Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam richt zich op jonge crimineeltjes

Amsterdam gaat zich in de strijd tegen jeugdcriminaliteit en -overlast meer richten op de jongste boefjes. Het gaat om kinderen tussen de tien en zestien jaar, de zogeheten vroege starters. De meeste en zwaarste criminaliteit wordt namelijk gepleegd door jongeren die al op jeugdige leeftijd probleemgedrag vertonen.
Amsterdam richt zich op jonge crimineeltjes

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een notitie, zo blijkt dinsdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Passende zorg
Het stadsbestuur wil veel eerder ingrijpen bij kinderen die al vroeg de fout ingaan. Voor de groep jonger dan twaalf jaar moet er snelle en passende zorg komen. Tieners tussen de twaalf en zestien die zich schuldig maken aan criminaliteit, kunnen rekenen op een combinatie van zorg en straf.

Herhaling
Het college wil daarnaast de zwaardere criminele jongeren harder aanpakken, aangezien de huidige maatregelen te weinig effect lijken te hebben op de kans op herhaling. Voor de jongeren in deze groep die nog beïnvloedbaar lijken, wordt gekeken naar een andere aanpak. De criminelen ouder dan zestien jaar kunnen rekenen op vervolging.

Beperking
In de notitie staat verder dat het jeugd- en veiligheidsbeleid zich meer gaat richten op het onderverdelen van (sub)doelgroepen, zoals psychopathologie, jongeren met een verstandelijke beperking en alcohol- en drugsproblematiek.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.