemen, en ja als ze dan in een verzorgingshuis wonen en jij dat allemaal doet dan is het heel gewoon en O, ja naar die 250 euro kun je fluiten nee want ze worden nu verzorgd. Laat mij niet lachen.
  Beste Sabine ik nodig je van harte uit om eens een dagje met mee te gaan.
  Wie weet kom je dan van je ivoren torentje af.
  Ik kijk naar je uit. Kun je mede regerings genoten eens een waar verhaal vertellen.

 104. Ach beste Sabine,
  Als je een echte mantelzorger bent, heb je geen tijd voor dit soort slappe filosofietjes boven een weekendontbijtje…Je bedoelt het vast allemaal goed, maar dat is, zoals blijkt, niet voldoende voor een juiste perceptie van het begrip ‘mantelzorg’. Je bent het, zéker gezien je kamerlidmaatschap, verplicht om hier heel snel verbetering in te brengen.
  Ik nodig je van harte uit om je hierbij helpen en inspireren, met behulp van een gedurende vele jaren opgebouwde ervaring als moeder én mantelzorger. O? Gewoon moeder, dus zorgen voor je eigen kind? Ja, let op: Een moeder die haar 20-jarige zoon een schone luier omdoet is, naast een full time baan in de gezondheidszorg, met heel haar hart moeder én mantelzorger.
  Mijn eigen zieke moeder regelmatig bezoeken en ondersteunen reken ik daarentegen NIET tot het mantelzorgerschap.
  Zou haar situatie dermate verslechteren dat ik dagelijks een deel van de verzorging moest overnemen gedurende langere tijd, dan, ja dan, ben ik weer mantelzorger. In het kwadraat.
  Wordt een echte mantelzorger Sabine, dan hoef je niet meer zo te ‘zoeken’ naar de ware betekenis en impact van dit begrip. En pas dan kun je als lid van de Tweede Kamer ‘weten waarover je praat. Gegarandeerd. Veel succes.

 105. Sabine bekijkt het ‘mantelzorgen’ overduidelijk vanuit een Christen democratisch perspectief.
  Ja, altruïsme is de meeste mensen in Nederland volkomen vreemd. Ik – zoals velen afhankelijk van anderen – leef o.a. van de liefde van mijn naasten, en hoef gelukkig niet bij elke aan mij gespendeerde minuut te denken dat ik ‘nu hun joga- les aan het verzieken ben’.

 106. Mijn moeder is ± 2 jaar lang gillend ziek geweest. Als zelfstandig ondernemer met 2 kinderen ben ik in die tijd binnen no-time mijn hele klantenkring kwijt geraakt.
  Waarom, de zorg voor mijn moeder èn ons gezin viel al niet te combineren. Dus het werk paste er niet meer naast.
  Nadat mijn moeder is overleden heeft het een aantal jaar geduurd ik ik weer een beetje in de buurt kwam van de omzet die ik gewend was. Pas toen kon ik weer een lesje yoga betalen.
  Wat een enorm slappe prietpraat-column geschreven vanuit het perspectief van een vreselijk beperkte en naïeve invalshoek. Of is het satirisch bedoeld???
  Nou meisje, ik zal je iig uit deze droom helpen, mantelzorg dat is iets wat grote mensen doen, met grote-mensen-problemen.
  En vanaf nu oogjes open maar snaveltjes toe…

 107. Beste Madelon,
  Door te stellen dat mensen niet hun zieke ouders in huis nemen en niet hun zieke vriend bezoeken of zelfs maar verzorgen, beledig je de “bekritiseerden”nog meer! Waarom mensen zo fel reageren is omdat ze dat wél doen en door deze bagetelliserende woorden compleet te kakken worden gezet.
  Klein voorbeeld van mijn kant:
  Twee zomervakanties lang zijn mijn kinderen opgevangen door mijn vrienden terwijl mijn man keihard werkte voor de kost. Ik was te ziek om voor ze te zorgen, nog zieker dan ik normaal al ben, en mijn man had zijn vakantiedagen al voor andere schoolvakanties opgemaakt. Deze zomervakantie kunnen de kinderen thuis blijven en zie ik ze iets meer dan drie dagen. Zoals het hoort. Dankzij 9 uren in de week pgb hoeft mijn man niet meer fulltime te werken; hij werkt nu sochtends van 5 tot 10 en ik heb een wia uitkering. Daarmee redden we het, al zijn we er financieel wel enorm op achteruit gegaan. Natuurlijk is geld niet het belangrijkste, zeker niet als je gezondheid je opeens in de steek laat, maar ook chronisch zieke mensen en hun mantelzorgers moeten gewoon alle rekeningen braaf betalen en wat dacht je van noodzakelijke medische kosten die tegenwordig niet meer worden vergoed?Je stelt terecht dat even wat voor je buurman doen etc. geen mantelzorg is, maar zorgen voor je familie buiten de normale proporties is dat zeker wel! Dat staat allemaal keurig gedefinieerd en dat zou mevrouw Uitslag ook moeten weten als ze haar huiswerk echt goed gedaan had. Ik vind het artikel van haar erg tendentieus en ik vind dat door het onheuse gebruik van de term mantelzorg de echte mantelzorgers enorm worden geschoffeerd.. Dan kan ik twee conclusies trekken: Ofwel mevrouw Uitslag heeft haar huiswerk nooit gedaan, ofwel mevrouw Uitslag deed dit bewust om mensen op te ruien. De eerste vind ik verwerpelijk, de tweede nog erger.

 108. @Remko
  Onnozel commentaar om hier af te geven op de negatieve reacties. Begrijpend lezen is een vak, dat blijkt maar weer.
  Het regent hier voorbeelden van mensen die op dagelijks niveau met mantelzorg bezig zijn en dat dit geen gemakkelijk bezigheid betreft en dan druk ik me nog eufemistisch uit.
  Sabine stelt gewoon dat dit arbitrair zou zijn, was het vroeger immers niet “zwaarder”? Ik citeer: “Maar hoe ging dat ‘vroeger’ dan? Was het, toen er nog geen computer, skype, robot-stofzuiger en wasmachine was, dan niet nog veel zwaarder?”
  Het hele artikel is doordrenkt met een negatieve paternalistische intonatie dat ‘men’, de mensen die gebruik maken van de mantelzorg, maar ‘eisen’ stellen en een yogales (hoe bedoel je denigrerend?) belangrijker achten dan een helpende hand bieden aan mensen die dit nodig hebben. Holle retoriek van bedenkelijk niveau, of wil je beweren dat al die mensen die dagelijks met hulpbehoevende bezig zijn dit alleen maar doen zodat ze ‘nog meer eisen kunnen stellen aan de overheid’ ? Ridicuul!
  En dan zwijg ik nog maar over de ronduit infantiele reacties dat ‘de overheid teveel zou spenderen aan de mantelzorg’, overduidelijk commentaar van mensen die totaal geen kaas hebben gegeten hoeveel tijd en energie mensen steken om anderen te helpen.
  Naast onjuiste conclusies die Sabine claimt te kunnen trekken is het is ook ronduit beledigend en denigrerend. Die 250 euro die ik van de mantelzorg ontvang is een lachertje als je kijkt naar wat ik spendeer aan zorg per maand voor mijn benedenbuurman. Verwacht ik lof en een buiging van jou of Sabine? Geenszins, maar bespaar me de onnozele demagogisch holle retoriek dat ‘wij met z’n allen nu eens stil moeten staan dat elkaar helpen belangrijker is dan verwachten dat de overheid een helpende hand zou geven’. Dat is de wereld op z’n kop.

 109. Helemaal met sabine eens. We zijn nog te beroerd om voor onze ouders te zorgen. wat dat betreft kunnen we veel leren van de Molukkers, Surinamers, marokkanen, Turken en andere Medelanders – zij doen wat wij 40 jaar gelden normaal achtten – zorgen voor je ouders en familieleden.

 110. Als je de eerste alinea leest van dit prutswerkje – dat 1. kant noch wal raakt 2. volledig de plank misslaat – weet je eigenlijk al voldoende: een eencellig wezen. Vele schrijfsels van domme blondjes trokken aan me voorbij maar deze slaat echt alles. Die foto had er niet bij gehoeven hoor…

 111. Beste bekritiserende,
  Jullie missen de essentie van deze collumn.
  Het gaat niet over je vader die je 4x per dag moet verschonen omdat hij incontinent is of om je kind je 3x per dag onder supervisie sondevoeding moet geven ivm een kans op aspiratie.
  De essentie is: gaan wij ”zeurend Nederlands volk” niet ver in wat wij als mantelzorg zien.
  Is yoga les missen om een keer te koken voor een zieke vriend mantelzorg NEE, dat doe je uit de goedheid van je hart.
  Mantelzorg houdt in zorgen voor chronische zieke 8 uur per langer dan 3 maanden lang.
  Mw Uitslag is slimme dame, ook jullie begrijpen (mag ik aannemen) dat dit zo plat beschreven is om een reactie te krijgen en dat is haar gelukt. Gefeliciteerd!
  Kijk eens eerlijk naar jezelf zou jij je dood zieke ouder in huis nemen om voor te zorgen? Nee dat is bij voorbaat al te zwaar, we stoppen onze ouders liever in een verpleeghuis.
  bezoek jij een zieke vriend, kook je daar wel eens voor? Nee we gaan liever toch naar die yoga les.
  Er zijn echt mensen die de zware zorg thuis leveren, partners met alzheimer, een dwarslaesie of ALS. Daar gaat deze collumn niet om.
  De mensen die denken dat het ontbijtje brengen aan een ziek iemand mantelzorg vinden, daar gaat het om. Die mensen verwachten dat mantelzorgcomplimentje en dat complimentje betalen jij en ik.
  Er moet (terrecht) goed gekeken worden naar wie echt mantelzorg geven.
  In Nederland is het niet meer zo normaal om voor elkaar te zorgen en om naar elkaar om te kijken.
  Kijk maar eens goed om je heen er zijn meer mensen die hulp nodig hebben dan je denkt maar daar hebben wij het tegenwoordig te druk voor.
  Ik heb diep respect voor de mensen die zorgen voor hun chronische zieke thuis, die hoor je namelijk niet. Daar is deze collumn ook niet voor geschreven.

 112. Mevrouw Uitslag, u slaat de spijker op zijn kop. Zelf vind ik het volledig normaal dat ik jarenlang mijn zieke moeder en later mijn gehandicapte man heb verzorgd. De term ‘mantelzorger’ vind ik in zulke gevallen een belediging. Je houdt van mensen en dan is het logisch dat je voor ze zorgt voor zover je dat kunt. Dat is niet altijd gemakkelijk, ook in mijn geval niet. Ook ik heb diverse chronische aandoeningen waarvoor ik uiteindelijk ook arbeidsongeschikt ben verklaard.
  Mantelzorger mag je jezelf noemen als je voor volslagen vreemden, om niet, hand en spandiensten verricht. Vrouwen de hun man, mannen die hun vrouw, mensen die hun ouders verzorgen of af en toe een boodschap voor de buurvrouw doen, zijn géén mantelzorgers. Hoeven niet betaald te worden maar zijn gewoon goed bezig.
  De cultuur van vandaag, waarin alles en iedereen een economische waarde moet krijgen, is mensonterend en zorgt er alleen maar voor dat niemand meer iets voor een ander over heeft als er niets tegenover staat.

 113. het valt me vooral op hoe primitief er gereageerd wordt. mensen lezen wat ze willen lezen en kunnen de tekst niet op verschillende wijzen interpreteren. dat is een gebrek in je ontwikkeling. misschien niks meer aan te doen, maar probeer het tenminste. ze bedoelt het niet kwaad. en ze zegt het niet kwaad. De frustratie die uit het publiek komt is oorverdovend en eerlijk gezegd niet altijd even volwassen of serieus te nemen. en dat is jammer en erg lastig voor politici omdat een normaal gesprek bijna niet mogelijk schijnt te zijn. probeer je te verplaatsen in een ander en van daaruit je idee en of mening te geven.

 114. Je hebt helemaal gelijk. Ik merk dat de meeste mensen die hier reageren zich hebben laten opstoken door het artikeltje op Geenstijl.
  Vroeger bestond het concept mantelzorg niet en deed je wat je hoorde te doen. Nu is alles mantelzorg.

 115. Erg jammer dat ze dit artikel is begonnen met het op zichzelf te betrekken. Ik ben het zeker met haar eens dat je bijzonder bent als je je yogales afbelt om te koken voor iemand, maar, dit kon toch ook met het extra eten dat je over had, toch?
  Daarnaast ook erg jammer dat dit van een vrouw komt die jarenlang in de gehandicapten zorg heeft gewerkt, de georganiseerde zorg weleens waar. Maar dan moet je als geen ander weten hoe zwaar het kan zijn om voor iemand te zorgen die dat niet meer voor zichzelf kan.
  Daarnaast stelt ze nu dat alle mantelzorgers het zelfde zijn,
  Ik vind het toch wel anders dat mijn moeder jaren lang bijna elke dag een paar uur op en neer reed naar haar ouders om voor hun te zorgen. Dan dat ik voor mijn moeder moest zorgen toen zij met gescheurde enkelbanden op de bank lag.
  En ik kan je vertellen, nu 8 jaar geleden, dat het niet makkelijk is om als 11 jarige boodschappen te moeten gaan doen omdat je moeder met een dubbel gebroken been op de bank ligt. Maar ik deed, en doe dat nu ook met alle liefde. Maar vergis je niet; het is niet even makkelijk als een ontbijtje klaar maken voor jou en je lief die, zo te horen, allebei kern gezond zijn.

 116. Beste mevrouw Uitslag,
  Bij deze wil ik u graag uitnodigen om mijn taak als spil van het gezin en mantelzorger voor mijn 3 kinderen met echtgenoot met Autisme en angstproblematiek van mij 24 uur per dag en 7 dagen per week over te nemen. Dat ik vorige week er aan onder door ging, vanwege de overbelasting door de mantelzorg die ik moest bieden, gaat wederom te koste van het hele gezin.
  Komt u een lang weekend hier, kan ik eens bijtanken.Of eigenlijk een jaar…. Week 1, vindu het nog leuk, week 2 wordt u al wat vermoeider, Week 3 wilt u het liefst alweer naar huis, maar deze situatie is de neverendigstory, en daarom heb ik daar zorg, hulp en ondersteuning bij nodig…..Spreken we elkaar daarna weer..

 117. @Gerard af en toe iets voor iemand doen uit naastenliefde is natuurlijk niets mis mee, maar dat heet geen mantelzorg! Het heet pas mantelzorg als het structureel is, langer dan 1 jaar en meer dan eten maken, huishoudelijke klusjes, boodschappen doen etc. Het heet pas mantelzorg als het zorg is die eerder onder verpleging valt dan onder bovengenoemde zaken. Niet iedereen weet dat, maar mevrouw Uitslag hoort dat wel degelijk te weten!

 118. @Maria Overvloed aan zorg in dit land? Minder of stoppen met werken om voor je zieke partner/moeder/kind te gaan zorgen.
  Droog brood eten? Verhuizen?
  De aap komt uit de mouw bij: ALS mijn partner ziek wordt.
  Da’s het verschil met mantelzorgers, hun partner/ouder/kind is ziek.
  En ja, minder eten kan, maar huur/hypotheek/water/gas/licht hebben daar geen boodschap aan.
  Verhuizen? Woning verkopen? Andere aangepaste woning huren?
  Ik denk dat ik hier de reactie van een yoga-vriendin lee

 119. meen je dit nou echt of zit je slap uit je nek te lullen. een ontbijtje klaar maken (een keertje) steunkousen???
  weet je wel waar je echt over praat? mijn god als dit verdiepen is in een onderwerp dan doe je je huiswerk wel heel slecht….
  mag ik ook lullig doen dan ??? typisch een cda opmerkingen, geen benul hebben waar je het over hebt. allemachtig hoe dom is dit…

 120. Beste sabine
  ik ben moeder van een jongen van 16 met een zeer complex angst stoorniis je mag wel eens een weekje op hem passen kijken of je dan nog zo minachtend over mantelzorg denkt
  ik zelf ben 24 uur per dag 365 dagen van het jaar met hem bezig dus eem weekje is niet te veel gevraagd toch hoor wel waneer het uit komt
  ps hoop dat je van gebroken nachten houd

 121. Zijn we nu zover gezakt dat we op deze manier de bezuinigen op de zorg moeten goedpraten door maar te blijven framen en door te zeggen dat mantelzorg gewoon een beetje onzin is… tandje erbij, yogales afzeggen en huppa betere wereld? Nabuurschap en het is opgelost? Echt schandalig mevrouw Uitslag. Ongehoord. Weet u hoeveel verdriet u nu teweeg brengt bij al die mensen die met volle inzet en alle liefde voor hun naasten zorgen? Dit zo wegzetten is echt schandalig.
  Waar blijft u trouwens hier of op twitter met een reactie? Een excuus is op zijn plaats.

 122. Beertje kortzichtig allemaal van deze mevrouw. Duidelijk geen idee wat mantelzorg in de praktijk inhoudt en hoe zwaar dat kan zijn. 1x je vader of moeder wassen… klinkt niet zwaar. Maar doe dat eens 5 jaar lang elke dag? Hoe bedoel je “niet op vakantie?” Of een deel van je eigen sociale leven opofferen om de ander te dienen? Schande, deze column!

 123. Ik snap oprecht niet waarom iedereen zich aangevallen voelt door deze collum. Sabine stelt juist aan de kaak wat er mis is, af en toe, met de nadruk op af en toe iets doen voor een naaste moeten we niet willen benoemen als mantelzorg. Op dit moment gebeurt dat helaas wel waardoor de mensen die hun eigen leven wegcijferen door volledig voor een naaste te zorgen niet voldoende hiervoor beloond kunnen worden.
  De mensen die een naaste een helpende hand toedienen met hier en daar een klusje of wat aandacht hoef je niet te belonen met een zak geld, wanneer we daar eens mee stoppen blijft er ook genoeg budget over voor de mensen die het echt kunnen gebruiken.
  Mensen doe toch eens moeite om een tekst goed te lezen voordat iedereen zijn mening klaar heeft.

