Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdamse moskeeën zien rol in de buurt

Tien Marokkaanse moskeeën in Amsterdam willen activiteiten met buurtbewoners gaan organiseren. Ook moet elk gebedshuis een eigen website krijgen. Zo moeten buitenstaanders een beter idee krijgen van wat er allemaal gebeurt en de relatie met de buurt verbeteren.
Amsterdamse moskeeën zien rol in de buurt

Dat staat in het woensdag verschenen plan ‘Voorkomen is beter dan genezen’ van de Unie van Marokkaanse Moslim Organisaties Nederland (UMMON), de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland en ACB Kenniscentrum. Doel daarvan is het voorkomen van polarisatie tussen verschillende bevolkingsgroepen en radicalisering onder moslimjongeren.

Voorlichting
Een ander onderdeel van het project is dat moskeebestuurders trainingen krijgen in het herkennen van en omgaan met radicalisering. Ook komen er voorlichtingsavonden voor ouders, gesprekken tussen ouderen en jongeren over gevoelige onderwerpen en bijeenkomsten voor mensen met verschillende religies. Verder moeten moskeeën betere contacten opbouwen met onderwijs- en jeugdzorginstellingen. Die kunnen immers bijdragen om jongeren aan een diploma of baan te helpen. De kans dat ze radicaliseren, wordt dan kleiner. Daarom moeten bestuursleden en imams op bezoek gaan bij deze instellingen.

Radicalisering
Het project duurt twee jaar. De gemeente Amsterdam geeft het 112.000 euro uit de pot die zij van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gekregen om onder meer radicalisering tegen te gaan. De betrokken organisaties hebben overigens ook subsidie aangevraagd bij de provincie Noord-Holland om het plan elders in de regio uit te voeren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.