Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bezuiniging 30-plus student van de baan

De naar schatting 50.000 dertigplussers die nog een opleiding willen volgen, krijgen toch een financiële ondersteuning. Vandaag bespreekt de ministerraad een alternatief voor de geplande bezuiniging op het middelbaar beroepsonderwijs. Vooral in de zorg is deze opleidingsmogelijkheid hard nodig om extra mensen te laten instromen.
Bezuiniging 30-plus student van de baan

Het kabinet heeft een alternatief gevonden voor de aangekondigde bezuiniging op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voor 30-plussers. De voorgenomen korting van 170 miljoen euro blijft bestaan. Maar zowel het ministerie van Onderwijs, als het ministerie van Volksgezondheid en de private sector zullen een financiële bijdrage leveren voor de opleiding van 30-plussers. Wel wordt de bekostiging van de opleidingen beperkt tot twee jaar.

Terug draaien
Brancheorganisaties in de zorg, de ondernemerskoepel VNO/NCW, vakbonden en ook de Mbo-raad hebben er bij het kabinet op aangedrongen om de bezuinigingen terug te draaien omdat veel nieuwe werknemers uit die groep studenten geworven worden. Voor de circa 50.000 studenten ouder dan 30 jaar blijft nu toch geld beschikbaar om een opleiding te volgen.
 
Hogere bijdrage
In het nieuwe plan wordt ook de opleidingsduur korter en zal een hogere bijdrage worden gevraagd van werknemers en werkgevers door een verhoging van het cursusgeld. Werkgevers die een substantieel deel van de kosten van het cursusgeld op zich nemen, kunnen rekenen op extra belastingvoordeel.

Bezorgd
De Tweede Kamer toonde zich eerder nog bezorgd over de in het regeerakkoord aangekondigde stop op financiering van de mbo-opleiding voor herintreders. In combinatie met onder meer bezuinigingen op de kinderopvang, helpt het de vrouwen bepaald niet om terug te keren op de arbeidsmarkt, meenden oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en D66.

Extra mensen
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) liet deze week nog weten dat ze de 30-plussers met levenservaring hard nodig heeft. Mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig en het kabinet wil de komende vier jaar 12.000 mensen extra aan het werk in de zorg.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn opTwitter

Bron: foto:ILVY NJIOKIKTJIEN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.