Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Besparen op psychotherapie werkt averechts’

Als het kabinet fors snijdt in de psychotherapie zullen mensen ernstiger ziek worden, meer medische zorg nodig hebben en vaker verzuimen van hun werk. Dat zei de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) donderdag in reactie op de plannen van het kabinet.
'Besparen op psychotherapie werkt averechts'

Woensdag lekte uit dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid het mes wil zetten in onder meer de geestelijke gezondheidszorg, waaronder ook de psychotherapie valt. De minister wil zo de forse overschrijdingen bij Volksgezondheid opvangen. Het kabinet moet vrijdag nog een knoop doorhakken over de voorstellen van Schippers.

Forse stijging
Zo moeten mensen met psychische klachten moeten een hogere eigen bijdrage betalen en krijgen minder consults vergoed. In plaats van acht zijn dat er straks nog vijf. ‘Voor de vitaliteit en arbeidsparticipatie van de Nederlandse burgers is het zeer schadelijk als depressieve stoornissen, angststoornissen of persoonlijkheidsstoornissen onbehandeld blijven doordat de toegang tot psychotherapie wordt beperkt’, aldus de NVP. ‘Dit zal een een forse stijging van kosten voor zorgverzekeraars en werkgevers tot gevolg hebben.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/NVP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat de NVP schrijft dat het averechts werkt om te bezuinigen op psychotherapie. De broodwinning is in gevaar!
    Zelf denk ik dat er nog een effectievere manier is om te bezuinigen in de GGZ: nl op de tarieven en werkwijzen van de therapeuten. Het is te gek voor woorden dat als je een telefonisch intake gesprek van 20 minuten met een psychotherapeut voert er een rekening van € 120,- naar de zorgverzekeraar gaat., want een intake gesprek duurt ‘standaard’ nu eenmaal 90 minuten. Als je je vervolgerns 2 gesprekken gevoerd heb, worden er gesprekken gedeclareerd die op een foutieve datum vermeld staan en tot slot, omdat de therapie voor mij niet zinvol was en ik telefonisch meegedeeld heb dat ik er mee wil stoppen, er weer een bedrag van € 80,- gedeclareerd wordt vanwege een ‘evaluatiegesprek’.
    Het is allemaal waarschijnlijk wel eens leuk bedacht al die standaards en protocollen, maar met de realiteit heeft het niets te maken en dat maakt de Zorg dus juist zo duur.. Als men om te beginnen gewoon zou declareren wat voor Zorg er is geweest en hoelang er echt een gesprek heeft plaatsgevonden, dan kunnen de kosten gehalveerd. Bijkomend voordeel is dat dan ook een reeeler beeld geeft van hoeveel zorg er verleend wordt en hoeveel ‘gekte’ er heerst in Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.