Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Appeltjes van Oranje voor 10e keer uitgereikt

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben dinsdag voor de tiende keer de Appeltjes van Oranje uitgereikt op paleis Noordeinde in Den Haag. Drie sociale initiatieven werden in het zonnetje gezet. ‘U bent de stille kracht van Nederland, u verdient onze steun,’ sprak prins Willem-Alexander de winnaars toe.
Appeltjes van Oranje voor 10e keer uitgereikt

‘Filmsterren hebben de Oscar en wetenschappers de Nobelprijs. Maar mensen die zich inzetten voor anderen, blijven vaak buiten de spotlights. Dat is niet goed, want zij bewijzen dat we samen sterker staan dan alleen. Dat er vaak meer is dat ons verbindt dan wat ons scheidt. En dat problemen niet alleen benoemd, maar ook aangepakt kunnen worden,’ stelt de kroonprins.

Appeltjes
In de afgelopen 10 jaar kregen 30 sociale initiatieven al een Appeltje van Oranje. Daarvan zijn 25 nog steeds actief. Het Oranje Fonds beloont met de prijs initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden. De prijs bestaat uit een door koningin Beatrix vervaardigd bronzen beeldje en een bedrag van 15.000 euro. Het was de eerste keer dat Prins Willem-Alexander en prinses Máxima, het beschermpaar van het Oranje Fonds, gezamenlijk de Appeltjes uitreikten.

Winnaars
Het thema was dit jaar ‘Groen groeit’. De winnaars zijn het initiatief Samen Slimmer van AOC De Groene Welle en Stichting Baalderborg uit Hardenberg, het beheer van de cultuurhistorische perenbomenrij door buurtvereniging Hoofdstraat-noord uit Gasselternijveen en het project Coolzaad van Stichting Buurtlab uit Rotterdam.

Coolzaad
Het project Coolzaad won dit jaar het grote Appeltje van Oranje. Dat bestaat uit een groter beeldje en is volgens een woordvoerster van het Oranje Fonds bedoeld als een speciale eer. ‘Het concept Coolzaad heeft de ambitie om uit te groeien tot een landelijk project. Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze ambitie zal slagen,’ aldus de heer Engbersen, voorzitter bestuurscommissie Appeltjes van Oranje.

In het juninummer van Zorg + Welzijn verschijnt een reportage over het project Samen Slimmer van AOC De Groene Welle en Stichting Baalderborg uit Hardenberg.

Lees ook:

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.