Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: De realiteit van de psychose

Soms hebben mensen gewoon rare gedachten, sterke overtuigingen of spirituele uitingen. Twee mensen die geloven in geesten, de een is “normaal” de ander “ziek”. Waar ligt de grens tussen realiteit en psychose?

Vorige keer blogde Patty over eten in de zorg>>

Ik heb het wel eens mee gemaakt. Een cliënt en een collega die allebei in geesten geloven. Bij de cliënt wordt gerapporteerd: hallucinaties. En bij mijn collega? Ach, dat komt vast voor in haar geloof. Wie bepaalt wat geloof is en wat psychose? Mijn collega denkt dat de geesten die op de afdeling aanwezig zijn, van overleden patiënten zijn die in het verleden suïcide hebben gepleegd. Ze ziet de geesten niet, maar denkt ze af en toe te horen en te voelen door een koude wind die langs haar armen gaat. Volgens de DSM zou ook mijn collega aan de criteria van categorie A van de diagnose “psychose” voldoen. Toch is er niemand die ook maar denkt dat zij ziek is.

Psychose

Beiden geloven dat je d.m.v. wierrook de negatieve energieën weg kunt halen. Mijn cliënt liep met zijn wierrook door de slaapkamer en riep hardop “weg jullie, in naam van God!” Per ongeluk viel het wierrook stokje op een sjaaltje, dat begon te branden in zijn kamer. De cliënt werd naar een gesloten opname gebracht: verwarde man met psychotische belevingen en gevaar voor zichzelf.
Waar ligt de grens tussen psychose en spiritualiteit?

Een man, opgenomen vanwege sterke wanen. De man gelooft, net als vele anderen, dat op 11-9 de aanslagen in scene zijn gezet. Zijn nichtje zat in het vliegtuig. De man zoekt tot op de bodem uit wat er allemaal gebeurt is. Hij moet het weten. Via google kwam hij bij complottheorieën. Alle feiten die daar te vinden waren, klopten gewoon! Het is bewijs! Het staat ook op youtube met filmpjes! Hij weet nu dat de CIA de dader is en dat hij wraak kan nemen tegen het onrecht dat zijn nichtje is aan gedaan. De man neemt het vliegtuig naar Amerika en valt het gebouw van de CIA binnen. De man wordt gevangen genomen wegens geweldpleging, waarbij de man schreeuwt dat hij bewijzen heeft. De man wordt overgeleverd aan Nederland en opgenomen op een gesloten afdeling.

Obsessie

Bas was altijd zeer geïnteresseerd in voedsel. Zo kwam hij ooit bij het thema E-nummers. Toen Bas ging onderzoeken wat voor E-nummers er in zijn koekje zaten, ontstond bij hem afschuw. Er zitten luizen in zijn koek?! Bas ging meer onderzoeken en meer. Het is zo’n obsessie geworden dat Bas alles moet controleren voor hij er van eet. Bas wordt er achterdochtig van en denkt dat alles vergif is. Overal zitten namelijk die E-nummers in. Bas besluit niet meer te eten en wordt opgenomen met een eetstoornis. Bij opname vertelt Bas dat hij niet eet omdat er vergif in zit. Bas had last van waanideeën. Maar Bas had toch echt bewijs. Op de achterkant van de verpakking staan gewoon letterlijk de feiten. Waarom wil de psychiater niet naar hem luisteren?

Zodra iemand en zijn omgeving geen last heeft van iemands “wanen/hallucinaties” is er geen sprake van een stoornis. Maar wat als mijn spirituele collega nu ook minder goed slaapt door haar geloof in de geesten? Daardoor chagrijniger is overdag en hierdoor meer ruzie krijgt met haar partner? 

Vorig artikelBlog: Dinoplaatjes ruilen in het wijkteam?
Volgend artikelBlog: VN-verdrag gehandicapten nu van kracht
Patty van Amsterdam (1989) is sinds 2013 afgestudeerd Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en ggz agoog. Zij begon met werken in de verstandelijk beperkten zorg, liep stage in de kinder- en jeugdpsychiatrie en is daarna gaan werken in de ggz als (woon)begeleider. Binnen de ggz heeft zij een hele diverse ervaring, van adolescenten met een eerste psychose tot ouderen in de langdurige zorg. Zij heeft zowel ambulant als klinisch in de ggz gewerkt. Op dit moment is Patty werkzaam als coördinerend begeleider in de gehandicaptenzorg. Daarnaast is ze als trainingsacteur verbonden aan de Hogeschool Leiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.