Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Binden

Job Cohen staat bekend als de burgemeester die ‘de boel bij elkaar houden’ als belangrijkste taak ziet. Cohen is gepokt en gemazeld door verschillende gebeurtenissen in Amsterdam. Van de effecten van 11 september op de multiculturele bevolking van de hoofdstad tot aan de problemen in de Diamantbuurt, waar een echtpaar werd weggepest.
Binden

Nog steeds wil hij bevolkingsgroepen, wijken en partijen blijven binden en lijmen middels dialoog, gematigdheid en het zorgvuldig wegen van alle voors en tegens. Met altijd een schuin oog op de minderheden in de stad. ‘Democratie wordt steeds vaker opgevat als de macht van de meerderheid. Maar democratie betekent ook dat je minderheden in bescherming neemt.’
Bas Heijne bijt in ‘Binden’ het spits af met een kritisch interview met de burgervader. Daarop volgt een ‘samenhangende selectie van lezingen’ die Cohen sinds zijn aantreden in 2001 heeft gehouden. Intrigerende voordrachten over samen leven, vrijheid en religie. Vraagstukken als hoe de vervreemding zich in de samenleving kan ontwikkelen of hoe autochtonen en allochtonen zich in Nederland weer thuis kunnen voelen passeren de revue. Maar ook de persvrijheid en het begrip burgerschap. Over Cohen is veel gezegd en geschreven. Het boek ‘Binden’ geeft de nuance aan in het portret van deze Amsterdamse burgemeester.

Titel  Binden
Auteur  Job Cohen
Uitgever  Bert Bakker
Prijs  € 18,95

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.