Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ANBO: Vergrijzing noopt tot minister ouderenbeleid

'De vergrijzing en ontgroening noodzaken een coördinerend minister, die verantwoordelijk is voor de samenhang en effecten van maatregelen aangaande inkomen, arbeid, zorg, wonen en mobiliteit. De huidige positie van senioren rechtvaardigt zelfs een minister voor ouderenbeleid.' Dat stelt Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO, de grootste belangenorganisatie voor senioren, in een brief aan alle fractievoorzitters
ANBO: Vergrijzing noopt tot minister ouderenbeleid

Nu de kiezer aan het woord is geweest, neemt de Tweede Kamer de eerste stap richting de formatie van de nieuwe coalitie. ANBO heeft daarom alle fractievoorzitters aangesproken als formatiepartner, in de hoop dat de positie voor senioren hoog op de agenda komt.

Oudere werknemers
Nu al telt de Nederlandse samenleving ruim drie miljoen gepensioneerden. Met de toenemende vergrijzing zijn er in 2040 op elke gepensioneerde nog maar twee werkenden, en dat heeft verregaande gevolgen voor de betaalbaarheid van de pensioenen en de zorg. Een schat aan deskundigheid en ervaring loopt de bedrijven uit omdat oudere werknemers onvoldoende aan het werk blijven in de jaren voor hun pensionering. Omdat ook jongeren niet aan het werk komen, worden ze niet opgeleid door ervaren werknemers. Een drama voor de kenniseconomie.

Samenleving
‘Een samenleving waar oud én jong werken, leven en zorgen is de sleutel tot gezonde overheidsfinanciën’, aldus ANBO-directeur Liane den Haan. ‘ANBO staat voor gedeelde belangen, en niet voor deelbelangen. In een welvarende samenleving staat niemand aan de kant, en kunnen alle groepen hun steentje bijdragen.’

Lees de brief van de ANBO >>

Bron: ANP / ANP Photo Marco de Swart

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.