Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog: Dinoplaatjes ruilen in het wijkteam?

Een tijdje terug kocht ik een nieuwe telefoon. En omdat ik nou eenmaal van nerderige dingetjes hou, wilde ik er een mooie bijpassende VR-bril (virtual reality) bij. De telefoonverkoper vertelde mij dat ik zo’n bril makkelijk op marktplaats kan vinden. Hij keek op internet en zag er al meteen een stuk of vier te koop voor nog geen dertig euro. Ik vond het een goed plan. Tot de dinoplaatjes van AH werden gelanceerd.
BrechtjeWalburgh.jpg

In de vorige Movisieblog vroeg Wil Verschoor zich af wie de dorpshuizen betaalt als fondsen wegvallen >>

Inmiddels denk ik niet dat ik voor drie tientjes een VR-bril kan vinden. De samenwerking van AH met Naturalis, Freek Vonk en technisch partner &Samhoud media hebben voor een enorme opleving van VR (virtual reality) en augmented reality gezorgd. Met de VR-bril en de app kun je namelijk plaatjes ‘tot leven wekken’ en, alsof het echt is, de tyrannosaurus rex en z’n familie over je ontbijttafel laten lopen. Of uit je hand laten eten. Het aantal ouders dat mij filmpjes heeft laten zien van hun kroost met bril op, lonkend naar de dino’s, is niet meer op één hand te tellen. Zij zijn verrast over dit effect. Ik niet natuurlijk.

Educatief

Augmented en virtual reality zijn al veel langer beschikbaar, maar nog nooit eerder zijn ze zo breed en educatief ingezet als nu. Gelukkig. Lange tijd dacht ik dat virtual reality en de bijbehorende brillen te ver van ons bed zouden blijven. Te nerderig. En te onduidelijk waarvoor het kan worden ingezet. Maar sinds de dinoplaatjes voorzie ik vele mogelijkheden. Ook voor sociaal professionals.

Reflectie

Want als je uitgestorven dino’s tot leven kunt wekken, dan zou je ook allerlei verschillende situaties van professionals kunnen nabootsen. Als vorm van onderwijs voor aankomend sociaal professionals. Of als snel reflectiemiddel voor hen die al aan het werk zijn, maar weinig tijd kunnen vrijmaken voor verdieping. Of in de begeleiding van cliënten.

Zelfredzaamheid

Handig is ook dat het binnenkort zelfs mogelijk wordt om zelf situaties op te nemen en opnieuw af te spelen als hologram, terwijl je er zelf opnieuw bij bent. Hoe waardevol is dat, om te kunnen leren van je eigen handelen? Of als middel om buurtbetrokkenheid te vergroten. Misschien zelfs als middel om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten.

Sociaal domein

Er zijn nog veel meer mogelijkheden en ik daag je uit om met mij mee te denken. Op welke manier kan virtual en augmented reality effectief worden ingezet in het sociaal domein? Laat een reactie achter of mail mij: b.walburghschmidt@movisie.nl

Brechtje Walburgh Schmidt is adviseur sociale technologie en innovatie bij Movisie. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.