Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Bewoner verpleeghuis moet meer zeggenschap krijgen’

Het beleid van de overheid om bewoners van verpleeghuizen meer zeggenschap te geven over de invulling van hun dagelijkse leven, heeft nog weinig opgeleverd. Dat concluderen drie patiëntenorganisaties in een onderzoek dat donderdag is gepresenteerd.
'Bewoner verpleeghuis moet meer zeggenschap krijgen'

Het is de bedoeling dat bewoners van instellingen, ook binnen de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld zelf kunnen aangeven hoe laat ze gewassen en aangekleed willen worden, dat ze op zondagmorgen bijvoorbeeld naar de kerkdienst willen binnen de instelling, of extra vaak een bad willen nemen.

Meer keus
Veel bewoners blijken niet eens te weten dat ze zelf kunnen kiezen. In het ene tehuis hebben bewoners bovendien veel meer keus dan in het andere. Het beleid met de zorgzwaartepakketten, zoals het ministerie van Volksgezondheid de nieuwe aanpak noemt, is in 2009 ingevoerd.

Wensen

Volgens de onderzoekers van de patiëntenfederatie NPCF, het Landelijk Platform GGZ, en Platform VG blijken bewoners het moeilijk te vinden om hun wensen kenbaar te maken. Ze voelen zich afhankelijk van het personeel en houden daarom het liefst hun mond. De ondervraagden geven aan vooral meer privacy te willen, meer persoonlijke aandacht als ze die nodig hebben, en meer keuze in de manier waarop ze de dag doorbrengen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. We willen allemaal graag zelf bepalen hoe we leven, waar we wonen en werken, wat we eten, wanneer we opstaan en onze vrije tijd besteden. Maar mensen die door een chronische ziekte, beperking of ouderdom afhankelijk zijn van langdurige professionele zorg hebben niet altijd zoveel zeggenschap over hun eigen leven. Zorgorganisaties nemen de regie stukje bij beetje over. Dat heeft grote invloed op de kwaliteit van leven.
    Vilans heeft samen met de zorgorganisaties Vivium en Sherpa de DVD Doe het zelf met zeggenschap uitgebracht. De DVD laat zien hoe cliënten en medewerkers uit de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg aan de slag zijn met zeggenschap. U ziet hoe geprobeerd wordt om cliënten zoveel mogelijk de regie te laten behouden over hun woonsituatie, dagactiviteiten, levensritme en eten en drinken.
    Op de bijbehorende instrumenten Cd-rom vindt u instrumenten en goede voorbeelden, die u helpen bij het vergroten van de zeggenschap van uw cliënten.
    Meer informatie? Zie http://www.vilans.nl/Pub/Home/Ons-aanbod/Producten/Producten-Doe-het-zelf-met-zeggenschap.html

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.