 124. Ongelooflijk, maar helaas wel het huidige niveau in de landelijke politiek, waar je mensen als haar niet hoort over het waanzinnige misbruik van gelden, waar je mensen als haar nooit eens aan de zelfkant ziet, waar je mensen als haar ….
  Jij Sabine hebt echt geen idee waar je het over hebt, totaal geen idee, zoveel dommigheid zou bestraft moeten worden.
  Weet je zeker dat je je het predicaat christelijk wel aan durft te meten? Ik meende te begrijpen dat christus stond voor medeleven en empathie.

 125. Typerend voor het huidige CDA.
  Een belediging voor veel mantelzorgers. Het is niet altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend zoals dat wordt gesuggereerd.
  Een dergelijke artikel kun je alleen maar schrijven als je niet begrijpt wat mantelzorg in de praktijk echt inhoudt.
  Langdurig, dacht en nacht je geheel opofferen voor anderen onder soms erbarmelijke omstandigheden en schrijnende situaties. Dit alles naast veelal een drukke baan, eigen zorgen en afnemende gezondheid. Je carrière er soms helemaal voor moeten opgeven etc.
  Misschien is mantelzorg goed te combineren met het lidmaatschap van de Tweede Kamer en heeft Sabine Uitslag vanuit haar eigen positie dit artikel geschreven.
  Met dit morele appel van Sabine mag het CDA zich nog wel eens achter de oren krappen.

 126. Heb na 12 jaar mantelzorgen voor mijn moeder afscheid van haar moeten nemen. Vergeet niet, mantelzorg zit vaak in kleine dingen, een kopje koffie met de buurvrouw een boodschapje voor de buurman. Door mijn aanwezigheid en kennis van alle medische zaken rond mijn moeder (sondes; catheters etc.) kon mijn vader andere zaken op zich nemen waardoor hij even kon ontspannen in de 24 uurs zorg. Tussendoor heb ik na 2 jaar mantelzorgen ook een kind verloren dat me 3x per nacht wekte met zijn gehuil, omdat of de sondevoeding op was of omdat hij graag een andere lighouding wilde en dit niet zelf kon. Ik heb vaker gehoord van mensen dat dat GEBRUIKELIJKE zorg heet; echter ben ik wel degene die dag in dag uit met wallen onder mijn ogen moest lopen en daarbij ook nog moest meedraaien in de samenleving. Maar IK heb het gered; met hulp van de Thuiszorg en mijn naasten; zonder de hulp van het CDA en mevrouw Uitslag. Helaas heb ik afscheid van én mijn moeder én mijn zoon moeten nemen, met alle liefde had ik nog 30 jaar voor ze gezorgd; maar laat mevrouw Uitslag eerst maar eens beleven wat echte mantelzorg is voor ze haar mening gaat geven. Ik mag hopen dat het CDA afstand neemt van de mening van mevrouw Uitslag; kan me niet voorstellen dat ze DEZE vrouw als boegbeeld willen gebruiken. Lijkt me niet verstandig in een tijd dat ze al met moeite stemmen kunnen krijgen!
  ZORG EN WELZIJN neem afscheid van deze dame; ze weet niet waar ze het over heeft!!!!

 127. Het is ongehoord dat iemand die zegt “Het Volk” te vertegenwoordigen zich op een dergelijke manier over dit volk uitspreekt. Mevrouw is lid van het CDA, vindt iemand het vreemd dat deze van de wereld vervreemde club zachtjes aan een splinterpartij aan het worden is. Sabine, zing een toontje lager, je begrijpt geen bal van de wereld van de mantelzorgers. Misschien in je volgende baan eens echt gaan werken met en onder de mensen?

 128. Geweldig eindelijk iemand die de overvloed aan zorg in ons land aan de kaak stelt en overal moet maar geld voor worden gegeven door de overheid, bespottelijk dat je betaald wordt om je zieke partner te kunnen verzorgen.
  Ja, als mijn partner ziek wordt, ga ik minder werken en ga ik stoppen met mijn hobby. dan ga ik voor hem zorgen en dat heet dan mantelzorg of zowel in ziekte als gezondheid (het huwelijksformulier) en daar heb ik geen of zo min mogelijk andere hulpverleners bij nodig en ik hoef er al helemaal geen geld voor te hebben, het leven kan ook best wat minder luxe, misschien moeten we wel verhuizen en droog brood eten, maar is dat zo erg? Misschien komt dan het medeleven van de medemens wel weer in actie, dat is toch zoveel mooier dan elke maand een bak geld (teveel)gestort krijgen zodat je je eigen partner kunt verzorgen
  Bedankt Sabine voor het openen van deze discussie. Wij zijn in Nederland verwend en dat heeft er voor gezorgd dat we niet meer naar elkaar omkijken.
  En..ja ik weet waar ik over praat…

 129. Wat zal dit heerlijk zijn om te lezen voor al die ouders die mantelzorg bieden aan hun doodzieke kind, voor die partners die hun gehandicapte man/vrouw verzorgen, voor die mensen die ik dagelijks huilend aan mijn bureau heb, geen andere arbeid meer kunnen verrichten omdat ze moeten zorgen voor hun dierbaren en daarbij ook nog de emotionele last moeten dragen. Wat prettig om te weten dat Sabine, die immers onze stem zal moeten verwoorden, dit allemaal zo helder en duidelijk ziet. Nooit zal ik het iemand toewensen, sabine, om in zo een situatie te belanden. Nooit zal ik iemand toewensen om al dat leed te dragen dat ik die mensen zie dragen. Maar wel wens ik je toe dat je in gaat zien dat het wereldje waarin jij leeft, erg klein is en dat je daar uit moet groeien wil je en reeel beeld van deze samenleving krijgen. Sterkte!

 130. Wat ongelooflijk kortzichtig. Je hebt het niet eens over zaken die onder de noemer mantelzorg vallen. Wat te denken van een partner die zijn korte termijn geheugen kwijt is en per uur 30x hetzelfde vraagt en verdwaalt als hij de tuin in loopt. Dit eens een paar jaar en je gaat kapot. Vooral juist omdat je van je partner houd.
  En nog erger wat te denken van kinderen die zorgtaken hebben. En dan heb ik het niet over de afwasmachine uitruimen maar dat je niet vergeet de slaapkamerdeur op slot te doen voor jouw en je psychotische suicidale moeder haar veiligheid.
  Deze begripsverbastering van mantelzorg is echt schrijnend.

 131. Beste Sabine,
  Ik reageer niet snel, maar dit gaat alle perken te buiten.
  Ik zal het je proberen uit te leggen beste Sabine met de moeite van gebruikelijke zorg mij als medemens geleverd dus kosteloos en vrijwillig.
  Er schijnt een zeer grote verwarring te zijn ontstaan met het begrip mantelzorg.
  In feite kan het hele begrip geschrapt worden.
  Het gaat niet om de mantelzorger maar het gaat om de hulpbehoevende.
  Je hebt gebruikelijke zorg, dit is je eitje voor je partner e.d. en 3x opstaan voor je baby in de nacht en andere incidentele dingen voor iemand die even niet lekker is.
  Geweldig vooral blijven doen!
  Maar met een PGB gaat het om bovengebruikelijke zorg.
  Dit is de zorg zoals het woord al zegt, de zorg die boven dat wat je gebruikelijk nodig hebt om te kunnen functioneren, dus geen touw aan de muur of tranquillizers.
  Dus iemand heeft hulp nodig en dat voor een aantal uren per dag ,per week, per jaar en soms is dat 24/7.
  Het PGB is bedoeld voor Die mensen en Wie dat doet, Doet helemaal niet ter zake!!!!
  Het PGB maakt een vrije keuze mogelijk voor de mensen die hulp nodig hebben om die mensen om zich heen te hebben en te houden die zij willen.
  Het PGB zorgt ervoor dat die dierbare zorg op maat krijgen.
  Het PGB maakt het mogelijk dat als iemand voor een dierbare wil zorgen hier ook de mogelijkheid toe heeft.
  Het PGB maakt de zorg goedkoper, het was immers van oudsher een bezuinigingsmaatregel.
  Mensen hoefde niet meer een dure zorginstelling, waar overheadkosten ( waar jij dus ook bij hoort) schrikbarend hoog zijn en de hulpverleners aan het bed gedemotiveerd en kapot gewerkt worden voor de helft van het loon wat jij waarschijnlijk verdiend als overhead.
  En geloof mij maar Beste Sabine dat er heel veel meer zorg geleverd wordt dan er vergoed wordt door een PGB.
  Het aanvragen van een PGB doe je overigens niet voor de hobby daar zorgen de pitbulls van het CIZ wel voor.
  Dus beste Sabine zorg gewoon dat het PGB blijft bestaan en maak je niet druk over wie dat gaat doen.
  Daar is sinds het bestaan hard aan gewerkt om dat op orde te krijgen ofschoon er altijd dubieuze kantoortjes zijn die misbruik maken van mensen met een beperking of ziek zijn.
  Ik durf zelf te stellen dat, het misbruik als het al mogelijk is, niet opweegt tegen de kosten wanneer al deze mensen naar een zorginstelling worden gedwongen.
  En begin vooral niet met een ZZP, als je al weet wat het is, want dit is niet geschikt voor individueel gebruik.
  Deze zorg is gebaseerd op bulk zorg voor een instelling als mensen gedwongen zijn om hiernaar toe te moeten gaan.
  Tel uit je winst beste Sabine, als ik gedwongen word mijn dochter naar een instelling te moeten doen dan gaat het je 3x zoveel kosten + waarschijnlijk een bijstandklant erbij , want inmiddels kan ik een plek om de arbeidsvloer wel vergeten gezien mijn leeftijd.
  Er komen heel wat werkeloze bij die nu allemaal als PGB-er aan het werk zijn en juist de flexibiliteit van de inzet van een PGB hun het werken mogelijk maakte.
  Met vriendelijke groet
  B van Knippenberg.

 132. Is dit nu het punt waar de maatschappij op beland is?? Is dit nu iemand die het CDA verantwoord?
  Ik ben mantelzorger ja , ik werk ja en heb een gezin. De zorg voor mijn ouders is en blijft zwaar (moeder is inmiddels na 2 jaar leukemie overleden) Vader dementerent en 2 kinderen die aandacht nodig hebben, en mijn werk. En het ergste is dat er vrouwen zijn die het heel makkelijk hebben zoals deze tante die alles maar als gezeur afwentelen op de ander. Ik zou het wel leuk vinden als er vanuit deze mevrouw eens een woord vanwaardering kwam i.p.v. dit gezeik. Ik krijg er nl. geen geld voor en dat hoeft niet, ik werk ook nog voor mijn geld. Al is het niet de baan die ik ambieer maar een baan die ik kan doen bij al deze activiteiten. (Nachtdiensten) ja dat zie ik haar niet doen. maar wacht maar af vrouwtje, jou ouders worden ook ouder en misschien krijg je ook nog een gehandicapt kind, dan zullen we zien of jij nog een ontbijt vergelijkt met mantelzorg.

 133. Ach wat moet je zeggen op zo’n stupide mens.Weet niet beter,en komt wel goed.
  Face the facts en kom eens met de harde cijfers op tafel en niet met percentages of algemeenheden.Schijnt als je de Tweede Kamer betreden mag;Tempel van Leugen en bedrog,je plots ook overgoten bent met de Spirit en dat je dan dingen ziet die je anders nooit zag of helemaal niet meer wilt zien.Ga nu eens terug naar je plaats en besef door wie je daar gekomen bent? Ja snap je het ?? Door de kiezers,dus schoffeer die dan ook niet,maar ja is te moeilijk om te begrijpen,al op vakantie geweest ?? Ja ?? Nou de vakantie van mijn broer en mij was voor het laatst in 1972 en 1 dagje naar Scheveningen kon niet anders.

 134. Tuurlijk is een ontbijt maken in het weekend geen mantelzorg, maar dat snapt Sabine zelf natuurlijk ook wel. Het enige wat Sabine wil vertellen is dat zij de definitie van mantelzorg onduidelijk vindt. Een echte duidelijke definitie van mantelzorger is er ook niet, maar een definitie is er wel. een mantelzorger is altijd iemand die voor een voor hem bekend persoon zorgt en altijd voor een langere periode. Daar had Sabine misschien even aan moeten denken toen ze dit column schreef, maar is dat een reden om haar zo fel aan te vallen? Is er uberhaupt een reden om ooit iemand aan te vallen? Iemand mag zijn mening toch gewoon uiten, ongeacht wat anderen daarvan vinden? Tuurlijk mogen mensen daarop reageren, maar onderbouw dat een beetje en ga niet in het wilde weg lopen schelden.

 135. Dus is dit de reden van PGB stoppen van het CDA? Niet zo zeuren over hoe zwaar mantelzorg zou zijn? Gewoon een yogales missen?
  Ik help al een jaren mijn echtenote en dat vind ik normaal! maar 25 jaar geleden was het belangrijk dat je eerst partner was en dan verzorger. Nu is het omgedraait en als je zelf een beperking krijgt en tegen je grenzen loopt dan moet je niet zeuren.
  De Wmo is ook zo’n drama, een kind dat heel zijn leven met de beperkingen van zijn ouder(s) is opgegroeit, daar door zelf ook veel tekort gekomen, krijgt als toetje te horen dat hij vanaf 18 jaar minimaal 6 uur per week het zwaar huishoudelijk werk kan overnemen; dat heet dan ook mantelzorg; VERPLICHTE MANTELZORG. Maar het is gewoon bezuiniging en de huishoudelijk hulp kan ontslagen worden na 20 jaar. Want als partner kan je best die 3 uren er ook extra ook nog bij doen. Naast al die zorguren die er al gedaan werden. Dus kind gaat zo snel mogelijk op kamers dat is 1 uur per maand schoonmaken.
  Mantelzorg doe je niet een keer maar jaren en dan lever je je cariere, vriendenkring, sporten e.d. voor in.

 136. Een wezenlijk verschil met vroeger, toen zorg voor naasten nog geen mantelzorg heette, lijkt me dat gezinnen/families niet langer dicht bij elkaar wonen. Praktische directe zorg is daardoor minder makkelijk mogelijk. Indicenteel bijspringen kan wel, en gebeurt dan ook.
  Dat maakt wel dat de mantelzorger veel zelf moet doen. En daarbij gaat het uiteraard niet alleen om het verlenen van zorg (koken, huishouden doen, helpen wassen en aankleden enz), maar ook om het contact houden met de verzorgde. En de belasting van dat laatste kan bijvoorbeeld bij dementerende ouderen wel eens inspannender en ingrijpender zijn dat het lijkt.
  Als dochter van een moeder (78) met vasculaire dementie kan ik nu ik tijdelijk geen werk heb mijn vader (83, fysieke handicap) helpen met praktische zaken en als gesprekspartner. Ik woon circa 70 kilometer bij hen vandaan. Ik zou hen meer willen bijstaan, maar dan zou ik mijn baan moeten opzeggen en moeten verhuizen. Geen realistische optie in deze tijden.
  Het inschakelen van Thuiszorg is allebehalve een kwestie van zorg afschuiven die vroeger normaal was. Het is noodzaak. Als mijn moeder is gevallen, kan mijn vader haar niet overeind helpen. Ik ben er pas na circa 3 kwartier.
  Om mijn moeder ’s ochtends uit bed, gewassen en aangekleed te krijgen, is hulp nodig. Die kan mijn vader haar niet (meer) geven. Dat de Thuiszorg haar daarbij kan helpen is een zegen.
  Ik denk dat de overbelasting van de mantelzorgers voor een deel te wijten is aan het isolement waarin ze terecht kunnen komen.
  Mijn ouders merken dat er mnder mensen over de vloer komen. Het is te ingewikkeld, want met mijn moeder is het moeilijk converseren. Daardoor wordt ook de wereld van mijn vader klein. En kan hij zijn verhaal aan minder mensen kwijt, en op minder (mentale) steun rekenen. Ook dat vreet energie.
  Overbelasting van mantelzorgers is geen mode-term. Het is iets dat serieuze aandacht verdient.

 137. Denk toch dat er wat dingen door elkaar heen spelen.
  Dat je mantelzorg verleent, bijvoorbeeld aan een familielid, en dit natuurlijk ook met liefde doet en dat dit ook waardevol is, staat even los van het feit dat mantelzorgen ook zwaar is (kan zijn).
  Verder verwacht men naast het feit dat je mantelzorg verleent ook van alles van je. Je werkgever staat er niet om te springen als je vaak afwezig bent van je werk omdat je mantelzorg verleent. Risico is dat je ontslagen wordt! En hoe is het als je werkeloos bent een WW ontvangt?
  Heb zelf een tijd mantelzorg verleend voor een terminaal zieke, en wat zegt het UWV als je hen belt hoe het zit met sollicitatieplicht en dat diegene voor wie je mantelzorg verleent op sterven ligt? (het was een familielid van zeer nabij, niet een verre tante of zo).
  Maar wat zegt het UWV dus : “mevrouw u moet blijven solliciteren”.
  Ik zeg dan dat ik mantelzorger ben…
  Antwoord: “mevrouw u kunt best solliciteren”…
  Ik stel het vervolgens heel cru: “en wat gebeurt er met die sollicitatieplicht als mijn moeder op sterven ligt”?
  Antwoord: “mevrouw u kunt best aan die sollicitatieplicht voldoen want je kunt immers van te voren solliciteren..”
  Zo gaat deze harde samenleving nog steeds met mantelzorgers en anderen om, sorry maar het is niet anders!

 138. Nog een reactie,
  Ik denk idd dat deze collum
  bedoelt is om de media om te vormen voor de volgende hoos van lasterpartijen richting mensen die met hart en ziel zorgen voor hun medemens. 24/7 de mantelzorgers
  Om hen zo uit te sluiten van hulp bij de wmo aanvragen mbt tot thuiszorg
  De zelfde laster is gebeurd om PGB ers weg te zetten als fraudeurs. De media danste aardig goed naar de pijpen van dit kabinet.
  Je kind verzorgen tot het moment dat ze hun eigen weg kunnen gaan is anders dan zorgen voor kinderen die altijd afhankelijk blijven van je zorg, Je geen werk kunt krijgen waar je oproepbaar blijft voor het thuis front.
  Dit is een manier om met voorbedachte rade mensen in een hoek te duwen, weg te zetten om plannen door te duwen ten koste van alles.
  Riekt wel naar een bekend persoon…..
  Die daar in wat jaren er ook erg goed in is geslaagd dankzij de kritiekloze media…..

