Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Bange ouderen vallen sneller’

Ouderen die bang zijn om te vallen, vallen juist eerder. Dat concludeert onderzoekster Miriam Reelick die vrijdag 30 september promoveert aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
'Bange ouderen vallen sneller'

Als senioren bang zijn om te vallen, mijden ze beweging of laten ze dingen door een ander doen. Juist omdat ze minder bewegen, hebben ze een grotere kans om te vallen, stelt de onderzoekster. Ook mensen met variatie in hun stapgrootte bij het lopen, of met een wisselende reactiesnelheid hebben een verhoogd risico.

Impact
De impact van vallen is bij oudere mensen zeer groot, dus het beter kunnen opsporen van mensen die een groot risico op vallen hebben, is belangrijk, vindt Reelick. Om verder te komen op het gebied van valpreventie moeten ouderen zich er bewust van zijn dat vallen een probleem is. Taboes rondom het vallen moeten daarvoor doorbroken worden.

Oefening

Reelick ontwikkelde en evalueerde speciaal voor kwetsbare ouderen en hun mantelzorger een valpreventieprogramma. Dat programma bestaat uit groepsgesprekken en bewegingsoefeningen. Het onderzoek toont aan dat een ‘zorg op maat’-aanpak zeer belangrijk is voor een efficiënt preventieprogramma. Voor de meest kwetsbare ouderen maakte Reelick een individuele thuiscursus.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.