Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vrees voor minder vrijwilligers bij terugtrekkende overheid

De opkomst bij NLDoet was dit jaar lager dan vorig jaar. Organisator het Oranjefonds vreest voor steeds minder inzet van vrijwilligers terwijl de overheid juist meer steunt op de doe-democratie.
<p>Koningin Maxima helpt witten in het dorpshuis van het Gelderse dorp Tricht in het kader van NLDoet.</p>
Koningin Maxima helpt witten in het dorpshuis van het Gelderse dorp Tricht in het kader van NLDoet. - Foto: ANP

Afgelopen vrijdag en zaterdag hebben 300.000 vrijwilligers in totaal 7600 klussen uitgevoerd. Vorig jaar bracht de jaarlijkse vrijwilligersactie 325.000 mensen op de been, die 8.600 klussen als vrijwilliger hebben geklaard. Ondanks dat NLDoet van een leuke actie is uitgegroeid tot een echte beweging maakt het Oranjefonds zich wel zorgen over hoe de terugtrekkende overheid steunt op de doe-democratie getrokken door vrijwilligers.

Vrijwilligerscentrale

Het fonds gaat onderzoeken waarom er een terugloop is in het aantal klussen ten opzichte van vorig jaar. Ze gaat vooral te rade bij klusorganisaties die wel en niet hebben meegedaan. Het kan zijn dat de cijfers volgend jaar gewoon weer stijgen, legt de woordvoerder van het Oranjefonds uit. Plaatsvervangend directeur Jonne Boesjes zegt in de Volkskrant dat vrijwilligerscentrales het steeds moeilijker vinden om een klus te organiseren. Daarvoor heb je volgens Boesjes ook betaalde krachten nodig, maar die zijn er steeds minder.

Marcel Ham en Jelle van der Meer onderzochten de doe-democratie en bezochten daarvoor een groot aantal burgerinitiatieven. ‘Hetzelfde project kan in het ene dorp heel goed werken en in het andere dorp helemaal niet van de grond komen.’ Lees hier meer >>

Kennismaken

Het fonds wil met NLdoet achterstallige klussen bij maatschappelijke organisaties aanpakken en mensen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met vrijwilligerswerk. Er kan geklust en gesjouwd worden, maar de dagen worden ook aangegrepen om ouderen of gehandicapten mee te nemen voor een wandeling of een dagje uit.

Vrijwilligers

Marike Vroom, algemeen hoofdredacteur van Zorg + Welzijn ging met haar collega’s een dagje naar Artis met cliënten van Cordaan. Deze mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking kunnen alleen met één-op-één begeleiding zoiets doen. Normaal zijn er te weinig vrijwilligers voor zo’n grote onderneming, aldus Vroom.

Als ik binnen kom in de groepsruimte van de Anker, een locatie van Cordaan in Amsterdam, komt er meteen een man op mij af, spreidt zijn armen en pakt me vast. ‘Wil je trouwen’ zegt ie? En hij probeert me tegen zich aan te drukken. ‘Uh, nee, dank je wel’, zeg ik. Lees hier verder >>

2 REACTIES

  1. Ik had dezelfde eerste gedachte als I. Laduc.
    Bovendien: steeds meer mensen die in de bijstand werken moeten verplicht vrijwilligerswerk doen. In die uren leren veel van hen juist dat ‘vrijwilligerwerk’ afstompend is, nutteloos en niet bijdragen aan de maatschappij.
    De mensen onder hen met twee rechterhanden willen liever achterstallig onderhoud doen bij scholen en clubhuizen en dergelijke maar de gemeente staat hen dat niet toe.
    Kan ik me voorstellen dat zij dan trek hebben om op zaterdag extra dagje vrijwillig te zijn.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.