Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beste verpleeghuis is kleinschalig

Het beste verpleeghuis van 2008 is De Naber in Rotterdam. Het best scorende verzorgingshuis is Menno Simons in Amsterdam. Beide huizen hebben minder dan veertig bewoners. Dat blijkt uit de Volkskrant-verpleeghuizenlijst die de krant op 27 december publiceerde.
Beste verpleeghuis is kleinschalig

De Volkskrant heeft een ranglijstgemaakt van 284 verpleeghuizen en 1157 verzorgingshuizen en verzorgingshuizen met een verpleegunit. De kwaliteitsvergelijking tussen de onderzochte huizen laat grote verschillen zien. De slecht scorende verpleeghuizen tellen twintig keer meer doorligwonden en dertien keer meer medicijnincidenten. De best scorende Huizen blijken nauwelijks antidepressiva te gebruiken en kennen weinig probleemgedrag van bewoners.

Aangevoerd
De ranglijst van de Volkskrant wordt aangevoerd door Verpleeghuis De Naberin Rotterdam, een van de eerste – in 1995 – kleinschalig opgezette verpleeghuizen. Onderaan, op plaats 284, staat

verpleeghuis Van Wijckerslooth in Oegstgeest. Voor de positie op de lijst van verpleeghuizen tellen zeven aspecten extra zwaar mee, waaronder fouten met medicijnen, probleemgedrag, gebruik van sufmakende medicatie en aanwezigheid van een arts.

Menselijke maat
De Inspectie voor de Gezondheidszorg(IGZ) kan de gevonden verschillen tussen verpleeghuizen niet precies verklaren. Alle huizen krijgen evenveel geld van de overheid en de kwaliteitcijfers zijn gecorrigeerd voor de zorgzwaarte van de bewoners. Volgens hoofdinspecteur Jenneke van Veen heeft het vooral te maken met: ‘De menselijke maat die je aantreft in kleinschalige voorzieningen maakt dat er aandacht is voor de mens, dat men zich kan inleven in de bewoners. Dat zorgt voor kwaliteit’.

Onderzoek
Kleinschalig wonen voor dementerende ouderen is bezig aan een sterke opmars. In 2005 waren in kleinschalige voorzieningen nog ruim vierduizend plaatsen, in 2010 zullen dat er ruim twaalfduizend zijn. Onderzoek toont aan dat kleinschalig wonen goed is voor bewoners én personeel. Bewoners hebben minder hulp nodig en vertonen minder gedragsproblemen. Personeel is zelfstandiger en heeft daardoor meer werkplezier.

Verouderd
orig jaar publiceerde de Volkskrant ook een ranglijst van verpleeghuizen. De gegevens waren echter volgens branchevereniging Actizen de Inspectie voor de Gezondheidzorg verouderd. Dit jaar zouden de cijfers, die volgens een nieuwe meetmethode waren vergaard, serieus genomen mogen worden.

Minder transparant
Maar volgens de Volkskrant zijn de nieuwe kwaliteitsgegevens die de verpleeg- en verzorgingshuizen hebben aangeleverd bij het ministerie van Volksgezondheid juist minder transparant. Harde cijfers over doorligwonden, valincidenten of medicatiefouten ontbreken bijvoorbeeld. Ook zijn er geen gegevens bekend over fixeren – vastbinden van bewoners.

Trots
Actiz erkent dat het meetinstrument nog problemen oplevert: ‘We zijn trots dat we als branche als eerste zo uitgebreid de kwaliteit hebben gemeten en verantwoording kunnen afleggen aan de maatschappij. Het instrument is dit jaar voor het eerst ingevoerd en kent nog kinderziektes. We zijn hard aan het werk om die op te lossen,’ aldus Aad Koster, directeur van ActiZ. De kwaliteitsinformatie is beschikbaar op

www.kiesbeter.nl

. Die informatie wordt steeds completer. ‘Het aantal instellingen dat geen gegevens openbaar wil maken neemt snel af. Actiz heeft als lidmaatschapseis dat een instelling verplicht is tot openbaarmaking.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.