Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Blog: Zelfmoordpoeder of zelfhulpboek?

Politiek en media geven ruimschoots aandacht aan het feit dat de negentienjarige Ximena met behulp van het zelfmoordpoeder, waarover de Coöperatie Laatste Wil (CLW) in december berichtte, een einde aan haar leven maakte. Het artikel daarover, dat op 10 maart in Trouw verscheen, stuurde ik op naar mijn vader. In Duitsland volgt hij de Nederlandse media en had er al over gehoord. Mijn vader heeft begin dit jaar zelf telefonisch contact gelegd met de NVVE en de CLW. ‘De wijze waarop om werd gegaan met mijn vragen ervoer ik als zéér zorgvuldig.'
Marianne Jans is blogger bij Zorg+Welzijn

De vorige keer stelde Marianne dat tijd niet heelt als het gaat om eenzaamheid >>

Sinds vorig jaar is hij van beide organisaties lid. Zowel via Facebook als ook middels nieuwsbrieven en per mail volgt hij de NVVE en CLW. Waar staan zij voor, hoe gaan zij om met hun overtuigingen en welke deskundigheid, ook praktisch gezien, hebben zij in huis? Dat zijn voor hem nu de voornaamste redenen om lid te zijn.

Voltooid leven wens

De NVVE legde hij drie vragen voor over een specifiek middel dat hij via internet zelf had uitgezocht. Weten zij een betrouwbaar adres om te bestellen en in welke hoeveelheden? En welk medicijn moet hij vooraf innemen? Mijn vader komt nu nog niet in actie, maar deze vragen tonen wel weer aan dat hij met zijn voltooid leven wens ook heel nuchter, praktisch en weloverwogen om kan gaan. Gevoelens en emoties over een levenseinde onderzoekt hij tot op de bodem. Sterker nog, eerder schreef ik al over zijn houding: ‘de daadwerkelijke uitvoer van mijn wens mag nooit en te nimmer een bevlieging van het moment zijn’.

Procedure

Het eerste telefonische contact bij de NVVE gaf direct al aan dat zij absoluut geen informatie over het zelfmoordpoeder of andere middelen. Een consulente in de regio bij hem over de grens zou contact met hem opnemen. Ook deze consulente gaf geen antwoord op zijn vragen. Zij wil eerst dat mijn vader een bepaald boek leest. ‘Heeft u dan nog steeds dezelfde vragen dan wil ik eerst dat u een afspraak maakt voor een persoonlijk gesprek.’ Bij de CLW kreeg hij ook geen informatie over het poeder. Om deze informatie te krijgen, moet je minimaal een half jaar lid zijn. Overigens is de wachtlijst nu zo lang, dat men geen nieuwe aanvragen aanneemt. ‘Dat meisje moet dus al wel wat langer in contact zijn geweest met de coöperatie als zij de informatie over het poeder van heen kreeg’, aldus mijn vader.

Goedkoop zelfmoordpoeder

Wat mijn vader opviel in het artikel van Trouw, is de prijs van het middel: € 10,55 inclusief verzendkosten à € 8,95. ‘Hoe kan het dat dit poeder, of deze pil van Drion zoals de CLW het noemt, € 1,60 kost? Terwijl ik op internet bedragen tegenkom van enkele honderden euro’s? Exclusief de medicijnen die je van tevoren in moet nemen.’ Hij kwam ook waarschuwingen tegen van oplichterij in deze handel. Vandaar dat hij zich liever laat informeren via officiële kanalen. Maar één euro zestig? Het roept op zijn minst vragen op. Kloppen de bedragen in het artikel?

Boekentip

Inmiddels heeft mijn vader het digitale boek besteld dat hen door de consulente van de NVVE is aangeraden. De gedrukte versie zou namelijk enkele weken op zich laten wachten. Toen ik bij hem was, hebben we eerst gekeken hoe het digitale lezen van dit exemplaar te werk gaat. Na de betaling kon hij inloggen via een website om het te lezen. Of hij al aan lezen toegekomen is?  ‘Nog niet. Ik merk toch dat lezen via de computer niet zo handig is. Het zijn weliswaar ruim 400 bladzijden, maar ik ga ze uitprinten.’ Ik ben heel benieuwd wat er allemaal in staat en waar de informatie hem brengt.

3 REACTIES

  1. Het is zeer frustrerend dat je zo in het ongewisse wordt gelaten.te gek voor woorden dat ze je eigenlijk er aan toe zetten het op een minder aantrekkelijke manier te doen. Ik wil ook dood.ik geef mezelf de tijd tot 2021.om pets reden.daarna wil ik dood.

  2. Lees alle reacties
  3. Wat bijzonder om met je vader over z’n voltooid leven te praten en over zo’n middel. Ik zou misschien daarbij wel het misplaatste gevoel kunnen hebben dat ik tekort schiet als kind. Dat er handel op internet ontstaat met woekerwinsten past in het algehele marktplaatje. Het idee dat er terughoudendheid hierin zou zijn gezien het onderwerp is nogal naïef, ik sluit niet uit dat je bakpoeder opgestuurd gaat krijgen voor een berg geld. Nog ongeruster ben ik dat het spannend, bijzonder en stoer wordt om in de jeugdscène het echte spul in je bezit te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.