Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Je hebt nog een half jaar

Ik heb laatst een sociaal werkster erg laten schrikken. Niet opzettelijk, maar wat ik zei kwam wel aan. Zozeer dat ze er weken later op terug kwam. Het had haar aan het denken gezet. Waar schrok ze zo van?

In zijn vorige blog legde Hans Versteegh uit waarom hij blogt >>

Even terug in de tijd. Sinds 2012 bestaan de Competenties Maatschappelijke Ondersteuning, opgesteld door Movisie. Destijds breed in de sector verspreid. Misschien hingen ze ook wel bij jou, die geel / paarse posters met de 10 competenties voor de sociaal werker, waar je vanaf dat moment aan moest zien te voldoen?

Competenties

Hoe staat het ermee? Heb jij ze allemaal onder de knie kunnen krijgen? Dan ben je Sociaal Werker van het jaar geworden zeker? Want de opstellers stellen zelf dat je de meeste waarschijnlijk wel beheerst, maar dat je aan de zwakkere nog kan werken. Oh, je bent ze vergeten? Nou, dit zijn ze nog een keer.

 De sociaal werker:

  1. verheldert vragen en behoeften
  2. versterkt eigen kracht en zelfregie
  3. is zichtbaar en gaat op mensen af
  4. stimuleert verantwoordelijk en oplossingsgericht gedrag
  5. stuurt aan op betrokkenheid en participatie
  6. verbindt individuele en gemeenschappelijke vragen en potenties
  7. werkt samen en versterkt netwerken
  8. beweegt zich tussen verschillende werelden en culturen
  9. signaleert en speelt in op veranderingen
  10. is ondernemend en benut professionele ruimte

Ook staat – tot mijn vreugde- in het rijtje “Methodische kennis,” tussen Er op af! en de Presentiebenadering, expliciet de inzet van social media genoemd.

Social media

De sociaal werkster schrok toen ik in haar social media coaching “Hoe krijg je het in je systeem?” nog eens onderstreepte waarom het zo belangrijk is om jezelf online te laten zien, je te profileren.

  1. Zoals je hierboven leest wordt in deze sterk digitaliserende netwerkmaatschappij gewoon van jou verwacht dat je dit kan toepassen.
  2. Het is belangrijk dat beslissers en subsidieverstrekkers te zien krijgen wat cijfers in rapportages  niet kunnen duiden, namelijk dat je werk procesmatig is en soms van kleine succesjes aan elkaar hangt.
  3. Intern kan je als collega’s beter op de hoogte raken van ieders specialisme. Je ziet de kleine dingen, waar je niet over gaat bellen of mailen, maar die wel handig zijn om te weten.
  4. Maar vergeet ook je leidinggevende niet die over je functioneren oordeelt aan het eind van het jaar. Die moet ook zien wat jij allemaal gedaan hebt, toch?

Kortom, toen ik –uit eigen ervaring puttend– de conclusie trok dat social media er aan kan bijdragen of je straks wel of niet je baan nog hebt, werd ze getroffen door een bliksemschicht.  Zo had ze het nog niet bekeken!

Online profilering

Nu jij dit weet, heb jij vanaf nu nog een half jaar om jouw online profilering op poten te zetten. Richt je dan met name op competenties 3, 6, 7 en 10. Misschien heb je daar nog wel wat opleidingsbudget voor ook? Vraag het je leidinggevende. Door dat te doen kan je bij 10 alvast een vinkje zetten.

Succes!

Vorig artikelBlog: Help transgenders thuiskomen
Volgend artikelBlog: Eigenlijk best gek
Hans Versteegh (1969) is social media trainer en business-coach voor sociaal werkers, die worstelen met de professionele inzet van online media. 'Social media hebben mijn professionele isolement doorbroken'. In zijn 25 jaar als sociaal werker ontdekte hij al de voordelen van social media toen niemand daar nog mee bezig was. Zoals kortere lijnen met bewoners, collega’s en ketenpartners, grotere zichtbaarheid en netwerkcontacten warmer houden. Uiteindelijk leidde dit tot zijn eigen bedrijf, Welzijn 3.0. Hij heeft inmiddels vele sociaal werkers getraind en gecoacht en is betrokken bij verschillende innoverende initiatieven en samenwerkingsverbanden in welzijn, sociaal wijkteams, online hulpverlening en hoger onderwijs. Zijn thema’s: social media, ondernemend werken, profileren, digitale kloof en innovatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.