Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Angst voor pesten op nummer 1 bij brugklasser

De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs kan bij jongeren leiden tot onzekerheid en stress. Stichting Korrelatie maakte een top 5 van problemen bij brugklassers. De angst om gepest te worden staat op nummer 1.
Angst voor pesten op nummer 1 bij brugklasser

Elk jaar verlaten 200.000 jongeren de vertrouwde omgeving van de basisschool om naar de ‘grote’ middelbare school te gaan. Volgens Korrelatie een overgang die gepaard gaat met veel veranderingen waar sommige jongeren het  moeilijk mee hebben. Ze vragen zich af hoe ze bijvoorbeeld nieuwe vriendjes kunnen maken of ervoor kunnen zorgen dat ze niet gepest worden.

Buikpijn
Op basis van de vragen die brugklassers aan de stichting stellen is een top 5 van problemen samengesteld: de angst om gepest te worden, het missen van vertrouwde omgeving en oude vrienden, angst om nieuwe vrienden te maken, niet weten wat je te wachten staat en buikpijn of misselijkheid uit angst voor de nieuwe school.

Chat
De brugklassers in spe kunnen met hun vragen terecht bij professionele hulpverleners op de website www.question-zone.nl. Via een chatprogramma of de mail kunnen ze vragen stellen. De professionals vertellen de jongeren dat het heel normaal is om onzeker te zijn en geven ze tips hoe ze hiermee kunnen omgaan, aldus Korrelatie.

Roken
Ook ouders kunnen op de website terecht met hun vragen. De ervaring leert dat ouders vaak met vragen zitten als ‘Op de basisschool werd mijn kind veel gepest; hoe zal dit straks gaan?’ of ‘Ik ben bang dat mijn kind gaat roken; hoe kan ik dat voorkomen?’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: Stichting Korrelatie/Foto:Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.