Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Twittertips voor jouw wijkteam

Twitter, wat doen jullie ermee? In ons land zijn dagelijks meer dan 864.000 mensen actief op Twitter. Gebruik van Twitter is één van de manieren om de online zichtbaarheid van jullie wijkteam te vergroten. In dit blog leer ik wijkteams hoe ze gebruik kunnen maken van Twitter.

De vorige keer gaf Fawzi tips aan wijkteams over het online delen van kennis aan burgers >>

Twitter is een gratis internetdienst waarmee je als wijkteam korte berichtjes van 140 tekens kunt publiceren. Het is een sociale netwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen.

Waarom Twitteren?

In mijn werk hoor ik veel aversie tegen Twitter: ik heb geen tijd, ik zit al op Facebook, ik praat liever rechtstreeks met burgers, et cetera. Toch is Twitter goed bruikbaar voor jullie wijkteam:

  • Nieuws: je kunt Twitter gebruiken voor het bijhouden van actuele ontwikkelingen in zorg en welzijn. Door relevante organisaties en professionals te volgen ben je snel op de hoogte van het laatste nieuws.
  • Promotie: Twitter is een handige en goedkope manier om burgers snel te informeren over de dienstverlening van het wijkteam.
  • Service: in het bedrijfsleven hebben steeds meer organisatie een online klantenservice op Twitter. Waarom zou je burgers niet de mogelijkheid bieden om via Twitter vragen te stellen?

Hoe beginnen met Twitteren?

Spreek in je wijkteam af welke collega’s aan de slag gaan met Twitter. Probeer iedere werkdag minimaal drie tweets te plaatsen. Hierbij kun je denken aan de volgende soorten tweets:

  • deel links naar interessante artikelen op websites
  • plaats interessante quotes uit de praktijk van het wijkteam
  • vertel over activiteiten van het wijkteam
  • retweet berichten van mede Twitteraars

Waar aan denken bij het Twitteren?

Ik kan een heel boekwerk schrijven over aandachtspunten bij het Twitteren. Als beroepstwitteraar zou ik jullie de volgende tips willen meegeven:

  • Gebruik maximaal 120 tekens. Mensen hebben een hekel aan te lange tweets.
  • Plaats foto’s en video’s bij je tweet. Wist je dat een tweet met een foto 35 procent meer retweets krijgt dan berichten zonder foto? En voor video’s is dat 28 procent.
  • Maak tweets concreet door cijfers en getallen te gebruiken. Mensen zijn dol op lijstjes: vijf tips voor ouders van pittige pubers.
  • Verwerk minimaal één hashtag in je tweets. Met een hashtag kun je belangrijke woorden in je tweet accentueren. Op Twitter zijn hashtags aanklikbaar. Klik je erop dan zie je alle tweets die zo’n hashtag bevatten. Alles hashtags beginnen met #.
  • Ontdek wat je volgers willen lezen. Verdiep je in de informatiebehoefte van je volgers om je kansen op retweets te verhogen.

Hoe zie je door de bomen het bos?

Via de timeline zien jullie de tweets van de mensen die je als wijkteam volgt. Als je een paar mensen volgt, is dit geen probleem. Volgen jullie veel mensen? Dan zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Maak daarom gebruik van lijsten. Je kunt lijsten op onderwerp aanmaken en Twitter-accounts toevoegen. Vervolgens kun je lijsten raadplegen om gericht de laatste tweets te bekijken.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ik snap dat jullie niet altijd tijd en zin hebben om te twitteren. Met de sociale media tool Hootsuite of via TweetDeck is het mogelijk om tweets in te plannen op Twitter. Je kunt dus bijvoorbeeld op maandag alle tweets voor een werkweek inplannen.

Wat zijn jullie ervaringen als wijkteam met Twitter? Stuur een e-mail naar f.salih@kennis-express.nl of laat het me weten via https://www.twitter.com/jeugdbeleid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.