 139. Ik begrijp de negatieve reacties, maar ik zie ook een keerzijde van de negativiteit: er lijkt een vijandige sfeer te ontstaan. Sabine wordt door veel mensen in mijn ogen onnodig persoonlijk bekritiseerd/aangevallen.
  Maar ik ben het wel oneens met haar visie. Mantelzorg lijkt in haar verhaal zwaar gebagatelliseerd te worden.
  De respectloze/vijandige reacties (met name op twitter) vind ik echter onnodig. Ze doen mij denken aan http://t.co/IJU96Ss van @FrontaalNaakt. Hopelijk wordt Sabine niet monddood gemaakt en reageert ze op de kritiek.
  Ik ben het oneens met haar visie, maar ben ook een groot voorstander van een open dialoog. We mogen allemaal een mening hebben. En meningen kunnen altijd veranderen.
  #samenverantwoordelijk #opendialoog

 140. Het zijn altijd de zielige trieste mensen die niks te doen hebben die alleen maar overal op reageren..
  Hebben jullie niets beters te doen?
  MANTELZORGEN MISSCHIEN?
  Wat is het nederlandse volk toch weer laf, altijd alles maar afschuiven op een ander..
  Stel je voor dat je niet gehoord wordt!
  tip: zoek een leven!

 141. Hallo Sabine,
  Wat zul jij je moeten schamen als je al deze vele negatieve reacties leest! En ik ben het met al deze negativiteit eens! Ik denk dat jij als ‘geen’ mantelzorger eerst maar eens moet ervaren hoe het is om mantelzorg te verlenen! Je bent nog jong, dus zie het als een uitdaging! Loop maar eens elke dag in de week met verschillende mantelzorgers mee, misschien dat je dan een betere colum kunt schrijven…..

 142. Ik begrijp wel waar Sabine naartoe wilt.
  Er zullen heus mensen bestaan die zichzelf ten onrechte mantelzorger noemen. Er zullen heus mensen bestaan die zichzelf geen mantelzorger noemen maar het toch zijn.
  De voorbeelden die ze aanhaalt zijn echter weinig waardevol; een ontbijtje klaarmaken voor je geliefde, ’s nachts uit je bed voor je gezonde kind, wat extra koken omdat je toch kookt, eenmalig een yogales afzeggen of een bezoekje op zondagmiddag. Het getuigt van weinig respect voor de echte mantelzorger.

 143. Ik schrik echt van al de reacties. Je zou denken dat je mantel-zorgt voor een dierbare, uit liefde en met de beste bedoelingen.
  De meesten zouden het echter liever over geven aan een (onbekende) thuiszorg of instelling, als de overheid dat zou betalen. Dit gevoel krijg ik, want is mantelzorgen ineens leuker als je er een PGB voor leegtrekt?

 144. @Evelien
  Nee Evelien, ik denk dat Sabine uitslag het NIET heeft begrepen. Zij ziet mantelzorg nog steeds als iets wat alleen maar incidenteel is, terwijl de echte mantelzorgers niet een keertje yoga-les afzeggen, maar gewoon niet meer aan zichzelf toekomen en helemaal geen tijd hebben voor die yoga-les. De groep mensen die door hun zorgbehoefte een grote claim leggen op de mensen om hen heen is erg groot en die mantelzorgers komen niet een keertje, maar elke (vaste) dag, en of/elke week.

 145. Ik begrijp de negatieve reacties, maar ik zie ook een keerzijde van de negativiteit: er lijkt een vijandige sfeer te ontstaan. Sabine wordt door veel mensen in mijn ogen onnodig persoonlijk bekritiseerd/aangevallen.
  Maar ik ben het wel oneens met haar visie. Mantelzorg lijkt in haar verhaal zwaar gebagatelliseerd te worden.
  De respectloze/vijandige reacties (met name op twitter) vind ik echter onnodig. Ze doen mij denken aan http://t.co/IJU96Ss van @FrontaalNaakt. Hopelijk wordt Sabine niet monddood gemaakt en reageert ze op de kritiek.
  Ik ben het oneens met haar visie, maar ben ook een groot voorstander van een open dialoog. We mogen allemaal een mening hebben. En meningen kunnen altijd veranderen.
  #samenverantwoordelijk #opendialoog

 146. Hallo,
  ik denk dat ik na tien jaar ervaring, wel een oordeel kan vormen over wat mantelzorg inhoud. Ten eerste doe je het uit liefde voor je partner/kind/ouders etc. en ten tweede doe je het omdat het niet anders kan. Helaas is mijn ervaring dat je er snel alleen voor staat als er in je gezin iemand ziek word. In ons geval werd mijn man getroffen door een herseninfarct/hartinfarct/longembolieen en nog het een en ander, waardoor hij voor 100% is afgekeurd; wat helaas ook niet anders kan. En dit gaat niet zonder slag of stoot; als je ook nog jarenlange bureaucratie en gestoei met instanties voor je kiezen krijgt!
  Desondanks ben ik als moeder er toch zo`n tien keer per nacht uitgegaan voor mijn kinderen om ze borstvoeding te geven en dat is inderdaad geen mantelzorg. Nu zijn ze groter en ze weten niet beter dan dat papa ziek is en dat we weinig geld hebben, zodat we niet op vakantie kunnen en ze niet op sportclubjes kunnen, maar ze klagen niet; ze zijn dankbaar voor wat ze hebben.
  Oh ja, en de jonste is autistisch, wat ook de nodige zorg en aandacht vereist. Hij heeft in zijn 8 jarig bestaan al meer therapie versleten dan menigeen volwassene, maar dat is allemaal voor een goed doel!
  Maar wat ik wil zeggen is:een eitje koken voor je lief is echt geen mantelzorg;geloof me; met mantelzorg ben je dag en nacht bezig(tenzij je slaapt) en je hebt geen tijd/geld om op yogales te gaan, terwijl dat juist goed zou zijn voor degene die mantelzorger is; want als de mantelzorger eraan onderdoor gaat, dan stort het hele broze systeem om je heen in! En als mantelzorer verleg je elke keer je grenzen, want je moet wel!
  groetjes, 36 jarige mantelzorger met tien jaar ervaring.

 147. Nou Sabine Uitslag die kennelijk nog nooit echt mantelzorg heeft verleend : lees het rapport van het SCP maar eens over mantelzorg : dat neemt alleen maar toe de laatste jaren!
  http://www.scp.nl/dsresource?objectid=24990&type=org
  citaat : “Het aantal mantelzorgers in 2001 en 2008 is vrijwel gelijk (3,7 miljoen in 2001 en 3,5 miljoen in 2008). Wel deed zich een verandering in de duur en intensiteit van de hulp voor. In 2001 verleende 65% (2,4 miljoen) van alle mantelzorgers meer dan 8 uur per week en/of langer dan 3 maanden hulp;
  in 2008 is dat aandeel gestegen naar 74% (2,6 miljoen mantelzorgers). Het aandeel van de mantelzorgers dat lang en intensief helpt, neemt in dezelfde periode toe van
  20% (750.000 personen) naar 31% 1.100.000 personen).”
  Sabine Uitslag denkt kennelijk ook dat iedereen naast diegene woont waarvoor hij of zij mantelzorg verleent. Nee er zijn ook mensen die 2 uur moeten reizen (enkele reis, het OV is namelijk de laatste tijd ook niet meer zo snel) en dan voor een paar dagen per week in dat huis verblijven om mantelzorg te verlenen! En dat gedurende meerdere maanden. En dan nog tijd hebben voor yoga en zo ?
  tweedekamerlid zijn van het CDA is dan ook maar naastenliefde dus dan hoef je er niet voor betaald te worden. +Tijd zat voor mantelzorg!
  even Sabine de mantel Uit vegen over de idiote uitspraken over mantelzorg en dat is dan het CDA (“recht uit het hart!” is nu het motto van het cda).
  Stel dat je een familielid hebt die Alzheimer heeft en waar je voor mantelzorgt dan kan je vaak diegene niet alleen laten mevrouw Uitslag dus hoezo even de yogales afzeggen want je moet koken is mantelzorg? Of als iemand zeer ernstig ziek is en eigenlijk ook niet meer alleen gelaten kan worden? Deze mensen kunnen trouwens vaak geen eens meer eten ! Oh ja en als iemand echt dement is weet hij of zij geen eens meer dat hij of zij soep met een lepel moet eten en dat je moet eten !

 148. Waarom voelt iedereen zich toch zo aangevallen door deze colum????
  Als je, je aangevallen voelt door dit soort uitspraken heb je volgens mij geen leven?
  Waarom reageren mensen nou eigenlijk zo negatief op deze colum? Hebben jullie aandacht tekort? Willen jullie iemand anders de schuld geven van je eigen ‘moeilijkheden’ als mantelzorger?
  En natuurlijk zeggen de mensen dan ja jij bent zeker gezond, jij hebt zeker geen zieke mensen in je omgeving die ernstig ziek zijn, jij weet niet hoe het is om iedere dag maar weer iemand met een ernstige ziekte te moeten verzorgen……blablabla..
  ik denk dat iedere mantelzorger maar eens stil moet staan waarom zij zo negatief op dit bericht reageren..En zich zo druk maken om deze simpele voorbeelden die worden gegeven..
  En misschien eens bij hun zelf moeten kijken ipv van SABINE uitslag af te kraken!
  Toevallig ben ik zelf ook een mantelzorger! en niet eentje die zichzelf zielig vind!! Misschien moeten mantelzorgers ook eens de mooie kanten van het mantelzorgen inzien ipv van de slechte/negatieve kanten!
  Ik denk dat ze zich dan een stuk beter voelen!
  Toevallig werk ik wel in de zorg en zijn mantelzorgers ook van onschatbare waarde

 149. Sabine, ik stel voor dat jij maar weer in dat bootje op de Waddenzee gaat zitten met nog zo’n ‘bekende’ Nederlander voor wat zelfreflectie. Ik denk dat het zomerreces hiervoor niet voldoende is!
  Hoe vreselijk gemeen kun je zijn! Zelfingenomen doos.

 150. Best Sabine,
  Hoe je in de Tweede Kamer bent gekomen weet ik niet, maar ik denk dat de brugklassers bij ons op school waarschijnlijk nog meer weten van zorg dan jij. Het is te gek voor woorden om een kopje koffie zetten voor je vriend te vergelijken met iemand die dagelijks een kopje koffie zet (en nog wel wat meer ook) voor bijvoorbeeld een dwarsleasie of MS-patient.

 151. Ik ben sprakeloos hoe kunt dit schrijven en wat een pijn doet u mij met deze tekst.
  Ik ben mantelzorger, werk fulltime help daarnaast mijn gehandicapte moeder gemiddeld 20 uur per week en heb weinig tijd om een eigen leven te leiden omdat alles soms lijkt te draaien om de zorg van een ander…..is dat mantelzorg? zegt u het mij maar want dit is in mijn ogen mijn plicht wat je doet voor je ouders niet omdat ik het zo gekozen heb maar omdat het op je pad komt en je leert ermee omgaan.
  Yoga ken ik niet nooit tijd voor gehad, ontbijt klaarmaken voor mijn lief daar heb ik geen tijd voor moet iemand helpen buitenshuis helpen met haar ontbijt….ik kan u alleen maar zeggen geniet ervan want als de echte mantelzorg op uw pad komt hoeft u niet meer na te denken over deze vraag dan komt u vanzelf wel achter het antwoord

 152. @Evelien:
  En je begrijpt niet waarom iedereen zo beledigd is als haar idee van “zware mantelzorg” is dat je je yogales moet afzeggen om te koken voor je doodzieke vriendin? En dat dat komt uit een partij die vanwege deze niet-kwantificeerbaarheid maar het hele PGB wegkletst? En dat deze boze mensen nu ineens begrijpen hoe dat verantwoord wordt?

 153. Het CDA, dan wel de vrienden en vriendinnen van Sabina Uitslag, is opgetrommeld om de boze reacties te down playen … men zou het niet goed lezen wat Uitslag heeft geschreven en wat ze nu werkelijk bedoelt…
  Nee, deze column is het zuiverste geleuter wat er ooit op dit forum is geplaatst, nota bene door een dikbetaalde volksvertegenwoordiger!!!

 154. In zeker opzicht nog een grappig artikel ook. Natuurlijk zou je mantelzorg niet moeten hoeven kwantificeren. Maar mevrouw vergeet een beetje dat mantelzorgers zijn gecreëerd, als beleidscategorie door beleidsambtenaren en politici. Op het moment dat ‘de mantelzorger’ werd ‘uitgevonden’ is daaraan ook een hele reeks van functies en verantwoordelijkheden toegedicht die ineens niet meer door bestaande functies in thuiszorg, cure of care hoefden te woden gedaan. Jammer genoeg ging dat ook gepaard met het verdwijnen (verkwanselen) van de beslissingsvrijheid van ‘de mantelzorger’. Ineens was het noodzakelijk dat die er is en zorg levert. Kortom, goed idee om te denken als mevrouw Uitslag doet – niet alles kwantificeren -, maar dan ook de consequentie nemen: meer betaalde zorg, want dááraan kun je eisen stellen.

 155. Hebben jullie de laatste allinea wel goed gelezen!!!!!!!! Daarin heeft ze juist respect voor jullie!!!!
  Ik ben zelf mantelzorger en ben het wel met haar eens. Als je zoiets nog nooit gedaan heb vraag je je idd af ‘wat is mantelzorg’ en dmv deze vragen en haar speurtocht is ze er achter gekomen wat het is. Dus niet dat ontbijtje of die baby maar veel meer!!
  Jullie lezen alleen wat je wilt lezen, de negatieve dingen!!
  Dit zijn haar woorden!!!!!!!!!!!!
  Maar mijn boodschap is dat het juist hartstikke waardevol is als je de yogales moet afzeggen omdat je gaat koken voor een doodzieke vriendin. Veel mensen hebben het zo nog niet bekeken. Je bent waardevol als mens als je voor niets iets doet voor een ander. Dan is je zoon, je buurman of moeder van onschatbare waarde, die absoluut niet te kwantificeren is!

 156. @Caz: Ik kan heel goed lezen. Ik lees de constatering dat mantelzorgers het heel zwaar schijnen te hebben, en haar reactie daarop dat het allemaal best fijn is omdat je voor je afgezegde yogales een gevoel van belangrijkheid terug krijgt.
  Dat is haar boodschap aan degenen die hun mantelzorg zwaar vinden, ofwel het grootste deel van de reageerders hier. Misschien moet je zelf wat beter lezen.

 157. Oh ja, en hoe dat vroeger ging? Bedoel je heel erg vroeger, toen mensen met ernstige psychische klachten werden vastgebonden of opgesloten in inrichtingen tot ze in hun eigen vuil omkwamen en mensen met zware lichamelijke klachten niet lang genoeg leefden om zorg nodig te hebben? Of bedoel je wat minder vroeger, toen de zorg onder het managementdenken nog niet kapotbezuinigd was en de mantelzorg nog samenging met professionele verzorging?

 158. Tjonge jonge, wat is begrijpend lezen weer moeilijk voor het overgrote deel der natie. Begin nog eens opnieuw te lezen. En desnoods nog een drie keer. Dan moet toch iedereen zien dat Sabine worstelt met de vraag Wat is mantelzorg? En natuurlijk kun je vinden dat haar voorbeelden (eitje koken bezoekje brengen) niet zo handig gekozen zijn, omdat iedereen wel doorheeft dat die zaken niet onder mantelzorg vallen. Dat het handig zou zijn als er een duidelijker definitie van het begrip zou komen is misschien niet verkeerd.
  Maar om nou meteen iemand uit te kotsen die niet als een schaap achter de kudde aanloopt, of die in plaats van een zwart kapsel een blonde haardracht heeft, of om haar te veroordelen omdat je de essentie van het verhaal niet hebt begrepen, dat gaat te ver.

 159. Blijkbaar een erg gemakkelijke omgeving waarin u leeft. Zelf ben ik vader van 2 jonge dochters een vrouw die ziek (Huntington) is en dat nog jaren zal blijven, natuurlijk zijn er de normale stapjes extra, maar mantelzorg is toch echt iets anders.
  Ik weet niet of het CDA besmet raakt met het VVD virus, maar uw column is respectloos naar al diegenen die mantelzorg geven. Zonder mantelzorg had ik of mijn vrouw een en ander allang opgegeven, want zoals u zelf weet wordt het PGB aangepakt en zijn de regels van de WMO voor jonge gezinnen niet te doen. Wij hebben geeneens recht op huishoudelijke en gezinshulp.
  Als full time werkende 1 verdiener voor mijn gezin, wordt binnen de WMO verwacht dat ik alle (mantel)zorg op mij neem, immers ik ben 32 en gezond.Optie allebei de bijstand in, mijn been op de rails leggen of juist daar heb je hem Mantelzorg.
  Het doet mij pijn om te zien dat u als persoon met gezondheidszorg in uw portefeuille zo’n uitlating doet. Zonder de mantelzorg die u zo denigrerend behandeld waren de medische kosten waar nu ook weer zo lekker op bezuinigd wordt allang zover de pan uitgerezen dat Nederland jaren geleden al in een crisis terecht zou zijn gekomen.
  Ik zit nog te wachten op de ‘nieuwe kliklijn’ van uw kant waar mensen mantelzorgers kunnen aangeven die niet genoeg mantelzorgen, net zoals u met het rookverbod heeft gedaan.
  Kortom mijn respect heeft u verloren door bovenstaande uitlatingen u kwetst dierbare mensen om ons heen die in de huidige tijd wel voor een ander klaar staan.
  Het CDA heeft zijn beste tijd gehad, na het gezin hoeksteen van de samenleving, normen en waarden is er nu de mantelzorger is vogelvrij.

 160. Vergeet ik nog te vragen: welk deel van de bevolking vertegenwoordigt u eigenlijk?
  Uw vriendenkring?
  Gelukkig voor u ben ik niet de politieke leider van uw partij. U kunt heerlijk mensen fêteren op onze kosten.
  Is dat ook mantelzorg?
  Benieuwd of Ad Koppejan nu ook zijn kop uitsteekt of dat hij weer zwijgt.

 161. Ah wacht even, dus voor het maken van een ontbijtje voor je partner kreeg je voorheen een persoonsgebonden budget? Ja, terecht dat er dan op bezuinigd wordt. Wel jammer dat ik al dat geld misgelopen ben, ik wist van niks.
  Maar nu even serieus, een volksvertegenwoordiger die het volk zó weinig vertegenwoordigt (zie alle reacties hier), is een mooie illustratie van de terechtheid van het enorme verlies van het CDA, en de belachelijkheid dat we dan toch door ze geregeerd worden.

