Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Behandeling psychopaten blijkt effectief’

Tbs-patiënten met persoonljkheidsstoornissen en zelfs psychopaten die altijd als onbehandelbaar zijn beschouwd, blijken baat te hebben bij zogeheten schematherapie. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van een grote studie in acht Nederlandse tbs-klinieken, meldt de Universiteit Maastricht dinsdag.
'Behandeling psychopaten blijkt effectief'

In de studie zijn ruim honderd mannelijke tbs’ers met verschillende persoonlijkheidsstoornissen gevolgd. De positieve bevindingen zijn gebaseerd op de eerste dertig patiënten die hun behandeling hebben voltooid. Bij hen nam de kans op recidive relatief snel af. Daardoor mochten zij gemiddeld 130 dagen eerder met proefverlof zonder begeleiding dan tbs’ers die geen schematherapie volgden.

Symptomen

Volgens planning zijn in 2015 alle behandelingen afgerond. De patiënten worden dan nog drie jaar gevolgd. Behalve de kans op recidive, houden de onderzoekers onder meer ook bij hoe de symptomen van de persoonlijkheidsstoornis zich ontwikkelen.


Proefverlof

Aanleiding voor het onderzoek onder leiding van hoogleraar forensische psychotherapie David Bernstein was een parlementair onderzoek enkele jaren geleden. Dat onderzoek was ingesteld na ernstige incidenten met tbs’ers op proefverlof.


Relatie

Schematherapie is een vorm van therapie, waarbij onder meer een intensieve therapeutische relatie wordt opgebouwd tussen patiënt en behandelaar. Door de schematherapie krijgen de tbs’ers inzicht in de patronen die aan hun problemen ten grondslag liggen. Zo wordt onder meer aandacht besteed aan traumatische ervaringen uit de kindertijd.

Bron: ANP/ANP-Photo

1 REACTIE

  1. Therapie op basis van (intensieve) relatie aangaan is wat de ouders doen met hun kind! In dat opzicht op het zeer ouderwets en niet iets nieuws maar wel nieuw voor de hulpverlening zo te werken! Ouders doen id praktijk juist het op deze manier daarom wonen die doelgroep ook zo lang thuis ( muz natuurlijk) maar dat is een normale manier van relatie opbouwen,vertrouwen kweken en er voor ze zijn en blijven. Dat werkt op den duur als verwerking dus niets nieuws maar zo oud………………maar nu word het herkend denk ik? tja ouders zijn leken toch……en niet de studie gedaan waarin je je therapeut mag noemen. Ouders behandelen maar dan zonder het papiertje…….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.