Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bewoners zorginstelling hebben wettelijk recht op douchebeurt

Als zorgverleners de afspraken in het zorgplan niet waar kunnen maken omdat zij te weinig tijd hebben, dan is de zorginstelling verplicht daar iets aan te doen. Dat stelt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil de rechten van de bewoners van een zorginstelling vastleggen in de Beginselenwet Zorg.
Bewoners zorginstelling hebben wettelijk recht op douchebeurt

In de Beginselenwet Zorg komt het recht op dagelijkse lichamelijke hygiëne zoals een dagelijkse douchebeurt, gezonde en voldoende voeding en drinken, en het recht op een eigen kamer. Ook moet de bejegening in de zorginstelling respectvol zijn en de mogelijkheid tot het beleven van godsdienst, levensovertuiging of seksuele geaardheid.

Zorgplan
Het belangrijkste recht is volgens de staatssecretaris is het recht op de regie over het eigen leven. Daarom is het belangrijk dat alle wensen en andere afspraken over hoe iemand zijn leven wil invullen in een zorginstelling, vastgelegd worden in een zorgplan. ‘In het overgrote deel van de zorginstellingen zijn de wensen van de cliënten ook nu al het uitgangspunt’, stelt de staatssecretaris. Maar omdat dat niet in alle gevallen zo is, wil het kabinet deze rechten wettelijk vastleggen.

Weinig tijd
‘Als zorgverleners constateren dat zij de afspraken in het zorgplan niet waar kunnen maken omdat zij te weinig tijd hebben dan is het de verantwoordelijkheid van de zorgverleners om dat te bespreken met de leiding. De leiding moet daar vervolgens ook iets mee doen’, aldus Veldhuijzen van Zanten in de brief.

Het wetsvoorstel gaat naar verwachting in het voorjaar van 2011 voor advies naar de Raad van State.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Rijksoverheid/Foto: ANP/Koen Suyk

2 REACTIES

  1. De meeste bewoners met dementie in een verpleeghuis hebben zzp 5. De uren hierbinnen zijn absoluut ontoereikend om iemand iedere dag onder de douche te helpen, te helpen met eten en drinken en ook nog regelmatig naar toilet te helpen. Hoe ziet de staatssecretaris de uitvoering van deze Beginselenwet Zorg?
    Je kunt als verzorgende wel naar de leiding gaan en aangeven dat er te weinig tijd maar wat zegt de leidinggevende dan? Ik kan er ook niets aan doen, we zittena l aan de norm met personeel!

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe weet de staatssecretaris zo zeker dat in het overgrote deel van de zorginstellingen de wensen van de cliënten ook nu al het uitgangspunt zijn? Hoeveel instellingen zijn er in 2010 bezocht door de inspectie? AIs de inspectie op bezoek is geweest, is de inspectie dan werkelijk in staat om vast te stellen dat in de bezochte instelling in de praktijk van alle dag de wensen van clienten het uitgangspunt vormen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.