 162. Mevr. Uitslag vergeet dat een moeder haar baby doorgaans zelf met een partner bij elkaar copuleert. Het gevolg van eigen “genomen” verantwoordelijkheid. Mantelzorg een gevolg van “gevoelde” verantwoordelijkheid.
  Een typerende opmerking voor iemand met beauty maar no brains.

 163. Sabine,
  Je weet niet waarover je praat. Des te erger dat je het toch doet. Een mening hebben: oké, maar verdiep dat je dan eerst in het onderwerp.
  Mijn vrouw, haar zuster en echtgenoot en ik, zorgen voor mijn dementerende schoonmoeder. Dat is toch echt een heel ander vorm van zorg dan een eitje koken en een kopje thee zetten voor ‘je lief’. Maar misschien vind je dat laatste wel een dankbare, maar flinke opgave en zijn we het dan toch met elkaar eens.

 164. Ik ben geschokt door het simplisme wat hier door een volksvertegenwoordiger wordt ten toon gespreid. Maar ik hou het hier bij want ik lees dat ik niet de enige ben die zich afvraagt in hoe verre Sabine verstand van zaken heeft: uit deze column blijkt het in ieder geval niet. Respect voor en sterkte gewenst aan alle mantelzorgers die wel weten waar het over gaat.
  Liefs, groene groet en Vredevoorieder1

 165. Oei Sabine,
  hier ga je toch echt ernstig de fout in!
  Volgens mij heb jij nog niet eerder in je fijne en veilige leventje een ouder hoeven verzorgen die uiteindelijk toch komt te overlijden aan de gevolgen van kanker. Volgens mij heb jij daardoor nooit je examenjaar gemist en is je studie een end opgeschort.
  Duidelijk merkbaar dat jij gezegend bent met een zorgeloos en moeiteloos leventje, fijn voor jou. Maar denk in t vervolg eens na over het belerende en denigrerende toontje dat je nu uitkraamt…
  Je zou je moeten schamen, je slaat hier de plank volledig mis!

 166. Ze probeert een gevoel dat het bij CDA-kiezers goed doet (‘voor elkaar zorgen’, ‘naar elkaar omzien’) te plakken op een onderdeel van de zorg waar de politiek qua financiering liever vanaf wil.
  Zo zien we maar weer… CDA is niet christelijk, zelfs onchristelijk (ze gaat naar yoga blijkbaar -> onchristelijk)….

 167. Beste Sabine,
  Ik kan mij niet voorstellen dat je daadwerkelijk zo dom bent, dus houd ik het maar op framing. Ik neem aan dat je ook best weet wat dat inhoud. Je zult waarschijnlijk gemerkt hebben dat ik geen U gebruik in mijn reactie…. ? Dat klopt, ik ben echt alle respect voor je verloren. De defenitie van mantelzorger wordt al jaren omschreven, dus daar kan het ook niet aan liggen.
  Ik ben een PGB gebruiker (f houder) hoe je het ook wilt noemen. Ik heb een PGB voor verzorging en verpleging, ik heb een hoge dwarslaesie, kan daardoor veel vanzelfstprekende zaken als bijv (ontbijtje maken) naar het toilet, in en uit bed uit en aankleden en ga zo nog maar even door niet.
  Natuurlijk snap je zelf ook wel dat een ontbijtje maken voor je hubby heel wat anders is, dan mantel(zorg) je hubby heeft naar ik aannneem geen dwarslaesie, en kan dus ook heel goed zijn eige ontbijtje klaar maken…? Je hubby kan ook zelf uit bed komen, zich aankleden of zich uitkleden (al neem ik mar aan dat je hem daar misschien zo af en toe graag even mee helpt) En zo zijn er nog veel meer zaken die je hubby makkelijk zelf kan en ik en al die andere mensen met een hoge dwarslaesie niet kunnen.
  Ik persoonlijk heb ontzettend veel bewondering voor mantelzorgers, probeer je het maar eens in te denken, dat je al bovengenoemde taken voor je hubby MOET uitvoeren. Zou je nog bij m blijven, en zijn mantelzorger willen zijn? Zou je jou carriere willen opgeven om voor hem te zorgen? Het klinkt romantisch maar het is het echt niet. Ik heb echt bewondering voor alle mantelzorgers!
  En nu mond wassen met zeep en de hoek in!

 168. mijn opa is wel al twintig jaar of meer mantelzorger van mijn oma. En ik kan je zeggen sabine loop eens een paar dagen mee met een mantelzorger, DOE GODVER EENS MOEITE in die politiek. Hoe kan je nu vanachter een burootje zulke dingen besluiten???? Of ben je er te lui voor???

 169. Hoe u in de Tweede Kamer bent gekomen is mij volkomen een raadsel! Uw kijk op de mantelzorg is zo ontzettend kinderlijk dat mijn mond open viel van verbazing over zoveel onwetendheid en simpelheid.
  Het CDA wil de zorg uitkleden tot op het bot en u leutert over hoe waardevol mensen zijn die iets voor niets doen voor anderen?
  U probeert de massa te kneden met uw sterk vertekende beeld op de werkelijkheid. Uw gebrek aan realiteitszin is overweldigend!
  Daarnaast is uw historische kennis vrijwel nihil. Dat relativeer ik nog een beetje omdat u wellicht nog uw verjaardag weet te herinneren, maar daar is alles mee gezegd!
  Maar de grootste vraag blijft: hoe komt een vrouw als u, in godsnaam nou in de Tweede Kamer?!!!

 170. Sabine,
  Je moet je de ogen uit je kop schamen.
  Helaas ben je dan blind en dan heb je zelf mantelzorg nodig.
  We worden als mantelzorger er ook nog voor betaald. Wist je dat? Tweehonderdvijftig euro per jaar. Kun je wellicht in een volgende column je ergernis over spuien en, en passant in den Haag voorstellen hier ook maar op te bezuinigen.
  Het koste mij bijvoorbeeld een uur om mijn moeder op een toiletstoel te krijgen. En dat meer dan eens per dag. Dat is beduidend langer dan jij over het begrip mantelzorg heb nagedacht.
  Ik kan je niet serieus nemen, voor mij ben je
  de zoveelste raaskalende Haagse politica
  zonder enige kennis van zaken en alleen gericht op je eigen ik.
  Johan van der Wei

 171. meer dan 40 jaar geleden had je thuiszorg, een vast persoon die het huishouding overnam als de moeder opgenomen werd in het ziekenhuis.
  Of andere problemen thuis had – het huishouden en de zorg over de kinderen overnam. Wanneer de kostwinner aan het werk was. Zelf heb ik nog weet van ik die periode (5 jaar) omdat mijn moeder in die periode ernstig ziek was.
  Nu moet je als vrouw je salaris binnen halen je huishouding runnen, de kinderen met problematiek verzorgen, en daarvoor vaak uit bed moeten.
  Daarnaast verzorger zijn voor je ouders ed. mee naar het ziekenhuis etc
  Alles kunnen en geen ontspanning mogen hebben. Is solliciteren naar hulp nodig hebben voor je zelf…….
  Hoe krom ziet de wereld er nu uit. Hoe wereld vreemd ben je, wanneer je niet weet dat een kleine attenties voor je virend en jezelf van een heel ander textuur is. Je kunt ontpannen genieten van je ontbijt zonder dat je weggeroepen wordt voor een paar volwassen billen die je moet schoonmaken.

 172. Beste Sabine
  Mantelzorg heeft wel wat meer om het lijf dan even een beschuitje maken of een hobby afzeggen…Zoektocht ..het mocht wat…mijn man heeft niet veel keus, die heeft niet eens tijd voor een hobby laat staan die afzeggen. Maar alles om de PGB maatregelen maar goed te praten. Dat je dat niet lukt blijkt wel uit dit blog…Het duurt nog wel even voor het CDA doorheeft waar ze de weg zijn kwijtgeraakt zo te zien.

 173. Ik vind deze column eigenlijk niks anders dan respectloos.
  De vergelijkingen die je maakt zijn willekeurig gevonden en makkelijk bedacht.
  Ik ben zelf dan geen mantelzorger, maar heb een aantal maanden stagegelopen met lichamelijk en verstandelijk beperkten.
  Dan zou ik u aanraden: doe dit zelf eens 40 (OF 44 volgens je eigen denkbeelden..) uren in de week, en schrijf deze column dan even opnieuw.

 174. Beste Sabine,
  mag ik me ook eens een dagje minder werken om voor mijn zieke medemens te zorgen. NEE, want er moet HARD en LANG gewerkt worden om de staatsschuld en de EU betaalbaar te houden. Als CDA het zou willen zou de 40 -uur werkweek verlengd worden naar 44, en wat blijft er dan nog over voor de fulltimer om te zorgen
  Mijn god wat een dom kind ben jij.

 175. als je het artikel goed leest heeft sabine volledig gelijk.
  haar grote fout is echter dat ze het met mantelzorg vergelijkt.
  de mantelzorgers zijn juist de positieve uitzondering op haar verhaal.
  alle reageerders hier geven het eigenlijk ook wel aan.
  immers hoeveel buren staan er klaar als er hulp nodig is zonder er wat voor terug te verwachten?
  precies dan is die yogales veel belangrijker.
  over hoe dat vroeger ging?
  tja toen kon je als alleenverdiener fatsoenlijk rondkomen.
  tegenwoordig staat een modaal inkomen gelijk aan een sociale uitkering 25 jaar geleden dus moet je allebij werken.
  daardoor werkt het niet meer zoals het vroeger ging.

 176. Als Sabine het “mantelzorg” noemt om een ontbijtje te maken voor haar vriend dan zegt dat al iets over haar vermogen tot denken.
  Sabine: Mantelzorg is het als je vriend door CFA niets meer kan, jij zijn billen veegt, zijn mond droogt als het eten er uit drupt, hij door incontinentie zijn plas laat lopen in de woonkamer en jij dat opruimt.
  Mantelzorg is niet te vergelijken met een ontbijt op bed. Veel mantelzorgers komen daar niet eens aan toe.
  Het klinkt hard maar zou je een weekje willen ruilen met een mantelzorger? Zou je een maandje mee willen werken in de zorg?
  En dan ook echt werken, niet het politieke standpunt van “ik kan op afstand wel weten wat er gebeurt” maar gewoon zelf eens met je handen in andermans ontlasting zitten?
  Ach nee, dat doe jij niet, jij bent goed in ontbijtjes maken voor je vriend.
  Dat is voor jou al mantelzorg.
  Arme vriend….

 177. Uitslag krijg ik van zo’n mening. Een keertje koken voor een zieke vriend.in valt onder solidair gedrag, maar mantelzorg is bedoeld voor mensen die wat meer mankeren dan een griepje. Of moeten we terug naar afhankelijkheid van de nonnen. Wil Sabine zich daar dan vast melden.

 178. Het probleem bij veel mensen in het algemeen is dat zij vaak over van alles een mening hebben en commentaar leveren op onderwerpen waar zij totaal geen kaas van hebben gegeten. Zo is het adagium van Sabine Uitslag dat je als mens waardevol zou zijn als je voor iets doet voor een ander. Blauwe tegeltjes retoriek die de Dalai Lama op z’n achtste al kon ophoesten. Leuk voor aan de muur maar inhoudelijk alles behalve indrukwekkend.
  Dus is dit het credo van het CDA anno 2011? Niet zo zeuren over hoe zwaar mantelzorg zou zijn? Gewoon een yogales missen? Ik verzorg al een jaar mijn benedenbuurman van 96+ en nee ik verwacht hier geen lof! Wel verwacht ik uit commentaar op te kunnen maken dat iemand ‘begrijpt’ wat dit voor consequenties heeft. Of dit nu een column betreft of een elegie voor eigen parochie. Want mijn beste Sabine, het verzorgen van een medemens doe je niet in de eerste plaats als ‘mens’ maar vanuit pragmatisme omdat anders niemand dit doet en de beste man gewoon wegrot in zijn eigen bed vol pis; wachtend totdat iemand van Cordaan thuiszorg laat in de middag langskomt om hem te kunnen verschonen. Het is verder inderdaad een kleine moeite om driemaal per dag deze beste man te moeten attenderen dat hij z’n medicijnen moet innemen. Dit kunt u kwalificeren als ‘christelijke naastenliefde’ maar ik noem het beestje liever bij z’n echte naam: ‘geweten’, want doe ik dat niet dan vergeet hij dit eenvoudigweg en ontstaat er een levensbedreigende situatie.
  Ik volg zelf geen yogalessen,daar heb ik simpelweg de tijd niet voor. En inderdaad Sabine, ik krijg hier ook nog iets waardevols voor terug, namelijk de garantie dat deze man door deze zorg tenminste nog regelmatig de buitenlucht kan inademen, dat deze buurman met omstanders een praatje kan maken op het terras in plaats van lethargisch naar de zoveelste herhaling van Pippi Langkous te moeten staren.
  Wat ik echter nog het meest waardevolst vind is dat je met deze column het beeld bevestigt dat je bij het CDA, noch bij de politiek, hoeft aan te kloppen om steun. Dat is op zichzelf niet eens zo erg, het CDA is toch niet mijn partij en als ik op concrete maatregelen vanuit de politiek moet wachten ligt mijn buurman allang onder de grond. Dit neem ik u niet kwalijk maar bespaar me alsjeblieft simplistische bagger aangedikt met de nodige populistische dedain over mantelzorg met vermeende conclusies die te onnozel klinken om serieus te kunnen nemen.
  Je vraagt, ik citeer: ‘wat is ‘normale zorg’ voor een ander en wat is extra?’ Het antwoord op deze vraag kan ik je geven, normale zorg voor een ander is precies wat de politiek als ‘extra’ kwalificeert als een zwaktebod om zodoende maar niet extra te hoeven investeren terwijl dit broodnodig is. Maar dat had je kunnen weten als je daadwerkelijk de know-how had gehad waar het bij mantelzorg daadwerkelijk om draait.

 179. Voor een verpleegster heb je een bizar licht idee over wat verzorging is. Werk jij eigenlijk nog wel in de verpleging? En zo ja… waar en als wat? Of heb je ooit 2 weken in een bejaardenhuis gestaan achter de receptie en vind je dat ook verpleging? Uit dit stukje blijkt in elk geval dat je een gebrek aan inleving, gezond verstand en waarschijnlijk algemene competentie hebt. Heb je eigenlijk wel eens iemand in je omgeving gehad die ‘echt ziek is? En waar jij voor moest zorgen? Nee he meisje? Dat is een ver van jouw bed-show. Dat blijkt hier gewoon uit. Totaal geen idee wat er speelt en wel een (nog ronduit domme ook) mening hebben… Aan dit soort mensen die wel op de een of andere manier zichzelf omhoog wippen in de politiek gaat dit land naar de klote. Letterlijk. Aanschouw deze dame mensen. Ze zou uw vader of zoon laten sterven, voor een paar centen. Want dat is wat ze hier zegt.

 180. Het cda was toch al niet mijn partij maar zal het met zulke domme volksvertegenwoordigers als deze mevrouw ook nooit worden. Zij heeft geen idee wat leven met een chronische ziekte en mantelzorg werkelijk inhouden. En dat moet gvd voor ons beslissen?

 181. Natuurlijk is er niets mis mee om eens een keer je Yoga af te zeggen om een iemand terzijde te staan bij het ziekbed.
  Natuurlijk kan je extra koken voor iemand in je omgeving.
  Maar wat nu als je nooit meer naar Yoga kan omdat je de enige bent die de constante zorg kan leveren voor die persoon op het ziekbed.
  Wat als het niet alleen eten koken is maar ook de lichamelijke verzorging van iemand die continue in de gaten gehouden moet worden?
  Vroeger was het niet ‘vanzelfsprekend’ dat je continue iemand moest verzorgen. Vroeger heette dat thuiszorg.

 182. Ik heb een studieschuld doordat ik 3 jaar later ben afgestudeerd. De zorg voor mijn ernstig zieke vriend ging 24 uur per dag door. Ik kreeg wel degelijk ondersteuning van de fantastische mensen van de thuiszorg, maar die zijn er niet de hele dag en nacht. Mijn vriend kon zijn toiletbezoek net zo slecht plannen als ieder ander mens, helemaal toen zijn incontinentie parten ging spelen.Ik heb ‘m verzorgd tot zijn overlijden, ik zou graag willen uitleggen wat dat betekent. Inmiddels heb ik de eigen bijdrage voor de zorg ondersteuning helemaal afbetaald. Ik werk volledig en ik probeer een nieuw leven op te bouwen, maar de studieschuld maakt dat ik het me nu niet kan veroorloven om een gezin te beginnen met mijn nieuwe partner. Ik ben 33, heb nergens spijt van, maar ik moet dagelijks boeten voor het feit dat ik de maatschappij een zorg heb bespaard. Mede mogelijk gemaakt door mensen als Sabine. Ik wou dat jij in mijn schoenen stond.

 183. Ik hoop voor je, dat er voor jou ook iemand je ontbijtje komt maken, als het niet gaat om een verrassinkje op bed, maar als je zelf niet meer in staat bent om het ontbijt te maken, of om überhaupt een vork op te pakken. Ik kom het bij jou in ieder geval niet doen, ik doe het namelijk uit liefde en na het lezen van jouw stuk kan ik voor jou niet genoeg liefde opbrengen…

 184. Realisme van het CDA… Ik raak bijna ontroerd. En ben het tegelijk roerend met Sabine eens. Dapper dat ze dit moeilijke onderwerp, waarop je heel erg eenvoudig subjectief kan worden aangevallen, op een treffende manier aansnijdt.
  Aan iedereen die haar hier een sneer geeft: lekker makkelijk hoor. Volgens mij is het artikel zorgvuldig genoeg genuanceerd om te begrijpen dat de schrijfster hier geen harteloos of ondankbaar standpunt in wil nemen, maar wil helpen een eerlijke discussie op gang te brengen. Volgens mij is de politiek daar voor.
  Volgens mij krijg je mantelzorg onbaatzuchtig van mensen die van je houden. Voor de rest van de zorg (en de taken die zijn voorbehouden aan professionals) betaal je, net als vroeger.Mantelzorgers die betaald willen worden kunnen toch ook bij de thuiszorg in dienst?

