Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Begeleiding kwetsbare jonge werklozen hapert

De begeleiding van kwetsbare jonge werklozen staat nog steeds in de kinderschoenen. De Algemene Rekenkamer heeft er onderzoek naar gedaan. Het hapert vooral bij de praktische uitwerking van de begeleiding door gemeenten en UWV.
Begeleiding kwetsbare jonge werklozen hapert

Regionale actieplannen zijn er nauwelijks. De begeleiding van jongeren met meervoudige problemen naar de arbeidsmarkt sluit nog steeds niet aan bij hun complexe problemen. De betrokken ministers van Sociale Zaken en VWS moeten nu gericht in de gaten houden of gemeenten de begeleiding nu wel van de grond krijgen. Dat zijn enkele conclusies uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de aanpak van de harde kern jeugdwerkloosheid.

Meervoudig
De Rekenkamer heeft in 2008 een rapport uitgebracht over werkloze jongeren zonder startkwalificatie. De conclusie was toen al dat de begeleiding van jongeren met meervoudige problematiek vanuit de gemeente en het UWV Werkbedrijf niet aansluit bij hun complexe problemen. Er werden geen passende instrumenten ingezet bij de begeleiding en niet duidelijk was wie de regie voerde. Dat is nog steeds het geval, aldus het nieuwe onderzoek in 2010.

Plannen
Het probleem blijkt vooral te zitten bij de uitwerking van de regionale actieplannen voor begeleiding van probleemjongeren zonder werk. ‘De meeste regio’s hebben hiervoor nog geen concrete plannen,’ constateert de Rekenkamer. ‘Ook komt de samenwerking tussen de werk- en inkomenketen en de zorgketen nog niet goed van de grond. Het UWV moet meer informatie in winnen bij de zorgketen over wat de jongeren wel en niet kunnen. En er moet meer worden samengewerkt.’

Ministers
De aanbevelingen die de Rekenkamer in 2008 deed, zijn eigenlijk alleen door de ministers nagekomen met het Actieplan Jeugdwerkloosheid van het vierde kabinet Balkenende in 2009. De Rekenkamer adviseert aan de huidige ministers: ‘In de gaten te houden of de intensieve begeleiding van deze jongeren onder regie van de gemeenten daadwerkelijk van de grond komt. De minister van SZW zou alsnog concrete verbetermaatregelen voor de diagnose van problemen en aard van de begeleiding moeten formuleren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Algemene Rekenkamer / foto: ANP Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.