Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Basisvoorzieningen voor kind vreemdeling’

De PvdA heeft dinsdag een initiatiefnota ingediend om ook de belangen van minderjarige kinderen van vreemdelingen te waarborgen. 'Kinderen van vreemdelingen horen niet op straat te belanden en hebben recht op basisvoorzieningen, zoals onderdak, voedsel, kleding en onderwijs', aldus Hans Spekman.
'Basisvoorzieningen voor kind vreemdeling'

De opvang voor asielzoekers is niet sluitend geregeld, zegt hij. ‘Kinderen zijn hiervan de dupe en dat mag niet gebeuren. Kinderen hebben recht op basisvoorzieningen zoals dat ook in meerdere internationale rechtsregels is vastgelegd. Nederland waarborgt die rechten onvoldoende en moet daarom het opvangbeleid aanpassen.’

Noodopvang
De gemeentelijke en landelijke overheid moeten samenwerken aan noodopvang van kinderen van vreemdelingen, zegt Spekman. ‘De gemeentelijke noodopvang is grotendeels afgebouwd, maar mede omdat de opvang niet sluitend is en terugkeer regelmatig mislukt, blijven gemeenten geconfronteerd worden met gezinnen met kinderen in nood. Gemeenten mogen hen niet in de kou laten staan, en moeten in de gelegenheid zijn daar, samen met het Rijk, een oplossing voor te bieden.’

Zijn voorstellen hebben financiële consequenties, erkent hij, maar kosten kunnen volgens hem worden ondervangen door onder meer intensiever te werken aan terugkeer en procedures korter te maken.


Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.