 185. Sabine, wat errug!
  Kromme tenen, een omgedraaide maag en een pijnlijk zorghart houd ik hier aan over…
  Nu snap ik wel meteen waarom het maar niet wil vlotten met het Nieuwe Zorgen…
  Ik heb nog nooi zo beroerd een politieke boodschap te moeten bezuinigen uitgedragen zien worden…

 186. Sprakeloos, gewoonweg sprakeloos om zoveel domheid.
  Sabine, je weet duidelijk niet waar je het over hebt. Maar pretendeer dan ook niet dat je wel weet waar je het over hebt.
  Nee natuurlijk is mantelzorg niet een ontbijtje voor je lief maken, wat denk je nou?
  Mantelzorg is de billen van je stervende vader afvegen. En dat niet één keer, maar tig keer, maandelang achter elkaar. Omdat het niet anders kan, omdat je dat doet, omdat het je vader is en de thuiszorg echt niet voor iedere hoop komt opdraven.
  De bittere dagelijkse realiteit voor mijn vriendin. Ze klaagt nooit, ze doet het met liefde, want ze heeft het voor haar vader over.
  En dan heb jij de mond zo groot over mantelzorg. … Schaam je!

 187. Heel pijnlijk, zo’n column. Voor velen.
  Oh wat is het waardevol als je je hele leven moet omkeren, als je je hele sociale leven misloopt, als je ’s nachts niet slaapt maar zorgt. Niet 1 nacht, maar 365 nachten. Als je overdag moet bijslapen en niet kunt werken. Als je kind nooit naar school kan, en altijd zorg nodig heeft. Altijd. Als je “blij” bent als je kind eens in het ziekenhuis ligt, dan hoef je even niet meer voor hem te zorgen. Als de overheid je PGB en daarmee je mogelijkheid te overleven afpakt. Als de regelingen ieder jaar veranderen. Als er 10 loketten zijn om langs te gaan. En als een CDA kamerlid toont niet te begrijpen waar het in het leven omgaat. Dat kan er ook nog wel bij.

 188. Tja, je moet toch wat verzinnen om de draconische bezuinigingen op de PGB’s te rechtvaardigen…en dat doe je door het belang van mantelzorg en vooral de zwaarte ervan te bagatelliseren. En over jaren, wanneer is gebleken dat deze maatregel extra druk legde op allerlei overheden, instellingen en zorgorganisatie en vooral veel DUURDER uitpakte, dan wil ik mevrouw Uitslag nog weleens horen. Maar waarschijnlijk loopt ze dan niet meer in Den Haag rond maar is ze zwaar overbetaald bestuurslid van een zorginstelling…

 189. Dankzij mantelzorg, ouders die 24/7 voor mij klaarstonden tijdens mijn 3 maanden durende revalidatie na een ongeluk, hoefde ik niet een verzorgingstehuis in. Wat een opluchting! Heerlijk thuis blijven. Ik kon ze betalen, anders zou er geen zorg mogelijk zijn geweest. Natuurlijk moet dat gekwantificeerd worden! de emotionele en fysieke eisen die gesteld worden moeten gecompenseerd. Anders geen mantelzorg, maar depressies, hoge kosten en gebrek aan zorg. In dit geval geeft kwantificering mogelijkheden, de intrinsieke motivatie wordt niet aangetast door geld, dit schept alleen een kader van mogelijkheden en een verlichting van de last van zowel mantelzorger als hulpbehoevende. Misbruik moet bestraft, maar moet de hele klas gestraft worden?

 190. ‘Een keer de yogales afzeggen om voor een doodzieke vriendin te koken’ – is dat mantelzorg? Nee, dat is gewoon vriendin zijn. Dag en vooral ’s nachts klaar staan, vóór en na je gewone werk, gezin en kinderen, zonder te weten voor hoelang, dat is mantelzorg.
  Onbegrijpelijk dat u met zo’n domme en ongevoelige column komt. Misschien eens op zondagochtend als vrijwilliger een overbelaste mantelzorger gaan ondersteunen ipv uw hoofdje ‘de hele week’ te breken over dit soort vraagjes die misschien uw ontbijtje met uw liefje verstoren.
  Wereldvreemd!

 191. Eigenlijk is het dieptreurig dat mensen die zo denken als Sabine Uitslag politiek bedrijven en menen te mogen denken voor anderen. Het is heel fijn voor Sabine dat zij goed gezonde familie in haar omgeving heeft en ik hoop en gun haar ook in de toekomst veel gezondheid voor haar omgeving toe. Dit wens ik met name omdat ik er niet aan moet denken dat haar familie ooit een beroep op haar zal moeten doen als mantelzorger. Wellicht is dit een uitwas van het opbergklimaat wat lang in Nederland gespeeld heeft. Is het Christelijk als je het heb uw naasten lief verkwanseld? Is het Democratisch als je zoveel reacties als hierboven beschreven zijn naast je neerlegt? Beste Sabine, bij deze dus een Appèl op je gezond verstand en krab je eens even flink achter je oren, want volgens mij hoor jij niet in de politiek en al helemaal niet bij het CDA.. je moet je heel diep schamen!!!!!
  PS uit mijn reactie hoeft niemand te concluderen dat ik CDA stemmer ben, ik zou het niet eens kunnen en willen.

 192. Beste mw Uitslag,
  In zorg nederland is het helaas zo geregeld dat je voor je kind die 4 maal per dag sondevoeding moet krijgen (onder toezicht, omdat er kans is op aspiratie met alle mogelijke gevolgen) geen CIZ indicatie te krijgen is die in tijd beschikbaar stelt voor de tijd die nodig is voor de toedieningen.
  Met behulp van het pgb kan ik efficiënt zorg in kopen en hoef ik niet mijn baan volledig op te zeggen om voor mijn dochter te KUNNEN zorgen. Ik betaal mezelf 1,5 uur per dag uit het PGB om een deel van mijn gemiste inkomsten te compenseren, dit is echt maar een schijntje.
  Mantelzorg zijn niet de lullige voorbeelden die u geeft. Ik vind het beschamend om vergelijkingen te maken met een situatie van 50 jaar geleden, toen grootouders nog bij hun kinderen en kelinkinderen in huis woonden. Tijden veranderen mw uitslag.
  Heel flauw maar ik krijg er UITSLAG van

 193. Beste Freek, Henk en anderen,
  Na maanden beschimpt te zijn als fraudeurs, tewijl de 24/7 zorg gewoon doorgaat, loopt bij een aantal mensen het emmertje over. Wellicht kan Sabine zelf even wat nuance aanbregen, dat ze het allemaal niet zo bedoeld heet en eigenlijk meer informele (vrijwillige) zorg door anderen wilde stimuleren en dat dit nu ook niet zo’n zwaar appèl is op mensen uit de omgeving. Dat ze het wellicht iets te snel heeft opgeschreven en samen met haar liefje zo gelachen heeft bij dat ontbijt en het aardig leek om te gebruiken in een column. De overbelasting van de meeste reacties spat er van af en er hangt nog heel wat boven het hoofd. Wij hebben het namelijk wel over een column van een volksvertegenwoordiger uit een regeringspartij.

 194. Slaap maar lekker door, Sabine, en ik hoop voor jou, oprecht, dat je nooit hoeft te ervaren hoe het is, niet een keertje jouw yogales af te zeggen, maar nooit meer naar een yogales te kunnen gaan.
  En die domme opmerking over de moeder die drie keer per nacht moet opstaan voor haar baby: dat is – mag je toch hopen een bewuste – keuze. Kiezen voor een kind dat je van alles kunt leren om op eigen benen te gaan staan, terwijl de hulpvrager iedere keer meer hulp nodig heeft.
  Heb je echt wel in de gezondheidzorg gewerkt, of is ook dit weer een loos en onzinnig verhaal?
  Eet maar veel ontbijtjes met jouw lief, met de wetenschap dat zonder dat ontbijtje, zijn leven gewoon door gaat. Hij kan wel zijn eigen maaltje brouwen. Vele andere kunnen dat niet zelf.
  En dat zit in de 2e kamer!

 195. deze dame heeft echt geen flauw idee wat ze zegt.. mantelzorg is intensief. en dat doe je er niet even bij. Mijn vader woonde in een tehuis en aangezien de zorg in Bejaardetehuizen zo fantastisch is (niet) liep ik daar dagelijks rond. Buiten mijn 25 urige baan mijn dochter van 3 en mijn huishouden.. Ik waste hem deed zijn kamer.. soms moest ik mijn eigen huishouden laten om hem te helpen..
  En ja ik deed het uit liefde en zou het zo doen.. maar eigenlijk is het een schande dat in een zorgstaat als Nederland wij als kinderen onze ouders moeten wassen omdat er geen tijd voor is.
  Dan zij er ook genoeg mensen met een echtgenoot/te die ernstig ziek zijn.. en het is kul te zeggen dat je dit er even bij doet. de hypotheek huur enz gaan ook door je moet dus ook gewoon werken.
  Laat de regering is iets doen aan de zorg ipv mensen die mantelzorgen een beetje in een hoek te drijven..
  te gek voor woorden

 196. Beste Sabine,
  Ik word helemaal gek als ik dit lees. Ik heb een geestelijk gehandicapte dochter met het syndroom van down. Zij is nu 19 jaar oud en ik kan dankzij de PGB zelf voor haar zorgen. Dit kost een hoop tijd en moeite, maar dit levert ook erg veel plezier op. Vooral voor mijn dochter waaraan ik een full time baan heb.
  Doordat zij straks geen recht meer heeft op PGB, heb ik geen andere keuze dan mijn dochter naar een verpleeghuis te sturen. Kan ik extra werken? Nee, want ik heb nog twee kinderen waarvoor ik moet zorgen. Gaat de staat hierop achteruit? Ja, want naar mijn schatting zullen vele mensen hiermee zitten. Dochters en zonen kunnen niet meer voor hun bejaarde ouders zorgen en moeders kunnen niet meer voor hun dochter of zoon zorgen die lichamelijke of verstandelijke beperkingen hebben.
  Extra moeite voor iemand doen, moet wel in je financiële middelen liggen. Je moet je eens verplaatsen in al deze mensen die hier reageren voordat je dergelijke uitspraken gaat doen in een nietszeggende column.
  Sabine, je hebt echt een verkeerde afslag genomen tijdens je speurtocht want je bent verdwaald.

 197. Beste Sabine,
  Je schildert het wel heel rooskleurig af, geen enkele mantelzorger zal bij het maken van een ontbijtje voor de geliefde zich een mantelzorger voelen… waarom zo onnozel benaderd?? Het wordt iets anders als er elke dag op je wordt gerekend omdat er anders niets op tafel komt te staan, als elke nacht gebroken is door verdriet en pijn van een van je dierbaren waar je de zorg voor hebt…naast die baan..naast je gezin… naast je ouder en hulpbehoevender wordende ouders…naast je omgeving waar je ook wat voor wilt betekenen …en die zieke vriendin daar ga je ook voor koken..want dat doen al die kanjers van mantelzorgers!!!! We hebben ze hard nodig dus complimenteer ze in plaats van een beetje belachelijk te maken!! Beetje dom!!!!

 198. Het is schokkend om te lezen dat nota bene een TK-lid met zorg in de ‘portefeuille’ zo weinig weet van mantelzorg en er (daardoor?) zó laconiek over is.
  Er wordt dus op basis van dit kennisniveau gestemd in de TK. Dat vind ik beangstigend, schokkend, storend en ongelooflijk.

 199. @Freerk, je vraagt om enige nuance in dit debat….hm…is niet op te brengen bij zo’n column. Er worden teveel mensen pijn gedaan. Of het nu bewust of onbewust gedaan wordt weet ik niet, maar dit is geen stijl. Zeker van een dame die in de verpleging heeft gewerkt en ook nog als kwaliteitscoordinator zorg,valt me dit vies tegen. Je zou bijna denken dat ze wel beter moet weten…

 200. Wat een onzinverhaal.
  Er wordt voor het gemak even vergeten dat we tegenwoordig allemaal tweeverdieners zijn; twee banen om de hypotheek en dekosten van de kinderen te kunnen betalen.
  Er is noemand ‘vrij’ om de hele dag voor een ander te zorgen. Alle zorg is noodgedwongen verprofessionaliseerd.

 201. Hoi Lezers (hopelijk ook Sabine?),
  We moeten wel allemaal bewust blijven, dat ook Sabine duidelijk verdwaald is. In het “zorg-bos” van Nederland is het af en toe moeilijk in te schatten, hoe bepaalde onderwerpen worden bekeken. Hoofdzakelijk is dat meestal het prijskaartje…
  Zorg staat tegenwoordig gelijk aan geld. Andersom: als het geen geld kost, bestaat het waarschijnlijk niet. Het voorbeeld geeft Sabine ook zelf. Een potje meekoken wordt klaarblijkelijk niet als mantelzorg gekenmerkt. Toch vraag ik mij af waarom dat niet zo is. Vrij regelmatig, zorg ik voor het eten van mijn oude opa die daar duidelijk niet meer toe in staat is. Hij woont nog steeds zelfstandig. Maar waarom beschouw ik mezelf niet als mantelzorger en zorg ik niet voor geld voor dat werk?
  De kosten van de zorg rijzen de pan uit. Men zegt dat de vergrijzing en vooruitgang hier de factoren van zijn. Ik kan echter uit persoonlijke ervaring vertellen, dat enkele typen specialisten binnen 8 jaar het 4-voudige zijn gaan verdienen. Misschien wel een nadenkertje? Marktwerking heeft niet voor de verbetering gezorgd als dat we gedacht hadden. Normaal ben ik voor marktwerking. Maar als aan zorgtijd een prijskaartje komt te hangen, EN daarvan wordt de prijs belangrijker dan de zorg….. Misschien is in dit geval de marktwerking een smet die weggeveegd moet worden.
  Toch bedankt Sabine voor je column. Je hebt mij in deze zeker aan het denken gezet. Misschien niet de manier waarop je hoopte, maar toch….
  gr.
  Edwin

 202. Mijn hemel, je slaat in deze column wel compleet de plank mis.
  Mantelzorg is 24/7 klaar staan voor iemand die hulp nodig heeft. En ja, dat legt een enorme druk op je schouders, en alles wat je dan nodig hebt is waardering.
  Ik help mijn eigen moeder in het huishouden. Zij kan niet meer zorgen voor een hele maaltijd zonder pijn en uitgeput te zijn. Daarnaast begint het weer met operaties aan gewrichten waarmee ze hulp nodig heeft onder de douche. En weet je wat mevrouw Uitslag? Ze kan fluiten naar een PGB, ze kan fluiten naar hulp in de huishouding, ze kan fluiten naar IEDERE vorm van hulp, tenzij ze 2x het salaris van een hulp in de huishouding wil betalen. En dat kunnen mijn ouders zich niet veroorloven.
  Dus slaap zacht Sabine, als jij ooit hebt kunnen werken als verpleegkundige, dan ben je in Den Haag wel heel snel je empathisch vermogen kwijtgeraakt. Dat staat op dit moment gelijk aan het empathisch vermogen van een dode mol. Waarvan akte.

 203. Beste mantelzorgers,
  Wie van jullie is er bereid even een weekje van plaats te ruilen met Sabine? Even geen robot-stofzuiger en je kunt weer naar de Yoga!
  Beste Sabine,
  Ik begrijp je boodschap en misbruik van regelingen komt helaas voor maar je tekst slaat de plank volledig mis en is mogelijk zelfs kwetsend voor hen die zichzelf dagelijks wegcijferen voor het welzijn van anderen. Dan heb ik het niet over ‘een potje koken voor de buurman…’ Heel jammer!

 204. Evaluatie is goed en misstanden moeten uitgewassen worden maar de vergelijking die je maakt is ongehoord ik koos niet voor mijn handicap maar ik boel me soms bijna schuldig dat ik leef.
  Beste Sabine ik zag je laatst in storm op komst en toen kreeg ik een stukje sympathie terug maar nu, ik ben 39 en zwaar spastisch vanaf mijn geboorte, en Ja mijn ouders en mijn omgeving geven de mantelzorg met liefde, maar het is juist ook de balans, ik kan niet enkele dagen later iets terug doen. En ja dan is het fijn om mijn moeder aan te bieden kom ga iets minder voor de baas werken en ik betaal wat je verliest terug uit mijn PGB. Ik ken geen zorginstantie die ook na het verkeerd vallen van een klysma 2 keer per nacht het bed verschoond. en NEE Sabine dat is niet te plannen, het kan weken goed gaan en dan ook een paar keer achter elkaar foute boel. Als Jij mij nu kunt zeggen op welke dagen je in 2012 diarree zult krijgen RESPECT. Ik durf te zeggen dat ik mijn lichaam ken maar IK kan het niet.
  Ik heb veel respect voor mijn mantelzorgers, maar het feit dat ik zonder PGB alleen maar dank je wel moet zeggen doet pijn, ik voel mij als een rollende kostenpost zonder tegenwaarde maar ik ben meer als mens, sorry ik mis respect en inlevingsvermogen voor de naasten die soms al 39 jaar voor iemand klaar staan, veel meer dan 1 ontbijtje.

 205. Dat je kortzichtig bent wist ik al. Nu komt daar de kwalificatie DOM bij. Mantelzorg is dag en dag uit bezig zijn met een chronisch zieke in je huiselijke omgeving. Zou je bijna een chronische ziekte toewensen zodat je aan den lijve kunt ondervinden wat het is om afhankelijk te zijn van een mantelzorger. En dan graag voor jarenlang. Dan Sabine, heb je recht van spreken en zou je deze column met diepe schaamte wissen. En je zo klein mogelijk willen maken dat je zoveel dommigheid aan het internet hebt toevertrouwd.

 206. Maar achter die zinnen lees je toch telkens een vraagteken? Om de mantelzorg te behouden zul je vooral kritisch moeten zijn wie wel en niet mantelzorger is. Ze geeft wat makkelijke voorbeeld, maar hé, het is een column, die mag best een beetje prikkelend zijn.

