Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Plekmaken als sociale innovatie

Het ontwikkelen van inclusieve, gezonde en veerkrachtige steden is misschien wel de grootste uitdaging voor de mensheid van vandaag. Een belangrijk deel van de veerkrachtige stad ligt in het hart van stad: de openbare ruimtes. Daar zie ik een rol voor stedenbouwkundigen, maar ook voor de sociaal professional, de wijkteams en maatschappelijk werker 2.0.
Marcel Kolder is blogger bij Zorg+Welzijn
Marcel Kolder.

Vorige keer blogde Marcel Kolder over ‘Aapjes kijken’ in de dierentuin>>

Als je steden ontwikkelt voor auto’s en verkeer, dan krijg je ook veel auto’s en verkeer. Plan je steden voor mensen dan ontstaan er plekken voor spelende kinderen, rolstoelers, wandelende voetgangers, en fietsers. Er ontstaan pleinen, speelse doorkijkjes en parken waar je met elkaar kunt verpozen. Maak tevens wat ruimte voor lokale helden met hun kleine winkeltjes, met  hun verwenproducten, gezond eten, en let dan eens op wat er gebeurt. Misschien gaan bewoners zomaar op die leuke plek dingen organiseren. En is er geen ruimte in de straat verander je een andere plek in een groen feestje. Maak bijvoorbeeld bereikbare daktuinen of maak van je overbodige metrolijn in plaats van een ‘sidewalk’ een ‘green upwalk in the sky’.

Stoep-maken, plein-maken en park-maken

Wie stuurt nu die stedenbouwkundigen en wethouders aan om plekken te vinden die wat betekenen voor de wijk. In mijn ogen zijn dat vooral de sociaal professionals, de bedrijven en betrokken bewoners, degenen die oren en ogen hebben in het hart van die buurten. Plekmaken doe je namelijk op plaatsen waar mensen wonen. Voor hun deur of waar zij samenkomen. Dat kun je door een ‘overbodige’ straat af te sluiten. Zo komt er ruimte voor nieuwe groene speelplek. Een schommel of een kiosk met lekker eten maken van je omgetoverde straat snel een ontmoetingsplek. Ontmoetingsplekken ontstaan meestal waar bussen, trams en andere voertuigen samen komen of elkaar kruisen. Maar pleinen kunnen zoveel meer zijn. Het kunnen (mini)parken worden. We kunnen delen transformeren ze in pluktuinen met verse groente en fruit. Jawel, dat kan, zomaar midden in de stad. De omringende panden kun je open gevels geven met veel glas. Versieren met verticale of hangende tuinen. Verzin bijvoorbeeld een tijdelijk stoep- of fietscafé. Betrek buurtbewoners met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo blur je het lommerrijke levendige plein de omringende huizen op winkels in.

Gebouwen als ontmoetingsplek

Je kunt ook gebouwen of paviljoens ontwerpen die ontmoetingsplekken ondersteunen. Een groen paviljoen, een overdekte marktplaats. Zorg voor een plek waar je lekker overdag in het gras kan liggen, installeer mooi houten straatmeubilair. En laat die plek beheren door de mensen uit de buurt: De ‘community’. Daar kunnen workshops plaatsvinden rondom de uitdagingen in de stad. Over voldoende gezond eten, onderwijs, sport of cultuur. En maak met elkaar de agenda voor die plek, het park of de hangende tuin. Organiseer festivals, een bloemenmarkt, kookwedstrijden, een kunstmarkt en maak een rolschaatsroute of fietsparcours. En overorganiseer het niet. Doe het quick and dirty. Dat gaat sneller. Start met een tafel en organiseer een schaakwedstrijd. Doen is namelijk al meer dan niets doen met elkaar. Met dat duidelijke doel voor ogen. Dat het beter zal gaan met de mensen en de buurt. Dat het een prettige plek wordt, een veilige plek, een ontmoetingsplek waar iedereen aan kan mee doen. Me dunkt een fantastische rol voor sociaal werker 2.0

Kijk eens op dit rapport van de UN over placemaking and the future of cities

https://www.pps.org/wp-content/uploads/2015/02/Placemaking-and-the-Future-of-Cities.pdf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.