Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Weg met die schaamte

De Algemene Rekenkamer presenteerde in april 2016 het rapport ‘Aanpak van laaggeletterdheid’ aan de Tweede Kamer. De cijfers liegen er niet om. Zo zou het aantal laaggeletterden in Nederland niet 1,3 miljoen, maar maar liefst 2,5 miljoen mensen bedragen als we de 65-plussers ook meetellen.
Isabelle-Vughs.jpg

In de vorige blog van Sociaal Bestek vroeg John Habets aandacht voor armoedebestrijding >>

Eerder was al berekend dat ons land ook zo’n 1,3 miljoen laaggecijferden telt. En dan hebben we het nog niet over de mensen die niet over voldoende digitale vaardigheden beschikken. En wat ook nog wel eens onderbelicht blijft, is dat ongeveer de helft van de laaggeletterden werkt.

Betekenis

Indrukwekkende cijfers en woorden, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Wat betekent het voor onze samenleving als geheel, voor het beleid van een gemeente, voor werkgevers en vooral: wat betekent het voor de mensen die het betreft?

Scholing

De kosten voor onze samenleving van een probleem als laaggeletterdheid worden regelmatig berekend. Uit een onderzoek van PricewaterhouseCoopers blijkt dat het ons bijna 1 miljard euro per jaar kost als mensen niet voldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen om volwaardig deel te kunnen nemen. Gemeenten proberen hun inwoners te enthousiasmeren om zich in te schrijven voor cursussen om hun taalvaardigheid of hun rekenvaardigheid te vergroten, maar geld binnen een gemeentelijke begroting hiervoor reserveren, lukt niet overal. En wat doen werkgevers om hun medewerkers te scholen als ze onvoldoende taalvaardigheid hebben? Maar het belangrijkste is: wat betekent dit probleem nu voor de mensen die het betreft? En voor hun directe omgeving?

Stel dat…

Stel dat u de medicijnbijsluiter niet goed kunt lezen. Uw (klein)kind niet kunt voorlezen. Stel dat u de veiligheidsvoorschriften niet begrijpt. Stel dat u steeds maar weer een uitvlucht moet verzinnen om te verbloemen dat u onvoldoende kunt lezen of rekenen. ‘Ik heb mijn leesbril niet bij me.’ Of: ‘Ik neem het even meer naar huis om het rustig te kunnen lezen.’ U moet een formulier downloaden of solliciteren via een app.

Taalhuis

In Zoetermeer hebben we een Taalhuis in de bibliotheek waar taalvaardigheidstesten afgenomen kunnen worden. Als iemand zich als werkzoekende bij de gemeente aanmeldt en er bij de intake wordt getwijfeld aan de taalvaardigheid, kan hier gebruik van worden gemaakt. Ook kunnen mensen voor informatie en ondersteuning bij het Taalhuis terecht.

Taalakkoord

Vandaag, maandag 4 september, ondertekenen Zoetermeerse partners, waaronder de Raad voor ondernemend Zoetermeer, het ziekenhuis, de bibliotheek, de kinderopvang en de gemeente (ook als werkgever) een intentieverklaring om voor het einde van het jaar tot een Taalakkoord te komen. In dat akkoord geven we aan dat we willen samenwerken om de taalvaardigheid in Zoetermeer te vergroten.

Van schaamte naar trots

Ik zie als wethouder Onderwijs wat het betekent voor mensen als zij de schaamte en het gevoel ‘te falen’ achter zich durven laten en de stap maken om aan hun laaggeletterdheid te werken. Er gaat dan een wereld voor hen open. En als ze dan uiteindelijk hun diploma vasthouden, zijn ze trots. Trots omdat ze een diploma hebben, maar vooral trots, omdat ze de stap gemaakt hebben. Ik heb veel respect voor hen. Ze moeten vaak een moeilijke weg gaan en hebben onze steun daarbij nodig. Laten we die geven en mocht u iemand kennen die hiermee worstelt, wijs hem of haar dan de weg naar www.lezenenschrijven.nl, een ROC of kijk op uw gemeentelijke website.

Isabelle Vugs is wethouder Zorg en Onderwijs in Zoetermeer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.