Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Column: Kwaliteit van leven gaat boven geld

Eén van de oplossingen voor de financiële gevolgen van de coronacrisis zou bezuinigen op de dagbesteding van de langdurige zorg zijn. Sociaal werker Eduard Poot vreest dat daarmee veel nieuwe treitervloggers, langdurig werklozen en depressieve mensen gecreëerd worden.
Foto: Fotovitalis

Sinds 2014 is de Wet passend onderwijs van kracht gegaan. Dit betekende dat er, in het kader van bezuinigen, zoveel mogelijk kinderen van speciaal onderwijs naar gewoon onderwijs moesten. Het gevolg hiervan heb ik in mijn werk opgemerkt. Vanaf 2018 heb ik in opdracht van een zorgondernemer drop-outs, of grof gezet kinderen (rond 12 jaar) die van school zijn getrapt, begeleiding geboden. Kinderen met leerproblemen waren zo nog verder van huis en vertrouwen in het weer naar school gaan werd verder beschadigd.

Verschuiving van kosten

Gelukkig konden een aantal kinderen, na ongeveer een jaar begeleiding langzaamaan weer naar school. Vaak wel met een leerachterstand. Bovendien liepen de prijskaartjes van persoonlijke begeleiding regelmatig op tot bijna 70 euro per uur. De bezuiniging op speciaal onderwijs leverde dus een andere kostenpost op in de zorg.

Bezuinigen?

De laatste jaren staan ook bol van bezuinigen in de zorg. Nu met het coronavirus merken we juist hoe belangrijk die zorg is. Al die bezuinigingen spelen mee in de gevolgen van de pandemie, maar leert de politiek hiervan? Aan de opgedragen oplossingen te zien niet. Dagbesteding uit langdurige zorg halen is nog erger dan de Wet passend onderwijs.

Meer problemen

Er is arbeidsmatige dagbesteding waarbij mensen weer arbeidsritme op doen. Daarnaast is er de dagbesteding voor mensen die graag een leuke en nuttige daginvulling hebben. Beide vormen van dagbesteding hebben een positieve invloed op deelnemers. Ze hebben een nuttige dag, werken aan doelen en zijn, of onderling of maatschappelijk, sociaal betrokken. Hierdoor is het mogelijk om verslavingen en depressies te verdringen. Haal dit weg en je haalt meer problemen in huis. Behalve dat mensen psychologisch ziek blijven of juist worden doordat ze geen dagbesteding meer zullen hebben, zal ook de werkloosheid niet meer effectief bestreden worden. Mensen krijgen geen kans meer om gaandeweg werkfit te worden.

Lang termijn

Een goede vraag die de beleidsbepalers zichzelf mogen stellen is: wat zullen jongeren met gedragsproblemen doen als ze zich gaan vervelen? Mark Rutte noemde de treitervloggers uit Zaandam in 2016 nog tuig van de richel. Hoe gaat de politiek straks om met de gevolgen van jongeren met moeilijk verstaanbaar gedrag die zich gaan vervelen? Ik hoop dat er nog even goed word nagedacht over de oplossingen van de financiële situatie en het niet weer een kortetermijnoplossing word. Mensen met een beperking blijven zonder arbeidsritme sneller werkloos.

Kwaliteit van leven boven geld

Hoewel ik toch vrees voor kortetermijnoplossingen, hoop ik dat we samen in het landsbelang dit probleem kunnen aankaarten. We hebben met de lockdown al veel rekening gehouden met de zwakkeren in onze samenleving. Laten we in de hulpverlening die trend doorzetten, zodat we geen levens hebben gered om die van anderen te verpesten. Want ook bij de ouderen met (gevaar voor) corona hebben we de kwaliteit van leven boven geld gesteld, toch? Veel problemen worden onder het tapijt geschoven om kort daarna aan de andere kant boven water te komen. Laten we stoppen met water naar de zee dragen en investeren in de mensen, dan blijft er genoeg over om te bezuinigen.

Eduard Poot is auteur van boeken en begeleider dagbesteding lvb bij Zideris in Epe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.