Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beroepsethiek voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Een maatschappelijk werker zal in de dagelijkse praktijk regelmatig beslissingen moeten nemen die strijdig zijn met een belang: dat van de cliënt, van zichzelf, van de organisatie, van de maatschappij. Welk belang moet de voorrang krijgen? Daar gaat dit boek over beroepsethiek over.
Beroepsethiek voor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening

Dit boek geeft geen pasklaar antwoord op die vraag over beroepsethiek. Het maakt de lezer bewust van de onderliggende belangen en morele waarden die een rol spelen en hoe een analyse daarvan kan leiden tot bepaalde keuzes. Daarbij wordt ook gekeken naar de gevolgen die zo’n keuze kan hebben. Soms is het vasthouden aan een principe contraproductief voor de situatie. Blijf je dan principieel of los je de zaak pragmatisch op?

Casussen over beroepsethiek

Aan de hand van een groot aantal casussen stelt de auteur de lezer vragen en geeft hem opdrachten. De casussen zijn heel herkenbaar. De lezer moet zelf antwoorden zien te vinden op vragen als: wanneer is ingrijpen bevoogding, wanneer is niet ingrijpen nalatigheid? Waar ligt de grens tussen autonomie van de cliënt en het belang van diens omgeving? Daarbij komt de Code voor de maatschappelijk werker uitgebreid aan de orde.

Het boek is bedoeld voor studenten, maar kan ook voor zelfstudie worden gebruikt. De heldere teksten maken het complexe onderwerp van de ethiek goed toegankelijk.

Auteur  Fons Klaase
Uitgever  HBuitgevers, Baarn
ISBN  978 90 5574 621 7
Prijs  € 27,50

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.