Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Alles voor de kijkcijfers

Natuurlijk keek ik in de tachtiger jaren ook naar Medisch Centrum West. Met veel fantasie werd de ziekenhuissituatie in scene gezet. Ook patiënten werden 'levensecht' nagespeeld. Iedereen wist dat het acteurs waren, maar toch trok de serie in die tijd veel kijkers.
Alles voor de kijkcijfers

Lees hier meer blogs van Monique Kempff >>

Tegenwoordig is bijna alles reality tv. Ik heb nooit begrepen waarom het zo interessant is om naar een bevalling van een volstrekt vreemde op tv te kijken of naar het leed van patiënten die je niet zelf kunt bij staan. Er zal wel een markt voor zijn, het  is immers mode in de hedendaagse gezondheidszorg. Kijkcijfers moeten er voor zorgen dat het er niet meer toe doet dat privacy geschonden wordt en dat gezonheidszorgers in verlegenheid worden gebracht bij het uitoefenen van hun vak.

Het meest indrukwekkende van de opleiding verpleegkunde die ik volgde, was de afsluiting. Na drie jaren vol leerervaring en theorie, examens en een eindgesprek legde ik de eed af. Met een brok in mijn keel beloofde ik als twintigjarige dat ik mijn beroep als verpleegkundige op een verantwoorde en betrouwbare wijze zou uitoefenen, dat ik zorgvragers geen schade zou toebrengen en dat ik geheim houd wat mij in vertrouwen is verteld of wat mij ter kennis is gekomen en waarvan ik kan begrijpen dat het vertrouwelijk van aard is.

Dit is slechts een samenvatting van wat mij in die tijd geleerd is en waar ik tot de dag van vandaag achter  sta. Het is ons met de paplepel ingegoten dat je de patiënt dient te beschermen; dus ook tegenover cameraploegen. Zelfs als zorgvragers ogenschijnlijk zelf beslissen of zij gefilmd willen worden dien je als gezondheidszorger in te schatten of de patiënt bij uitzending nog achter zijn of haar besluit staat. Naar mijn idee reikt je zorgplicht verder dan alleen toestemming vragen aan de patiënt. Zeker wanneer het gaat om een acute noodsituatie. Gelukkig is het Vumc tot inkeer gekomen, of juridisch gedwongen te stoppen met de serie? Je zou het bijna een soap kunnen noemen.

Monique Kempff (1961) is sinds juli 2007 voorzitter van NU’91. Kempff deed een opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige in Psychiatrische Ziekenhuis Schakenbosch te Leidschendam. Daarna volgden veel inhoudelijke en managementopleidingen. Van het primaire proces tot aan de directietafel, zowel in de GGZ, ziekenhuizen en VVT. Kempff heeft ook internationaal ervaring opgedaan in de gezondheidszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.