 207. @Freek en @Henk
  Het gaat erom dat je de zorgvraag van nu niet meer kan vergelijken met wat Sabine noemt. Natuurlijk bak je een karbonade extra voor een chronisch zieke huisgenoot en dat een van de twee niet kan stofzuigen hoeft ook niet te worden neergelegd bij de maatschappij.
  Waar het om gaat is dat échte zorg die verder gaat dan de gebruikelijke zorg zoals ik hierboven omschrijf wordt weggezet als ‘mantelzorg’. Met de beste wil van de wereld kun je niet van een gezinslid verwachten dat deze om niet wonden verzorgt, ontlasting verwijderd, decubitus preventie doet, dag in dag uit het zieke gezinslid wast etc. etc. en dan heb ik het niet over de paar weken dat een gezinslid met gips rondhobbelt maar zorg die jaar in jaar uit 24/7 er moet zijn.
  De oplossing die nu gekozen wordt door het CDA, VVD en PVV zal voor veel gezinnen een scheuring zijn. De zieke familiegenoot die niet meer via PGB kan worden geholpen zal naar een instelling moeten omdat er gewoon niet genoeg handen om niet aan het bed komen te staan.
  Compenseren van PGB door zorg in natura (ZIN) is echt een wassen neus. Zelfs als de helft van de budgethouders afvalt dan zal je ongeveer 75.000 nieuwe zorgverleners nodig hebben. Er van uitgaande dat een zorgverlener meer patiënten kan helpen. Daarmee is het dus gedaan met de flexibiliteit die men nu heeft en zal je bijvoorbeeld medicinaal gestimuleerd naar de WC moeten omdat het niet gebeurt wanneer jij wil (of moet) maar wanneer de zorgverlener kan.
  Dat had ik nooit verwacht van de gezinspartij bij uitstek.

 208. Geachte mevrouw Uitslag, beste Sabine,
  Eigenlijk ben ik juist heel blij met het feit dat u zo helder maakt waar het het CDA werkelijk (niet) om gaat. Niet om op een compassievolle wijze met elkaar omgaan, de ‘waardevolle’ samenleving of echt contact met elkaar, wel om macht. Bedankt daarvoor!
  Met vriendelijke groet

 209. Ik kan mij meer vinden in de reacties hieronder dan in het artikel.
  Het belangrijkste wat daarin terugkomt, en niet uit het verhaal van Sabine is dat je niet kiest om mantelzorger te worden, het overkomt je.
  Ik zou ontelbaar malen vaker die pgb terug geven als mijn vader gewoon voor zichzelf zou kunnen zorgen en mijn moeder weer de vrijheid zou hebben om te gaan en staan waar ze zou willen. Als ze nu de deur uit wil, moet ze eerst een andere (mantel)zorger inschakelen… Wat nou yogalessen missen… je wil niet weten wat mantelzorgers opgeven om de zorg te kunnen leveren die hun naasten verdienen!

 210. Google op “Wat is mantelzorg?” dan kom je al snel op de website van de rijksoverheid: Een mantelzorger zorgt langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Bij mantelzorg duurt de verzorging meer dan 8 uur per week of langer dan 3 maanden achtereen.
  Deze column schetst een karikatuur van mantelzorg. Respectloos, pijnlijk en erg jammer.

 211. Sabine, Sabine; ben je nou echt zo dom om een extra potje koken te vergelijken met het helpen en begeleiden van lichamelijk en/of geestelijk gehandicapte naasten ?
  Of moet je vanwege de deelname van het CDA aan het boosaardige kabinet Rutte willens en wetens tot op het bot relativeren om de besparing bij zieken en gehandicapten weg te gaan halen en niet bij mensen en instanties die het vaak beter kunnen missen ?

 212. Sabine, Zorg is te duur, mensen gaan te makkelijk met naar de dokter gaan, zijn te snel met thuiszorg in te schakelen, klopt. Onbetaalbaar aan het worden. Als dat je punt is, zijn we het eens.
  Maar mantelzorg is meer dan een potje koken, een steunkousje aan doen. Het neemt je leven, je gezin en alles over.
  Je doet ze te kort hiermee, ik denk dat je beter weet..

 213. Misschien wel de domste column die ik ooit heb gelezen. Inderdaad een klap in het gezicht voor alle mensen die mantelzorger zijn én van alle mensen die mantelzorg nodig hebben.
  Mensen kiezen er niet voor om ernstig of chronisch ziek te zijn of worden, om zo hulpbehoevend te zijn dat ze mantelzorg nodig hebben.
  Mensen kiezen er niet voor om mantelzorger te worden voor hun zieke, hulpbehoevende partner, kind of ouder.
  Heb je enig idee wat mantelzorg inhoudt en hoe ingrijpend dit is voor zowel degene die zorg behoeft als degene die (ver)zorgt?
  Mantelzorg of niet, het is geen kwestie van kiezen.
  Zoals jij er wel voor kunt kiezen om gezellig een ontbijtje voor je ‘lief’ te maken. Je had ook een half uurtje langer in bed kunnen blijven liggen, en dan was het vast ook wel goedgekomen met ‘m, toch?
  Het schrijven van deze column is wel een keuze geweest.
  Wat nu, Sabine?

 214. Beste sabine,
  Als het je bedoeling was om reacties uitte lokken dan is dat prima gelukt. Als het je bedoeling was om echt inhoudelijk iets te zeggen over mantelzorg dan denk ik dat dit niet het geval is.
  Voor heel veel mensen is mantelzorger zijn niet vrijblijvend, niet vrijwillig. Geen keuze. Sommigen zijn 365 dagen per jaar, 24/7 mantelzorger.

  Af en toe een yogales afzeggen en even iets doen voor een ander is geen mantelzorg. Dat is gewoon, liefde, aandacht, vriendschap, interesse, etc.
  Ik hoop dat de vele reacties extra inzicht geven en aanleiding geven tot nader inwerken in de materie. Dan noch kun je die oproep doen die je doet, maar dan welvanuit een ander perspectief en met een andere insteek.
  Het zou bijzonder prettig zijn als je ook zelf hier een reactie zou geven op deze vele reacties op jouw verhaal.

 215. Sabine,
  Je komt over als een ontzettend verwend trutje dat alles maar voor dr mooie snoetje gevallen is en die dus eigenlijk nog nooit wat voor dr leuke leventje vol ontbijtjes op bed en yoga-lesjes heeft hoeven doen.
  Ik ben zelf nog maar 24 en heb (godzijdank) een leefomgeving met relatief gezonde mensen, maar toch kan ik me niet voorstellen dat je zo weinig begrijpt van het leed van anderen en het toch mag vertegenwoordigen.
  Ik stel voor dat je het komende jaar je leven en je lief opzij zet en de (mantel)zorg op je neem voor een groep mensen die echt nodig hebben. En dan niet van 9 tot 5, maar dag en nacht. Eens kijken hoe het dan met je realiteitszin gesteld staat.

 216. Vroeggah… beste Sabine, werden we nog niet zo uitgeknepen door overheden en verplicht om allemaal buitenshuis te werken om ons geld vervolgens af te dragen aan overheden die het dan weer aan allerlei projecten besteedden waar we niet om gevraagd hadden. Ik noem maar een dwarsstraat: de grote, gelukkige TROS-familie die ze EU(SSR) noemen, of oorlogen waar we niets te zoeken hebben, de veel te dure JSF waar veel goedkopere, betere en al kant en klare versies voor zijn enz. enz.
  Dus, beste Sabine, als júllie als overheid nou eens beter naar ons luisteren, naar waar wij geld aan willen besteden en waaraan NIET en ons niet zo allemachtig uitknijpen zodat we niet verplicht zijn buitenshuis te gaan werken met elkaar, dan hébben we tenminste tijd om massaal te gaan mantelzorgen.

 217. Beste Sabine ik zag je laatst in storm op komst en toen kreeg ik een stukje sympathie terug maar nu, ik ben 39 en zwaar spastisch vanaf mijn geboorte, en Ja mijn ouders en mijn omgeving geven de mantelzorg met liefde, maar het is juist ook de balans, ik kan niet enkele dagen later iets terug doen. En ja dan is het fijn om mijn moeder aan te bieden kom ga iets minder voor de baas werken en ik betaal wat je verliest terug uit mijn PGB. Ik ken geen zorginstantie die ook na het verkeerd vallen van een klysma 2 keer per nacht het bed verschoond. en NEE Sabine dat is niet te plannen, het kan weken goed gaan en dan ook een paar keer achter elkaar foute boel. Als Jij mij nu kunt zeggen op welke dagen je in 2012 diarree zult krijgen RESPECT. Ik durf te zeggen dat ik mijn lichaam ken maar IK kan het niet.
  Ik heb veel respect voor mijn mantelzorgers, maar het feit dat ik zonder PGB alleen maar dank je wel moet zeggen doet pijn, ik voel mij als een rollende kostenpost zonder tegenwaarde maar ik ben meer als mens, sorry ik mis respect en inlevings vermogen voor de naasten die soms al 39 jaar voor iemand klaar staan, veel meer dan 1 ontbijtje.

 218. Beste Sabine,
  20 jaar hebben mijn moeder en ik voor mijn vader gezorgd, thuis, na een beroerte waarbij hij rechtzijdig verlamd is geraakt, zijn spraak is kwijtgeraakt en links zijn zicht in zijn oog. Hij heeft zijn leven lang CDA gestemd. Ik word enorm boos en daarna verdrietig hoe je door een luchtballon van buurtmanschap op te gooien de zwaarte en ernst van mantelzorg onder het vloerkleed veegt. Schandalig en een Christelijke partij onwaardig. Een totaal gebrek aan empathisch vermogen …en raad eens…CDA wordt niet meer gestemd.

 219. Sabine zegt op uiterst eloquente precies wat er mis is in dit land. In plaats van zich op hun, door God gezegende, zorgtaak te richten houden vrouwen zich tegenwoordig bezig met moderne fratsen zoals yoga. En dan vind men het vreemd dat God zich van Zijn kinderen afwent.

 220. @Zeeger: juist. Het interessante, ‘slimme’ van deze column is nog dat ze het precies andersom brengt (kwantificeren van mantelzorg zou niet goed zijn), wat ze intussen zelf doet door te zeggen dat het eigenlijk allemaal te duur is. Handig. Of niet.

 221. Beste Sabine,
  Ik kan niet eens meer boos worden om zoveel domheid en zoveel onkunde die jij verkondigt Onzemantelzorger is zwaar overspannen, heeft zelf een vorm van reuma en chronisch migraine met uitval van zicht en spraak. Onze mantelzorger zorgt voor twee gehandicapten in dit huis. Twee mensen die nu met hun PGB zorg kunnen inkopen die onze mantelzorger kunnen ontlasten van het ‘gewone’ zorgen zonder dat hij daar een cent voor krijgt. Onze mantelzorger wil ook wel eens een ontbijtje op bed maar er is niemand die voor hem zorgt. Dat is geen onwil hoor want als vader en echtgenoot wil iedereen ook voor hem zorgen maar helaas is dat in de pratijk onmogelijk.
  Kom jij mijn mantelzorger spelen Sabine? Ik wed dat je binnen een dag heel hard weg rent, Onze mantelzorger heeft namelijk wel de juiste houding en zorg voor zijn naasten daar waar het dit kabinet het aan ontbreekt, ook al kost het hem zijn eigen leven. Eerlijk nee, nodig ja. Als de PGB’S wegvallen dan kun je onze mantelzorger gaan opzoeken ergens Sabine en bidden helpt dan echt niet.
  Hoe durf je!
  Anne

 222. Toen ik begon te lezen, dacht ik nog: ja, zo beginnen mijn gedachtenspinsels ook wel eens. Maar de draai die Sabine eraan geeft, die draai kan ik niet begrijpen. Elke weldenkende persoon zal zich bij het maken van een ontbijtje voor partner niet bedenken om zich als mantelzorger te boek te willen staan. Maar de politiek heeft die mogelijkheid wel zelf gecreeerd, en laat nu de goeden zoals gewoonlijk weer onder de kwaden lijden. Ja, op elke regel en wet hoort een budget voor controle. Maar als we niet meer willen controleren, of controleren ons te duur wordt, schaffen we een ooit om de juiste redenen bedachte regel/wet maar weer af, en dat natuurlijk om alle verkeerde redenen. Nee Sabine, ik denk dat als je elk aanbod om eens met een mantelzorger mee te lopen aanneemt, je nog wel eens met ruwe handen en vermoeide ledematen en ik hoop een verbeterd inzicht op het pluche terugkeert.

 223. Heeft Sabine er wel eens over nagedacht wat het betekent wanneer je elke week je yogales moet afzeggen! En al die andere dingen die er voor zorgen dat je de zorg voor de ander vol kunt houden. Dan hebben we het nog niet over al het verdriet dat zorgen voor een ander met zich meebrengt. Het is te gek voor woorden! Blijf lekker het ontbijtje voor je lief klaar maken!

 224. Beste Sabine,
  Het is toch werkelijk godgeklaagd dat mensen jou als volksvertegenwoordiger hebben gekozen. Het gaat niet om een eitje koken of een keer een yogales overslaan. Je hebt, geloof ik, geen idee waar je het over hebt! Mantelzorg is per definitie over een lange(re) periode en de mantelzorger zal zich in de regel ontzettend veel opoffering moeten getroosten. Opoffering die niet zonder liefde gegeven wordt maar wel te veel kan zijn, op een gegeven moment. Opoffering waar een beetje ondersteuning wonderen kan doen.
  Nee hoor, breek de zorg maar af! O ja, haal dan meteen de C van het CDA ook maar weg! Hoewel, zorg voor de medemens is natuurlijk nooit een christelijk voorrecht geweest.

 225. Iedereen heeft recht op een eigen mening, dat is laatst, gelukkig, weer duidelijk bewezen in de rechtzaal. Maar die desbetreffende situatie heeft wel erg veel overeenkomsten met hetgeen jij hierboven, op populaire en onnodig sarcastische wijze, de wereld in probeert te helpen; je hebt geen verstand van de zaken waarover je nu vertelt. Begeef je eerst eens onder deze mantelzorgers, en dan niet een dagje, het zal je een paar yogalesjes kosten, maar dan heb je ook een ‘waardig’ artikel. Er wordt de laatste tijd teveel geroepen over zaken waarover men geen verstand heeft. Nogmaals: iedereen heeft recht op een eigen mening, maar wees ook zo professioneel om eerst even gedegen onderzoek te plegen naar hetgeen waarover je schrijft! Of wellicht in dit geval, schrijf lekker niet en ga naar de yogales!

 226. Beste Sabine,
  Gaat het wel goed met je?
  Je bent wijzer geworden, schrijf je. Helaas, laat me je uit je “naastenliefdedroom” helpen: je hebt een blinde vlek voor de harde werkelijkheid.
  Wat drijft je, Sabine? Voldoening? Denk je echt dat het zo simpel is?
  Schiet het schaamrood je inmiddels niet naar je kaken als je jezelf terugleest en tot de ontdekking komt dat je met je zalvende stukje mensen wegzet? Je kleineert ouders met gehandicapte kinderen die het water soms aan de lippen staat als hun kind midden in de nacht gillend van de pijn of vol van verdriet hen uit hun slaap haalt. Je zet ze neer alsof thuiszorg bij AH in de bonus is. Alsof thuiszorg iets is waarvoor je kiest.
  En je hebt geen idéé wat mantelzorg inhoudt. Dat is echt zwaarder werk dan een tweede kamerlid zijn met een gitaartje.
  Mantelzorg overkomt je en is vaak geen keuze, zoals jij schetst. Het is niet even een yogalesje afzeggen, even “gezellig” een bezoekje brengen en een potje koken, het is je leven soms compleet overhoop gehaald zien worden en niet meer weten hoe je ooit nog tijd voor jezelf kunt vinden. Je verwart mantelzorg met vrijwilligerswerk.
  Het lijkt er op alsof je met je stukje – persoonlijk – winst wilt halen in de hoop dat jij voldoening voelt en krijgt door je kosteloos in te zetten voor een ander. Maar als je voldoening zoekt, kun je beter gaan fröbelen met kleuters!
  Leer je eerst eens ÉCHT inleven in de belevingswereld van mensen die 24 uur per dag afhankelijk zijn van zorg. Denk je dat die zitten te wachten om mensen zoals jij over de vloer te krijgen, in de hoop dat dankbaarheid hen ten deel zal vallen? Laat me je uit je Christelijke (?) droom helpen: http://www.dankbaarmoetjezijn.nl/dankbaarheid/
  En leer mensen met een beperking eens niet te zien als een kostenpost! Dwing mensen óók niet zichzelf als kostenpost te zien en zich te schikken naar de omstandigheden en dankbaarheid te tonen voor wat hen ten deel valt!
  Denk je nu echt dat de duizenden mensen wiens PGB wordt afgenomen zitten te wachten op dit soort simplistisch geneuzel? Mensen die straks van ellende niet meer weten hoe ze hun zorg georganiseerd moeten krijgen zonder PGB, die hun eigen regie gaan verliezen.
  Maar er is hoop: we hebben onze Sabien die altijd bereid is haar yogalesje af te zeggen en gezellig langs komt om een potje te koken.
  Sterkte met wakker worden uit je droom, Sabine.

 227. Uit dit stuk blijkt nogmaals dat het CDA een kwantiteitspartij is geworden. Gericht op KPI’s, euro’s, grafieken, alles wat lekker makkelijk meetbaar is, zeker zonder zich zelf de vingers gebrand te hebben aan de complexe praktijk.
  Voor kwaliteit en complexe materie kun je beter bij andere partijen zijn.

 228. Dus jij houdt je bezig met zorgbeleid en bent verpleegkundige geweest?!?!?!?! Serieus? Je weet dat het niet netjes te liegen over je CV,he!
  Meid, je bent nog dommer dan je er uit ziet als je gelooft wat je hierboven geschreven hebt. Misschien tijd om je verontschuldigingen aan te bieden aan o.a. AL de mensen die reageerden en je mond met batterijzuur te wassen.

 229. mantelzorg is langdurig, naast eigen baan vaak, intensief zorgen voor een naaste. die druk van een mantelzorger is zwaar, fysiek vaak maar ook mentaal. en niet iedereen kan dat fysiek en mentaal en daarom zijn mantelzorgers cruciaal.
  dat is in geen enkele vergelijking met een keertje extra koffie zetten voor je lover, of op bezoek gaan bij je oma.
  wat mij verbaast is dat jij in de politiek zit en een groep vertegenwoordigt. ik ben verbaasd dat je niet precies weet waarover je praat. ik ben verbaasd dat je ook nog het cda vertegenwoordigt, een christelijke partij.
  vandaar dat de politiek helemaal naar de klote gaat. …

 230. Geen kaas van gegeten!
  Onbegrijpelijk dat je het ontbijtje voor “je lief” vergelijkt met het werk, want dat is het, van een mantelzorger. Je hebt er duidelijk geen idee van wat een mantelzorger zoal doet. Loop eens een keer mee met een mantelzorger en probeer dan weer eens wat te schrijven over je bevindingen.
  Je schrijft dat je wijzer bent geworden na je speurtocht…ben benieuwd hoe groot die tocht was.

