Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Weg vakantie

Ik schreef samen met mijn gehandicapte dochter een autobiografische roman. Ze beschrijft hierin haar woondroom, geïnspireerd op het kleurrijke Hundertwasserhuis, het Ronald McDonaldhuis de Kindervallei in Limburg, een paradijs op aarde. In juli logeerde ons zorggezin hier en gaven aan de directeur ons blije boek.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

Modderig water

Een paar dagen later overstroomde de Kleine Geul en binnen no time stond het gebouw in het dal bij Valkenburg, met zijn snoezelkamer, zijn bibliotheek, zijn toegankelijke kamers, alle apparatuur, de hoog-laagbedden, in anderhalve meter modderig water. Ons gezin stelden zich voor dat ons boek opgezwollen, onbruikbaar dreef tussen alle andere mooie kinderboeken van de bibliotheek. Direct appte ik naar de organisatie. Op mijn vraag of iedereen op tijd was geëvacueerd kreeg ik een positief antwoord. Alle aanwezige gezinnen konden op tijd gered worden. Gelukkig maar.

Weg vakantie

Direct dachten we aan al die andere zorggezinnen die vol verwachting geboekt hadden en plots geen vakantiebestemming meer hadden. Dat voor hen zo belangrijke weekje plezier en rust op een van de mooiste plekken in Nederland. Het paradijsje, waar ze zich zo op verheugd hadden, dat waren ze kwijt. Hun zomervakantie viel letterlijk in het water.

Vereende krachten

Gelukkig ontstonden er diverse crowdfunds opgezet door gasten die daar hebben gelogeerd en door McDonalds zelf. Snel konden vrijwilligers starten met het enorme pand drogen en schoonmaken. Dat gaat in een enorm rap tempo. Onbruikbare spullen weggooien en nieuwe zaken aanschaffen. De kinderbibliotheek zal weer langzaam moeten groeien. In september kunnen de eerste gasten weer boeken. Gelukkig maar.

Prachtige initiatieven

Als fulltime zorgouder weet ik hoe belangrijk dit soort organisaties zijn voor gezinnen die er soms doorheen zitten, of nergens kunnen boeken omdat ze voor hun ernstig gehandicapte kind de voorzieningen missen. Laten we deze plekken koesteren, plekken die helpen ontzorgen, al is het enkel in je hoofd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.