Blog: Heb jij contact?

Van 3 tot 9 oktober was het de Week van de Opvoeding met als thema contact. Er werden deze week veel mooie activiteiten georganiseerd over contact tussen ouders en kinderen. Mooi zo’n week met extra aandacht voor alles rond opvoeden, maar ook na deze week gaat het werk gewoon door. Werk waarbij voor jou als professional contacten met ouders een wezenlijk onderdeel zijn.
Jacqueline-Schilling-EPI.jpg

Vorige keer blogde Jacqueline over klachten van ouders over het contact met sociaal professionals >>

In mijn vorige blog schreef ik al over het belang van aandacht voor ouders. Echte aandacht gaat over het aangaan van contact. Contact betekent verbinding. Het gaat niet over de verplichte gesprekken, of de contacten naar aanleiding van een probleem. Het gaat over de wezenlijke verbinding tussen personen. De verbinding tussen jou als professional en de ander als ouder van het kind waar jij mee werkt. Hoe kijk jij aan tegen dat contact? Weet  jij waar je voor staat? Weet jij hoe je naar ouders wilt kijken?

Presentie en preventie

Belangrijk in het aangaan van het contact zijn presentie en preventie. Ben jij present, kortgezegd ben je beschikbaar voor de ander en sluit je aan bij de leefwereld van die ander? Of kunnen ouders  je slecht bereiken en ga je vooral uit van je eigen oplossingen? Bouw je preventief aan de contacten met ouders? Spreek je ouders dus niet pas op het moment dat dingen niet goed lopen maar heb je ook daarvoor al het contact gelegd?  Ben je vanaf de start geïnteresseerd in de ander? Hiermee zorg je voor een opening wanneer er iets lastigs moet worden besproken.

Het belang van jouw ontwikkeling

Contact is de basis van de samenwerking. Niet dat mooie plan, of gesprekslijstje. Wie jij bent en hoe je dat contact aangaat is cruciaal in die samenwerking met ouders. Durf jij naar jezelf te kijken? Wanneer een contact niet goed verloopt, kijk jij dan wat jouw rol daarin is? Reflecteren op jouw professionaliteit in het contact met ouders is wezenlijk voor jouw ontwikkeling als professional.

De sleutels tot contact

Onderstaande vier sleutels brengen de verbinding met de ouder tot stand. Met deze sleutels gaat de deur bij de ander open en  kan er een samenwerking ontstaan waarin jouw vakdeskundigheid en de ervaringsdeskundigheid van de ouder samenwerken ten behoeve van een optimale ontwikkeling van het kind.

1. Ga het contact aan vanuit gelijkwaardigheid. Zie de ander als partner, zodat je samen tot een optimale uitkomst komt. Met jouw input aan vakdeskundigheid  en de ervaringsdeskundigheid van de ouder maak je een compleet plaatje.

2. Geef kwetsbaarheid een plek in het contact. Heb oog voor de ouder die kwetsbaar is in zijn ouderschap, maar durf ook zelf als professional kwetsbaar te zijn.

3. Ga het contact aan vanuit wederzijds vertrouwen. Zorg dat jij te vertrouwen bent, maar geef ook vertrouwen aan de ouder.

4. Geef de ouder erkenning voor zijn moeiten, maar ook zeker voor de mogelijkheden.

Met deze vier sleutels aan je sleutelbos, kun je deuren in het contact met ouders kunnen openen. En dan kan een echte samenwerking tot stand komen waarvan ieder, en vooral het kind, zal profiteren.

DELEN
0
23
Jacqueline Schilling
Jacqueline Schilling (1965) is deskundig op het gebied van ouderschap.momenteel is zij werkzaam als begeleider van jonge moeders. In de afgelopen 30 jaar stond ouderschap centraal in het leven van Jacqueline. Zowel privé als in haar werk als hulpverlener. Als hulpverlener werkte ze in de verschillende uithoeken van het sociaal domein. Hier constateerde ze dat de contacten tussen professionals en ouders vaak moeizaam verlopen. In plaats van constructief samen te werken, komt men tegenover elkaar te staan. Met haar blogs wil ze bijdragen aan het tot stand komen en in stand houden van vruchtbare samenwerkingsrelaties tussen ouders en professionals. 'Dit is namelijk van groot belang voor het welbevinden van ouders, professionals en bovenal het kind', aldus Jacqueline.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.