Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De toekomst van welzijn

Nu de bezuinigingsplannen in veel gemeenten steeds concreter worden, wordt de vraag gerechtvaardigd of het welzijnswerk nog wel toekomst heeft. Percentages van 20 tot 25 procent zijn geen uitzondering meer als het gaat over bezuinigen op de budgetten van het welzijnswerk. Welzijn en cultuur moeten meer en meer opdraaien voor de enorme tekorten die zijn ontstaan, omdat de voor onze economie belangrijke overheidsorganen en banken jarenlang niet hebben opgelet.
De toekomst van welzijn

Dik Hooimeijer is met vakantie, daarom is deze weblog eenmalig geschreven door Rob Wiegman, Raad van Bestuur MOOI.

Lees hier meer blogs van Dik Hooimeijer >>

Deze forse bezuinigen treffen zonder meer de kwetsbare groepen in onze buurten en wijken. En ook het komende (rechtse?) kabinet belooft wat dat betreft niet veel goeds. Eerder schreef collega Hooimeijer in een van zijn blogs ‘dat het welzijnswerk ondanks al die bezuinigingen de moed niet moet verliezen en niet bij de pakken moet neerzitten’. Juist in deze tijd moeten wij er zijn voor de bewoners, voor onze klanten. Moeten wij doorgaan met het bieden van ondersteuning, advies en hulp, armoedebestrijding, ondersteuning van de jeugd en hun ouders, de zorg voor ouderen, participatie- en activeringstrajecten. En nog actiever moeten wij ons aanbod koppelen aan onze samenwerkingspartners in het onderwijs, de zorg en de woningbouw. Creativiteit, bereidheid om te delen, nieuwe aanpakken en het bundelen van organisaties helpen daarbij.

Ik denk dat er binnen het welzijn nog heel veel winst te behalen is door gebouwen van welzijn, onderwijs en zorg veel meer met elkaar te delen. Door bundeling van deze instellingen/organisaties kan allerlei overlap worden voorkomen. Hiermee is er ook, wanneer het goed gebeurt, minder management en overhead nodig en wordt het voor onze klanten veel overzichtelijker.

Laat ik duidelijk zijn: ik wil niets liever dan dat die bezuinigingen op het welzijnswerk niet doorgaan en dat wij samen met bewoners, klantgroepen en samenwerkingspartners een front vormen om de schade die wordt toegebracht aan kwetsbare burgers te voorkomen of zo gering mogelijk te maken. Maar wanneer het niet anders kan, kies ik ervoor om de uitvoering van ons werk zoveel mogelijk te sparen, om gebouwen af te stoten en met elkaar te delen. Ik kies ook voor kostenbesparingen door minder management, minder overhead, minder regelgeving, samenvoeging van instellingen en voor welzijnswerk dat zich met een beperkt aantal herkenbare functies, werkvormen en aanpakken inzet voor de burgers (wat mij betreft mag het wel fors minder met al die varianten van instellingen die met welzijn en zorg bezig zijn).

Ik maak mij zeker zorgen over de toekomst van het welzijnswerk en ik baal van de forse bezuinigingen. Maar ik geloof ook in het belang en de kracht van ons werk. Tijdens en zeker ook na deze crisis is er toekomst voor het welzijnswerk.

Binnen MOOI is de Raad van Bestuur teruggebracht naar één persoon, namelijk Rob Wiegman. Dik Hooimeijer heeft zijn functie als lid Raad van Bestuur beëindigd, maar blijft binnen MOOI werkzaam in zijn nieuwe functie van clustermanager Projecten, met bijzondere aandacht voor marketing & innovatie. Dik blijft ook in zijn nieuwe functie deze weblog verzorgen.

Dik Hooimeijer (1954) is clustermanager Projecten bij Stichting MOOI, een welzijnsorganisatie in Den Haag. Binnen de organisatie heeft hij Marketing & Innovatie als aandachtsgebied. Sinds 1975 is hij werkzaam in de welzijnssector. Hij noemt zichzelf een absoluut welzijnsdier, maar is ook een oprecht criticaster. Naar zijn oordeel is het welzijn te weinig innovatief en speelt het niet altijd in op de tijdgeest.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.