Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Appeltjes van Oranje voor ‘de beste maatjes’

De Appeltje van Oranje, de jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds, gaat dit jaar naar een maatjesproject. Kans op de onderscheiding maken onder meer de Buddyzorg van Stichting Regenboog (Amsterdam), Home-Start van Tandem Welzijnsorganisatie (Nijmegen) en Coaching voor Risicojongeren (Welzijn Helmond).
Appeltjes van Oranje voor 'de beste maatjes'

De jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt toegekend aan initiatieven op het terrein van maatschappelijk welzijn en sociale cohesie. Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar ‘de beste maatjes’. Het gaat om werk waarbij de vrijwilliger een mentor, coach of maatje is voor iemand (Foto Oranje Fonds).

Sociale Agenda
‘Maatjesprojecten’ werden vorig jaar door de ‘Sociale Agenda’ van de Volkskrant bestempeld als meest kansrijke methode om écht verandering teweeg te brengen. Reden voor het Oranje Fonds om dit jaar een omvangrijke campagne te voeren rond het thema ‘maatjes’, met onder meer een congres en de opzet van een databank voor de kennisuitwisseling tussen projecten.

Grote waarde
‘Overal in Nederland zijn maatjesprojecten’, vertelt directeur Ronald van der Giessen. ‘Of je nu veel of weinig tijd hebt, hoog of laag bent opgeleid: er is altijd wel een project in de buurt waar je van grote waarde bent.’

Andere genomineerden zijn onder meer Roze Maatjes van Schorer, voor oudere
homoseksuelen, Praktische thuishulp voor mensen met verstandelijke beperkingen
(Eindhoven de Kempen) en het Nazorgtraject voor exgedetineerden van Stichting
Exodus Nederland.

Vijftienduizend euro
De appeltjes worden in mei uitgereikt door kroonprins Willem-Alexander en
prinses Máxima, die het beschermpaar van het Oranje Fonds zijn. De prijs bestaat
uit een bronzen beeldje, gemaakt door koningin Beatrix, en vijftienduizend euro.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.