Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Bijstandsgerechtigde is notoire wanbetaler zorgpremie

Bijstandsgerechtigden zijn de meest notoire zorgpremieontduikers. In 2010 betaalde al 9,2 procent van alle bijstandgerechtigden de premie ruim een half jaar niet, in 2011 was dat opgelopen naar 10,8 procent van alle bijstandsgerechtigden. Dat blijkt uit cijfers van van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).
Bijstandsgerechtigde is notoire wanbetaler zorgpremie

Het aantal mensen dat zijn zorgpremie niet betaalt, is desondanks licht aan het dalen. De afgelopen jaren was het aantal juist fors toegenomen, al volgde begin dit jaar al een afvlakking. Iemand valt in de categorie wanbetaler in de zorg als hij meer dan 6 maanden de premie niet heeft betaald.

Wanbetalers

Aan het begin van 2012 waren er volgens het CVZ nog 305.000 wanbetalers in de zorg. ‘We zitten nu rond de 295.000 wanbetalers’, laat een woordvoerder van het CVZ weten. ‘Dat is een afvlakking of zelfs een daling, al gaat het nog lang niet snel genoeg naar onze zin.’

Stijging
Desalniettemin steeg het aantal het jaar daarvoor nog rap. Volgens het CVZ waren er in 2010 nog 267.000 wanbetalers, eind 2011 dus ruim 300.000. Het CBS gaat uit van iets lagere cijfers, maar laat eveneens een stijging zien van rond de 13 à 14 procent: 244.000 wanbetalers in 2010 en 275.000 in 2011.

Regeling

Volgens een woordvoerder van het CBS komt het verschil in aantallen door een andere meetmethode. Het CBS haalt namelijk de mensen van de lijst die al een regeling hebben getroffen om alsnog aan hun premie te voldoen. Ook mensen die overleden of geëmigreerd zijn, komen niet terug in de tabel. De stijging blijft echter hetzelfde.

Bijstand

Wanneer deze wanbetalers onderverdeeld worden naar bepaalde kenmerken qua gezinssituatie en inkomen, dan blijken de bijstandsgerechtigden de meest notoire premieontduikers. In 2010 betaalde al 9,2 procent van alle bijstandgerechtigden de premie ruim een half jaar niet, in 2011 was dat opgelopen naar 10,8 procent van alle bijstandsgerechtigden. Dat is ongeveer één op de negen mensen met een bijstandsuitkering, in totaal dus 47.000 mensen.

Bron: ANP/ANP-photo/Lex van Lieshout

5 REACTIES

  1. Heeft iemand er al bij stilgestaan dat als er inderdaad zoveel mensen zijn die hun premie niet betalen dat dit betekent dat de zorgkosten dus nog verder oplopen? Als mensen in de financiële probelemen komen en daardoor hun ziektekostenpremie niet kunnen betalen is dit natuurlijk heel triest MAAR er zijn ook mensen die willens en wetens hun premie niet betalen omdat ze er simpelweg niet in geïnteresseerd zijn. En hoe zou je iemand die zijn financiële verplichtingen niet nakomt dan willen noemen? Volgens mij is een wanbetaler daarvoor een prima woord. Iedereen die zijn of haar premie niet betaalt, jaagt daarmee anderen op hogere kosten. Dat vind ik ook niet bepaald solidair.

  2. Lees alle reacties
  3. Slechte onwaardige journalistiek! Sensatiewekkend. Werkt stigmatisering in de hand en zet bijstandsgerechtigden allen in een -negatieve- hoek.
    Beter om problematiek bloot te leggen, goed te informeren, negatieve beeldvorming te tackelen! en suggesties voor oplossingen te geven.

  4. Ik ben het geheel eens met Sanne en 08-11-2012.
    Onwaardig, beschamend dat dit nieuwsblad dit aritkel met deze stigmatiserende bewoording en en schrijfstijl (alsof het misdaders zijn) plaats
    Ik begrijp de opmerking van underdog niet.
    Erg wenselijk als dit nieuwsbald niet meer zulke artikelen plaats, d.w.z. dat men niks hierover plaats maar wel met respectvolle bejegening naar bijstandsgerechtigden en waarom men het niet kan betalen

  5. Welk een respectvolle bejegening van de grootste groep hulpvragenden voor de sector Zorg en Welzijn !!!
    Als geen ander weet deze welzijnssector hoe moeizaam het rondkomen is van een bijstandsuitkering en dan toch dit soort termen gebruiken. Volkomen misplaatste opmerking dus om mensen in de bijstand notoire wanbetalers te noemen !!
    Zolang vanuit de overheid (en aanverwante sectoren) niet gesproken kan worden over een hogere uitkering om de stijgende lasten te voldoen, is het eerder een gebrek aan solidariteit jegens deze groep.
    Juist nu kermt heel werkend Nederland over de hogere premies en ja hoor, daar zijn ook de verwijten aan uitkeringsgerechtigden dat zij te veel zorgkosten maken, niet kostenbewust zijn en dus met de nieuwe vorm van premiebetaling dit niet genoeg voelen.
    Wanneer wordt men eindelijk echt solidair? In ieder geval niet als het om de goedgevulde, eigen portemonnee gaat. Tot dat men het zelf gaat ondervinden…… .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.