Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Beeldbel-app voor ouderen neemt automatisch op

In het ZonMw-project ‘Kith&Kin’ ontwikkelde adviesbureau CMO Flevoland en app-ontwikkelaars Yooom een app en tablet voor ouderen met geen of weinig digitale vaardigheden. De app is vanaf vandaag gratis te downloaden in de appstores.
Ouderen raken al snel de weg kwijt in de digitale wereld. Niet met deze app. Foto: beeldbank.

De samenleving wordt steeds digitaler en dat biedt allerlei mogelijkheden voor eenzame ouderen, mits ze die computers, tablets en mobiele telefoons kunnen bedienen. En daar gaat het vaak mis. ‘Ik ken veel ouderen die computercursussen volgen en als ze thuis komen alles weer vergeten zijn. Ze openen de tablet, raken overweldigd door alle apps en weten vervolgens niet meer waar ze moeten beginnen’, vertelt Greet Kamminga, senior adviseur van CMO Flevoland en betrokken bij het ZonMW-project Active and Assisted Living project Kith&Kin.

Tablet en app

In dit project hebben zeven organisaties uit Nederland, Zwitserland en Oostenrijk gewerkt aan een tablet en een app waarmee ouderen makkelijk kunnen communiceren met hun familie, vrienden en kennissen. In Nederland hebben CMO Flevoland en Yooom samengewerkt. CMO Flevoland nam de contacten met eindgebruikers voor hun rekening en de uitvoering van de testen in Nederland (bekijk hier een filmpje van een dame die de app gebruikt. Tegelijkertijd zijn dezelfde testen uitgevoerd in Zwitserland. De YoooMFamily app is vanaf vandaag voor iedereen gratis te downloaden. De tablet-standaard is te koop op www.yooom.nl en de tablet die geheel is aangepast aan de wensen van ouderen is nog in ontwikkeling.

YooomFamily app

De Familyapp is ontwikkeld door Yooom. De app heeft drie ‘modules’, oftewel mogelijke dingen die je ermee kunt doen. Je kunt ermee beeldbellen, je kunt foto’s sturen en je kunt met elkaar gamen. ‘De foto- en game- functie worden later toegevoegd’, vult Smit aan. Iedereen met de app kan toegevoegd worden, mits je toestemming geeft. Dit zorgt ervoor dat je alleen aan de praat kan raken met mensen die je toegevoegd hebt. Niet onbelangrijk: de app draait ook op oudere apparaten en dito besturingssystemen.

Automatisch opnemen

De family-app heeft tevens als functie dat hij bepaalde mensen de keuze hebben dat er automatisch wordt opgenomen als ze bellen. Dat wil zeggen: als dat is ingesteld.  ‘Dit is vooral voor mantelzorgers bedoeld. In feite staan je dus direct in de kamer’, vertelt de appontwikkelaar Robbert Smit. ‘Zo kunnen ze mantelzorgers bij twijfel even kijken en ook zien of degene die ze bellen slaapt, zonder dat hij of zij wakker wordt van een ringtone die maar blijft overgaan.’

Extra beeld

Voor het beeldbellen hebben de ontwikkelaars bovenop de app een extra lens ontwikkeld. ‘Het meeste beeldbellen is gericht op het gezicht, terwijl handen heel belangrijk blijken te zijn in communicatie’, vertelt Smit. ‘Als mensen ouder worden nemen hun sociale en cognitieve vaardigheden namelijk af. Hoewel die ouderen wel in contact willen blijven met hun kinderen en kleinkinderen, lukt het ze soms minder goed om een gesprek op gang te houden. Hun kinderen vinden dat lastig, en tussen grootouders en jonge kleinkinderen valt het gesprek al helemaal stil. Als je gaat beeldbellen met goed beeld op het gezicht én de handen, zie je dat er weer contact ontstaan. Grootouders kunnen hun kleinkinderen zien spelen, of zelfs meespelen.’

Samen eten

Het beeldbellen met een bredere beeld maakt ‘samen eten op afstand’ ook realistischer. ‘Samen eten kan doorslaggevend zijn voor iemands gezondheid’, vertelt Smit. ‘Als een oudere zijn partner verliest, is het alleen eten vaak hét moment waarop ze hun partner het meest missen. Sommigen vermijden daardoor eten, met alle gevolgen van dien. Met deze app en lens kunnen ze over afstand met familie aan tafel zitten, waardoor dit vermijdende eetgedrag verdwijnt.’ De camera is nu leverbaar met ingebouwde standaards voor een android-tablet, zodat de tablet overeind staat.

Fysieke knoppen

Tenslotte heeft het ZonMw-project ook gewerkt aan een tablet interface die beter past bij de mogelijkheden en wensten van ouderen met weinig digitale vaardigheden. ‘Deze ouderen zijn gewend aan apparaten waar fysieke knoppen aan zitten, meestal niet meer dan drie, en als het apparaat aan staat hoor je dat hij het doet’, vertelt Kamminga. Daarom is er nu ook een soort tablet-hoes ontwikkeld met drie fysieke knoppen en een interface (dat wat je op het scherm ziet) met vijf knoppen, waarmee je de family-app kunt gebruiken. Deze interface kan geïnstalleerd worden op een Android tablet, maar er zijn nog investeerders nodig om dit product op de markt te krijgen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.