Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuinigingen officiële lenteakkoord pakken hoger uit

Het kabinet gaat volgend jaar netto 12,4 miljard euro bezuinigen. Dat blijkt uit de definitieve versie van het begrotingsakkoord zoals die vrijdag door minister Jan Kees de Jager van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eind april waren VVD, CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie het op hoofdlijnen al eens geworden over het pakket.
Bezuinigingen officiële lenteakkoord pakken hoger uit

In eerdere conceptversies was nog sprake van nettobezuinigingen met een omvang van 12,2 miljard. Het definitieve pakket pakt dus nog iets hoger uit.

Snijden
In de plannen wordt bijna 1,4 miljard gesneden op sociale zekerheid, eenzelfde bedrag op de zorg en bijna 4,5 miljard euro in de collectieve sector. Dat laatste bedrag wordt onder meer opgehaald door de ambtenarensalarissen, belastingschijven en heffingskortingen te bevriezen. Daarnaast wordt de zorg efficiënter georganiseerd en gaat de pensioenleeftijd versneld omhoog.

Maatregelen
Verder wordt ruim 4 miljard euro opgehaald door het hoge btw-tarief per 1 oktober te verhogen van 19 naar 21 procent. Van dat bedrag wordt 1,5 miljard teruggesluisd naar de burger via een lastenverlichting op de inkomstenbelasting en de zorgtoeslag. De bankenbelasting moet 600 miljoen opleveren. Een vergroening van het belastingstelsel levert 1,9 miljard euro op.

Hervormingen
Sommige maatregelen kosten de overheid ook fors geld. Zo blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent, wat in 2013 1,2 miljard euro kost. De vijf partijen hebben ook besloten tot een aantal hervormingen op de arbeidsmarkt en de woningmarkt.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.