Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Besteding geld ouderenzorg leidt tot vragen

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de besteding van het extra geld (370 miljoen euro per jaar) dat is uitgetrokken voor de ouderenzorg. Het AD schrijft zaterdag dat een deel van dat geld, dat bedoeld is voor extra handen aan het bed, is uitgegeven aan onder meer management en software.
Besteding geld ouderenzorg leidt tot vragen
Foto: ANP-Photo/Roos Koole

De PVV is woedend en gaat vragen stellen aan staatssecretaris Martin van Rijn (VWS). Ook de SP (’treurig’) en 50PLUS (‘Kamervragen!’) roeren zich op Twitter. Coalitiepartij PvdA maakt zich eveneens zorgen. Tweede Kamerlid Otwin van Dijk vindt een onderzoek naar de kwestie ‘hard nodig’: ‘Zorggeld moet naar de zorg gaan’, stelt hij.

Software

Volgens het AD heeft bijvoorbeeld stichting Kalorama voor ruim een ton aan software gekocht. Dat geld zou de stichting moeten terugbetalen. Andere instellingen trokken soortgelijke bedragen uit voor opleiding voor bijvoorbeeld management.

Personeel

Volgens staatssecretaris Van Rijn zijn er vooralsnog geen aanwijzingen dat er op grote schaal geld verkeerd is besteed. Hij stelt dat de 370 miljoen euro per jaar enkel mag worden ingezet voor het opleiden van extra personeel, het aannemen van meer personeel en het verbeteren van de kwaliteit van huidige medewerkers.

Zorgkantoor

Instellingen die van het geld gebruik willen maken, moeten volgens Van Rijn een plan opstellen dat wordt beoordeeld door het zorgkantoor. Deze kantoren moeten erop letten dat het geld goed wordt besteed en indien nodig wordt teruggevorderd, zoals bij Kalorama het geval lijkt te zijn.

Controle

Halverwege 2013 controleert de staatssecretaris hoe het geld tot nog toe precies is gebruikt. Dan moet ook duidelijk worden hoeveel extra personeel is opgeleid en ingezet. Op dat moment kan ook worden besloten om het beleid bij te stellen, aldus Van Rijn.

Werkdruk

Vakbond Abvakabo FNV stelde zaterdag dat veel mensen in de zorg de werkdruk nog steeds te hoog vinden en dat er maar weinig nieuwe medewerkers zijn bijgekomen. De bond ondervroeg ongeveer 1800 medewerkers in de ouderenzorg. De conclusie van dit onderzoek zijn zo’n beetje gelijk aan de bevindingen in een zelfde, maar kleiner onderzoek vorig jaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.