Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Elkaar écht zien

De laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik niet alleen stilsta bij het sociale netwerk van de mensen waar ik op bezoek kom, maar dat een goed netwerk als sociaal werker ook van groot belang is. Als ik investeer in relaties met collega's, netwerkpartners en partners in de stad dan wordt mijn werk makkelijker, leuker, maar vooral effectiever voor de mensen die ik begeleid.

De vorige keer blogde Mariska over vluchtige contacten en gemeenschapsgevoel >>

Dat is niet altijd eenvoudig. Verschillende instanties hebben ook verschillende opdrachten. Consulenten van de gemeente zijn bijvoorbeeld aan veel wetten en regels gebonden. Terwijl ik vanuit mijn rol als Buurtcoach vaak zoek naar maatwerk, buiten de lijntjes kleuren. Dat schuurt en botst regelmatig. Maar al te gemakkelijk ga je van de ander denken dat die lastig doet, geen oog heeft voor de burger. Dat soort gedachten.

Meerdere invalshoeken

Die reflex helpt niet om te bouwen aan een professioneel netwerk. Want hierdoor ga je oordelen in plaats van zoeken naar achterliggende overwegingen en motieven van de ander. Als sociaal professional is het dus de kunst om oog te hebben voor de verschillende invalshoeken, organisatieopdrachten en opvattingen. Ook als die met elkaar schuren of botsen. De echte uitdaging is om op zoek te gaan naar het gemeenschappelijke. Waarin kun je elkaar wel vinden?

Professionals zijn net mensen

Laatst was ik op een netwerkbijeenkomst. Er werd aan iedereen gevraagd om op een tegeltje te schrijven wat je belangrijk vindt aan samenwerken. Ik bedacht dat mensen graag gezien willen worden in wie ze zijn. Professionals zijn dus eigenlijk hele gewone mensen (ik ook). Die willen graag gezien worden. Daarbij is het van meerwaarde als je elkaar zowel letterlijk als figuurlijk echt ziet. Dat vraagt van een sociaal werker geduld, een open blik en een oprecht nieuwsgierige houding. Op mijn tegeltje stond dus: elkaar ECHT zien.

Alliantie

In de literatuur wordt samenwerking tussen professionals onderling en tussen professionals en cliënten ook wel alliantie genoemd. Alliantie heeft twee componenten. Het gaat om de ‘klik’ in de samenwerking en om overeenstemming over wat je gaat doen en hoe je dat gaat aanpakken. Als een van de componenten niet goed zit, dan valt het resultaat van de samenwerking meestal tegen. Aan de HAN in Nijmegen wordt onderzoek gedaan naar alliantie. Wil je meer lezen? In deze link vind je een magazine vol interessante informatie en verhalen.

Vorig artikelBlog: Dag tégen armoede is dag vóór kinderen
Volgend artikelBlog: Luister je wel écht?
Mariska Meinen-Bodewits is in juli 2018 afgestudeerd als Master Social Work aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Tijdens haar studie heeft zij zich verdiept in het werken vanuit een omgevingsgerichte benadering. Ze heeft onderzoek gedaan naar de ondersteunende rol van de buurtcoaches bij een Maatschappelijk Activeringscentrum. Haar specialiteit is netwerkgericht ondersteunen vanuit samenregie. Zij werkt als buurtcoach bij Buurtplein. Daarnaast is ze bestuurslid bij de BPSW.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.