Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst

Hans Versteegh is blij met de commissie Digitale toekomst, die gaat onderzoeken welke kennis en controle nodig is om de digitalisering van de maatschappij te volgen en bij te sturen. Hij heeft zelfs al een paar ideeën voor de commissie.
Hans Versteegh is blogger bij Zorg+Welzijn

In zijn vorige blog vroeg Hans zich af of de digitale transitie wel bestaat. >>

Heel blij ben ik met de instelling door de Tweede Kamer van de Tijdelijke Commissie Digitale Toekomst. Die commissie gaat tot april 2020 onderzoeken hoe kennis en controle verkregen kan worden om de impact van de digitalisering op de maatschappij te volgen en bij te sturen. Ik zou zeggen, het werd een keer tijd. Want waarom hebben we nog altijd geen minister van digitalisering in opeenvolgende kabinetten? Maar, geen gemopper, vooruit kijken. Dit is een belangrijke goede stap.

Kloof

Als ze het mij zouden vragen dan zou ik de commissie adviseren op de volgende vier punten onderzoek te doen. Punt één: het voorkomen en overbruggen van de digitale kloof, de nieuwe tweedelling in de maatschappij. De kloof versterkt dat mensen verder op achterstand raken. Dit leidt niet tot sociale inclusie, maar juist het tegenovergestelde, dat mensen afhaken en zich buiten de maatschappij voelen staan.

Rol van sociaal werkers

Punt twee: De rol die sociaal werkers daarbij horen te spelen, als middel om de inwoners die onder punt een vallen, ook in de toekomst effectief bij te kunnen staan in hun zoektocht naar maatschappelijke participatie en het oplossen van dagelijkse problemen. Daarbij vind ik het belangrijk te werken aan gevoel voor prioritering van deze rol. Bij de werkers zelf, maar ook bij hun organisaties en financiers. Gecombineerd met intensieve (bij-)scholing om het kennisniveau op de zo uiteenlopende digitale vraagstukken en kenmerken op peil te brengen.

Ethisch handelende overheid

Punt drie: Een ethisch handelende overheid. Die zelf van digitalisering een speerpunt heeft gemaakt en daardoor voor groepen inwoners drempels opwerpt, in plaats van open en transparant te zijn. En zo negatief bijdraagt aan punt een. Wat kan de overheid zelf doen om de kloof te dichten? In ieder geval niet door datasystemen aan elkaar te koppelen en te framen op inwoners van kwetsbare wijken bij risico-inschattingen van mogelijke fraude. Of door foutieve registratie in overheidsbestanden jarenlang voort te laten bestaan. Wat zijn daar individuele consequenties van? Welke alternatieven zijn er?

Regie nemen

Punt vier: Regie nemen. Regie op het geweld waarmee grote commerciële partijen uit binnen- en buitenland data verzamelen en toe eigenen van ons, Nederlanders. Van wie is die informatie? Hoe krijgen burgers het eigenaarschap weer terug en mogen ze zelf beslissen wie wat krijgt en voor welk doel en hoe lang. En wat levert het jou als informatiebron op als je wél je informatie deelt? In het licht van zorg die steeds meer van de grote instellingen naar de thuissituatie verplaatst door middel van slimmere sociale technologie (wearables en apps bijvoorbeeld) is dit een urgent onderwerp.

Welkom

De commissie is welkom om in Zeist een kopje koffie te komen drinken. Maar wanneer jij hier over wil sparren, ben jij dat natuurlijk ook. Want die sociaal werk methode werkt nog steeds prima.

 

Vorig artikelBlog: Raakt-me-niet beleid
Volgend artikelBlog: Leer de jeugd liever niets
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.