Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Echte kwaliteit zit ‘m niet in protocollen

Dat GGZ-Eindhoven voldeed aan de protocollen, voorkwam niet dat de patiënte overleed. Niet zo vreemd, want minimale vereisten zijn iets anders dan maximale inspanningen. Ik vermoed dat de praktijk pas echt verbetert als iemand van vlees en bloed regelmatig de vinger aan de pols houdt hoe het écht gaat op de werkvloer.
Merel van Dorp is journalist en sociaalwetenschapper, gespecialiseerd in jeugdzorg en risicojeugd.

Vorige keer blogde Merel van Dorp over hoe vacatures in de zorg en wiskunde elkaar versterken>>

De artsen en verpleegkundigen hebben nalatig gehandeld, maar de bezettingsgraad voldeed. De artsen hadden de juiste papieren dus de kwaliteit was geborgd, en de werkdruk was hoog maar niet onverantwoord. Conclusies van de rechter over GGZ Eindhoven, waar een patiënte enkele jaren geleden verleed. Kort gezegd: de protocollen voldeden, de uitvoering niet. De GGZ-instelling gaat vrijuit.

Eigen rij tempo

Protocollen, richtlijnen, regels en randvoorwaarden zijn nodig voor consensus over minimaal vereiste zorg, opvang of scholing. Als er geen maximale snelheid langs de weg zou staan, zou iedereen immers naar eigen believen zijn rij tempo kiezen, wat niet direct bevorderlijk is voor de veiligheid op de weg. Tegelijkertijd houden mensen zich pas aan die snelheid als iemand hen daadwerkelijk controleert, bijvoorbeeld een verkeersagent. Maar rijd je ook voldoende veilig als je je aan de regels houdt?

Spiegels checken is niet verplicht

Zelfs al neem je de toegestane snelheid in acht en houd je je smartphone in je tas, dan zijn er andere factoren die van belang zijn. Of je oplettend genoeg bent, bijvoorbeeld – na een nacht doorhalen of werken is het daar al slechter mee gesteld. Of je regelmatig je spiegels checkt – bij mijn weten niet wettelijk vastgelegd, maar wel erg verstandig. Of je je aandacht bij het rijden hebt en niet bij je nieuwe liefde of bij de onenigheid met een collega. Ook al eens uit je gedachten opgeschud en verbaasd bemerkt dat je ‘al hier’ was?

Excellente hulp

Afspraken waaraan je je houdt, zijn niet voldoende om excellent langs obstakels en plots opdoemende hindernissen te manoeuvreren. Dat geldt voor hoe je je beweegt in het verkeer, maar ook voor werken in de (jeugd)zorg, opvang of het onderwijs. Ik ben dan ook benieuwd of bijvoorbeeld de jeugdhulp werkelijk optimaal is, nu bijna 50.000 jeugd- en gezinsprofessionals, pedagogen en psychologen zich verplicht registreren en bijscholen. Minimale vereisten zijn iets anders dan maximale inspanningen.

Verantwoorden is onvoldoende

Zoek je een goede instelling, opvangplek of school voor je kind, dan is afgaan op de kwaliteit van de organisatie geen waarborg voor de beste begeleiding van je (kwetsbare) familielid. De praktijk kan anders uitpakken. Zonde eigenlijk van alle tijd die het kost om protocollen te implementeren en verantwoordingsdocumenten te schrijven. Misschien kun je als manager of bestuurder beter met regelmaat rondjes lopen door het gebouw. Zoals een agent van vlees en bloed er bij mij in de buurt voor zorgt dat ik wat meer rechtop ga zitten en weer beter op de weg let.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.