 231. Best Sabine,
  Maak jij rustig een eitje, ik ga even een katheter verwisselen, een ontstoken wond verschonen, daarna de negatieve druktherapie aanleggen en na het handmatig wassen ook nog even manueel ontlasting verwijderen. Heerlijk he, die mantelzorg. Al die klussen heb ik kunnen doen tijdens je yogalesje.
  Ben ook heel benieuwd wie ik straks midden in de nacht ga bellen om die lekkende negatieve druktherapie te herstellen bijvoorbeeld. Of wie jouw doodzieke vriendin gaat laten komen om de kots na het eten op te ruimen omdat ze zelf te zwak is.
  Kom op zeg, hoe durf je de vergelijking te maken! Wees nou gewoon eens eerlijk en zeg dat je dit door de PVV door de strot geduwd hebt gekregen. maakt het niet makkelijker voor ons maar het is wel eerlijker dan dit blije ontbijtjes en yogalesverhaal.

 232. Deze blog roept bij mij de vraag op, sta je daadwerkelijk in de samenleving? Het is te stuitend voor woorden hoe je schrijft over mantelzorgers. Zowel degene die de zorg verlenen, maar ook voor degene die mantelzorg nodig hebben. Hoe durf je op deze manier dit te schrijven, de Haagse kaasstolp geeft blijkbaar een vertroebeld beeld naar buiten. Of is dit (een mislukte) poging goed te praten wat al zo krom is? Kom uit de kaasstolp en ga echt in gesprek. Je bent welkom wanneer je oprecht en echte interesse hebt.

 233. Sabine vraagt zich af hoe het dan vroeger ging? Nou heel simpel Sabine: toen gebeurde het niet!
  De zorg die nu verleend wordt, bestond vroeger gewoon niet. Mensen die slecht ter been waren, bedlegerig etc, lagen gewoon op bed en werden als ze geluk hadden 1x per dag verschoond. Slecht ter been? Helaas, blijf maar in je stoel zitten.
  En dan de vergelijking maken met een keertje yoga overslaan? Ik denk dat de eerdere reacties boekdelen spreken.
  Met Sabine Uitslag heeft het CDA iemand op het zorgdossier gezegd die werkelijk geen flauw benul heeft waarover ze het heeft, maar ondertussen vrolijk instemd met de totale destructie van de PGB.
  Werkelijk onthutsend zoveel onkunde bij een 2e kamer lid.
  Aan alle mantelzorgers: U weet nu in elk geval op welke partij u dus nooit meer hoeft te stemmen.

 234. Als deze column afkomstig was van een verliefd mijmerend meisje met paardenposters op de muur zou je je schouders erover ophalen. Maar een dergelijk gebrek aan kennis, gevoel voor urgentie (‘hier kan ik me een hele week mee bezig houden’) én ook gevoel voor kiezers van het CDA is heel slecht voor het aanzien van de poitiek.

 235. Respectloos. Geschokt ben ik.
  Ik zie een nieuwe vorm van respectloosheid van het nieuwe kabinet naar burgers. De regering is momenteel hard met ‘zure’ bezuinigingen naar de zwakkeren in onze samenleving. Bijvoorbeeld als het gaat om waarom het Persoongebonden Budget (PGB) moet worden afgeschaft. Met drogredeneringen als: ‘We kunnen het niet meer met zijn allen opbrengen’ of bijvoorbeeld ‘de samenleving is de kosten van onze verzorgingsstaat zat’. Dit is het constante staccato van dit kabinet. Er worden zelfs gemeenplaatsen gebruikt als profiteurs en fraudeurs om hun standpunten rondom het afschaffen van de PGB over de bühne te brengen. Maar niet alleen dat. Het is de combinatie met het ‘zoet’ voor de rijksten dat pijn doet. De duurste benzineslurpers als de Audi quattro of Range Rover worden onder dit kabinet bijna 40.000 tot 50.000 euro goedkoper, en je mag er nog harder mee rijden, met die 6 cilinders, zelfs 134 km per uur. De kleine groene auto’s worden duurder. Griekenland wordt gered en de snelwegen worden verbreed. Maar de Wajongers worden gepakt. De sociale werkplaatsen overbodig. Het passend onderwijs voor gehandicapten, daar kan flink het mes in. Dat verkoop je toch niet meer aan je volk. De kloof tussen burger en kabinet wordt groter en groter. De schok is te groot.
  Respect
  Als we het woord respect bekijken heeft dit heeft alles te maken met de manier waarop je naar de ander kijkt. Het woord respect komt in veel talen voor en betekent letterlijk “omkijken naar” maar wordt meestal vertaald met “eerbiedigen” of, wat zwakker uitgedrukt, “iemand in zijn waarde laten”. Respect kun je definiëren als het spanningsveld tussen betrokken zijn (“liefde”) en de juiste afstand houden (“vrijheid”). Een liberaal begrip. Een sociaal liberaal begrip. Tevens is dat voor het kabinet meen ik een complex begrip. Ik leg het voor Mark Rutte en zijn collega graag nog eens uit. Respect voor de samenleving zou moeten leiden tot een gezonde balans, die het resultaat is van gelijke tegenkrachten: liefde en vrijheid. Binden en loslaten.
  De boksring in de tweede kamer
  Als toeschouwer van het handelen van huidig kabinet zie ik ik een soort boksring. Premier en staatsecretaris zetten de hakken in het zand. De oppositie zit klaar. Er wordt met woorden gemept. Met argumenten geslagen, met drogredenen en non-argumenten gebokst. Dit is exemplarisch voor veel debatten momenteel. Echter via de boksring werkt het in ieder geval niet. De dialoog lijkt beter. Op de een of andere manier is de burger geleerd om te zwijgen als het over beleidsvorming gaat, om afstand te bewaren. Aan sommigen van ons werd nooit gevraagd onze ideeën en meningen te uiten. Op school en tijdens ons volwassen leven hebben we geleerd stil te zijn, opdat anderen ons kunnen vertellen wat we moeten denken. Door deze ervaringen zijn we gaan aarzelen het woord te nemen en zijn we soms bang voor elkaar geworden. Veel mensen verlangen ernaar opnieuw met elkaar in gesprek te raken. Ook met de regering. Maar die geeft niet thuis. We verlangen vurig naar een kans om te spreken. Om mee te denken. We snappen best dat er bezuinigd moet worden. Maar laten we er samen over praten. Ik schreef vorige week een brief naar VVD-Tweede-Kamerlid Tamara Venrooy om met haar in dialoog te komen. Over andere oplossingen voor het PGB. Ik kreeg het partijstandpunt van de VVD als standaard antwoord. Een afspraak is er niet van gekomen.
  Het is een geweldige ‘Shock’
  In het boek ‘Shock Doctrine’ van Naomi Klein wordt verteld dat een crisis vaakt misbruikt wordt voor verandering. Ze noemt de val van de Berlijnse Muur, de orkaan die New Orleans onder water zette, de omslag in Zuid-Afrika als voorbeelden. Ze stelt dat in een crisissituatie de veranderingsbereidheid bij de bevolking het grootst is. In de vele voorbeelden die Klein noemt is dat veelal ten nadele van de bevolking, en wordt met succes een rechtse kapitalistische structuur ingevoerd. Door dit boek snap ik meer de beweegredenen van dit kabinet en hoe het rampenkapitalisme blijkbaar werkt.
  Mag ik een oplossing aandragen?
  In deze tijd van crisis is het toverwoord ‘vertrouwen’. Vreemd dat dat inzicht er blijkbaar nog niet is bij dit kabinet. En ik hoop dat het kabinet de komende debatten over bijvoorbeeld het PGB, passend onderwijs en de wajong, en vooral naar het waarom van de regelingen, tot inzicht komt en dat er weer balans kan worden aangebracht in de manier waarop we met elkaar om gaan. Vertrouwen is gebaseerd op integriteit, op het feit dat je van binnen uit weet wat goed en niet goed is. Bezuinigen op de zwakkeren is niet goed. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk hoe je met je zelf, anderen en de wereld om gaat. ‘There is enough for everybody’s need, not enough for everybody’s greed’ zei Gandhi. De crisis biedt kansen. Kansen op herstel van het zoeken naar wat goed is en wat fout. Van zoeken naar grenzen en nieuwe wegen, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen, in dialoog met voorstanders van verschillende visies en belangen. Vertrouwen komt echter niet zo maar, het is het gevolg van een proces dat zichtbaar dient te zijn. Vertrouwen volgt vanuit betrouwbaarheid. En betrouwbaarheid is het gevolg van de mate van consistentie in je afspraken en handelingen, dus in je gedrag. Dat betekent niet meer zo maar iets beloven over nimmer en nooit meer het PGB afschaffen en dat een half jaar later wel willen doen. Het goede nieuws is dat als vertrouwen toeneemt, de snelheid van samenwerking en de kosten van controle afnemen (en bureaucratie). Wie van rechts, midden of links toont het leiderschap dat voor deze verandering nodig is?

 236. Nederland krijgt een slechtnieuwsgesprek van formaat te verwerken. Wat me opvalt is dat de negatieve informatie in de voorlichtingscampagnes van het huidige kabinet de attitudeverandering van de Nederlandse burger meer stimuleert dan de positieve informatie. Het Kabinet weet namelijk heel goed dat negatieve informatie – we noemen dat verliesframing – bij boodschappen die moeten overtuigen beter werken. ‘Het zuur’ helpt bij verandering.
  Mensen geloven in het goede
  Mensen hebben van nature een aversie tegen verlies, nemen liever hun winst nu en stellen verlies uit. Omdat veel bezuinigingsmaatregelen van kabinet of gemeente pas na 2014 plaatsvinden maken veel mensen zich nog weinig zorgen. Psychologen kennen al veel langer het bestaan van de positivity bias. Mensen verwachten in overweldigende mate dat er goede dingen in hun leven plaats hebben in sterke tegenstelling tot neutrale of negatieve zaken. Dat verklaart het succes van feel good movies. Waar de meeste mensen een wereld construeren waar slechts positieve zaken plaatsvinden, zal negatieve informatie eerder opvallen en botsen met hun primaire verwachtingen en zal zorgen voor ontkenning en verwarring. Ook wel de shock doctrine genoemd. Negatieve informatie is vaak hoog informatief en complex – zie Al Gore’s film uit de titel van dit stuk. Daardoor krijgt het extra gewicht in het besluitvormingsproces in de debatten erover. Voor de spindoctors van het huidige kabinet is verliesframing de toegepaste methode om de harde bezuinigingen in te voeren.
  Niet zolang geleden is verliesframing gebruikt het bij de berichtgeving van TNT-post naar hun postbodes en andere medewerkers, omdat er 11.000 banen moesten verdwijnen. Door de boze buitenwereld, de concurrentie van Select Mail en Sandd. Maar, stelt TNT, door gezamenlijk wat salaris en andere emolumenten in te leveren, kunnen de ontslagen wellicht met een paar duizend werknemers worden verminderd. Vergelijkbaar met wat het Nederlandse leger nu overkomt. Verliesframing dus. Hoe dan ook krijgt Nederland nu een slechtnieuwsgesprek van formaat te verwerken. En elke burger krijgt er last van. Met dat verschil dat de zwakkeren en zieken procentueel veel meer moeten inleveren dan de sterke schouders.
  Negativiteitsvertekening
  Indrukken die zijn gevormd door negatieve formuleringen of een negatieve context blijken dus veel sterker dan op basis van positieve termen. Dat is de reden dat dit huidige Kabinet zo hard en onmenselijk optreedt. Deze negativiteitsvertekening is de basis van verliesframing. De succesvolle techniek. Het gedrag van de burger wordt dus beïnvloed door de manier waarop iets wordt neergezet. Een voorbeeld: Vergelijk het met het kopen bij de slager. Een consument koopt liever een bieflapje dat voor 75 procent mager is dan eentje dat 25 procent vet bevat. Zo kun je spelen met boodschappen zonder de waarheid geweld aan te doen. De inhoud van de boodschap blijft dezelfde. Wordt bijvoorbeeld gesproken over het aantal overlevenden van een ramp, dan wordt dat als minder bedreigend gezien dan het aantal sterfgevallen door verdrinking bij diezelfde ramp. Bij de PGB-bezuinigingen die momenteel plaatsvinden wordt gesteld dat er veel gefraudeerd wordt. Men focust op het slechte. Het boze. Je krijgt eerder medestanders en klagers mee. Ontevreden volk. Maar als je het omdraait zou je ook kunnen zeggen dat 99 procent niet fraudeert. Dat klinkt anders. Bewust wordt dat niet gedaan om de grote massa te laten denken dat de verandering goed is.
  Het is niet netjes
  Al Gore’s film ‘An inconvenient truth’ ondersteunt onbedoeld de verliesframingstrategie die waterschap De Brabantse Delta in 2005 koos voor zijn externe communicatie. Op hun site staat onder het subkopje ‘De rekening’ de volgende tekst: ‘Als inwoner van of ondernemer in West-Brabant heeft u belang bij het werk van waterschap Brabantse Delta. U betaalt jaarlijks mee aan de kosten die het waterschap maakt, via de waterschapsbelasting. Met dit geld werkt het waterschap aan het voorkomen van overstroming, vervuiling, verdroging en uitsterven in West-Brabant.
  De regering doet hetzelfde. En dat is niet netjes. Want je gebruikt communicatietechniek om je zin door te drijven. De burger betaalt nu de rekening om te voorkomen dat Griekenland failliet gaat. Om te voorkomen dat de tolerantie in Nederland verdwijnt. Om te voorkomen dat zorg onbetaalbaar wordt. Om te voorkomen dat … En dat, juist dat stemt me erg triest.

 237. Beste mensen,
  Inderdaad zeer benieuwd naar reactie Sabine. Zij is 38 jaar dus leeftijd lijkt mij verder geen excuses. Mijn zoon van 16 jaar kan het haar ook een keer uitleggen. Wanneer je hele familie (misschien geen mantelzorg, maar dan informele zorg) in touw is om voor de oudere generatie te zorgen.
  Andere factoren dan leeftijd, reeds benoemd zijn de oorzaak
  Astrid

 238. Beste mevrouw Sabine Uitslag,
  Als Algemeen manager van een welzijnsinstelling ben ik dagelijks bezig om nieuwe vormen van financiering te vinden voor Maatschappelijke Steun Systemen in wijken (en daarmee ook voor ondersteuning van Mantelzorgers). Fiunanciering buiten de overheid dus, waarbij ik b.v. ondernemers moet overtuigen van bestaande problematiek én hun eigen belang om mee te helpen die problemen op te lossen.
  Uw bijdrage hier getuigt van weinig kennis van de problemen bij de Mantelzorg of van weinig respect voor de Mantelzorg.
  u beschrijft de problemen in de mantelzorg als ‘kleine luxeproblemen’ dan wel de problemen van mantelzorgers worden door u kleinerend benaderd’.
  Ook u wenst een Civil Society waar mensen elkaar helpen en samen de schouders onder werkelijke problemen zetten. Met minder overheidsgeld als het even kan.
  Uw bijdrage hier is niet alleen beledigend voor de mensen die daadwerkelijk proberen elkaar te helpen, maar ook schadelijk bij die zoektocht naar andere financiering.
  Jelle Houtsma
  Algemeen manager
  http://www.soozamsterdam.nl

 239. Ach, mevr. Sabine Uitslag.
  Ik word een beetje heel erg misselijk van je. Op het Plein op 23 juni jl. durfde je te zeggen, dat we moesten bidden en hopen. Nu dit stomme stukje weer. Blijkbaar weet je niet waar het over gaat en doe je alles af met je bekende dooddoeners. Ik zou me schamen voor dit soort stompzinnige opmerkingen!
  Begrip en steun verwachtte ik al niet van je, maar nu is me helemaal duidelijk hoe jij t.o.mensen met ernstige beperkingen en/of chronische ziektes staat. Om ziek van te worden, als je het al niet bent!!!!

 240. Beste Sabine,
  De voorbeelden die jij noemt zijn allemaal van tijdelijke aard.
  Het kan helemaal geen kwaad om voor je buurvrouw met een gebroken been, even een boodschapje te halen, maar wat als het been van de buurvrouw niet meer geneest, en zij 2 tot 3 keer per week belt om te vragen of jij alweer boodschappen mee wil nemen, voor de rest van de tijd dat jullie naast elkaar wonen?
  Dan wordt het echt een heel ander verhaal.
  Mijn moeder zorgde voor 3 kinderen met een zware spieratrophie. Heeft er nooit een rooie cent voor gekregen.
  Het is niet normaal om je kinderen op hun 25e nog te helpen met wassen, aankleden, toiletgang, 3 x draaien ’s nachts.
  Zij heeft nooit een ‘normaal’ leven gehad. Geen vrienden, geen tijd voor zichzelf, nooit eens op vakantie.
  Ik heb mij daar altijd schuldig onder gevoeld.
  Mijn moeder kon geen hulp inkopen, maar het had voor haar DE oplossing geweest om ook wat aan haar leven te hebben.
  Vriendschappen te onderhouden, naar clubjes te gaan, eens even wat tijd voor zichzelf te hebben. Ongestoord naar een kapper te gaan, of even wat rust te nemen, als je zo’n vreselijke pijn in je rug hebt, van het sjouwen en tillen.
  Sabine, ik hoop dat jij na al deze berichten die al geschreven zijn, anders tegen mantelzorgers aan gaat kijken.
  En anders, probeer dan je leven lang eens voor een ander te zorgen, misschien dat dan het besef doordringt.

 241. Beste mensen,
  Voor wie de term framing niet kent:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Framing
  Zo is eerst het PGB om zeep geholpen; belicht mediabreed de negatieve kant. Benadruk de fraudeverhalen en zie half Nederland ‘kent’ ineens iemand die fraudeert met het PGB.
  Ja en dan komt het op mantelzorgers aan, want natuurlijk kan ‘de thuiszorg’ er over twee jaar geen 100.000 klanten bij hebben.
  Hoe pakken we dat aan? We gaan nu vast vertellen dat mantelzorg iets is, wat je er ‘gewoon’ even bij doet. Kost echt niet veel extra moeite hoor!
  Et voila, volksverlakkerij ten top.
  En dit van een partij die weliswaar de C van christelijk in haar naam draagt, maar daar blijft het bij.
  Ik kan niets, maar dan ook helemaal niets christelijks meer ontdekken aan dit beleid waar mevrouw Uitslag de mede-spreekbuis van is.
  Ik schaam mij diep, heel diep, voor dit CDA en ik kan niet begrijpen dat mijn eigen partij hier verantwoordelijkheid voor wil nemen.

 242. Beste mensen,
  Voor wie de term framing niet kent:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Framing
  Zo is eerst het PGB om zeep geholpen; belicht mediabreed de negatieve kant. Benadruk de fraudeverhalen en zie half Nederland ‘kent’ ineens iemand die fraudeert met het PGB.
  Ja en dan komt het op mantelzorgers aan, want natuurlijk kan ‘de thuiszorg’ er over twee jaar geen 100.000 klanten bij hebben.
  Hoe pakken we dat aan? We gaan nu vast vertellen dat mantelzorg iets is, wat je er ‘gewoon’ even bij doet. Kost echt niet veel extra moeite hoor!
  Et voila, volksverlakkerij ten top.
  En dit van een partij die weliswaar de C van christelijk in haar naam draagt, maar daar blijft het bij.
  Ik kan niets, maar dan ook helemaal niets christelijks meer ontdekken aan dit beleid waar mevrouw Uitslag de mede-spreekbuis van is.
  Ik schaam mij diep, heel diep, voor dit CDA en ik kan niet begrijpen dat mijn eigen partij hier verantwoordelijkheid voor wil nemen.

 243. Tja Sabine,
  Zo te zien zijn velen je nog niet vergeten. Ondanks alle brieven die je hebt gehad die vol persoonlijke verhalen stonden, ondanks al die mensen op het plein die je haast smeekten om te luisteren ondanks alle gesprekken die je met diverse organisaties hebt gevoerd heb je het zo te lezen nog steeds allemaal niet begrepen.
  Er rest mij dan slechts 1 vraag die overblijft. Ben jij nou zo dom of zijn wij nou zo slim?
  GROM

 244. Er was een mevrouw op het Plein in een bed met beademing. Zij legde uit dat zij haar morfine niet meer nodig had door PGB-zorg. U zei toen dat het jammer was dat ze in de instelling onterecht medicatie nodig had. U sloeg daarmee zo de plank mis! Dat gaf voor mij al aan dat u er heel weinig van begrijpt. Mevrouw heeft dankzij haar PGB nl. een dusdanige verbetering van kwaliteit van leven gekregen dat de medicatie niet meer nodig was.
  Nu probeert u op heel slinkse wijze mantelzorgers weer in discrediet te brengen. Ten eerste kan ik u vertellen dat we in een heel andere maatschappij leven dan vroeger. Vroeger woonden de ouders in en die pasten op de kleintjes totdat ze te oud waren en te krakkemikkig en dan stonden op hun beurt de kinderen en kleinkinderen weer klaar. Mantelzorg is bovengebruikelijke zorg, terecht werd al verwezen naar de indicatie. Meegaan naar een voetbalwedstrijd als supporter en klaarstaan met een bammetje na afloop is geen mantelzorg. Iets anders wordt het als je meemoet om er te zijn bij calamiteiten die zich zomaar ineens kunnen voordoen bij een kind met autisme en adhd. Mijn vader is een mantelzorger die al zijn hele leven voor mijn geestelijk gehandicapte autistische broer zorgt en nu ook voor zijn demente vrouw. Mantelzorg is je kind moeten begeleiden omdat hij het zonder jouw steun niet red.
  Hierboven zijn al vele voorbeelden genoemd. Mensen zeggen (een deel van) hun baan op om te kunnen zorgen. Mensen kunnen ook erg belast raken door de zorg die en vanzelfsprekend is maar die ook zwaar op je drukt omdat je nooit een wegkan.
  Maar Sabine dat weet je natuurlijk allemaal allang. Ook dat er straks een nog groter beroep op mantelzorgers wordt gedaan omdat de zorg door de gemeente niet te leveren zal zijn omdat ze het niet snappen of omdat die zorg te duur is. Het komt goed uit om mantelzorgers in diskrediet te brengen omdat je daarmee denkt weg te komen met jullie vreselijke asociale beleid. Steeds meer CDA kiezers gaan inzien hoe verkeerd dit kabinet bezig is. Christendom is naastenliefde maar dat herkennen ze niet meer in het CDA. En je maakt zoveel mensen boos door stomme stukjes als deze te schrijven. De mensen pikken het niet langer en terecht. Jullie gaan nog veel meer van ons horen!
  Wie tegen de stapeling van maatregelen is teken a.u.b. de petitie http://spaarkwetsbaren.petities.nl
  Anne-Miek Wijnbergen
  Platform Verontruste Ouders

 245. Sabine,
  Ik ben zo perplex en boos/geschokt over je blog, dat ik je maar aanbied gewoon een keertje met me te komen praten.Ik heb een verstandelijk gehandicapte en dove broer en een demente moeder en het kan me geen laars schelen of je me nu een mantelzorger vindt of niet, maar praat alsjeblieft voortaan met inzicht en respect over de jarenlange en verschrikkelijk intensieve en zware zorg, die zoveel mensen aan hun partner ,ouders, kinderen, broers en zussen of familieleden 24 uur ( 1440 minuten) per dag besteden.Op hun tandvlees lopen ze……..

 246. Beste Sabine,
  Ik ben met jou aan het zoeken wat mantelzorg is. Is wat ik doe nog wel mantelzorg? Ik heb mijn volledige bedrijf aan de kant gezet en ben gestopt met werken om voor mijn chronisch zieke kinderen en man te zorgen die een erfelijke spierziekte hebben. Dit gaat mantelzorg ver te boven, maar ja, dat doe je gewoon. Zoals jij zegt: daar wordt je een mooi mens van. Ik heb gewoon pech gehad. Pech in Amerika betekend arm en in de goot. Pech in Nederland betekende vroeger dat je blij was dat je in Nederland woonde omdat wij sollidair waren. Activiteiten voor mezelf zijn er niet meer bij. Dus ik ga niet 1 keer niet naar de yoga, maar ik ga praktisch nooit weg. Ik lever deze zorg met behulp van een bescheiden PGB.En ja dan kook ik ook nog voor mijn dementerende schoonouders en haal hun boodschappen en doe hun financien, allemaal gratis en voor niets.
  Ik heb je gezien bij de demonstratie op het Plein. En ik keek naar je en dacht Jij jong zondagskind: hoe kan ik van jou verwachten dat je ook maar iets begrijpt van tegenslag, pech en sollidariteit. Dit stuk bewijst wederom dat je echt te jong, te weinig levenservaring hebt en daardoor iets gaat blaten. Jammer! En stuitend dat dit een volksvertegenwoordiger is van het Cda. Ik kan geen christelijke waarden terugvinden in zo weinig invoelingsvermogen.

 247. Ik begrijp hier echt niets van. Tuurlijk is het geen mantelzorg als jij voor je man een keer een ontbijtje maakt. Tuurlijk is het geen mantelzorg als jij s weekends voor je vader kookt.
  Tuurlijk is het geen mantelzorg als jij je yoga af moet zeggen omdat je buurvrouw naar het ziekenhuis moet.
  Maar……. als jij dagelijks ontbijt moet maken voor je man en ervoor moet zorgen dat de kwaliteit van zijn leven op peil blijft is dat wel mantelzorg.
  Als jij dagelijks moet koken voor je vader omdat hij het zelf niet kan, tafeltje dekje niet te vreten is…. is dat wel mantelzorg.
  En als jij nooit naar yoga kan omdat je dagelijks met je buurvrouw op stap moet, is dat zeker mantelzorg.
  Je moet wel erg suf zijn om zo’n stuk te kunnen schrijven en dan niet het onderscheid te zien tussen een keer of continu en dan zo dat jou leven erg beinvloed wordt.
  Achterlijk gedrag dit. BAH. En dat voor iemand die verpleegkundige en kwaliteitsmedewerker is?

 248. Beste Sabine,
  Ik heb met je te doen. Toen je fris de politiek in ging dacht ik nog: “Goh, daar kunnen we wat aan hebben, zij spreekt de stem van de gewone mens”. Maar ik zie nu hoe je verwordt tot partijpolitieke ‘slaaf’ die spreekt wat er van haar verwacht wordt. Jammer Sabine, ik hoop dat het nog goed met je komt.

 249. beste sabine
  van welke planeet kom je?
  mijn schoonvader zorgt voor zijn demente vrouw als mantelzorger.
  weet jij hoe zwaar dat is?
  weet jij wat het is om elke dag opnieuw voor je kind met autisme/adhd te moeten/morgen zorgen?
  hoe zwaar het is om te moeten zeggen wij kunnen de opvoeding niet alleen aan we hebben hulp nodig van derden.
  weet jij wat het is om iemand huis te krijgen die jou moet begeleiden je kind te leren begrijpen dat je overspannen word omdat je vaak heel vaak tegen een muur loopt omdat er mensen zijn die dat niet snappen.dat je op den duur niet meer weet wat je moet.
  dat je dolblij bent met pgb omdat je eindelijk die hulp kunt aanvragen waar je omzit te springen omdat het anders faliekant fout gaat.
  uit jouw verhaal ben ik daar niet zo zeker van.ga je eerst maar eens flink verdiepen en praten met mensen die ontzettend in de knoei komen als alles wat je leven draaglijk maakt je afgenomen word.inplaats een halfzacht niet van deze planeet verhaal

 250. Nee Sabine,
  Dit verhaal is niet echt. U denkt echt dat de mens anno 2011 niet bereid is hun yoga les af te zeggen om voor hun zieke vriendin te zorgen? Dan bent uw toch echt niet van deze wereld.
  De realiteit is echter dat ik mijn vriendinnen nog amper zie omdat de druk op hun voor mijn zorg zo inmens hoog wordt dat het helemaal niet leuk meer is om bij mij op de koffie te komen omdat ik dan een ellenlange takenlijst klaar heb liggen. Familie, naasten of vrienden daar is het allemaal niet leuk meer voor om bij mij op visite te komen omdat die eerst tig klussen en zorg moeten oplossen en verlenen voordat er tijd is voor iets leuks. Dat is de realiteit die alleen nog maar erger wordt met de plannen die uw nu aan het realiseren bent. En nu met het PGB stopt de zorgklok niet omdat ik naasten nog kan inhuren, straks bij ZIN wordt het verhaal alleen maar erger. Bedankt ook voor het feit dat ik nu inzie hoe weinig inzicht u heeft in hoe het allemaal werkelijk in elkaar zit.
  Goed te zien dat u zelfs door eigen partij genoten daarop wordt gewezen.
  Hoeveel zwaar zorgbehoevenden heeft u zelf in uw naaste omgevening om vele uren mantelzorg te verlenen wekelijks?

 251. Beste Sabine,
  Mantelzorger worden kies je niet, dat blijk je ineens te zijn.
  Graag raad ik je aan mijn boek ‘Mijn hoofd is hol’ te lezen over de (mantel)zorg voor mijn moeder die een beroerte kreeg. (Compaan UItgevers sept. 2010, tweede druk april 2011). Dan krijg je een indruk van wat mantelzorg in de praktijk betekent.
  http://www.christinekliphuis.nl
  Succes met je werk, blijf leren.

 252. Beste Sabine, ik vind het van u tamelijk onbeleefd om mantelzorgers belachelijk te maken.
  En inderdaad, vroeger woonden meerdere mensen in een huis, in de straat.
  Wil u weer terug naar die tijd?
  Mannen werken, vrouwen zorgen!
  Kies maar….
  Maar maak mij en de rest niet belachelijk.
  Ik heb al genoeg zorgen, zorgen om mijn naasten, zorgen om de dag door te komen, de rekeningen te batelen, de belachelijke eigen bijdrage’s, rennen en racen naar ziekenhuis, zorgverleners enz.
  Wil u het eens proberen, proberen wat het inhoud om mantelzorger te zijn?
  Dat schrijft u niet meer zo dom.
  Jammer, u bent behoorlijk in mijn achting gedaald……………
  Dom, heel dom en zéér kwetsend artikel.

 253. Beste Sabine,
  Of het hele punt van je column ontgaat me of ik ben een beetje boos.
  Iets doen voor een ander is een basisbehoefte en daarom schenkt dit veel voldoening en vreugde in het leven. Mantelzorgen is niet even iets voor een ander doen. Het is al dan niet op afstand leven met iemand met enorme beperkingen. Bijvoorbeeld de mantelzorg voor mijn demente vader is zwaarder als ik er niet ben, dan als ik er wel ben. Wat zal hij gaan doen, is hij niet verdrietig, kan hij dat uur dat tussen de zorg zit wel overbruggen? Laat ik maar even bellen. Dan een verpleeghuis voor de nabije toekomst uitzoeken, 30 mensen met een ZZP 5 en 7 die ‘s middags aan 2 medewerkers worden toevertrouwd. Kunnen wij onze geliefde vader daar wel achterlaten? Moeten we niet iedere middag iemand van onze familie laten ondersteunen enzovoorts, enzovoorts. Dit is mijn verhaal, maar als full-time werkende ondernemer in de zorg hoor ik deze verhalen dagelijks.
  Wat bedoel je eigenlijk met kwantificeren? Dat mensen zich er voor laten betalen of dat mensen zich er de hele tijd van bewust zijn wat ze allemaal voor een ander doen?
  Hoe het vroeger ging? Toen blijven de vrouwen thuis om al dat werk te verrichten en leefde we nog niet onder het juk van het verplicht genieten. En als we het niet meer aan konden (ook die gezonde baby) dan sprong de buurvrouw bij. Tegenwoordig werken de vrouwen en is er minder tijd voor spontane hulp.
  Iedereen die overbelast is heeft recht op zorg en aandacht van de directe omgeving en als dat niet werkt van de professionele zorg
  Je column draagt in mijn ogen bij aan een lobby die al langer gaande is en dat ik mijzelf bijna geen mantelzorger durf te noemen.
  1. De lobby rond de totaal onnavolgbare afschaffing van de Pgb heeft er voor gezorgd dat mantelzorgers ondertussen als geldwolven worden afgeschilderd Nu mijn vader een Pgb heeft (ZiN kon niet leveren) denkt de omgeving dat wij daar geld aan verdienen. De hele onbetaalde mantelzorg kost zowel mijn zussen als mij meer dan de helft van onze vrije tijd, daanaast gaat er maandelijks meer dan €1000,- uit eigen middelen bij en betalen wij het Pgb aan professionele hulpverleners.
  2. Je mantelzorgers als zeurpiet neerzet.
  Hartelijke groet, van een gelukkig samenwonende ondernemer, moeder, onbetaalde mantelzorger met plezier en met eigen vermogen, zodat ik nooit in de klauwen van de dubbele moraal van de christen democratie terecht hoef te komen en mijn eigen keuzes kan maken.
  Astrid Buis

 254. Geachte mevrouw Uitslag/beste partijgenoot,
  Onderstaand treft u de officiële definitie van het woord mantelzorg, zoals gebruikt door diverse instanties.
  ‘Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis.’
  Ook zou ik u willen wijzen op de beleidsregels van het CiZ waarin uitgelegd wordt wat gebruikelijke zorg is (ontbijtje maken) en wat niet. Onderstaande link verwijst naar de laatste indicatiewijzer
  http://www.ciz.nl/sf.mcgi?6175
  Voor alle duidelijkheid deze beleidsregels zijn opgesteld door VWS en worden door het CiZ slechts uitgevoerd.
  Gezien al de vragen die u zichzelf stelt kan ik niet anders dan concluderen dat u kennelijk het verschil tussen deze twee niet kent.
  Dit stemt mij uiterst treurig. Van een woordvoerder zorg van mijn eigen partij, verwacht ik op zijn minst voldoende kennis en inzicht in de materie; eerst dan kun je tot een gefundeerd inhoudelijk oordeel komen en beslissingen nemen.
  Het heeft er helaas, alle schijn van dat bijzonder ingrijpende beslissingen, zoals het opheffen van het PGB voor 90% van de budgethouders, zonder voldoende kennis van zaken door de CDA-fractie genomen worden.
  Graag verwijs ik u naar de column die de moeder van een ernstig meervoudig gehandicapt jongetje over dit onderwerp geschreven heeft:
  http://www.koekemokke.nl/?p=727

 255. Sabine het is weer eens totaal duidelijk dat je geen idee hebt waar je over praat….Ik spreek je later nog wel eens als je een jaar lang alleen maar gebroken nachten achter de rug hebt wegens de ziekte van je partner, kind of ouder…Heb je zelf ooit een kind gehad wat 18uur per dag huilde van de pijn, waarbij niks wat je deed kon helpen die piojn te verlichten??? Heb je enig idee hoe mensen uit hun soicale kring verstoten worden als ze langdurig ziek worden of gehandicapt zijn??? Heb je enig idee hoe vaak mensen hulp aanbieden maar als het puntje bij paaltje komt mensen gewoon niet thuis geven??
  Ik denk dat je na een vele kortere periode dan een jaar al snel een toontje lager gaat zingen. Maar weet je als jezelf ooit in een dergelijke situatie komt volg dan vooral je eigen advies op en blijf alleen maar bidden. Want ook als jij het ooit nodig zult hebben dan pas zul je merken hoe het werkelijk eraan toegaat. Durf er zelfs een wedje om te maken dat je dan als hardste moord en brand schreewt omdat je eraan onderdoor dreigt te gaan.
  Je staat zover af van de mensen die in dergelijke situaties zitten dat ik me afvraag of dat nou komt doordat je opgesloten zit in het Haagse torentje of gewoon een totaal gebrek aan empathisch vermogen.

 256. Beste Sabine,
  Maak jij maar eens een ontbijtje voor jou en je lief, als hij een herseninfarct of dwarslaesie of een andere complexe NAH zoals ALS/Huntington/MS heeft. En als hij ook nog geholpen moet worden met wassen, aankleden, toilet, uit bed, eten ect ect.
  Doe dit eens een jaar met alle problemen die je als mantelzorger tegenkomt.
  Dat praat je wel anders

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.